Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Máte pejska seniora?
Autor Zpráva
Falco
Člen
# Zasláno: 19 Úno 2006 21:49
- Nahlásit

Jestli máte doma psího stařešinu, podělte se o zkušenosti.
Má zdravotní potíže? Jak mu pomáháte? Změnili jste krmivo?
Ještě s ním cvičíte, nebo už jste nad tím mávli rukou?
Je z něj protivněj dědek nebo neurotická babka?
Většina z nás, kteří máme psa, jednou budeme mít doma psího důchodce. Poraďte, jak to udělat, aby byl i v pokročilém věku šťastný.

ati
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 00:43
- Nahlásit

Naše veteránka Ajda vdubnu oslaví 12 narozeniny.Má problém s chůzí na DKK 2/3 a utrženým kol.vazům je ještě čiperka. jen musí pomaleji. Občas si i zacvičí poslušnost a dostane kousnout.
Samozřejmě ji už vadí rejdění mladých psů,ale vyhovuji jí naše kočky se kterýma chodí na procházky. A krmení je rozděleno na dvš menší dávky.

Ketrin
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 06:53
- Nahlásit

Naší veteránce Sali bude za měsíc 10 let. Má DKK 4/3, ale zatím žádné problémy s pohybem. Je kastrovaná, štěňata nikdy neměla. Pořád ujde slušnou procházku, jen už se jí moc nechce do kopce-to se vleče jak šnek. Žere všecko a ráda Od mládí je kliďas a flegma, takže v chování žádné velké změny nejsou. Cvičit moc nechtěla ani zamlada. Ale stále ji beru 1x týdně na canisterapeutické návštěvy. Už jsem ji několikrát chtěla vzhledem k věku stáhnout, ale ona tam strašně chce pořád jezdit. Tak už ji nechávám pracovat jen třeba 30-40 minut, protože už se přece jen rychleji unaví.
Štěňata a mladé psy nemusí, když byl doma temperamentní mlaďoch, tak mu rychle "vysvětlila", co si nepřeje - aby na ní skákal, stále ji okusoval, oždiboval a jinak obtěžoval, on to hned respektoval a pak spolu i spávali na jednom pelechu apod. První dny ji uctivě obcházel
Jinak má ráda svůj zaběhlý režim a domov, v tom je spokojená, nevadí jí když k nám pořád jezdí nějaké návštěvy, s každým se "baví", ale do cizího prostředí na nějaké delší výjezdy už ji neberu, protože to si neodpočine-má pocit, že si mě musí pořád hlídat.

Evicka
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 08:42
- Nahlásit

Důchodce máme doma dva. Starého a nesmírně protivného dědka Kima, kterému letos bude 12. Na foxlíka je to ještě poměrně málo, ale náš Dědek je velmi optřebovaný z myslivecké praxe, má sešroubovanou levou zadní nohu, několikrát byl poraněný divočákem. Takže je v podstaně horším stavu než naše babka, ale o té později. Dědek se s námi lidmi pořád rád mazlí, ale nesnáší štěňata, nesnáší běhání a dovádění, protože on už moc nemůže. Nesnáší mladeho a zdraveho psa a dosti často nyní dochází ke konfliktům, protože Dědek chce být stále šéfem smečky a nemá na to a mladý Sam by z něj udělal dva do školky. Nerespektuje vůbec nic, dělá si co on uzná, je patřičně nahluchlý, prostě starý protiva. Jinak žere hodně, jiný pes by byl jako koule, ale hubený je jako lumt. Dostává potrav. doplňky na klouby, pangamin na pajšl, ale rychlé chátrání se nedá zastavit. Žádná velká fyzická zátěž, max. procházky, né příliš dlouhé. Svaly na sešroubené noze jsou absolutně atrofované, celá noha přestavěná, takže mu stačí samostatná procházka po naší ulici a očůrání všech rohů třikrát děnně.
Zato naš druhý důchodce letos 11letá Beruška je naprostý opak. Miláček a moje láska. Milá , klidná, naprosto tolerantní k dceři a jejím nápadům. Bohužel ani jí se nevyhýbají stařecké neduhy. Před 3 týny si běhala po zahradě a najednou zakňučela, z ničeho nic. Od té doby vůbec nechodila na zadní pravou. Vet předepsal léky proi zánětu a bolesti a klid. Na dalším vyšetření se ukázal utřený křížový vaz. Tak teď je týden po operaci a dnes jedeme na kontrolu. Tak sand bude zase běhat jako mladice. Svým elánem, touhou hrát si a radovat se, strčí do kapsy i leckterou naši mladší čubinu. Oba důchodci jsou rádi, když se dodržuje každodenní stereotyp bez zbytečných změn. Obzvláště Dědek Kim je na tyto změny citlivý, je potom hodně nervozní a vystresovaný. Prostě je s nima pořád co řešit. Obzvláště Kim, který býval v mládí velký bojovník, dominantní pes, který to uměl prodat, je jen troskou toho, čím býval a moc těžko se s tím smiřuje. Rok co rok mu dává zabrat zima. Sice bývá hodně v teple v dílně, ale tam očurává manželovi všechyn stroje, nářadí. Vždycky je týden klid, pak vše počůrá. Na dva dny jde ven za trest. Takhle se to opakuje celou zimu. Teď zrovna má od soboty test, je velku. Nebojte, netýráme ho. Má svůj kotec s pěkně zateplenou boudou. A tak je to pořád dokola.

Evik
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 09:24
- Nahlásit

No já mám taky dědka.....Dnes je mu přesně 15 let. Je to střední knírač. Stařeckých neduhů má spoustu.....Na jedno oko díky neoperovatelnému zákalu úplně slepý, na druhé částečně. Je též úplně hluchý, má artrózu v zadních nohou a srdeční nedostatečnost....Takže pohyb už se omezuje víceméně jen po zahradě a když vidíme, že se cítí lépe, jdeme i na krátkou procházku po okolí. Chuť do života má pejsa ovšem obrovskou, žravý je až hrůza a kvůli žrádlu by se byl ještě schopný s naším mlaďochem i porvat (ten mu ovšem raději svoje žrádlo neochotně přepustí, než by se s dědkem opravdu popral....taky by ho dokázal "rozcupovat", ale respektuje jeho stále ještě dominantní postavení).
Jinak pejsa baští v přestávkách Rimadyl, Alavis a snažíme se udržet aspoň trochu vidoucí to oko, které má ještě šanci na záchranu....No prostě dědek, ale na stáří je to mazel, pořád si vynucuje hlazení, občas má návaly lítosti a "bezdůvodně" začne z ničehonic brečet....tak ho vždycky umazlíme ke spánku a je zase spokojený.

mac1
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 09:43
- Nahlásit

měla jsem psího dědečka,před 6 lety už ale zemřel. Od 14 let byl hluchý , ale velice rychle se naučil "posunkové řeči " , jinka byl zdravý , s pohybem problémy neměl. Stravoval se stále stejně ( vařila jsem mu) , pouze jsem vynechala kosti , dostával už jen tak občas malou kostičku pro chuť ( měl je rád) , ale jinka ne,protože po nich začal tak kolem 15. roku mít průjem , v 16 letech mu vypadlo pár zubů, tak jsem mu je přestala dávat úplně . Byl už samozřejmě klidnější než za mlada, ale žádný nevrlý stařík to nebyl.....nikdy na něj nazapomenu , byl to moc prima pes.

monika
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 10:07
- Nahlásit

Já mám 14 let starou, černou kokřandu Anetu. Je to už mrzutá stará bába. Je slepá, hluchá, špatně chodí a začíná mít problémy se zubním kamenem. Ještě loni jsme jí ho nechali odstranit, ale teď už se bojím že by narkozu nevydržela.Čistíme co druhý den zuby, ale moc to nepomáhá. Zatím ale dobře žere (kupujeme granule pro seniory) a hodně spí. S doginou si hrát nechce a taky jí hned vysvětlila, že doma šéfuje ona a doga to kupodivu respektuje. Teď poslední dobou začíná stařešina vyjíždět i po členech rodiny, tak to jsme jí museli usměrnit. Byla pefektně vycvičená, ale teď už ji netrápíme. Jen se jí občas nastaví znova mantinely a je to v pohodě.Procházky si volí sama.Většinou, ale nechce nikam a jen se courá po zahradě.Když chce jít domů, tak si zaštěká na dveře a já ji pustím dovnitř.Někdy opravdu zíráme, jak se doga snaží přizpůsobit stařence a držet s ní krok.Je už vidět, že její čas se blíží a já se toho bojím.Jsme na ní opravdu hodně citově závislí.S dětma v podstatě vyrůstala a kluci (17,15) to ponesou hodně zle. Snažíme se je na to připravit a taky proto jsme si pořídili už dalšího psa, aby to rychleji přebolelo.Někdy si říkám, když se na ni dívám, jestli to poznám, kdy je ten pravý čas, aby se zbytečně netrápila.Nezaslouží si to, je to skvělý pes.

Puntík
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:12
- Nahlásit

Náš Beny bol ukecaný odmlada, v marci (březen) bude mať 11 rokov a čoho sa mu nedostáva na fyzičke, vynahrádza si štekaním, kňučaním, bručaním a inými zvukmi, ktoré ani nedokážem pomenovať. Má zväčšené srdce, kríva na pravú zadnú nohu - pamiatka po napadnutí pitbulom, ktoré ho takmer stálo život, ale keď ideme na prechádzku, tak o tom vie celé sídlisko. Celé roky som sa snažila ho odnaučiť tomu hulákaniu, všetko márne, vždy musí mať posledné slovo, aj keď len tiché zabručanie ( akože - nó dobre, keď to musí byť ). Začiatkom tejto zimy už bol menej čiperný, doma veľa spal, ani hranie ho už nebavilo .Na doporučenie veta som mu začala pravidelne dávať GERIPET a psík akoby omladol. Horšie je, že aj predtým mal veľmi dobrý apetít, ale teraz je vyslovene žravý a neustále skúša na mne telepatiu s hypnózou, aby zo mňa vyrazil dáke maškrty naviac

Břetislava
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 15:35
- Nahlásit

Náš kokří děda bude mít v létě 14. Neslyší, má srdeční aritmii, ale za fenkama pořád běhá jak za mlada. Vzhledem k tomu, že neslyší, vynucuje si pozornost štěkáním, takže štěká neustále, když něco chce a chce něco pořád Občas má brblací náladu, ale v mládí to bývalo horší. Vzhledem k tomu, že už zůstal rodičům doma jen on, je to taky nejrozmazlenější psisko na světě

Rendy
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 17:23
- Nahlásit

Můj první pejsek - německý špic brzy oslaví své 16-té narozeniny. Asi od svých 13 let už neslyší, ale byl naučený na povely rukou, takže krásně poslouchá. Ale už je takový nevrlý. Dřív nebyl problém mu vyčistit uši nebo utřít oči. Dneska už uhýbá hlavou a nechce se ani česat. Má problémy se zadníma nožkama, nejvíc večer, to už se někdy neumí k misce ani postavit. Ale před cizími psy si klidně i pro míček zacválá, aby jim předvedl, že nepatří do starého železa.
Dostává granulky pro seniory. Dostává je namočené. Sice ještě má všechny zuby, ale už se mu trochu vyklají a odmítá jíst cokoliv tvrdšího. Díky tomu už zároveň ale nekouše ani hadru, což dřív rád dělával. Vždycky si stočil do takového uzlíčku, zakousnul se a cumlal jak cumel a pokusoval k tomu. Ale když jsme byli v lednu na očkování, tak si ho vet prohlídnul a poslechnul srdíčko a dle jeho slov mu bije pořád jako zvon.

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 17:29 - Změnil/a: sarax
- Nahlásit

náš KOPUK je taky senior,a přesně jak je to popsaný vejš,má problémy s chůzí,artroza pokročilá a tak dál...
Granulky pro seniory dostává nenamáčené,vet nám řekl aby kousal kvůli paradentoze..je fakt že v zimě sotva leze,pokud nezmerčí fenku,to za ní běhá jako za mlada,ale pak se dobelhá domů a sotva vyleze na pohovku,prostě ho s přibývajícím věkem ta frajeřina stojí víc a víc námahy

Puna
# Zasláno: 20 Úno 2006 17:38 - Změnil/a: Puna
- Nahlásit

fromeli
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 20:56 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

Když tak koukám teď na naší špagetu, tak to asi taky bude veterán, ale jsou jí jen 4 roky
Naši maj čistokrevného vořecha, je čistokrevnej několikrát, trochu je to špic, trochu je to jezevčík (jak jinak ), je hluchej jak poleno, ale reaguje na povel rukou, jediné, co umí a možná i dokonce uměl, je "ke mně", tipla bych, že je mu tak 15 let (mimochodem celý život je střídavě na Delikanu, Voříšku a granulích z Penny - pak se v tom vyznejte), nikdy nebyl nemocný, naši ho očkují jen proti vzteklině, žádnou zvláštní péči, kterou dávám já svému psu domácímu neměl, prostě klasika venkovský pejsek, jen není u boudy, ale ve dne má na starosti hospodářství a v noci spinká na seně, to nastupuje směnu ovčanda mého švagra.
Tenhle pejsek nikdy neměl žádný speciální výcvik a přesto nepřišla o život žádná slepice (což se o naší jezevčíkový říct nedá), "ke mně" uměl sám od sebe a oddaný pohled, kterým sleduje mého otce by někteří mohli závidět.
Nevím, já mám představu o soužití psa a člověka nastavenou podle městských parametrů, už jako malá jsem každého našeho hafa tahala do domu, což moje matka nechápala, rezignovala až u mojí vlastní jezevčíkový, ale na druhou stranu si myslím, že tenhle pejsek prožil spokojený život a myslím, že ještě nějaký pátek tu s náma pobude.

ufff, to jsem se rozepsala, ale snad mě pochopíte, co tím chtěl básník říci.

A tady je, fešák

sarax
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 21:03
- Nahlásit

fromeli
jo a myslím si,že i když tenhle pejsek je venku a líhá na seně,byl a je moc milovanej,a život má jako pohádku ,miluje svý pány a oni jeho...a voříšci jsou fakt přirozeně chytří..viz.KOPUK

Orry
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 09:03
- Nahlásit

To náš Orryček (kříženec snad jezevčíka a špice) je už taky "stařík"...tedy,co se věku týče (v létě oslaví 13.narozky), jinak je to ďáblík a to ďáblík s velkým D!!! Jistě by se teď na mě za to označení pěkně urazil...Je radost dívat se na něj jak je fit..jak se těší ze života stále s ním šijou všichni čerti...stále je ve střehu..stále si hraje jak štěně!! Málo kdo by mu odhadl takový věk...jen ta bílá bradička to na něj tak trochu prozrazuje Baští teď taky granulky pro seniory...a chuť mu rozhodně nechybí..ba naopak...!! Někdy, pravda, bývá už trochu nevrlý (to se třeba někde zabejčí a nic s nim nehne) a má rád svůj klid...občas ho do schodů pobolívaj záda, ale prohnat zajíce si neodpustí, ikdyby měl vypustit duši...má velké srdce...srdce bojovníka, plné energie a životního elánu!! Miluje život...jako štěnátko měl být utracen...a věřte..on to ví...a proto si tak užívá!! Jak říká můj přítel...Orry je komediant stačí se na něj podivat...pořád vymýšlí nějakou lumparnu..a přesto doma nikdy nic nezničil a jeho oči? upřímné...a veselé!! Orránek je můj vytoužený pejsek, můj nejlepší přitel...a vždy jím bude!! Jak říkám...je nesmrtelný!!! Bojím se dne, kdy vyhasne světlo v jeho očích Přeju mu, aby se měl stále tak dobře jako teď a aby mu kamarád, který příjde k nám do smečky, přinášel jen radost a našel v něm komplice pro lumpárny

Evik
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 12:08
- Nahlásit

já sem ještě dám fotku našeho stařešiny. Když je ostříhaný tak i v těch 15 letech pořád ještě vypadá dobře

Dolly
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 16:36
- Nahlásit

Naší babce Bobce bude letos 11. V prosinci jsme jí pořídili malou kámošku, a tak má teď zase radost ze života. Pravda nějaké ty problémy tu jsou, jako uvolněné kloubní vazy v kolenou, špatná strst (ač je to kříženec malého knírače s něčím vypadá jak lev). Kolena jsme léčili Alavisem a celkem úspěšně se nám to povedlo - už neskáče po třech, ale běhá po čtyřech. Teď nás trápí šelest na srdci

Baileys
Člen
# Zasláno: 15 Bře 2006 16:54
- Nahlásit

A my máme 14letou velkou černou kníračku.
Teď od podzimu do jara jí máme vždy doma, na běžném krmivu + občas přidáváme Giom L karnitin na nožky. Teda při chuti je stále
Ještě loni uchodila poslušnost IPO3 a když viděla obranu, to byl rachot.....
Letos už má horší sluch i zrak, noo, i když, jak se otevře lednička, to tedy problém nemá žádný!
Je tedy stále při chuti,i když s trochou problémů , ale chodí a s ostatními fenami pobyde venku.
Je to fena po dvou vrzích, do 7let v zátěži sportovní, závodní.
Chcete vědět kuriozitu? Má posouzenou DKK 2/3 , ale na nožičky nám Bellinka zřejmě do nebe neodejde...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání