| Autor |
Zpráva |
Hanka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 15:27
- Nahlásit
Předem všem přeji krásné VELIKONOCE.
Právě prodávám štěňátka a nějak to nemůžu rozdýchat.Já když jsem volala na inzerát tak první co mě zajímalo jací jsou rodiče a jak rostou a vypadájí štěňátka co baštěj atd. a až na posledním místě byla cena.A mě zatím volají lidi kteří aniž by se zeptali na co koliv ohledně štěňat ,tak první co se zeptaj je jestli jim nedám slevu,to je hnus.Zrovna včera mi volal pán ze Slovenska,že pojede za 14 dní do ČR tak,že se přijede podívat a rovnou,že by si jí odvezl a já mu nedokázala vysvětlit,že k odběru budou až od půlky května a že mu jí prostě v 6týdnech nedám i kdyby se na hlavu postavil a on odvětil,že přece nepojede do Čech dvakrát to bych mu prý musela dát slevu a to se ani nezeptal jak vypadaj.Já si jela pro fenku taky na Slovensko a taky jsem tam jela dvakrát jednou se zálohou a podruhý pro ní a nikdy bych nechtěla ani korunu slevu.No asi jsem jiná a do smrti budu mít PRD.
|
Pupy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 15:59
- Nahlásit
Hanka
Máš pravdu, je to hnus. Když jsme si pořizovali 1štěně tak jsme se taky nejdříve ptali jací jsou atd a pak teprve na cenu.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 17:20
- Nahlásit
Hanka
Já mám asi děsnou kliku... taky teď mám vrh a většinou se lidi ptají na cenu až při osobní návštěvě nebo až v několikátém telefonátu a i když cena není zrovna nízká, tak to respektují.
Musíš vydržet... minule jsem to měla podobné a ty lidi "jak jste daleko a kolik to stojí" jsem rovnou odmítala.
|
Shadow
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 17:31
- Nahlásit
my jsme si taky pro malou jeli 300km nejdřív jsem tam paní zavolala ak to vypadá a jestli jsou ještě nějací volní smluvila návštěvu a v pěti týdnech jsme se jeli mrknout tam jsme se teprve dozvěděli cenu. Je to hrozný když lidi zajímá víc cena než samotný štěndo...
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:12 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
tohle se řešilo už na ifauně
myslím, že není podstatné kdy se zájemce zeptá na cenu, ale jak
když jsem obvolávala CHS, zajímalo mě: jestli plánují štěnda, kdy je plánují a pak přibližná cena
nikomu to nepřipadalo divný, všichni mi to ochotně řekli
nemyslím si, že zeptat se už v telefonu na cenu je něco nemorálního, jet několik set kilometrů a pak teprve zjišťovat cenu mi přijde trochu risk, já ráda vím, na čem jsem
na druhou stranu, neuznávám smlouvání, buď je pro mě cena přijatelná nebo jdu jinam
|
sarax
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:23
- Nahlásit
zuzka
jasně...ale pokud zálemce zajímá jen cena,kašlala bych na něj....prostě cena je podstatná,ale ne jako první info,to se člověk má zajímat o jiný věci....
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:26
- Nahlásit
tady je ta diskuze z ifauny
http://www.ifauna.cz/mdiskuse/show.php?tema=37055& rubr=7
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:27
- Nahlásit
Já si taky myslím, že zeptat se na cenu a vzdálenost přece není nic špatného. Kamarád před nedávnem sháněl štěňátko a jelikož cena se pohybuje od 10000 do 20000, chtěl vědět s jakou částkou za štěně má počítat (rozhodně ne kvůli smlouvání) a druhá věc, protože nemá auto a u některých inzerátů je jen číslo mobilu, takže se ani nedá vydedukovat ze které části republiky je chovatel, samozřejmě ho také zajímalo, kam bude pro štěníka cestovat vlakem. Že chtěl, aby chov. st. byla snadněji dostupná na tom přece není nic divného. Myslím že cestovat se štěňátkem 10 hodin ve vlaku a třikrát přesedat není zrovna nejlepší jak pro pejsu, tak pro člověka.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:39 - Změnil/a: zuzka
- Nahlásit
asi je to jen a jen o slušnosti,
dovedu si představit, že někdo zavolá, představí se a slušně se zeptá, kolik štěně stojí a pak buď mluví dál, nebo se rozloučí
a všichni jsou v pohodě
stejně tak si umím představit, že volá někdo, kdo se ani nepředstaví a vychrlí pár dotazů a i když by se na cenu třeba vůbec nezeptal, rozloučím se já a štendo mu nedám
každý může mít své důvody, co vy víte, jestli zájemce zrovna předtím dlouze nemluvil s jiným chovatelem a když už málem byla ruka v rukávě, zjistil, že cena je na horní hranici a on až tak o potomka šampiona šampionů nestojí?
a naopak zájemci o štěňata nedivte se, pokud je chovatel alergický na dotaz na cenu, třeba právě domluvil s nějakým hrubiánem, kterého zajímala jen cena a nic víc
a tak bychom mohli rozebírat každý dotaz zvlášť
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:41
- Nahlásit
Zeptat se na cenu a vzdálenost jistě není nic špatného. Špatné je,když zájemce zajímá pouze to a nic jiného.
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:50
- Nahlásit
Ketrin
Tak to máš pravdu. Kamaráda zajímala ještě spousta jiných věcí takže vedl s chovatelem asi půlhodinovou debatu o plemeni a štěníkovi. Měl dokonce takové štěstí, že ch. s. byla půl hoďky cesty autobusem.
|
Aknah
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 18:55
- Nahlásit
no ja to muzu rici z druhe strany, strany zajemce, kupovala jsem v lednu stene, ze chci bisonka jsem vedela vic jak rok, ze to bude barevny rozhodl partner, tak jsem zacala zjistovat, vyptavala se na kdeco a mezi tim byla i cena. ono dat deset tisic za stene, pak za dalsi vydaje. Proste jsem musela zvazit zda si stene muzu dovolit hned a nebo az treba za pul roku. a kdyby pani chovatelka rekla treba o pet tisic vic, stene bych nekoupila.
Kdyz jdu koupit prasek na prani, taky se podivam kolik stoji.
|
Hanka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 19:24
- Nahlásit
Asi jsem to špatně napsala.Samozřejmě,že cena je taky důležitá,protože cena mastifa se pohybuje od 20000-30000kč což je docela hodně.Ale mě se ptali rovnou na SLEVU aniž by je zajímalo cokoliv jinýho a to je prostě hnusný.
|
Bent
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 19:36
- Nahlásit
Hanka
To je fakt hnus. Pokud nechtějí zájemci cenu respektovat, tak at se poohlédnou po levnějším štěněti, ale smlouvat je blbý.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 19:53
- Nahlásit
Já bych se na cenu ptala. Přece nekoupím psa, dejme tomu ovčáka, za kterého chtějí pětistovku oproti psu za osm tisíc, cena už přece svědčí i něco o kvalitě a o tom, jak si chovatel váží vrhu.
|
Citera
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 20:37
- Nahlásit
Mucholabka
Cena bohužel není jen o kvalitě. Ale třeba taky o lokalitě a sebevědomí chovatele.
Cena je důležitá, nemám nic proti tomu, když se někdo zeptá. Ale forma otázky taky o něčem vypovídá.
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 20:57
- Nahlásit
Tak já patřím taky k těm, kteří se ptali na cenu. Kdyby mi řekla chovatelka cenu vyšší než můžu dát, tak psa nekoupím i kdyby byla chovatelka sebelepší a štěně po šampionech.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 21:08
- Nahlásit
Taky patřím k těm,co se ptali na cenu hned.Ale myslím,že jsem se zeptala slušně protože jsem dodala,že vím,že pořizovací cena je to nejmenší ale,že chci být zhruba "v obraze".Nějaké smlouvání by mě v životě nenapadlo,bylo by mě hanba!
|
Verca
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 21:23
- Nahlásit
No jelikož jsem na internetu našla inzerát na boloňáčky, tak jsem si vyhledala tu paní na internetu, má chov. stanici samozř. a zjišťovala jsem, od koho štěňátka jsou (myslím rodiče). Takže jsem byla informovaná a tudíž jsem nepotřebovala nic moc vědět. Jen jestli mají volnou fenku, kdy se na ní můžu přijet a na rodiče podívat a cena. Takže jsem se hned při prvním tel. kontaktu ptala na cenu. Vše ostatní jsem řešila až při os. setkání. O slevu bych v životě neprosila.
Podle mě je fakt důležité, jak se člověk zeptá...
|
ppga
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 22:59
- Nahlásit
Môj manžel túžil po airedalovi. Pred rokom a pol nám situácia dovolila zaobstarať si ďalšieho psa. Samozrejme, že sme začali obvolávať chovateľov tohto plemena. Zaujímali sme sa o všetko možné, predostreli naše predstavy o šteniatku, pretože sme hľadali psíka povahovo vhodného na záchranarčinu. Preto nás tiež zaujímala cena. Keďže sme domácnosť ťahali len z jedného príjmu, lebo ja som ešte študovala, mali sme vyhradenú čiastku, ktorú sme mohli dať. Cena za šteňa bola vyššia ako tá čiastka. A tak sme sa opýtali aj na zľavu už v telefóne. Síce po pol hodinovom hovore, ale opýtali. Chovateľ sa vyjadril neurčito, vraj sa nejako dohodneme. Išli sme sa na drobca pozrieť a po "prehliadke" nám chovateľ zľavu prisľúbil a aj dal. A nehanbím sa za to, že sme si ju vypýtali. Viac sme vtedy dať nemohli. A sme spokojní všetci, my pretože máme úžasného psa a chovateľ preto, že jeho šteňa je v dobrých rukách a je s nami v stálom kontakte. Nemyslím si, že opýtať sa na cenu a pýtať zľavu je hanba.
|
IrenaH
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2006 23:51
- Nahlásit
Chovám málopočetné národní neuznané plemeno. Když jsme před pár lety sháněli fenku, bylo jen pár chovatelských stanic. Jela jsem na klubovou výstavu a pátrala, kde mají nebo budou mít potomstvo, ale cena byla pro mě v tu chvíli naprosto nepodstatná. Fenky jsme se pak po dlouhém čekání dočkali, jezdili se na ni dívat, jak roste a otázku ceny jsem vyřešila až den před odběrem, když jsem se zeptala, jakou částku si máme vzít. Je ovšem pravdou, že cena za štěně našeho plemene se nepohybuje v řádu desetitisíců. Naše plemeno se chová prakticky z čistého fandovství a nikoliv pro výdělek.
Hodně záleží na formulaci dotazů od zájemců: je-li dotaz typu "máte štěňata a kolik stojí?" - to se mi nelíbí. Pokud je dotaz svědčící o zájmu o plemeno atd. a současně otázka na cenu, není problém seriózní info poskytnout. Lidé spíš chtějí hrubou představu, kde se asi tak cena nachází.
Záleží také na tom, jak který chovatel k vrhu přistupuje a jakou mu dá péči. Ledasco se dá "ošidit". Proto se raději držím přístupu, že je-li pro někoho příkladně tisícikorunový rozdíl podstatný, nechť si pořídí štěně jinde.
|
Ardi
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 07:39
- Nahlásit
Chovatelka mi dala moji fenečku na splátky. Přijela jsem se tam jenom podívat, tudíž jsem sebou neměla ani vindru. Ale dohodly jsme se a domů jsem jela se štěňátkem a zaplatila ho ve 4 splátkách. Ale je to o důvěře. Dneska sama očekávám vrh štěňátek, ale prodávat na splátky - upřímně se mi moc nechce.
|
Hanka
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 10:01
- Nahlásit
Já neříkám,že je něco špatného ptát se na cenu,ta je samozřejmě důležitá,ale zeptat se hned,máte fenku,kolik stojí a nešla by sleva aniž by chtěli vědět něco o štěňatech se mi prostě příčí,vždyť to nejni nějaké ojeté auto nebo telefon z bazaru,ale živej tvoreček.Určitě kdyby někdo zavolal a přijel se podívat tak mu třeba tu slevu dám nebo se domluvíme na splátkách,ale po půl minutovim tel. mi to přijde divný.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 11:17
- Nahlásit
Hanka
V dnešní době na Inetu najdete tolik informací o plemeni , o rodičích v jednotlivých vrzích ....jen tu cenu ne , takže mně to připadá i logická otázka , zejména je-li člověk z větší dálky. Mám psy lovecké, a když volá nějaký zájemce ,který už i psa tohoto plemene měl, takže plemeno zná , má informace o rodičích štěňat , zeptá se tedy je-li volné štěně požadovaného pohlaví a barvy a na cenu. Na nic jiného se neptá a nepřijde mi na tom nic divného ani špatného.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 16 Dub 2006 17:41
- Nahlásit
Naprosto souhlasím se zuzkou. Nikterak mě neuráží, že se lidé mezi prvním ptají na cenu, protože, jak píše mac1, o plemeni, štěňatech, rodičí ap. si většina přečetla dost už na webu. Ale jak píše zuzka, důležité je, JAK se zeptají. Podle toho poznám, jestli s nimi mám mluvit dál nebo to nějak šikovně ukončit. Osobně pokud bych chtěla kupovat psa, je pro mě cena velmi důležitou informací, takže tento dotaz chápu. Taky se ještě nestalo, že bych se s vážnými a solidními zájemci o naše štěňata nedohodla - třeba na splátkách, spoluvlastnictví atd.
Ale to, o čem píše Hanka, je fakt mazec a věřím, že to člověka znechutí. Možná je to nějaká nová móda. Asi bych jim řekla, že sleva se dává na vadné "zboží" a to zrovna nenabízím
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 18 Dub 2006 10:25
- Nahlásit
Taky souhlasím se zuzkou. Když jsem volala chovatelce, od které jsem si chtěla vzít štěndo, taky jsem se ptala hned v prvním telefonátu na cenu, ale ne hned a ne na prvním místě, byla jsem připravená dát za pejska i víc než byla stanovená cena....Je opravdu důležité, jak se člověk zeptá Na štěndo jsem se pak jezdila skoro každý týden dívat, protože chovatelku jsem měla jen kousínek od Prahy. Když přišlo na placení, možnost vzít si štěníka "na splátky" mi nabídla sama chovatelka, ale já to zaplatila rovnou. Pokud bych byla chovatelka a zájemci o štěndo se mi zamlouvali, pak bych jim bez problémů štěníka taky dala třeba i bez zaplacení zálohy, ovšem s řádnou kupní smlouvou, kde by i platební podmínky byly jasně stanovené. Ale že někdo žádá na štěndo slevu??? To fakt nechápu. Být chovatelem, tak někoho, kdo bude chtít na štěně slevu, pošlu taky "do háje". Ono to o něčem vypovídá. Může se třeba jednat o slušného člověka, který má "jen" málo peněz, ale jak by potom chtěl kvalitně živit štěndo, že....takže i takové zájemce slušní chovatelé odmítají. Tito zájemci si pak ovšem často koupí štěně bez PP, protože tam tu "slevu" (z jejich pohledu) dostanou....
|