Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Karelský medvědí pes
Autor Zpráva
aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:18 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Včera při vakcinaci mi veterinář řekl, že fenka, kterou se už delší dobu snažím darovat přes inzerát jako podivného vořecha, je ve skutečnosti vzácné plemeno "Karelský medvědí pes". Jistě mnozí namítnou, že když byla anonymně v útulku a nedisponuje žádnými papíry dosvědčujícími její "von", tak to vořech je. Přesto její výzor i povahové vlastnosti odpovídají tomuto plemeni, aspoň co veterinář posoudil a já následně podle internetových popisů ověřovala.
Karelský medvědí pes je lovecké plemeno a byl vyšlechtěn ve Finsku na lov medvědů a sobů. Jeho úkolem bylo kořist vystopovat, obklíčit a dorážením zdržet dokud nepřijede lovec na lyžích.
Prosím, je někdo zde na této diskuzi nebo mezi vašimi známými, kdo je případně fanda do tohoto plemene a dal by této fence nový domov? Jednopokojový byt v paneláku se čtyřmi poloratlíky a dvěma kočkami pro ni není ten správný způsob vyžití. Nechtěla bych ale také, aby si z ní někdo udělal množárnu nebo ji uvázal u boudy či zavřel v kotci.
Fenka má asi pět let, je milá hodná, nekonfliktní, má výcvik (umí všechny povely, které znám, ale já jich mnoho neznám). Je čistotná v bytě a má ráda i děti.
Je zcela zdravá a nemá žádné pohybové problémy.

Orry
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:30
- Nahlásit

aren
moc krasna fenecka snad pro ni najdes utulny domov!!

PS: kdyz byl nas Orry stenatko, tak jsem si ze znamych delala srandu, ze je to "karelsky medvedi pes" jeste jsem si pridala "bojovy"

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:34
- Nahlásit

Orry
Tys to znala, to plemeno? Já jsem o něm nikdy předtím neslyšela, a nejdřív jsem si myslela, že si vet dělá legraci.

moll
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:34
- Nahlásit

zkus se obrátit na:
KLUB KARELSKÝCH MEDVĚDÍCH PSŮ A LAJEK
Zlata Homolková
Na Požáru 80
251 66 Senohraby
tel : 323 655 532
je to opsané z CMKU www stránek, možná Ti poradí a pomůžou s udáním do péče.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:36
- Nahlásit

moll
Díky. Nemáš na ně prosím mail nebo přímo ty www.stránky? Že bych jako nemusela vstávat ze židle .

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:37
- Nahlásit

aren
ahoj prosím tě řekni mi od kuď ta fenka je docela se mi zamlouvá

Orry
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:43
- Nahlásit

aren
no bylo to nahodou...dostala jsem obrazek z kalendare prave karelskyho od kamaradky jako ze je podobny orrymu...a tak jsem to plemeno poznala

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:43
- Nahlásit

Petra
Byla v útulku v Dětmarovicích, který se v zimě likvidoval, protože tam umírali psi hladem a mrazem. Byla tam velmi dlouho, protože měla velmi přerostlé drápky. Byla taky extrémně vyhublá, vet žasl, když jsem ji tam hned po převzetí přivedla na kontrolu. Ale byla z těch šťastnějších, kterým mráz nijak neublížil, má totiž skvělý kožich. Protože tam měli bor..l v papírech, nejsou o ní žádné doklady ani žádné indicie odkud by mohla pocházet. U mně je od 25.ledna. Dohledám útulkovou fotku a za chvilku ji sem hodím.

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:46
- Nahlásit

aren
no a ty ji máš doma? napiš mi od kud si. Zatím jsem neřekla nic manželovi ale fakt se mi líbí. Jak se snese s pesama?

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:48
- Nahlásit

Aren v útulku.

Maya
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:48
- Nahlásit

Já myslím, že to karelák není, na to je moc málo špicovitá, ale i tak by se třeba o ní postarali. Odkaz na klub je http://web.quick.cz/karelajky/

wami
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:52 - Změnil/a: wami
- Nahlásit

aren
Karelakovi je fenka hodne podobna, zrejme to bude krizenec s karelakem, cista ale asi nebude (co ja vim, tak by karelaci meli mit bilou barvu ciste bilou a ocasek stoceny nad hrbet).

Znam je uz delsi dobu, dokonce jednu dobu i sem chodila myslim jedna holka, co doma karelaka meli, a znavala jsem i jednoho pana, ktery je mel osobne - ale nemam na nej zadny kontakt a uz delsi dobu jsem ho nevidela...

Muzu se zkusit poptat, ale nic neslibuju ten klub bude pravdepodobnejsi...

Takhle vypada karelsky medvedi pes

Je o nem stranka i tady na cz-pes v atlasu:
Karelsky medvedi pes

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:57
- Nahlásit

Petra
Jsme z Olomouce. Odkud jste vy? Kdyžtak bych ji mohla kus cesty přiblížit.
Já ji mám od začátku v jednopokojovém bytě v paneláku se čtyřm malými voříšky a dvěma kočkami. Ona si zvykla bezproblémově, to jsem spíš musela krotit svou smečku, která hodlala krvavě bránit své území. Dnes jsou výborní kamarádi. Přes den podřimuje pod psacím stolem, u kterého sedím a necítí se tady nijak stísněně. Snažím se hodně venčit - tak 3-4 hodiny denně, teď jsem víc ani nemohla, jako účetní jsem měla moc práce.
Venku ji vodím na vodítku, když vidí cizího psa, tak má tendenci to velmi prožívat, cloumat se a vrhat. Ona štěká málo, skoro vůbec, když už tak je to taková zvláštní variace na vytí.
Když ale byla navolno a k cizímu psovi přiběhla, jen si čuchla a běžela zpátky. Napadla jen jednou sousedovu fenku, ale ta byla fakt drzá a hodně dorážela, tak ji Aren rafla a přitiskla k zemi. Jinak jsme neměli žádný incident.

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 08:57
- Nahlásit

wami
Ahoj už jsem tě dlouho naviděla-nečetla, na Shiloha mi ze švajcu neodpověděli, tak asi nemají zájem pro import do ČR

wami
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:00
- Nahlásit

Petra
skoda, ale treba vyjde ten import, jak se na nej chystaji na mujpesovi...

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:00
- Nahlásit

aren
já jsem od Poděbrad tudíš pěkně daleko, já mám doma dva kusi BO tervueren, Fenu a psa tak proto se ptám na její chování ale je to daleko a manžel mito zatrhl je mi to líto. Je krásná, určitě někoho najdeš kdo si jí vezme

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:01 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

wami
Aren ocásek nosí rovně. Má svou bílou barvu skvrnitou. Taky je nejtmavší ze všech kareláků, co jsem našla přes vyhledávač. Taky nemá tak vysoké nohy.
Na těch mých fotkách pořád stříhá ušima, ale když je v pozoru, tak má ty uši přesně tak, jak na Tvém obrázku, tvar hlavy taky odpovídá.
Děkuji. Počkám, co Petra a kdyžtak zkusím ten klub.

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:02
- Nahlásit

wami
jo a odkud. Fakt mě štvou že se ani nesnaží odpovědět že nééchtějí prodat

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:03 - Změnil/a: aren
- Nahlásit

Petra
Kdyby se měla mít u vás dobře, tak Ti ji klidně přivezu. Horší kdyby to byla Plzeň. Ovšem když manžel nechce, tak je to jasné. Dík za zájem.

Petra
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:05
- Nahlásit

aren
moc se omlouvám ale nedá se nic dělat

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:07
- Nahlásit

Petra
Se nemáš za co přece

wami
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:08
- Nahlásit

Petra
no ona premysli o imtportu primo z ameriky, ne...?

aren
tak zkus ten klub...
Jinak na tom odkazu, co jsem sem davala, je i nejaka chovatelska stanice karelaku - treba by ti mohli pomoct nebo poradit...

jana33
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:08
- Nahlásit

Souhlasím s wami,bude to kříženka kareláka. Jinak čistokrevnýho kareláka mají i v útulku v ČB. Bohužel už byl jednou vrácen. Hele napadlo mě,jestli by nestálo za to, zkusit kontakotovat lidičky co spravují stránky malamuti a husky v nouzi. třeba by tam větičku o něm dali. Na majitele bude mít karelák podobné nároky

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:09
- Nahlásit

jana33
Proč vrátili toho kareláka z ČB? Mně přijde tahle fenka bezproblémová.
Díky za tip, zkusím to.

jana33
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:16
- Nahlásit

Neměli dostatečně vysoký plot,pesan jim přeskakoval a utíkal a nějaký inteligentní soused jim vyhrožoval,že ho zastřelí. Jinak je prý taky bezproblémový k lidem i pesanům.

aren
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 09:48
- Nahlásit

jana33
To chápu. Samostatné výlety, na to by ji užil. Ale vždy lehce trefí zpátky.

jana33
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 10:37
- Nahlásit

No přesně tak,oni budou povahou hodně podobný huskounům a a malamutům,když se začnou nudit,tak holt přeskočí a jdou se projít))

moll
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 19:24
- Nahlásit

jana33
kareláci jsou podobný hlavně lajkám - je to lovecký pes a používá se na lov velkých zvířat - např. medvědů. lajky a kareláky chovají i myslivci a dávají jim lovecký výcvik. ta fenka opravdu nevypdá jako čistá - nemá čistě bílé znaky, na detailu hlavy vypadá, že má i dlouhý čenich a ocas musí mít stočený na hřbetě. ale i tak to může být dobrý kamarád - třeba se někdo najde.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 30 Bře 2006 19:46
- Nahlásit

Mi se taky nezdá čistá, neměla by mít i více chlupů? Jinak je pěkná...

Evicka
Člen
# Zasláno: 31 Bře 2006 08:45
- Nahlásit

Rozhodně to nebude čistokrevný karelák, má trochu jiný výraz, zbarvení, spíš to bude kříženec s karelákem. A jinak je to plemeno v myslivecké kynologii poměrně známé, ovšem velmi málo využívané. Potřebuje pro výcvik malinko odlišný přístup než většina klasických loveckých plemen, je hodně nezávislá při využítí v praxi a proto si na ni jen málokdo troufá. Přirovnala bych ji k plemeni lajka, je to docela oříšek. Ovšem pokud se zvládne jejich nezávislá a samostatná povaha, dokonale zvládnou prvky poslušnosti, jsou to naprosto skvělí lovečtí psi.Jinak rozhodně nejde o vzácné plemeno obecně, spíš jen méně známé.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání