Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Dokonalá souhra
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 05:59
- Nahlásit

Je to přes dva roky, co jsem přišla o svého prvního psa. Doprovázel mě tímto divným světem čtrnáct let a tak není divu, že po jeho odchodu byl ten život jaksi jinej a úplně naruby. Prvního půl roku jsem jen prořvala nad fotkama, vohryzávala si nehty a zaplavila tuto zemi posmrkanými kapesníky. Další rok a půl až dosud jsem strávila..., no řekěnme je-li život očistec, peklo a ráj, tak potom v pekle. Příchod Gárfíldího štěněte do mého života znamenal začátek konce. Znamenal od rána do večera poskytovat zábavu malé štěkající pohromě, vynášet kakající štěněte z bytu ven s hlasitým "Fůůůůjjjj!" a odkládat zcela vykakané štěně do trávy s hlasitým "Hóóódný pejsééék!!!", uklízet loužičky, tahat štěněti z tlamičky tkaničky, papírky, ponožky a kapesníčky, házet balónky, kupovat stále nové balónky z důvodu jejich malé návratnosti. Dala jsem slušný záhul svým nebohým hlasivkám nikdy nekončícím "Sedni" "Lehni" "Zůstaň" "Hodný" "Fuj, nesmíš" "Kde máš, dones, hledej" "Vem si vodičku" "Gafí běž papat granulky. Geríčku máš tam masíčko, spapáš masíčko? Gafínku prosím Tě zkus sníst alespoň kousek té vepřové panenky a svíčkové v mističce" A pořád dokola. Posléze přišla konečně malá změna. Nikam jsem nemusela nosit kakající štěně, prostě jsem budlozérem smetla průjmové stříkance z rozlohy 11 m2. Sem tam jsem aplikovala do psí tlamy obě ruce, abych z psího hrdla vytáhla záclonu, friťák, pánskou jezdeckou botu velikosti 49, zaskočenou násadu od koštěte či nějaké uvízlé dítě. Byla jsem nucela hodit oči na šťopky a důsledně sledovat původně zlé psi, co by mi chtěli štěňátko sežrat, posléze nebohé děti, na něž si dělalo zálusk zase štěňátko. Pořád hlídat čokla jakýho si před auty, před koňmi, před hladovými Ukrajinci. Učit zaprasené psisko, způsobně si sednout po příchodu domů a nechat si utřit pacičky do ručníku, posléze tlapy do osušky, později celého psa do prostěradla, nyní čokla zasviněnýho do stanové celty. A stále mluvit a mluvit a pořád povely a pochvaly a pak seřezat jak nezralý žito, abych jej následně mohla zas pohladit.

A proč to fšechno píšu?

Včera jsem šla se štěkající bestií na kole na krásnou velkou jarní procházku do lesa, k ZOO, k řece, přes rušné silnice a vyspělou civilizaci. Po překonání všech nástrah jsem dala Garfieldovi volno a šlapala si tak jarním dnem, pozorujíce ten mix vlka, lišky a kocoura, jak si to tráduje spokojeně po světě. Najednou mi došlo, že celou vycházku byl úplně hodnej, způsobnej, poslouchal na slovo, skoro jsem toho ani moc nenamluvila, stačilo pár gest, posunků, škaredých pohledů a hezkých "tak je šikovný". Stačilo syknout, aby věděl, že nesmí za psem, stačilo ukázat rukou, aby přeběhl potok přes brod, stačilo ťuknout si do levého stehna, aby se způsobně srovnal k levé noze a držel se mě, aniž bych na kole zabila sebe či jeho, stačilo pípnout zůstaň, aby se zastavil před nebezpečím, stačilo vytrčit paži vpřed, aby se ujal žádoucího volna, stačilo písknout, aby kdykoliv přiběhl zpátky. Jen na mě dychtivě mrkl a hned bylo jasný, že chce sundat košík, protože našel úžasnej klacíček, stačilo jeho zaváhání na odbočce domů, abych pochopila, že nikam odbočit nechce, že je venku hezky a tak jedeme dál.

Najednou jsem si vzpoměla na dávno zapomenutý pocit, jaké to je, nemuset na psa vůbec mluvit, nemuset jej k ničemu přemlouvat ani nutit, prostě se mi vybavila ta nádherná souhra, mezi člověkem a psem, když se znají oba do morku kostí a nemusí pohnout ani prstem, aby se vždycky ve všem vzájemně perfektně pochopili. Stačí pohled, posunek, jediná samohláska, jediný pohyb psího těla, jediný pohled psích očí... Je to krásný, ale cesta k tomu je zdlohavá a strastiplná

Petra
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 07:30
- Nahlásit

Garfield
teda musím tě pochválit je to napsané krásně a hlavně pravdivě. Dá to opravdu dost práce a úsilí. Ale je to krásné a mylsím že to právě proto všíchni děláme.

Nahoda
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 07:39
- Nahlásit

Garfield,
jako vždy krásné počteníčko. . .
Je tam humor, trocha nostalgie a hlavně pravda.
Opět jsem si krásně početla. . .
Neuvažuješ o vydání nějaké knihy???

sarax
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 07:46
- Nahlásit

myslím že to je můj názor a stačí

Kalliope
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 08:03
- Nahlásit

jo, jednou bych se taky chtěla dostat do stadia naprosté souhry, ale myslim, že s tim pometlem co mám doma.....asi brzo spíš přijdu ke ztrátě nervů než k souhře.

Dobře napsané

Evik
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 08:23
- Nahlásit

Garfielde, moc krásné vyjádřeno a pravdivě.....My jsme teď ve fázi, kdy sice musím mít pořád oči na štopkách, ale už taky nemusím tolik mluvit, kárat a usměrňovat. Tj. pokud nám před nosem nevyrazí zajíc, tak je pejsa ten nejhodnější a nejposlušnější pes na světě

Kalliope
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 08:50
- Nahlásit

Evik

tak to vám závidim, já už si na procházkách připadám jak schizofrenik, ale jinak souhlas, líp bych to fakt nepopsala...

Gája
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 08:57
- Nahlásit

Garfield
Tento pocit zadostiučinění, by ti měla dávat každá práce, o to víc, je-li ta práce koníčkem. Je to úplně super nádherný pocit, dospět do takového stavu. Mě se to asi nikdy, s mojí fenkou nepodaří, ale jsem skromná a stačí mi náznak poslušnosti a olízaná tvář jako důkaz bezmezné a nezištné lásky. Jsi spisovatelka každým coulem a možná ses minula povoláním. Moc se mi líbí, že nepíšeš stroze a příliš kynologicky (tzn. odborně - trošku nudně) je to vždy bezvadné, k pobavení, poučné a skvělé na rozšíření slovní zásoby. Víc ti nebudu pochlebovat, jen díky za to. Tvé "články" se čtou víc než dobře.

wensday
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 10:17
- Nahlásit

Všichni už jste všechno napsali.... jinak Garfe, nádherně napsaný, fakt. Sem to říkala už dávno s tou knihou.....

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 10:21
- Nahlásit

Garfield
neboj, jak znam toho tvyho kocoura, tak ver tomu, ze ho to zase prejde a zase budes tyrat sve hlasivky a mucit sve okoli chraplavymi vykriky "Gary ke mne"

aren
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 10:22
- Nahlásit

Garfield
Nádherné, Garfielde. I to, co Ti přichází, i to, jak jsi to napsala.

Garfield
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 10:35
- Nahlásit

Fšem

Děkuji za pochvalu, ale fšici to moc dobře znáte, jen já jsem takovej magor, že plácám fšechny svý myšlenky "na papír". Svoje básničky a povídky už nemám kam házet, tak ty nejlepší občas zveřejním na literárním webu (anonymně) samozřejmě a nebo napíšu text k písním jedné malinké hudební skupině.

Sem tak přemýšlela, že napíšu román a pak budu do konce života splácet náklady vydavatelství, protože pes bude jedinej, kdo si ho koupí

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 10:38
- Nahlásit

Garfield
jestli ti to pomuze, tak ®onie uz nema doma zadnou knizku, kterou bych byl ochoten zanechat v jejim dosahu, aby ji mohla celou roztrhat. takze az napises ten roman, tak jeden nebo mozna dva kusy koupim at si ma muj vyslechteny RLDC s cim hrat ....

Evik
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 10:55
- Nahlásit

Garfielde

jestli tu knížku fakt vydáš, tak ti zaručuju, že já si jí koupím pro sebe a pejskům jí budu maximálně předčítat na dobrou noc (ale možná ani to ne, aby se ještě nepoučili a netropili horší lumpárničky...

brut
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 11:20
- Nahlásit

Garfield
Děkuji ti za krásné počteníčko. Jako vždy pohladilo po dušičce.
Pokud vydáš nějakou knihu, tak i já se zaručuju, že si jí koupím a ne pro psy, ale pro sebe. Prosím, piš dál....

Zdenka
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 11:28
- Nahlásit

takovýhle příspěvky se moc hezky čtou a doufám, že já jednou dosáhnu taky týhle souhry

wensday
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 12:53
- Nahlásit

Garfield
Možná by stálo za to vybrat všechny Tvý příspěvky na cz-psu a vydat knižně......... já už to tady psala !!!!!!

kokoška
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 13:21
- Nahlásit

Garfield
je krásné tohle souznění cítit, zařadila bych to mezi nejsilnější emocionální zážitky, ale nejásej, není to konečný stav , protože nic netrvá věčně

doufám, že se uskuteční v přijatelném termínu na přijatelném místě nějaké to setkání všech cvoků z cz-pes, abychom všichni viděli dokonalou souhru na vlastní oči a případně předvedli souhry vlastní

Garfield
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:05
- Nahlásit

Jirikovo
...tak chraplavé výkřiky jsem jako absolutně nepochopila... To mluvíš o mně, která dávám hodiny zpěvu Lucině Bílé?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:09
- Nahlásit

Garfield
zkus se nad tim zamyslet a i pri sve snizene inteligenci jiste dojdes ke spravnemu zaveru, ci chraplave vykriky jsem mel na mysli. mala napoveda: pes nekrici ....

Garfield
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:12
- Nahlásit

Jirikovo
...já to vjeděla, že mluvíš o Lucině...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 15:14
- Nahlásit

Garfield
jsi tak prudce inteligentni, ze v Brne je te skutecne skoda ....

Klárča
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 16:21
- Nahlásit

Jirikovo
.....

Garfield
Fakt překrásně napsané - 1 polovina - 2 polovina - ... Úplně mi to připadalo,jako kdybych četla,,,ne,jako kdybych jedla čokoládu nebo tak něco
Tvoje články se čtou jedna radost

evina
Člen
# Zasláno: 28 Bře 2006 21:41
- Nahlásit

Garfield aní spisovatelko,vy jste se minula povolání...Moc hezké...

Garfield
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 14:24
- Nahlásit

Vše výše uvedené beru zpět. Včera už to rozhodně neplatilo. Inzerát na novorozeňata rozšiřuji i o Garfielda.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 14:26
- Nahlásit

neboj, jak znam toho tvyho kocoura, tak ver tomu, ze ho to zase prejde a zase budes tyrat sve hlasivky a mucit sve okoli chraplavymi vykriky "Gary ke mne"
tohle jsem ti napsal vcera hned jako moji prvni reakci .... asi ze me bude nejaky to medium, umim cist budoucnost ....

Jandula
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 14:31
- Nahlásit

Garfield
já se přidávám, včera jsem rozesílala mms se zněním: prodám nebo daruji do dobrých rukou fenku Sáru, přítulné to zvířátko, jen má jeden nešvar: žere svůj vlastní pelech... MMS byla vyfocena v bytě, Sárinka, a spousta bílýho snížku (to ten parchant rozkousal pelech skoro za tisícovku a vytáhla z něj tu bílou výplň)... tak má smůlu, chrápe teď na parketách...

Evik
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 15:36
- Nahlásit

Jandula
a zkoušela jsi třeba Sáře nabídnout nějakou starou deku, rohožku apod? Já mám totiž tu zkušenost, že pokud mi pejsa něco zničil, tak to vždy bylo něco nového, koupeného spešl pro něho když dostal něco už použitého, tak to nezničil.....
Je tedy fakt, že poslední pelíšek jsem koupila nový a ten už nezničil a "opečovává" si ho.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 15:37
- Nahlásit

Evik
je fakt, ze ®onie na svuj pelisek ted uz taky neda dopustit. nejdriv mela tendenci ho nicit, kdyz byl novy, ale ted, kdyz ho jdu dat treba vyprat, tak potom chodi do kuchyne pod susak na pradlo, sedne si pod pelisek, kouka smutne nahoru a breci .....

Jandula
Člen
# Zasláno: 29 Bře 2006 15:39
- Nahlásit

Evik
ten pelech už má půl roku, koupila jsem jí ho speciálně po tý operaci, že je větší, vyšší a nemusí sebou do něj praštit z takový výšky...
První tři měsíce byly v pohodě, pak rozkousla část toho povlaku (to už mi bylo divný, nikdy neničila, jen při falešce)... tak povlak byl svléknut a přehozena přes to oblíbená deka... zase měsíc klid, pak vykousla kus rohu, ten byl zašit, měsíc klid a včera tohle... Ona fakt nikdy neničila, nevím, co se jí stalo... Ale je pravda, že tyhle bílý kousky (není to molytan) miluje, furt si s tím hází a dělá kraviny... tak se jí to asi líbí...

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání