| Autor |
Zpráva |
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:01
- Nahlásit
mám drobný problém. jsem zvyklá fenku (3 roky) krmit 2x denně - ráno a večer - vždy po vycházce. V poslední době, ale čím dál tím víc pozoruju, že slečna, vzhledem k tomu, že ví, že jí po návratu čeká jídlo, má snahu se venku moc nezdržovat a co nejrychleji se vrátit domů. nevím co s tím, myslím, že by měla být venku co nejvíc (stráví jinak celý den doma sama, když jsem v práci) + je schopná se valit domů, i když si ani nedošla na záchod. uvažovala jsem o přesunutí jídla před vycházku, ale zejména ráno, kdy ráda běhá alespoň chvíli za balónem mi to nepřijde vhodné, aby přímo najedená vyrážela ven. neporadíte?
díky Vanda
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:10
- Nahlásit
Vanda
no asi opravdu neni vhodne presunout jidlo pred vychazku. po jidle by mel byt pes urcitou dobu v klidu, ty se taky prece nenajis a nejdes si hned treba zabehat ... a k tomu vraceni se domu. zkus ji venku zaujmout nejakou hrou at nemysli jenom na to zradlo, co ji ceka doma
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:11
- Nahlásit
Vanda
mozna se ted na me kdekdo vrhne, ale ja davam psum zradlo v nahodnou dobu. Uz od stenete. Krmim tedy jednou denne (vecer), a to nepravidelne mezi 18 a 22 hodinou. Jezdim s nimi casto pryc, zrat dostavaji, kdy si vzpomenu, a nemame s tim nejaky problem.
Mozna bych zkusila neco podobneho zavest i u vas doma. Tu a tam ranni krmeni vynechat, tu a tam dat pred ranni vychazkou (treba jen mensi davku) nekdy po (ale nekdy treba pulhodinu pockat).
Mohlo by to pomoci...
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:11 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Vanda
tak jí to jídlo nedávej hned po návratu, ale třeba zu půl hoďky.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:12
- Nahlásit
anebo - dát po návratu z vycházky klid nebo domácí práci a jídlo servírovat až třeba po hodině. moll
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:18
- Nahlásit
moll, fromeli
to jsem taky zvažovala, ale ráno i večer to v podstatě vychází tak, že tam prostor není - ráno přijdem, dám jídlo a odcházím do práce, večer přijdem, dám jídlo a jdu spát
wami
o víkendech máme všechno nepravidelnější, ale v týdnu si ta mrška zvykla na pravidelnost (ona vyhovuje hlavně mně) a očekává to už dopředu.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:24
- Nahlásit
Vanda
v týdnu si ta mrška zvykla na pravidelnost (ona vyhovuje hlavně mně) a očekává to už dopředu.
Tak to proste zmen... Bud budes ochotna s tim neco udelat, nebo se budes muset smirit s danym stavem...
Vstan treba o pulhodky driv, jdete s pejsinou ven nekam jinam, nez obvykle chodite, vem si s sebou misku s granulema a nakrm ji pak nekde venku (a domu uz jen pomalu dojdete). Nebo nech vychazku stejne dlouhou, ale o tu pulhodinu pak pockej, nez ji nakrmis. Nebo ji fakt to krmeni rano vynech (aspon obcas). Proste se zkus sama zamyslet, co za zmenu mas moznost udelat - vzit ven pejsine hracku? Jit si rano zabehat? Skrmit ranni davku granulek jako pamlsky za cviceni venku?
Horsi, pokud nekrmis granulkama, ale i tak by to bylo nejak resitelne. Co treba vzit pejsinu rano na stopu (dobre, az sleze snih) a na konci stopy ji dat misku se zradlem?
Zkratka, chce to jen chvili si lamat hlavu a vymyslet, jak fenku motivovat, aby se ven tesila...
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:34
- Nahlásit
wami
ona se ven těší, jen na to jídlo se asi těší víc
ale zkusím vymyslet jak jí to trošku znepravidelnit, aby si nebyla tak jistá, i když bych se v té souvislosti ráda zeptala; ona je trochu nervák a měla teď takový období nejistot (rozešli jsme se s přítelem, se kterým jsme si ji pořizovali, a než jsem se přestěhovala do nového bytu musela jsem jí nechat u něj, což skončilo tak, že byla s jeho maminkou, která jí má hrozně ráda, ale moc na ní nestačí). no a tak jsem se teď, co jí mám zase u sebe, hlavně snažila udržet jí v co nejpravidelnějším režimu - myslím, že jí to pomáhá - je pak klidnější, míň štěká (to je náš nejvetší výchovný problém - když se bojí začne ječet, ale pracujeme na tom).
tak snad jí nějakými pokusy v režimu dne nerozhodím...co myslíš?
Vanda
|
wami
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:45 - Změnil/a: wami
- Nahlásit
Vanda
tezko rict, ja se drzim toho, ze pes by mel byt klidny ve vsech situacich a pravidelnost pro me pak znamena, ze vyskytne-li se neco necekaneho, pes na to zrejme bude nejakym zpusobem reagovat...
Takze muze se stat, ze ji to rozhodi natolik, ze se budes muset vratit k puvodnimu rezimu. Nebo ji to pomuze zklidnit, jestlize prijme jako fakt to, ze nikdy nevi, jak presne bude vse probihat, ale bude ti verit. Nejsem vestec, tohle nedokazu odhadnout...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 11:48
- Nahlásit
wami
Wami, číhni se na téma píšťalka... Díky...
|
Ela
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 16:04
- Nahlásit
My máme zase opačný problém - dáváme pejsině nepravidelně, a ona pořád jen sedí a čeká na kus žvance. Předevčírem jsem se naštvala a rozhodla jsem odbourat pamlsky během dne a krmit pravidelně, protože jsem měla pocit, že tím nestálým očekáváním trápí sebe i mně /teda ne že bych jí nechtěla dát, ale je opravdu na hranici váhové normy/.
Takže bych s tím moc nehýbala, nanejvýš dala pár granulek před vycházkou a odečetla jí to pak ze snídaně. A venku jí dala najevo, že domů se půjde, až budu chtít já. Hodně zdaru.
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 16:08
- Nahlásit
Vanda
co mas za psa?
myslim si,ze je ve 3letech zbytecne krmit psa 2krat za den.
vetsina krmi psy vecer po vyvenceni ci vycviku.
|
RoSa
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 17:25
- Nahlásit
dzejba
To si teda nemyslím: já mám 5ti letou fenku RR a krmím ji 2krát denně a nehodlám to měnit. Pokud má Vanda také velké plemeno, nechala bych to jak to je. A co by tím získala, že by krmila jednou denně? Když by krmila večer, tak by fenka spěchala domů na véču stejně jako teď, a celou dávku ráno bych si zase nelajzla kvůli torzi (pes celý den bez dozoru).
My teda krmíme vcelku pravidelně a podobný problém nemáme: ráno po návratu z procházky, čas záleží na tom, jak se dáma vyhrabe z postele, většinou nevstane před devátou. Večer to je téměř na minutu přesně: v 18hod. Ten pes musí mít snad nějaké vnitřní hodiny či co, přesně poznám, že už bude šest, protože tak 5min. předtím začne pochodovat po bytě, šťouchat do mě čumákem, pobrukávat... Ale tenhle režim funguje jen když jsme doma. Např. v hospodě vydrží klidně až do jedenácti bez protestů.
Něco podobného jsme ale měli např. s chozením čurat, protože jsme jí naučili, že potom dostane takovou tu "voskovku": sedla si u dveří jako že hrozně musí, kdykoliv dostala na tu tyčku chuť. Když jsme to prokoukli, tak jsme museli zavést nepravidelnost - někdy dostala, někdy ne. A najednou už tak často nemusela Ostatně takhle jsme to praktikovali i při výcviku: někdy odměna pamlskem, někdy pochvalou - pes neví, co bude. To zas naše fenka kontrolovala ruce, jestli za to něco kápne, a když nebyl mls, nechtělo se jí povel plnit - takže zase nastoupila nepravidelnost. Tvoje fenka si udělala spojitost "vycházka-návrat-bašta". A když je teda takhle mazaná, tak bych jí určitě tuto spojitost rozhodila, tedy ten "otrocký časový sled". Hodně dobrý tipy ti taky dala wami Navíc bych ještě určitě nedávala večeři bezprostředně po návratu, ale třeba bych se chvíli věnovala nějaké jiné činnosti (něco si přečíst, vykoupat se, chvíli žehlit...).
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2006 21:51
- Nahlásit
Já mám lenocha a žravce, krmím také dvakrát denně a zkoušel na mě přesně to stejné. Vyřešila jsem to tak, že mám vycházkové okruhy, ze kterých se nejde vrátit tak, jak pes chce. Prostě jdu směrem od domu asi polovinu doby, co má trvat vycházka, tak mám obvykle místečko, kde se snažím mého lenochoda vyprovokovat k nějakému intenzivnějšímu pohybu (míček, schovávaná ap.) a pak jdeme zpět (většinou jinou cestou).
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2006 08:21
- Nahlásit
Dzejba
mám malé plemeno - Parsona, ale když ona tak hrozně ráda jí , že mi přijde škoda krmit jí jen 1x denně + strašně hltá (to je doopravdy hrozná rychlost - mám pocit, že ty granule v podstatě vdechuje), takže mi to přijde výhodnější pro trávení, krmit 2x. Venku jí žádné návraty netrpím a snažím se malinko změnit rytmus, zvažuju předsunout večerní dávku ne před spaní, jak to má teď, ale po návratu z odpolední procházky, která je nejdelší a která jí i nejvíc baví. Uvidíme co to udělá.
Vanda
|
dzejba
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2006 08:49
- Nahlásit
Vanda
o.k ,ja tady nic neprikazuju,jen navrhuju moznosti.v tom pripade bych ja daval rano jen mensi mnozstvi a vecer vice.kdyz psi takhle hltaji,tak taky pomaha ty granule namocit.jak ti tady uz radili,po vyvenceni ji nedavej hned najist,ale chvili pockej.muzes to klidne vyplnit,kartacovanim,hranim......
|
Vanda
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2006 09:03
- Nahlásit
dzejba
já to nebrala jako příkaz . granule namáčím, jednak proto, že to lépe stráví (teda podle mého názoru) vzhledem k té rychlosti, kterou to sní, a taky proto, že ona dost málo pije a tohle jsou zaručený tekutiny, i když někde jsem četla, že není zdravé namáčet kvůli zubům. ráno dávám tak 1/3 celkové dávky.
Vanda
|
Ela
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2006 10:35
- Nahlásit
Vanda
Možná by nebylo špatný udělat to naopak - krmení dávat ještě víc pravidelně a vycházky trochu nepravidelně. Tedy pokud třeba krmíš o půl osmé, jít na vycházku o 10 min dřív, vrátit se o 10 min dřív, ale dát jí až o půl osmé. Ony ty potvůrky opravdu mají jakýsi vnitřní hodiny, a pokud si vytvoří souvislost jídla s časem a ne s návratem z vycházky, mělo by to fungovat. Jinak bych určitě krmila pořád dvakrát denně.
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2006 10:49
- Nahlásit
Vanda
Já to s mojí potvorou dělám tak, že ráno vstanu v půl šestý, rychle se obléknu a jdeme ven, venku jsme tak 45 minut, poté přijdem domů, já se vypravuju do práce (tak cca půl hodina) a teprve při odchodu dostane nažrat (tím končí pravidelnost)...
Večer dostává podle toho, jestli jdeme na cvičák, nejdeme, co je v plánu a tak (podobně jako wami, bez pravidel)... tak jí dej třeba večerní porci už v 18 a jdi venčit (nevím v kolik chodíš) ve 22h. Tak nějak bych se to snažila dělat, jednou bych s ní šla na večerní venčení v 21h, krmení bych dala těsně před spaním...
Jak říkám, neznám tvůj životní rytmus, ale labilnosti fenky se bát nemusíš, moje je taky jedno velký labilní neštěstí a to, že jí dám nažrat jednou tak a jednou tak jí rozhodně neškodí (a když jedeme na delší cestu, tak dostane nažrat navečer a ráno před cestou vůbec ne...).
|