Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / klonování psů?Názory!
Autor Zpráva
evina
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 16:58
- Nahlásit

Nedávno ve zprávách byla reportáž o klonovaném hříběti-budoucím dostihovém favoritu.A tak mě napadlo,kdy tohle přijde i u psů.Co by jste říkali tomu,přijít na výstavu a v kruhu mít za konkurenci klony šampionů?Je to etické?A co si naklonovat svého zemřelého přítele,brali byste to?Své psy jsem milovala ale klonované bych je nechtěla.Ta krása je totiž v jedinečnosti každého jedince!

Evik
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 17:37
- Nahlásit

souhlasím s Tebou. Jakkoli své psy miluju, klonované bych je taky nechtěla. I kdyby vedle sebe stálo 10 klonovaných psů různých majitelů, tak stejně co do chování , jednání apod. bude každý jiný, protože budou žít jedinečný život se svými pány, každý člověk vychovává psa většinou " k obrazu svému"....Prostě ti psi stejně nebudou stejní....
Pokud se týče té etičnosti či neetičnosti, kdyby to bylo na mě, tak to nepovolím. Ono už se snad někde psalo i o tom, že pořadatelé dostihů mění stanovy, že se jich nebudou smět zůčastňovat klony...

brut
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 18:32
- Nahlásit

evina
Evik
Klonování nikdy!! Zmizela by jedinečnost a pak mi to přijde dost nehumální.

mac1
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 18:48
- Nahlásit

ani klon by nebyl on ......ale jeho synka mám

zuzka
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 21:21
- Nahlásit

když pominu prozatímní technické nedostatky klonování a že klony se obvykle nedožívají vyššího věku, stejně klonování nepodporuji.
Příroda zařídila, že některé živočišné druhy se rozmnožují "mixem úspěšných jedinců" (ať už si pod pojmem úspěšný jedinec představíme cokoli - dříve úspěch v přežití, dnes spíše výstavy) a nikoli dělením, vždyť by nebyl možný vývoj.

Ovšem čistě teoreticky by to bylo asi lákavé, člověk by měl tak trochu náskok, věděl by do čeho jde, co může od pejska očekávat, jaké má schopnosti.
Také by to jistě bylo zajímavé z hlediska, co je skutečně dědičné.

wami
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 22:28
- Nahlásit

evina
A tak mě napadlo,kdy tohle přijde i u psů.

No, pokud vim, tak pry uz to u psu vyzkouseli...
Tatik a jeho klon (nahradni matkou byla labradorka)...

Tady jsou i s "maminkou"...

No a podle me je to neeticka kravina, pes nikdy nebude stejny, uz stari filozofove rikali, ze "nevstoupis 2x do teze reky"... :

wami
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 22:32
- Nahlásit

Neco clanku ke klonovanemu psu...

1
2
3
4

pigie
Člen
# Zasláno: 3 Dub 2006 23:41
- Nahlásit

Klonovanie neznamena v dnesnej dobe, ze vysledok je uplny odtlacok klonovaneho jedinca Jedine, co maju spolocne je DNA Ale inak nic Vyzorovo to mozu byt dokonca uplne odlisne jedince!

Zet
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:00
- Nahlásit

Klonování psů je celkem problematické z mnoha důvodů:
1) Finančně náročný výzkum bez požadované návratnosti vložených peněz.
2) Prozatím stále nízká úspěšnost klonování u všech druhů zvířat. Na jednoho klonovaného šampiona byste potřebovaly tisíce fen příjemkyň embryí (s tím souvisí finanční náročnost).
3) „Zbytečnost“ z hlediska chovatelského. U hospodářských zvířat se provádí klonování ve spojitosti s transgenozí (pozměnění genotypu zvířete v součastnosti nejčastěji za účelem produkce různých léčivých látek nebo pozměnění kvality produktu – klasickým příkladem je mléko). Možná někdy ve vzdálené budoucnosti bude i transgenoze u psů aktuální, ale prozatím je to prostě jenom teorie. U zvířat divokých se pak provádí klonování za účelem „záchrany ohroženého druhu“. Třetím důvodem klonování jsou pak „milionářské rozmary“. V USA prý žije člověk, který věnoval mnoho miliónů dolarů na výzkum klonování psů, z toho důvodu, že si přeje, aby mu naklonovali jeho fenu. Z toho vyplývá, že se možná dříve nebo později dočkáme i klonovaného psa, ale v nějaké „masovější“ využití klonován u psů nevěřte. Z chovatelského hlediska je naprosto zbytečné, neboť chovatelský pokrok jde stále dopředu a snahou chovatelů není stagnovat na stále stejném typu psa, ale šlechtěním psy (podle svého názoru) zlepšovat. Takový naklonovaný šampion by si u většiny plemen na výstavě už stejně neškrtl, protože v době, kdy by se objevil, by už chov byl minimálně o jednu generaci dál … toť spíše taková teoretická úvaha.

Zet
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:10
- Nahlásit

wami
Tak vida, zaspala jsem. Tahle zpráva o prvním naklonovaném psovi mi unikla i na Oslovi http://www.osel.cz/index.php?obsah=6&clanek=1385 A dokonce jim k tomu stačilo pouhých 120 fen ... to jsou věci

wami
Člen
# Zasláno: 4 Dub 2006 10:17
- Nahlásit

Zet
vidis, mne zase utekl clanek v cestine...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání