Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Výcvik psa za peníze
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 14:29
- Nahlásit

Jaký je váš názor na účinnost a účelnost výcviku psa třetí osobou (nikoliv chovatelem či majitelem) za peníze. Tzn. pokud svěří někdo svého psa (bez osobní účasti) placenému cvičiteli za účelem zvládnutí konkrétní zkoušky a pak si jej majitele vezme zpět. Je nějaká šance, že pes bude svého pána respektovat a uposlechne naučeným povelům a dovednostem?

Meta
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 14:31
- Nahlásit

Bych se strašně bála "zlomení" psa. To ať je raději lump nevychovaný.

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 14:31
- Nahlásit

no myslím,že je to jako když ti děti vychovává chůva,něco je naučí,ale není to ono.Pes sice perfektně poslechne cizího,ale já bych ráda ,aby stejně poslechl mně..tohle se mi zkrátka moc nelíbí....pokuid chci psa,musím čas i na výcvik ne??Ovšem teda vyjímka jsou vodíci psi samozřejmě.

sněhule
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 14:51 - Změnil/a: sněhule
- Nahlásit

Taky si myslím, že to má smysl v případě speciálního výcviku, jak uvádí sarax. Nebo třeba když chci uchovnit loveckého psa, potřebuju lovecké zkoušky a nejsem myslivec. Ikdyž i to se dá řešit ve spolupráci s myslivcem, který vypomůže. Ale je to určitě náročnější pro majitele-nemyslivce. Mi přijde, že právě ta společná práce se psem, nejen procházky, je přitažlivá a patří k věci.

dzejba
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 15:58
- Nahlásit

ja v tom velky problem nevidim.pokud je pes kvalitne vycvicen a cvicitel spolupracuje s psovodem,tak je vse o.k. vemte si,ze vetsina policejnich psu je tak do 1roku u cvicitele,ktery s nim dela z.poslusnost a az se ukaze,ze pes ma na sluzbu,tak si ho prebere psovod.kolegyne ma psa s polic. zkouskama a ten funguje bez problemu.on je vycvik a vycvik a vycvikar a vycvikar....

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 16:11
- Nahlásit

dzejba
mno pro mě je problém v tom,že chci děti...starám se o ně..chci psi..udělám to samý...

tosca
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 16:31
- Nahlásit

Já v tom v určitých případech vidím výhodu. Dám příklad, o kterém vím ze života. Majitel (poměrně majetný člověk) potřeboval psa mimo jiné na ostrahu majetku (poměrně velkého ) - tedy vlastně služebního psa. Koupil psa, nechal ho vycvičit. Kvalitně vycvičit. S cvičitelem spolupracoval a dodneška spolupracuje. Pes ho perfektně poslouchá. Pokud je rodina doma, pes je s rodinou, pokud není, má volný pohyb po zabezpečeném pozemku a plní svoji funkci - hlídá. Nejsou s ním nejmenší problémy. Cvičitel za ním pravidelně dochází a se psem pracuje.
Tenhle člověk si pořídil psa za účelem ochrany majetku a rodiny. Není kynolog, nemá na to čas ani chuť, ale je ochoten poslouchat rady zkušených a věnovat tolik svého času a peněz, aby ho pes poslouchal jako pána. Pes má své pevné místo, dobré životní podmínky a svoji "práci", kterou musí dělat.

Takže, nechat psa vycvičit třetí osobou za účelem absolvování zkoušky - říkám ne.
Nechat psa vycvičit za účelem definované práce - klidně. Je tam opravdu podobnost s asistenčními a slepeckými psy ¨

P.S. Pokud někdo namítne, že si daný člověk měl pořídit elektronické zabezpečení domu, že ho nemusí cvičit, vězte, že ho má. Nestačilo.

sarax
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 16:33
- Nahlásit

tosca
jasně..pořád jsme u více či méně pracovních psů..není to mazel domů,ale hlídač..Garfield psala (bez osobní účasti)
a takto si myslím,že je to fakt špatně...

monika
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 17:55
- Nahlásit

cvičit psa,aniž by s váni majitel spolupracoval je težké.je to pak dvojí práce.jednou toho psa vycvičíte tak jak potřebujete a pak ještě musíte vycvičit majitele,aby věděl, co má se psem dělat. Za totáče jsem si tím docela slušně přivydělávala, ale opravdu raději s účastí majitele psa.Pes byl i mín zmatený.

dzejba
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 18:15
- Nahlásit

ono je stejne potreba mit "za zadkem" kvalitniho vycvikare,protoze u nas neno mnoho lidi,kteri umi KVALITNE vycvicit treba zrovna ty policejni,nebo obranarske psy!!!
jinak co vim,tak drive se psi takto cvicili na husto a za slusny peniz se vyvazeli po vagonech.......cili,kdyz je poptavka,tak je i taky takova nabidka a vsechno je o penezich...

Fifi
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 18:38
- Nahlásit

Garfield
Tzn. pokud svěří někdo svého psa (bez osobní účasti) placenému cvičiteli za účelem zvládnutí konkrétní zkoušky a pak si jej majitele vezme zpět. Je nějaká šance, že pes bude svého pána respektovat a uposlechne naučeným povelům a dovednostem?
Ja cvicila spoustu psu, hlavne proto, ze doma jsme dalsiho v panelaku mit nemohli a jinym lidem jsem tim pomohla... Za penize to snad ani nebylo, ja byla stastna, ze mam co cvicit, a majitele byli take spokojeni, pes je poslouchal, jak potrebovali, stacilo jim rici povely a ukazat zaklady. Cili tenkrat byla odezva pozitivni.

Ale dnes? Uz jen maloktere plemeno musi mit k chovnosti zkousku, a tak, pokud si poridim plemeno jako NO nebo RTW, porizuju si ho s tim, ze budu cvicit.. I tak je spousta lidi, kteri si kvuli chovnosti zkousku nechaji slozit od jineho cloveka.. Proste, jak pise dzejba.cili,kdyz je poptavka,tak je i taky takova nabidka a vsechno je o penezich... a jak posloucha panicky takovy hafan, to netusim.. Ja vzdy mela s majiteli, kterym jsem psy cvicila, uzky pratelsky kontakt, takze me poslouchal hafan na slovo a majitelum se take zlepsila jeho ovladatelnost...

Barča
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 18:46
- Nahlásit

No u nás je jeden pán,který má i psí hotel ,je distributorem krmiv různých značek a také cvičí psy.Bud sám,nebo v přítomnosti majitelů,když je tam i majitel,tak ho jen vede,jak se má zachovat.Já bych svého psa nenechala cvičit cizí osobou,i manžel má zákaz.Já jsem majitel a vůdce smečky tak nevím,proč by ho měl cvičit někdo jiný.

irenaa
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 18:53
- Nahlásit

Podle mě je takové jednání nezodpovědné,pokud nejde skutečně o psa vodícího apod.Já sama mám mladého ohaře a potřebuju s ním složit zkoušky k uchovnění.Jsem toho názoru,že pokud to s tím psem nedokážu sama,tak to prostě nebude.Proč by měl trpět on za moji neschopnost?Nikdy nemůžete vědět,co ten člověk s vaším psem udělá.A zvláš´t u loveckého výcviku jsou některé metody fakt šílené.Ráda si nechám poradit,ale musím být u toho.Takže pro mě je to jasné!

evina
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 20:59
- Nahlásit

Takže, nechat psa vycvičit třetí osobou za účelem absolvování zkoušky - říkám ne.
Tak v tomto případě já naopak říkám ano.Kolik je plemen kteří potřebují k chovnosti zkoušku a lidé na to třeba nemají buňky.Bylo by pak škoda aby exteriérově pěkný pes kvůli tomu nebyl chovný.V tomto případě není totiž nutné aby pes pak poslouchal majitele.Prostě ho někdo vycvičí a zároveň i zkoušku složí.Že by si měl člověk vybírat komu psa svěří,je snad jasné!I takto cvičené psy-nesprávně,pak musí někdo další napravovat.Co se týče výcviku za účelem poslouchání majitele,tak tam tomu nevěřím.A znám i několik příkladů kde to prostě nefungovalo.Tímto ale samozřejmě nemyslím vodící ani asistenční psy.Je to jen v rozhodnutí majitele zda této metodě věří...

arsiela
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 22:35
- Nahlásit

U německých ovčáků poměrně běžná praxe,já si cvičím psa sama,po zkušenostech,když jsem viděla výsledky některého výcviku,bych svého psa spoustě výcvikářů nesvěřila.Něco jiného je výcvik,nebo spíš náprava špatného chování jako dělá p.Eichler,nebo p. Desenský.Tam je celkem jasné,že pes asi musí určitou dobu u těchto lidí zůstat.Ale určitě tam musí být spolupráce s majitelem.

Endy
Člen
# Zasláno: 3 Bře 2006 23:29
- Nahlásit

tosca
Promiň,ale jakkoliv vycvičený pes nemůže nahradit elektronické zajištění objektu.Odborníkem se dá pes zlikvidovat stejně jako alarm.Akorát že tam jde elektronika strašně kupředu,kdežto ze psa už nic jiného neuděláš.
Než si dát vycvičit psa kvůli hlídání,raději investuji do elektronické ostrahy a psa pořídím z jiných důvodů.

dzejba
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 14:35
- Nahlásit

Endy
mylis se v tom,ze pes je hlavne obrovska psychologicka zbran.podle vyzkumu,rikalo az 85% zlodeju,ze je odradil prave pes od vykradeni objektu.nejlepsi je kombinace jak elektroniky a psa.kdybys chtela,muzu ti napsat jeden takovy figl....

monika
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 15:39
- Nahlásit

no já znám jeden případ, kdy zloději obešli elektronické zajištění objektu, začali rabovat v domě, až se dostali do místnosti, kde spal dobrman majitele domu. pes je nechal do okamžiku, kdy chtěli opustit místnost.oba zloději v okamžiku, kdy se vrátil majitel domu seděli jak z kamene vytesaní na zemi a báli se pohnout. jeden z nich se dokonce počural.pak už stačilo jen zavolat policii.I policajti tenkrát prohodili, že nejlepší ochrana majetku je pes.

tosca
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 19:01
- Nahlásit

Endy
Možná stálo za to přečíst můj příspěvek do konce. To P.S. tam nebylo jen tak
Ten člověk elektronické zabezpečení domu MÁ a velmi kvalitní. Bylo tam dřív než pes. Neznám všechny důvody, proč si psa pořizoval. Vzhledem k tomu, že je pes určitým způsobem i členem rodiny, tak to asi opravdu nebylo JEN na ostrahu domu. Ale tohle fórum se netýká toho, proč si kdo psa pořídil, ale jestli ho nechat vycvičit třetí osobou. Napsala jsem to jako příklad, kdy si myslím, že je vhodné, nechat psa vycvičit třetí osobou. Souhlasím se sarax, že se jedná vpodstatě o pracovního psa a že to nelze označit, že byl cvičen bez osobní účasti

Endy
Člen
# Zasláno: 4 Bře 2006 19:54
- Nahlásit

tosca
Četla jsem dobře.Psala jsi,že elektronické zařízení nestačilo.Jen jsem chtěla poukázat na to,že vycvičený pes se dá zlikvidovat snáze než elektronika.A zlikvidovaného psa bych obrečela víc než zničený alarm.

dorfa
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 15:00
- Nahlásit

Garfield
sarax
Nevidím v tom žádný problém. Pes se naučí povely a jedno kdo ho to naučí.Jediný problém je v tom, že cvičit psa si většinou dávají kynologičtí antitalenti, kteří pak psa vzhledem ke svému antitalentu stejně neumějí ovládat, protože neumí povely správně používat, neumí využívat intonace hlasu atd.
Sama jsem jednoho psa za peníze připravovala na zkoušku a pes neměl nikdy žádný problém, naučené vykonávat a výcvik ho nijak negativně neovlivnil.

Evik
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 17:45
- Nahlásit

znám jednoho chlapa, co si nechal "na objednávku" vycvičit RTW, protože on sám by to nedokázal. A tenhle chlap se tím psem teď všude chlubí, jak pes poslouchá a prostě s ním machruje......Pes vlastně splnil předem danou úlohu "posilovače sebevědomí"....

sarax
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 17:50
- Nahlásit

dorfa
ale bavíme se o odlišnějch věcech..já mám svůj názor a to že si psa pořizuju a chci ho a budu o něj pečovat a vychovávat ho atd.A pokud ti zmińovaní antitalenti stejně i s vycvičeným psem neumí pracovat tak k čemu to?A nemyslím si že by výcvik cizím člověkem negativně ovlivnil psa..ale myslím,že to prostě není na 100%Ok,ale zas správnej páníček si výcvikem upevní vztah se psem nee?????

dorfa
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 18:09
- Nahlásit

sarax
Naprosto s tebou souhlasím.Většina lidí si pořizuje pejska pro radost a radost pramení právě z toho vztahu pes x páníček a výcvik to vše jen ještě více upevňuje. Ale mě šlo o to, že když si někdo nechá psa za peníze vycvičit, potom ten pes to co se od profesionála naučí umí stejně dobře jako by ho to naučil sám páníček a mnohdy ještě lépe. Je jedno jestli povel sedni ho naučí profesionál a nebo babička doma v obýváku. Důležité je, že pes ví co povel sedni znamená.
Ale máš naprostou pravdu s tím vztahem, ten se přes výcvik nejlépe buduje.

sarax
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 23:04
- Nahlásit

dorfa

máš ouplnou pravdu...ale já chci budovat jako blázen

iriska
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 23:24
- Nahlásit

Podle mě pes který poslouchá,ale ne mojí zásluhou a kterého mi vycvičí někdo jiný,by mi nemohl dělat takovou radost jako pes,který sice třeba není dokonalý,ale dělá to s radostí a jenom pro mě.A kromě toho byla nedávno v útulku hrubsrstá německá ohařka,kterou majitelé dali na lovecký výcvik.Pes měl pod kůži provlečené nějaké provázky a bál se i vlastního stínu.Člověk fakt nikdy neví,komu psa dává...

sarax
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 23:30
- Nahlásit

iriska
o je teda hnusný..provázky bych navlíkla tomu člověku co jí to udělallidi jsou vážně .....nevím co napsat..zvířata nee a i prase urazím

iriska
Člen
# Zasláno: 6 Bře 2006 23:34
- Nahlásit

Jo,je to prostě šílené.Já ani nevím,co bych tomu člověku udělala,ale hezké by to nebylo...A takových metod je prý ve výcviku loveckých psů plno.Proto jsem na 100% rozhodnutá,že jestli psa někdy uchovním,tak jenom svou vlastní prací a samozřejmě si nechám poradit,ale nikdy ho nedám z ruky.

Hafina
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 13:54
- Nahlásit

irenaa
Přesně tak, mám welššpringra a nikdy bych ho na výcvik nedala. Radši ať není uchovněněj, ale abch do psa od rána do večera řezala proutkem, aby mě poslechl, to radši ať zlobí.

dorfa
Člen
# Zasláno: 7 Bře 2006 14:32
- Nahlásit

Hafina
Většina lidí si psa vycvičit nedá právě proto, že má obavy se zacházení se psem, se kterým soucítí určitě víc než jeho cvičitel.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání