| Autor |
Zpráva |
rendik
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 21:44 - Změnil/a: rendik
- Nahlásit
Jak to tady tak čtu, tak bysme mohli založit klub psů zdrhačů . Můj pesan taky zdrhá jakmile vidí člověka, psa, kočku, slepici nebo - nedejbože!- srnku, tak nevidí, neslyší a letí. Ale ne proto, že by chtěl lovit. Chce si hrát. Stejně jako asi všichni z vás jsem si pořídila šňůru, ale po několika měsících jsem to musela vzdát. Mám totiž novofundlanďana, teď je mu rok a 2 měsíce a váží skoro stejně jako já. No a zkuste si takovou obludu udržet na 15 metrový šňůře! Buď mi šňůra sedřela ruce, já sebou sekla a jela několik metrů po zadku za psem nebo šňůra praskla, já sebou sekla a pes byl i s kusem šňůry v háji... Takže tudy cesta nevede...Elektický obojek bych nepoužila ani za nic!! A co se psem? Nakrájela jsem si buřta, psa pustila na zahradě a trénovala jsem přivolání, chodili jsme na vodítku kolem koček, slepic, do lesa do míst, kde bývají srnky. Potom jsem ho začala pouštět i mimo zahradu,ale jen tam, kde opravdu žádné zvíře nebylo a zase přivolání na buřta, děsná pochvala, pak na vodítko a cvičit u nohy když se kolem prochází kočka nebo běží srnka...Asi to není ta nejúčinnější metoda, zázrak se nekoná...Sice ho občas pustím v lese,ale musím se pořád rozhlížet a psa různými povely udržovat maximálně 4 metry ode mě abych měla alespň nějakou šanci ho chytit. Když vyletí srnka, tak on se na chvilku zastaví a kouká a teprve potom vyběhne...Ale občas se mi podaří ho odvolat od kočky (ale jen od naší, od cizí ne) a nedávno jsem ho odvolala když běžel ho rybníka, což je u něj taky docela úspěch... Dřív zdrhal pořád, i po stopách, jednou to vzal přes silnici - hlavní tah na Prahu-k plotu za fenkou, byl fakt na zabití...ale lidi, lepší se to (možná, že je to jen tím, že není sníh a stopy nejsou tak dobře znatelné..)! Ale víte na co jsem přišla? Že nejde ani atk o výcvik psa, ale mojí trpělivosti. Když zdrhá a já začku křičet, tak se ani neotočí a ještě mi připadá, že zdrhá rychleji. Ale když se mi povede zavolat klidným radostným hlasem a ještě u toho zašustím pytlíkem plným buřtů, už se otočí a mám šanci ( i když většinou ne moc velkou)...
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 22:39
- Nahlásit
rendik
no joo to máš pravdu tak sem to poznala, že rozpozná prostě s jakým odhodlánním ji volám, když ji zavolám avím, že mám smůlu tak neee ani náhodou ale když prostě si věřim a přivolám tak přijde vzorně sedne a kouká , jednou se mi taky rozběhla za stádem srnek, to jsem jí nepřivolala, ale teď už se mi daří ji od nich odvolávat. Ale neodvolám jí od psů jako když lítá venku s kámošem tak to ani náhodou nevidí neslyšííí. Když jsem sami tak je přivolání skoro stoprocentní ale od psa ani náhodou. Jenom na cvičáku tam přijde, ale venku když si lítá a hraje tak vůůbec
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 5 Kvě 2006 22:54
- Nahlásit
Shadow
Já ho odvolám jen od jednoho psa a to od toho, se kterým si hraje často. Psy na cvičáku tak často nevidí, takže tam mívám smůlu (hlavně, když nemám buřta ...).
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2006 12:02
- Nahlásit
Musíš začít od nejjednoduššího. Nemůžeš hned přivolávat od srny nebo kočky. Přivolávej ho na zahradě, tam kde to zná, kde jej nic nerozhází a nevzrí, aby byl úspěch 100%. Přivolávej jej na pár metrů, vždy stejným povelem, klidně, nevzrušeně, jako bys mu dávala povel sedni a nic výjimečného. Nedělej si na cvičení přivolání speciální časy, ale dělej to FURT. Kdykoli ho uvidíš. Po kapsách nos balónky, piškoty, salám. Je to dlouhodobý proces s pomalým budováním a upevňováním důvěry. Takového psa nesníš nikdy zklamat-nesmíš na něj vztáhnout ruku, když přijde sám nebo jej dohoníš. Musí mít pouze pozitivní zkušenosti. V další fázi jej uč přivolání od dobroty-není to tak nebezpečné jako přivolání v terénu od něčeho lákavého, ale má to i svůj účinek. Uč jej i odložení, myslím, že tento cvik má na přivolání taky svůj význam. Až když budeš vědět, že je přivolání jistější, ůžeš do nebezpečnějších míst. Hlavní je nepolevit a dopřát psovi trochu srandy-odměna neznamená jenom balónek. Když psa přivoláš a připneš, je to pro něj negativní. Zkus psa přivolat a proběhnout se s ním, pes miluje pohyb a přivolání pro něj znamená právě omezení pohybu.
|
nemethova5
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2006 12:07
- Nahlásit
Mucholabka
jo to mas naprostou pravdu,hlavne to nevzdavat,pokud to nepujde na poprve,mas krasnou ovcandu,dala jsem si ji jako tapetu do pc.dana
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2006 13:44
- Nahlásit
nemethova5
Dík to mě moc těší. A přitom je bez PP. Má ale krásnou barvu i postavu, pokud zrona nemá bolesti. Teď jsem na ni týden neměla čas a ještě týden nebudu mít a pořád by chtěla kousat. Až přijedu, zakoušem si jako nikdy
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 7 Kvě 2006 22:34
- Nahlásit
Díky moc za rady, všechno to dělám, salám a buřty dostává jen za přivolání aby ho to víc motivovalo ...V klidu je přivolání v pohodě, na zahradě nebo na louce, kde opravdu nic nehrozí, přiběhne pokaždé, ale jak se někde něco šustne...No ale nevzdám to a snad se to časem zlepší...Je to můj první pes, takže chyby určitě byly a budou, asi i v tom to bude,ale budu se snažit to napravit
|