Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Venčení na vodítku..
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:14
- Nahlásit

Prosím poraďte, mám problém, moje pejsa (8 měsíců) se vyvenčí jen a pouze, když je na "volno". Prostě na vodítku jí to nejde. Asi jsem si ji tak naučila sama, protože máme zahrádku a tam vždy mohla, kde chtěla a kdy chtěla. Průšvih je, když jedeme na dovču, nebo někam na víkend a ona se nemůže vyvenčit. Bojím se ji pouštět v cizím prostředí na volno, je moc divoká a navíc bígl, který jak známo okamžitě ohluchne, když má svobodu. Pak občas dojde k tomu, že přijdeme z procházky a ona vykoná potřebu v místnosti, protože tam už je na "volno". Nevím si fakt rady.

viky
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:17
- Nahlásit

Gája
no a proc ji nepustis venku na volno ?

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:21
- Nahlásit

viky
Vždyť jsem psala, že se bojím, že ji nepřivolám. Blízko bydliště se mi to daří, tam si troufnu, ale tam to tolik nepotřebuji, máme tu zahradu a má svůj výběh. Já se bojím v cizím prostředí ji pouštět.

viky
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:23
- Nahlásit

Gája
tak ji porid dlouhy voditko, cca 10 - 20m, poustej ji na nem, bude mit pocit, ze je na volno a trenuj pri tom i to privolani.

fromeli
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:25
- Nahlásit

Gája
naše je většinou na volno, ale když musí na vodítku být venčená, tak používám flexinu, na tom krátkým se nedá pořádně venčit, protože je zvyklá si zalíst kousek od cesty a já zase nechci šlapat na tu trávu, abych nešla pak do práce s nášlapem

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:26
- Nahlásit

viky
To dělám na stopovačce, ale ona je vyčúraná (tedy vlastně nevyčúraná), ale vždy to pozná, když je jen "na oko" navolno. Ona i na cvičáku je nejlepší ze všech svých "kolegů" co se týká přivolání, ale bohužel jen na cvičáku.

suesie
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:27
- Nahlásit

Gája
většinou psi v cizím prostředí poslouchají líp. Mají strach, když to tam neznají, abys jim náhodou někam neutekla. To je teda apoň z mý zkušenosti. Samo že to nemusí platit u každýho.

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:28
- Nahlásit

fromeli
Já jsem skorozačátečník, prosím co je flexina??

viky
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:32
- Nahlásit

Gája
flexi voditko, takovyto samonavijeci.

kokoška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:36
- Nahlásit

Gája
flexina je to samonavíjecí vodítko. prodávají se v různých délkách a síle vodítka dle váhy psa.

V 8 měsících je už pejsa docela dost stará, ale určitě by šlo ji naučit chodit na volno v místech, kde ji bez obav ze zranění můžeš pustit. to, že bígl po puštění z vodítka "ohluchne" je kec. Nevěř tomu! Jasně, jako lovecký pes schopný samostatného rozhodnutí možná neposlechne tak ochotně. Znám pána, který s fenkou bígla chodí převážně bez vodítka a pejsa poslouchá jak hodinky.
To, jak pes svého pána poslouchá záleží především na tom člověku.
Osobně bych se přimlouvala za to, zkusit mít pejsu na volno, určitě to udělá radost vám oběma.

Endy
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:39
- Nahlásit

Gája
Na tom vodítku jí budeš muset naučit venčit.Nechala bych jí možnost vyvenčit se venku a když se nevyvenčí,vodítko bych jí nesundala ani doma.Chodila by s ním,případně bych jí přivázala.A venku bych jí na volno nepustila.Na venčení v cizím prostředí je Flexina fakt dobrá.Jednou se venku bude muset vyvenčit,nemůže to vydržet věčně a Ty budeš projevovat takovou radost,že to pochopí.
Moje štěndo se taky bálo venčit mimo zahradu.Přišli jsme z procházky a vyvenčilo se až na zahradě.Taky jsme museli odjet na celý den,pejska sebou a venčení po cestě na neznámích místech.Vydrželo to deset hodin.Pak už tu loužičku muselo udělat.Když se nevyčůrá venku,na zahradu ho nepustím a jdeme ven zase za hodinu.Pochopilo to.Na zahradu chodíme jen brzy ráno a v noci.Musíš mít větší výdrž než pes.

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:41
- Nahlásit

kokoška
Určitě všichni bíglíci nejsou stejní, ale jsou to především honiči a většinou jezdíme do přírody no a tam je jak šílená. Možná je to hloupé, ale já se fakt bojím. Už několikrát jsme ji naháněli celá rodina a byly to fakt nervy. Přišla, ale až když ona chtěla. Ona má s tou poslušností trošku problém. Jinak je zlatá, ale tohle je problém. Jak říkám na cvičáku je skoro vzorná.

pama
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:51
- Nahlásit

Gája
Mám taky bígla a skoro všude chodíme bez vodítka - rozhodně neohluchne, jen si občas dává na čas, ale nezdrhá. Když jsme venku hodně se mu schovávám za stromy, aby si mě hledal. Píšeš, že je jí 8 měsíců, to je akorát v pubertě, tak to je sposlušností trochu problém, musíš vydržet. Ohledně toho čůrání, náš pejsa to dělal, když byl úplně malinkatej. Na procházce nic a jen co jsme přišli za vrata už byl spokojenej. Tak jsem se snažila být s ním před vraty dokud se nevyčůral a pak jsem hodně chválila. Pravda je, že byl fakt mimino a nevydržel tak dlouho.

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 10:56
- Nahlásit

pama
jsem ráda, že Tě vidím, zkusím to s tou trpělivostí, ale když člověk spěchá v 5 ráno do práce, tak je to problém a tehdy jsem ráda, že máme tu zahrádku

kokoška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:01
- Nahlásit

Gája
to se stává vícero psům - že na cvičáku jsou dokonalí a mimo něj jak urvaní ze řetězu.
Nejdůležitější je, aby pes věděl, že pán jsi ty a bál se o tebe - hlídal si tě.
Jasně, občas je nějaký pes samorost s kterým nehne nic, ale to jsou fakt velké vyjímky.

Když jsem si přivezla své štěndo domů, hned druhý den v klidné ulici jsem ji nechala jít na volno (samo, taky jsem se bála, co bude vyvádět, ale to musíš risknout). Když se courala nebo měla jiné zájmy, dala jsem se na útěk na opačnou stranu než šla ona a volala na ni - to byl fofr, aby panička nevzala roha
Jenže to se snadno učilo - bylo to ještě mimino, nevím, jestli v 8 měsících, kdy pes už má dost zkušeností a vlastní hlavu to bude tak jednoduché. možná to zkusit se stopovačkou - už to mnohokrát bylo popsáno, jak se to pes učí.
Rozhodně bych pejsu, která nechce poslechnou, nehonila!!!

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:06
- Nahlásit

kokoška
Víš, já myslím, že ona sama v tom ještě nemá jasno, kdo je její pán. Já v tom jasno mám a cvičím ji já, a starám se o ni taky já, ale někdy víc bere mého chlapa, ale někdy zase mě. Je to těžké a ona asi neví čí je. Taky ji odchytávám tím, že jí utíkám, ale někdy je z dohledu a to pak můžeš utíkat kam chceš a utíkáš sama, pejsa mě nevidí a je jí to v tu chvíli jedno.

Chodka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:15
- Nahlásit

Gája
naše Meggina na tom byla podobně,ale netrvalo ji to do 8 měsíců, ale tak do půl roku.Chodila na zahradu, když byla venku na volno tak to bylo v poho, ale když jsme šli jenom na vodítku tak se taky nevyčůrala a nechávala si to až na tu zahradu.Teď už čůra i při návratu domů z vycházky ještě u vrátek.To je jí 11 měsíců tak neboj naučí se to.

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:18
- Nahlásit

Chodka
Díky moc, budu doufat....

kokoška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:28
- Nahlásit

Gája
ona asi neví čí je v tom vidím největší problém, každá smečka musí mít jasná pravidla, jinak to nefunguje - pes musí mít přehled o vztazích

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:36
- Nahlásit

kokoška
Když ona asi cítí, že vůdcem lidské smečky je chlap, na druhou stranu já se jí nejvíc věnuji a cvičím a to zase musí poslouchat mě, tak je asi proto zmatená. Ale s tím já fakt nejsem schopna hnout. To víš, že bych chtěla abych pro ni byla vůdcem já, ale ona to cítí jinak. Jednou jsem na ni zkoušela, že můj chlap ji držel a nechtěl pustit "jen jako" a já jsem ji zachránila taky "jen jako" no a stejně efekt žádný. Snad si to ještě v té šošolce uspořádá.

kokoška
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:40
- Nahlásit

Gája
Snad si to ještě v té šošolce uspořádá.

Držím palec,aby to bylo co nejdřív

Gája
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 11:43
- Nahlásit

Endy
Myslím, že jak mi radíš tak by to bylo nejlepší, ale nevím z časových důvodů, jak to zvládnout. Víš hlavně ráno. Už tak vstávám dost brzy a je to na palici. I když možná by to nebylo ráno zase tak nadlouho, protože po celé noci by určitě dlouho nevydržela a šla i na vodítku. Když jsme jeli na Slovensko, cesta trvala 9 hodin, pravidelně jsme zastavovali a čúrali celá rodina, jen pejsa ne, no a pár km před cílem mi v autě seskočila z klína na gumový kobereček v autě a ulevila si.

Shadow
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 20:17
- Nahlásit

Gája
hlavně nezapoměň na strašně mooc obrovskou pochvalu až se ti vyčůrá na vodítku příště se bude moc přetrhnout aby ti udělala radost.

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 23 Úno 2006 22:06
- Nahlásit

A co ji radši naučit přivolání a trošku normální cvičákové poslušnosti? Bylo by to užitečnější než vysedávat nad kompem a brečet, že neposlechne.

Hafina
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:27 - Změnil/a: Hafina
- Nahlásit

Mucholabka
Asi jsi to pořádně nečetla, že?
Víš, ono to není tak lehký. Mě taky pes na cvičáku poslouchá, venku cvičíme každý den poslušnost a aporty, ale teď, je to asi týden, si postavil hlavu a dělá jednu skopičinu za druhou. Vždycky se navolno držel kolem mě, ale teď začal zdrhat (vždycky se vrátí, ale nemám na to nervy) a dělat velkýho kluka, takže i štěká na lidi, co v lese potkáme. Je mu rok a měsíc a od 4. mesíce chodíme na cvičák.
No jo, ale chápu, že pro tebe je mnohem jednodušší napsat, to co jsi napsala, než nějak konstruktivně poradit.

Gája
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:30
- Nahlásit

Hafina
Děkuju moc, nenapsala bych to lépe

Hafina
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:35
- Nahlásit

Hafina
Není zač. Taky jsem se potřebovala trochu z toho vylít. Nemužu z toho spát. Dělá teď jednu kravinu za druhou...No začnu ho ještě víc cepovat a uvidíme, jestli to povede ke zlepšení, nechci ho do smrti tahat jen na vodítku...

Gája
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:45
- Nahlásit

Hafina
Určitě to zvládneme, mě každý uklidňuje, že pejsa se zklidní tak kolem druhého roka, tak uvidíme. Nevím co máš za psíka, ale mě každý i zkušenější majitel bígla tvrdí, že do lesa, na pole a v cizím prostředí, jít na volno je šílenství (u bíglů). Může Tě 100krát poslechnout a jednou ne a je malér. Ale zkoušet to budu.

Hafina
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 09:53
- Nahlásit

Gája
Já mám welššpringra.

Gája
Člen
# Zasláno: 24 Úno 2006 10:01
- Nahlásit

Hafina
To je krásný pes, ale asi tvrdohlavý, ne? Jen si myslím, že "španělé" jsou paličáci, ale fakt krásní.

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání