| Autor |
Zpráva |
JaninkaW
Člen |
# Zasláno: 6 Čec 2006 23:49
- Nahlásit
Hezký den přeji,
ráda bych se zeptala, jak je to s placením za pejska v prostředcích hromadné dopravy.
Rodiče mají už několik let pitbulíka, už je velký, za toho platíme normálně poloviční jízdné, ale -
koupili jsme si s mužem štěňátko golden retrivera a když nám to nevýjde s rozvrhem půjčování auta musí jeden z nás někdy s hafuškou do autobusu nebo tramvaje.
Teď jsem už po čtvrté jela meziměstským autobuse a dvakrát jsem neplatila nic a dvakrát ano, i když jsem jí měla v tašce a celou cestu mi ležela na klíně, jako že tak malé mimi asi na zemi ležet nebude..
Ptám se tedy, zda někdo nevíte, podle čeho se to soudí. Vždyť zabrala stejně místa jako třeba normální batoh na mém klíně, takže proč za ní platit jízdenku?
Ne že by to pro mě byly nějak velké peníze, ale přeci jen se to prodraží, jsme poměrně turisticky založení a ne všude chceme jezdit autem ..
Janina
|
maggie
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 07:51
- Nahlásit
Jak kde. Je to v přepravním řádu.¨
Např. v Plzni jezdí psi v MHD zadarmo.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 09:02
- Nahlásit
Jak kde. Je to v přepravním řádu
tak tak, záleží na přepravci.
V Praze v MHD stojí pes 20 Kč jako normální dospělácká jízdenka. Zdarma může jet jedině ten, kdo je uzavřen ve schráně s nepropustným dnem.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 09:39
- Nahlásit
fromeli
No, takže když zavřu psa do igelitového pytle a udělám mu tam nahoře dýchací dírky, tak nemusím nic platit?
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 7 Čec 2006 09:41
- Nahlásit
Garfield
jenže při vašich rozměrech už by to bylo nadměrný zavazadlo a za to se musí platit taky
|
JaninkaW
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 15:15
- Nahlásit
Takže všem - toto mi odepsali z Dopravního podniku Ostrava
Vážená paní Brychtová,
smluvní přepravní podmínky Dopravního podniku Ostrava a.s stanoví přesně podmínky
při přepravě jak osob, tak zavazadel a případně převážených živých zvířat.
V odstavci VIII, bodě 2.) je uvedeno:
Jako zavazadlo může cestující vzít s sebou do vozidla drobná domácí zvířata, pokud tomu
nebrání zvláštní předpisy, jsou-li zcela uzavřena ve schránce s nepropustným dnem,
a není-li jejich přeprava na obtíž ostatním cestujícím.
Bez schránky je možno přepravovat ve vozidle pouze psa, za podmínky že má náhubek
a je držen na krátké šňůře.
Ve Vašem přápadě, pokud štěně držíte na klíně, doporučuji k tomu určenou přepravní tašku.
Pokud budete přepravovat takto zajištěné štěně, nemusí mít náhubek a jezdí zdarma.
Případné další dotazy Vám rádi poskytneme na níže uvedeném tel. čísle.
S pozdravem a přáním hezkého dne,
Zedníková Bohuslava
INFOSERVIS
Dopravní podnik Ostrava a.s.
Poděbradova 494/2
701 71 Ostrava-Moravská Ostrava
tel: 59 740 1555-6
mobil: 602 12 10 10
www.dpo.cz
----Original Message-----
From: Janinka [mailto:janinkaw@centrum.cz]
Sent: Saturday, July 08, 2006 2:29 PM
To: Infoservis
Subject: Dotaz ohl. přepravy psa
Dobrý den,
touto cestou bych se ráda zeptala na podmínky při přepravě psa, resp. přímo k mému problému -
Koupili jsme si s mužem štěně golden retrievera, má 9 týdnu, tudíž má mléčný chrup, počítám, že na takovou hlavu se ani náhubky nedělají - platí tedy i pro nás (jakož i ostatní majitele štěňat a malých psů) povinnost přepravy jen s náhubkem?
Dále mne zajímá, zda musím za tak malé štěně platit jízdenku - váží asi 7 kilo, celou cestu jí stejně musím mít na klíně, protože má strach z lidí a někteří lidé se nechovají ke psům moc ohleduplně, takže zaujme místo na mém klíně tak velké jako obyčejný batoh na záda.
Budu velice ráda, zodpovíte-li mi v co nejkratším čase mé dotazy s vašim vysvětlením.
Děkuji a přeji hezký zbytek dne
S pozdravem Brychtová Jana
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 15:23
- Nahlásit
JaninkaW
Být tebou tak jsem velice opatrná na to,naučit si štěně na klín. Vzhledem k tomu,že ti goldeník hodně rychle vyroste,tak ho být tebou od začátku učím,že v MHD se sedí na zemi u nohou páníka,že tam se není čeho bát. Jinak by si s tím mohla mít později dost problém.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 10 Čec 2006 16:15
- Nahlásit
JaninkaW
Řekla bych, že paní Brychtová zapoměla zdůraznit ještě jednu věc a tou je velikost schrány. Na tu se totiž vztahuje článek o přepravě zavazadel, kde je psané (pro Odis):
1) Zavazadla:
a) ruční zavazadla:
* cestující si smí vzít s sebou do vozidla nejvýše tři zavazadla. Vyžaduje-li to bezpečnost nebo pohodlí cestujících, musí být zavazadlo uloženo podle pokynů řidiče. Dohled na zavazadla přísluší pouze cestujícímu,
* placení jízdného podléhají zavazadla o větším počtu kusů než je uvedeno v předchozím odstavci nebo zavazadla, která i jen jedním rozměrem překročí velikost 30 x 40 x 60 cm, u předmětu tvaru válce délku 150 cm a průměr 10 cm a u předmětu tvaru desky velikost 5 x 80 x 100 cm, ve vlacích Českých drah, a.s. jsou maximální rozměry zavazadel nepodléhající placení ceny za přepravu 90 x 60 x 40 cm,
Takže dokud se pes vejde do schrány těchto rozměrů, je jednodušší a levnější ho vozit v tašce.
Jinak náhubky se dělají různých velikostí a nějak nevím, že by velikost náhubku ovlivňovaly mléčné zuby psa, ale možná se pletu
A souhlas s jana33. Čím dřív se štěně naučí sedět u nohy (a mít náhubek), tím líp pro jeho pána, až se štěně změní ve velkého psa
|
popoluska
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 07:08
- Nahlásit
No ja chodim MHD so psami na "cierno". Ja si listok cvakam ale psom nie, pretoze v BA sa plati za psa plna hodnota listku to jest 18sk na 30min. Ale pokuta "za psa", a to je dolezite, je len 5 nasobok hodnoty listka, takze sa mi to urcite oplati viac. Tolko revizorov zas nestretavam.
A minule som aj s oboma psiskami stretla revizora, pozrel si moj listok, pochvalil akych mam krasnych psov, pohladkal, rozlucil sa a od nich si listok nevypytal. Mozno sa bal, ze by som im dala dole kosik
|
JaninkaaW
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 08:52
- Nahlásit
Píšu pod jiným nickem, jelikož heslo na původní mám doma v počítači ..
jana33
Ano vím, jak to myslíš, avšak jela jsem s ní v tramvaji dvakrát a to za účelem dopravy k veterináři, jelikož mi stávkovalo auto, nemá všechna očkování, teprve 18.7 jde na třetí a pak na vzteklinu, takže pro ní je poměrně bezpečnější sedět na mě a ne v tom humusu na zemi, kde se před tím válelo tisíc psů bůhví jakého původu .. Samozřejmě riziko je tak i tak, ale ráda ho snížím na minimum...
tosca
K mléčnému chrupu - bylo psáno ve smyslu, že s takovými zuby, by těžko způsobila nějaký vážný úraz ..
K náhubku - byly jsme zkoušet jen ze zvědavosti, tři obchody - nesedí nikde a navíc, roste velmi rychle, je to štěně že ano, takže i když se financemi netrápíme, příjde mi dost zbytečné ji na každých 14 dní kupovat nový náhubek ..
Podívej, uvedla jsem váhu štěněte i jeho plemeno, počítám, že té paní došlo, jak je asi velká a tak se vyjádřila k mému konkrétnímu případu, jak jsem zvýraznila tučným písmem, takže se asi není o čem bavit ... a přiznejme si, kdo si měří tašky a batohy a cvaká lístek za cestovní tašky ;) a koho za to někdy pokutovali ...
Chtěla jsem ostatním, kteří tápou, pomoci, nečekala jsem, že tady sklidím kritiku ¨...
Samozřejmě částka za jízdenku je srandovní, nejde mi tak o ty peníze, ale o ten princip ...
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:06 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
JaninkaaW
Počkej, kde Tě kritizuji? V poslední době mám dojem, že lidé na diskuzích čtou něco jiného, než je napsané
Já chtěla taky jen upřesnit informaci a to uvedením maximálního rozměru zavazadel. No a když máš teda pocit, že je to kritika, příště se na to vykašlu. Konec konců, přepravní podmínky jsou uvedeny (v plném znění) i na stránkách Kodisu (pro mimoostravské - Koordinátora ostravského dopravního integrovaného systému), Jsou jasné a pokud dojde k nějakému sporu, jedná se podle nich. Takže kdo chce, info si najde.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:14
- Nahlásit
tosca
mimo vasi diskuzi...
V Ostrave se za psa plati plne jizdne nebo polovicni? (Ted tam jedu na vikend, tak jake listky si mam koupit... )
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:15 - Změnil/a: tosca
- Nahlásit
wami
Poloviční.
Ale Ostrava má poměrně komplikovaný systém určování ceny jízdenky. Omezeno zónově a časově (mimo Ostravu) a časově (v Ostravě).
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:22
- Nahlásit
tosca
jedu z hlavniho nadru na slezskou, takze predpokladam, ze to bude urceno hlavne casove (nemelo by to jit vylozene mimo mesto).
Myslim, ze ten system pochopim - v brne je to stejne (cas + zony a jejich vzajemna kombinace)...
Dekuju za odpoved!
|
JaninkaaW
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:31
- Nahlásit
wami
Dobré je si vyhledat přímo spojení, ale musíš znát jména zastávek na www.dpo.cz pod jízdní řády a tam vyhledání spojení, napíše Ti to přesně kolik to stojí ..
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:36
- Nahlásit
wami
Jo, tam by mělo být omezení pouze časové. Měly by to být zóny 1 a 2 (obě jsou ostravské).
Jinak spojení MHD v Ostravě lze vyhledat na stránkách www.dpo.cz (v pravém sloupečku kliknout na Spojení) U vyhledaného spoje se zobrazí i doba, po kterou jede a vedle cena nezlevněné jízdenky, kterou je třeba použít. Takže pro psa pak odpovídající zlevněnou.
|
tosca
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:38
- Nahlásit
Aaaa JaninkaaW byla rychlejší
|
wami
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 09:47
- Nahlásit
JaninkaaW, tosca
Diky obema...
|
JaninkaaW
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 10:26
- Nahlásit
tosca
nemyslela jsem to tak, jak tys pochopila .. takže žádná kritika ;)
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2006 19:28
- Nahlásit
To by mi bylo blbe psat tam kvuli 4 korunam.
|