Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Nebezpečí divočáků
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
MORIE
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 06:53 - Změnil/a: MORIE
- Nahlásit

Včera jsem byla s pejsou v lese. Pěkně si to štrádujem po lesní cestě a Tequilla najednou šla na okraj cesty a čučela a čuchala do mladé husté bukovinky, která se rozprostírala podél cesty. Zavolala jsem si ji k sobě, jelikož jsme ve fázi výcviku dokonalého přivolání. Tek čučela do houští dál, tak jsem si ji přitáhla k sobě, jelikož jsem ji měla (naštěstí) na stopovačce. Jak jí tak domlouvám že mě má jako poslouchat, tak v tom šouší cosi dost začalo šustit. Po chvíli na nás vykouklo a zavrčelo divoké prase. Měla jsem ho od sebe asi na 4 metry. Krve by se ve mě nedořezal a hlavou mě problesklo tisíc myšlenek, co že nám to vlastně říkali na základní škole, co máme dělat, když potkáme divočáka......aha....být v klidu, nehýbat se. O.K. Stojíme, čučíme si do očí. Prase zavrčelo znova a zřejmě nehodlalo jen tak odejít. Do pr......, co teď?! Tak jsem to riskla a pomalu jsem s pejsou odcházela pryč, otáčející se až k domovu. Tentokrát jsem měla štěstí. Co příště? Co je nejlepší udělat, když se bude situace opakovat? Případně jak se bránit?Myslím, že divočák nezaútočí, pouze bachyně s mláďaty, je to tak? Už jen tak brzo s pejskou do lesa nepůjdu......

Garfield
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 08:01
- Nahlásit

MORIE
Nevím co dělat, to bude vědět Evicka, já bych stála jak solnej sloup, oněmělá, ohluchlá, slepá a nemohoucí. Koukala bych praseti ro zuřivých zúžených zorniček, lapala po dechu a čekala, až zmodrám strachy a odpadnu.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 08:01
- Nahlásit

Garfield
ty se bat nemusis. divocak divocaka nenapadne ....

Ketrin
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 08:10
- Nahlásit

Já jsem prasata (se psy!) potkala několikrát, vždy se ovšem stádečko dalo na útěk. V jednom případě se mlaďoch nechal strhnout svou loveckou vášní a jal se je pronásledovat, ale naštěstí se dal odvolat.
A jednou na Korsice, kde je divokých prasat strašně moc, jsme dětem zastavili na čurání a ejhle silnici přechází bachyně se selaty. A tehdy malý Honzík-5 let- jé prasátka, já si je du pohladit. Naštěstí jsme zareagovali bleskově, všichni naskákali do aut, a přála bych vám vidět co ta bachyně dělala. Málem nám ty auta převrátila! Fakt jsme se báli.

MORIE
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 20:08
- Nahlásit

Haló, haló, to tady opravdu není nějaký myslivec či hajnej, kterej by mi poradil?

aren
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 20:13
- Nahlásit

MORIE
Myslivci mají hnízdo tady:
http://www.myslivost.cz/
Mají tam i diskuzi. Zkus se zeptat tam, ať můžete ven .

nemethova5
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 21:34
- Nahlásit

MORIE
ja bych se strachy asi PO...LA!asi jsou divoky prasata premnozeny,zatim jsem tu cest je nemela potkat,ani nechci.a uz vubec nevim,co bych v ten moment delala.takze v tom vam neporadim.

Shadow
Člen
# Zasláno: 5 Kvě 2006 22:17
- Nahlásit

no my sem teda taky ještě žádný nepotkali...u nás jsou přemnožený srnky takže kdyby byla procházka bez nich tak by to nebylo normální....ale kdybych potkala divočáka tak se ani nehnu jak znám tu mou trubku tak stáhne ocas začne vrčet tim dospěláckym hlasem a zaleze mi pod nohy.
Ale jinak je to nádhera co chodit lesem já to uplně miluju jdeme a přeskakujeme potoky Charlina skáče za žábama a na rybníce pozoruje kachny a je naštvaná, že nmůže za nima protože se bojí hloubky. Jdeme z louky do lesa a najednou se těsně nad nás snese káně a chytne do pařátů holuba tak obě pozorujem ten boj. V lese potkáme dřevorubce pak se obě zamotáme do ostružin, já házim vysoko šišky a Charlie se díví co to padá pak se jí schovám za strom a ona je celá štastna a skáče když mě najde......taky to tak všechno milujete????

stetisek123
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:09
- Nahlásit

Netuším, zda takovou situaci znáte,ale pro jistotu to sem napíšu jako varování. Dnes jsem v parku potkala mladou maminku se psem na vodítku. Pes od týla až po ocas ofačovanej, zapoštářkovanej a všude vykukovaly růžové rány. Byl to kříženec nejvíc podobnej většímu bíglovi v černém provedení. Povídám, to se asi někde pěkně popral a pani se slzama na krajíčku, že tak nějak, že ho napadlo divoký prase. Prý šli v lese po pěšině pes si to šněroval kolem ní, v dohledu a tam se to stalo. Hrůza mě jímá, protože my to tu máme překancovaný a do lesa chodím denně. Pes má prý 20 tržných ran a do dvou se vejde pěst, a je to 13 letej dědula! Žádnej prudič. Nevím, nejsem ani myslivec amatér, ale já doposud věřila, že když není doba mláďat a když v lese nejsem potichu, že se prase radši člověku vyhne. Takže teď nevím, jestli si ty bobky z gatí vysypat a být v poho, nebo číhat za každej strom

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:15
- Nahlásit

Můj kamarád-myslivec vždycky říká, že si mám nenápadně stoupnout ke stromu, přivřít oči a čučet, abych si to užila. Protože prasata jsou poměrně plachá a divoká zvířata po kontaktu s člověkem netouží. Takže koukají zdrhnout, tak abych si je zbytečně rychle nepoplašila. Klidně prý můžu stát před stromem.
No a co se týče třeba dańků, tak zase za stromem, protože jsou to tupani a nakopou mi, páč jak se bojí, skáčou do vrchu proti čemukoliv.
No, nevím. Jak jsem nakoupila, prodávám.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:28
- Nahlásit

Vlčáčková
To asik nereaguješ na mě?

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:31
- Nahlásit

stetisek123
Tak obecně.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:34
- Nahlásit

Vlčáčková
No, když mi bude kanec rvát psa, tak si asi nestoupnu za strom a nebudu mít přivřený oči. Bych radši něco účinějšího

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:38
- Nahlásit

stetisek123
To je ale těžký, jak odženeš divočáka? Obávám se, že ten miniaturní pepřák, co s sebou na romantické procházky nosím, by ho jenom polechtal...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:46
- Nahlásit

stetisek123
No, v tom případě asi neuděláš nic. Můžeš řvát a mávat rukama, ale koukat, který strom je dostatečně blízko a dostatečně tlustý, aby ho divočák nezrušil i s Tebou a abys na něm vydržela třeba do druhého dne, protože divočák jen tak neodejde, když bude opravdu nasranej. Jak chceš pomáhat psovi, proti zvířeti, který Tě v mžiku rozpáře a vytáhne Ti střeva?!

Biluška
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:52
- Nahlásit

stetisek123
na divočáky mám Armánka, který je zatím pokaždé udržel v šachu tak dlouho, abych stihla se zbytkem smečky utéct. Pár let zpátky jsem měla konflikt s jelenem, myslivci mi poté poradili nosit s sebou poplašňák a střílet. Prý jiná účinná obrana není. Leda ještě střílet kulovnicí

Pakunobecny
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 20:58
- Nahlásit

Biluška
poplašňák a střílet.
jj stačí bouchnout i pappírovým pytlíkem nevím kdo to jako nosí teda po kapsách ovšem esli ti dá prase šanci ho nafouknou a pak bouchnou už tam nebylo jaksi

Biluška
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 21:02
- Nahlásit

Pakunobecny
normálně mám sáčků plné kapsy, byť ne papírových, ale vsadím se, že v nouzi bych žádný a) nenašla za b) nenafoukla

Budu dál spolíhat na Armánka, snad to bude ještě pár let fungovat.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 21:06
- Nahlásit

http://www.denik.cz/regiony/plakaty-hrozi-utokem-d ivocaka20090721.html
http://www.myslivost.cz/Myslivecke-forum-%281%29/R adime-si.aspx?forumid=41&fpage=3&threadid=359
Tenhle chlapík stál špatně: http://www.youtube.com/watch?v=cQhppdJjpGE&feature =related
Ale i takový jelínek se může pořádně naštvat: http://www.youtube.com/watch?v=e1pJjSPPm_k&feature =related

hally001
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2011 21:11
- Nahlásit

pokud se jedná o bachyni s mladejma, nesmíte se dostat mezi ně-tedy oddělit matku od dětí. Jinak na divočáky by se MĚLO vystartovat a dělat velkýho a zlýho...Lehce se to říká, ale většinou taky "kamením". Jinak by kromě tý matky s mladejma nemělo prase útočit...jsem byla poučena od odborníků...jinak naše divokopraseBlažena se nebojí ani dvoumetrovejch chlapů s motorovejma pilama,ale je křížená, tak "to" asi vše vysvětluje.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 07:21
- Nahlásit

hally001
tak z toho jsem právě jelen! Jak mohlo zaútočit prase na starýho psa na podzim, kdy mladý nemá.
Jak se znám, já bych jen nečině nekoukala, jak mi kanec vraždí psa. Popadla bych první klacek a jala se do něj bušit bez ohledů na následky pro mě

Maya
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 08:12
- Nahlásit

stetisek123
Mohlo bejt zraněný nebo tak něco, navíc bych tipla, že málokdo přizná, že jeho pes si skočí na prasátko první. U nás choděj za barákem na louce, ale nikdy jsem je tam neviděla ve dne, asi jsou tam jedině v noci, louka je celá od nich rozrytá, to je jediný co mi na nich vadí, protože když povyroste tráva, je to o zlomení nohou mejch i psích.

jana33
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 09:51
- Nahlásit

stetisek123
Prasata jsou přemnožená a díky tomu,jak se jim u nás daří,mají mládata prakticky celý rok!

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 10:05
- Nahlásit

jana33
konečně první normální a pravdivá informace

Jinak znám poměrně dost psů, kteří se dostali s prasaty do křížku a v drtivé většině to dost vážně odnesli psi (jen v několika málo případech to bylo obráceně, což je dost vyjímka a do značný míry záleží i na plemeni). Problém je v tom, že povětšinou byl pes neovladatelný a jeho majitel vesměs ani nevěděl jak celá situace začala. Nebo třeba i náhodně vběhl přímo do kaliště mezi prasata, která teda na nic nečekala a do psa se pustila.
Tím, že je černá přemnožená leckde se dostává i do poměrně hustě obydlených oblastí. Selata se rodí prakticky celoročně, před pár lety jsem potkala bachyni s pruhovanými selaty v únoru (byla velmi mírná zima).
Ale snažit se vyvolat paniku ve stylu - nechoďte do lesa, za každým bukem čeká rozzuřené prase, které nejdřív roztrhá na kousky vašeho psa a pak i vás - mi přijde dost přitažený za vlasy.

PeKrato
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 10:25
- Nahlásit

Prasata potkáváme v lese docela často a téměř vždy jsou ve velkých stádech. Čím pozdější je zima, tím víc se stahují i přes den blíž k lidem. Několikrát jsme vyplašili stádo prasat cca 10 metrů od nás prostě jen tím, že jsme neviděli za horizont a zrovna jsme byli potichu. Asi mám inteligentní psy, ale když vidí to množství zvěře, jen povyběhnou na pár metrů a stojí a čučí na utíkající stádo. Nikdy se nám ještě nestalo, že by se prasata svévolně pustila naším směrem a útočila.
Doufám, že to tak i zůstane. Absolutně nevím, jak bych sebe a psy ochránila. Přijde mi to bez flinty absolutně nemožné a myslivec teda fakt nejsem.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 11:32
- Nahlásit

Maya
tos neviděla toho psa, fakt třináctiletej čokl na tuhejch nohách a zakalenejma očima, ten by fakty na prase sám nešelEldoguero
Taky mě napadlo, že by mohli mít divočáci mladý víckrát do roka, ale nejsem myslivec, proto jsem ráda, že sem to se napsala. Jste si s tím s jana33 jisté? Není to jen názor?
jinak u nás je právě prasat tolik, že je potkávám i ve dne. Je tu dubovej les a kaštanová alej. Loni touhle dobou jsme byli na větvích z polomu a dvě vyplašili, běželi kousek od nás. Ještě jsem se smála manželovi, jak se bojí, že ty prasata se bojej víc než on. Poměrně často mi i přeběhnou přes silnici, když jedu autem, už to znám, tak ten úsek prjíždm pomalu. Myslivci tu jezděj s řezačkou na kukuřici, aby si zastříleli, jeden snad i pojmenovanej starej kanec prý spává u krmelce pod hájovnou, prostě máme jich tu hafo

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 11:45
- Nahlásit

stetisek123
Není to jen názor, jak jsem psala, fakt jsem viděla malý selata v únoru a můžu tě ujistit, že nejsem sama. Mladý, jako hodně mladý prasata běžně uvidíš třeba na jaře a to fakt nejsou roční zvířata, ale třeba z podzimu.
Pozeptej se klidně nějakýho myslivce, nebo zoologa nebo co já vím koho
Věřím ti, že jich máte hodně, u nás jich je taky dost, ale víc se drží na polský straně hranic, protože přesně za hranicema mají poláci pole s kukuřicí, kdežto u nás jsou jen louky, ale přes les přebíhají hodně, takže potkáváme je čas od času, ale spíš tak, že zahlídnu pohyb, vidím jak prchají mezi křovím nebo mě na ně upozorní psi (to nejčastěji). Vzhledem k tomu, že mám psy, který jsou schopný se do prasat bez zaváhání pustit, musím si na to dávat fakt bacha a všas je vždycky odvolat. Přesto se mi fakt ještě nestalo, že by se nám prase nevyhnulo nebo před námi neuteklo.

stetisek123
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 12:06
- Nahlásit

Eldoguero
No, každopádně si už oddteď asi nebudu vykračovat tak lehkomyslně. I když jsou to smetáci, furt maj v hlavě, že sou teriéři a že přeperou lokomotivu. Se asi dám na putbily

jana33
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 12:10
- Nahlásit

stetisek123
Jsme s manželem oba myslivci,takže přehled o černé máme dost a jen o názor se nejedná
Jinak obecně samozřejmě platí,že prasata se do křížku s lidmi dostat nechtějí a třeba houbaři projdou v lese kolem X prasat a vůbec o nich neví. Většinou bývají psi napadeni,když narazí na prase v křoví,ve vysoké trávě apod. a překvapí ho,takže prase se jen brání,protože nedostalo šanci se vytratit a vycouvat. Proto je důležité mít psy v místech,kde to stopro neznám,pod kontrolou a nepouštět je tam,kam nevidím,zvlášť u psů,kteří nemají s divočáky zkušenost,což je většina. Plus umět psa odvolat,pokud se opravdu nejedná o bachnu s miniselaty,která je přesvědčená,že jim jde o život,tak radši odejde. Největší nebezpečí je ,když se člověk se psem nevědomky dostane mezi bachnu a selata a odřízne je od sebe. Pak stačí,když nějaký sele zakvičí a bachna to vyhodnotí,jakože se mu něco děje.
Naši psi se mimo naháňky setkali s prasaty napřímo dvakrát,vždycky to bylo na houbách ne v našem revíru - takže jsem to neměla zmapované,kde se tam prasata zdržují. První případ se stal už před lety, kdy jsem nevědomky odřízla osamocený prase v křoví od jediný ústupový cesty - nejstarší labrador mě tehdy vrčením varoval,že v křoví něco je,ale já jsem to blbka nepochopila. Prase se pak vyřítilo přímo na mě a pes po něm skočil a začal ho rvát - psa jsem odvolala a prase se zdekovalo do bezpečí.Psovi se nic nestalo. Druhý případ se stal loni, ve vysoké trávě kříženec jagdteriéra narazil na bachnu s odrostlým seletem - samozřejmě se do sebe pustili. Já nejdřív odvolala naše tři labíse,kteří chtěli jít vořechovi na pomoc a pak i jeho -nutno říct,že pomocí elektriky,kterou nosí na krku - kdyby jí neměl,byl by od prasete neodvolatelnej a s největší pravděpodobností by to dost odnesl,takhle měl na břiše pět stehů. Jakmile jsem psa odvolala,bachna se rozhlídla,jestli se držíme dostatečně daleko a nechceme se přibližovat a důstojně odkráčela.
Suma sumárum jde tedy o to nepouštět psy do křovisek,vysoké trávy apod.,kde by se mohli divočáci zdržovat a to zejména psy, u kterých si člověk není jistý s odvoláním,to je totiž alfa a omega. Na 99,99% ho prase nebude pronásledovat a nepůjde po něm pokud bude pes zdrhat nebo se prostě dekovat,pokud ale bude na něj pes řvát a snažit se ho rafnout,rychle mu to divočák vysvětlí. A většina psů,kteří nemají s černou zkušenost, půjdou na kontakt a to na kontakt dost blbej. Držet se od prasete dál a blokovat ho nebo jít na bezpečnej kontakt se psi učí v praxi dost dlouho

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 21 Zář 2011 12:16
- Nahlásit

stetisek123
hele a kde to bylo jen ze zajímavosti? ty jsi z prahy ne? já jen abych býkohryzovi řekla,že možná bé bitka,veverky jí přídou už moc soft,je už velká holka
jako srny máme 150 m od baráku,to je stará věc,zajícíí nebo co to je taky furt,tudle byl jeden chudák přejetej na hlavní.-((( ale prase nás kontaktovalo jen jednou a to bylo prase interiérové prej Amálka co si chodí sama na vejlety.-)))

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání