Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Sociobilogické teorie RNDr. Zrzavého
Autor Zpráva
dejavu
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 09:38
- Nahlásit

Četla jsem článek ve Vesmíru RNDr. Zrzavého, našeho kotroverzního sociobiologa o tom, že domácí mazlíčci jsou vlastně nejdokonalejším druhem parazitů, že svým chováním přinutili člověka jim otročit a sloužit přesmykem mateřských pudů. Objevil se termín memetický parazitismus http://lutmi.moraviapress.cz/hermes/hermetik.net/m emetika.htm
Co si o tom myslíte? Je to soužití pes - člověk, jednoznačná symbióza nebo je možné si připustit i Zrzavého variantu?

mac1
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 09:45
- Nahlásit

jj, jsou to paraziti, stejně jako děti a stejně jako děti je miluju . Ba ne, to byl jen žertík , pro mě nemůže být parazitem ten,kdo mi tolik dává , tedy ani děti a ani psi , až budu mít čas ,přečtu si to .

dejavu
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 09:49
- Nahlásit

další jeho názory jsou tady
Bud v casopisu Vesmir (cast z neho je i na webu http://vesmir.cz
nebo tady v te knize
http://www.kosmas.cz/detail.asp?cislo=106850&afil= 1062

jeje
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 10:27
- Nahlásit

Asi cital knihu Stephen Budiansky: Pravda o psech

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 10:30
- Nahlásit

dejavu

Tak to tedy nevím, zda-li po přečtení výše uvedeného článku budu schopna nějaké diskuse.Sociologie ani ve škole nikdy nebyl moje silná stránka, naopak jsem jí považovala za bezbřehou vědu a toto mě v tomto názoru znovu utvrdilo.Musím se přiznat, že už samo zavádění nových "pseudovědeckých termínů jako"mem, membot, imunomem", mi přijde spíše jako vytváření další pseudovědy v rámci vědecké činnosti, nějakého nadšeného vědce. Takže já jsem asi příliš velký pragmatik a příliš malý vědátor takže závěry RNDr. Zrzavého přijmu jako axiom, neboť tomu opravdu nerozumím a je to pro mě jednoduší.

dejavu
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 11:18
- Nahlásit

dorfa
mem neni terminem Zrzaveho a od sociologie k sociobiologii je pekny kus cesty

brut
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:08
- Nahlásit

dejavu
Po přečtení článku Zrzavého (na několikrát, místy jsem dost prodýchávala),jsem pochopila, proč je kontroverzní. Asi budu přízemní, ale já souhlasím s variantou jednoznačné symbiózy. Nemám pocit, že by pes na mně parazitil. Asi mám blíž k biologii jako takové než k sociobiologii.

Kalliope
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:52 - Změnil/a: Kalliope
- Nahlásit

mno nevím, podle mě - když se tedy na to podívám z výše uvedeného úhlu - se jedná spíš o symbiozu, než že by pes byl parazitem. Když to řeknu hodně laicky, myslím, že parazit jen bere, kdežto symbiont bere a DÁVÁ - což je třeba případ i mého psa. Musím se oněho starat, živit ho, ale na druhou stranu mi dává tolik, co málokterý člověk. Podle mě je spíš parazit člověk, kterej se doma válí na gauči, bere podporu, práci si hledat nechce - to je podle mě parazit

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:53
- Nahlásit

dejavu
jeste jsem to necetl, ale prijde mi to spise jako pokus o ziskani popularity ci pozornosti.....pokud by se chtel totiz nekdo venovat oblasti pusobeni spolecnosti na domaci mazlicky a naopak, ma k dispozici nekolik evidentne dulezitejsich oblasti....o kterych jsme jiz nejednou diskutovali.....ODPOVEDNOST LIDI, PROBLEMATIKA OPUSTENYCH ZVIRAT A CO S NIMI, MNOZITELSTVI apod.....takze aniz bych to cetl, nazval bych to spise sociálním inženýrstvím pokud ne rovnou populismem.
Lec me nazory jsou zbytecne brutalni a nemel bych ty hodne lidi hnedle odsuzovat, ja vim ))))))

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:55
- Nahlásit

Jinak ja symbiozu chapu jako souziti dvou druhu ku vzajemnemu prospechu...lec to je u vztahu pes-clovek velice osidne.....myslim v realite a aktualnim case.........takze symbiozou bych ten vztah nenazval 100%

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 13:57
- Nahlásit

Kalliope
A největší parazité jsou prý RTW živící se lidskými...těmito...nooo)

Markét
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:35
- Nahlásit

PARAZIT:
• cizopasník
• přížívník, vykořisťovatel

Parazitismus je definován jako symbióza dvou organismů, z něhož jeden organismus (parazit) profituje a druhý na něj doplácí (hostitel). Parazit se může živit buďto tkáněmi samotného hostitele (aniž by ho sám o sobě zabíjel), nebo se přiživovat na jeho potravě či jinak profitovat z hostitelova organismu nebo jeho činnosti a snižovat přitom jeho fitness.

Parazity dělíme na ektoparazity, kteří žijí mimo hostitele či na jeho povrchu (např. komár, pijavice), a endoparazity, kteří žijí uvnitř hostitele, v jeho útrobách, tkáních či buňkách (toxoplasma, virus vztekliny, tasemnice).

Zvláštní druh parazitismu představuje hnízdní parazitismus u ptáků, hojně se vyskytující u čeledi kukačkovité, který dosáhl vrcholu např. u kukačky obecné.

SYMBIÓZA je vědecký termín označující těsné soužití dvou různorodých organismů. Laická veřejnost tento termín často používá jen v jeho zúženém smyslu označujícím oboustranně výhodnou symbiózu - mutualismus, ačkoliv ve skutečnosti zahrnuje veškeré modely soužití mutualismem počínaje a parazitismem konče.

Různé typy symbiózy:
Podle výhodnosti pro zůčastněné
mutualismus
komenzálismus
amenzálismus
parazitismus
neutralistická symbióza
kompetiční symbióz

Podle způsobu soužití
ektosymbióza
endosymbióza

Kalliope
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:54
- Nahlásit

Trotelchen
Pch

Kalliope
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 14:55
- Nahlásit

Markét
teda to bylo fakt vyčerpávající

dejavu
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 19:12
- Nahlásit

nejak v tom postradam vlastni nazor

dorfa
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 20:48
- Nahlásit

dejavu

Takže dobře chceš vlastní názor tak tady ho máš. Když jsem si vypsala na jednu stranu + co mi pes dává, na druhou stranu - o co přicházím nebo co mi bere, pak jsem to sečetla a na straně + byla jasná převaha. Jenže teď nevím, jak mám sestavit + a u psa, takže nevím zda to mohu nazvat symbiózou, a nebo pouze jednostranným prospěchem pro člověka.

Trotelchen
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 07:26
- Nahlásit

dorfa
Ale nekecánkuj, zas tak hustý to není! :-D

dorfa
Člen
# Zasláno: 16 Bře 2006 09:53
- Nahlásit

Trotelchen
Můj názor. Co se divíš? To jsem měla napsat, že člověk parazituje na psovi?

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání