| Autor |
Zpráva |
Syska
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:29
- Nahlásit
Chtěla bych se zeptat na tohle. Naši mají psa, tříletého křížence čehosi s Německým pinčem. Podobou je opravdu hodně "pinčí", černý s typickým dobrmanovským pálením, ocásek mu nechali, takže se mu krásně točí nahoru. Jinak prima pes, štíhlounký jak proutek. Akorát že šílenej nežravec! Je až moc hubený, po lese lítá jak ďas, ale večer, když se mu nachystá do misky jídlo, tváří se utrápeně, kouká do ní ( a to mu mamča vyvařuje opravdu dobře, kuřátka, rýžičku, těstovinky), staženej ocas, čuchne a znechuceně odejde. Mamka vždycky ztratí nervy, zavře psa samotnýho do kuchyně a on to pak milostivě sežere. Nechutná mu snad nic, buchtu by do tlamy nevzal, granule mu chutnají jen kočičí. Jediný, s čím se mu zavděčíme, je pribinák. Opravdu jsem se ještě nesetkala s tak odmítavým přístupem k jídlu, nepřesvědčí ho dokonce ani apetit naší feňuli, když jsme u nich na návštěvě!!!
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:46
- Nahlásit
Syska trochu mi připomíná Robina z knížky od Frýbové.Taky už jsem měla takového nežravce.A musím říct, že mě to taky trápilo. Vyvařovala jsem, lezla po čtyřech, dělala, že mu to papáníčko sním, štěkala nad miskou atd. Musím říct, že to byl můj první pes. Dneska už bych na takový apetít reagovala jinak. Vůbec bych se tím netrápila.Každý tvor má v sobě pud sebezáchovy a ten mu velí, že hlady když má přístup k žrádlu určitě nechcípne.Navíc podle popisu toho chování si myslím, že půjde spíš o psychický problém než zdravotní stejně jako u toho mého nežravce.
|
ola
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:48
- Nahlásit
Syska
A co mu teda ten na milost vzaný Pribiňák vmíchat do granulí? Mimochodem moji známí mají jezevčíka a ten veškerou stravu MIMO kočičích granulí úplně odmítá. Oni vědí, že by to neměl jíst, ale jelikož je mu tuším cca 15 let, tak mu je dávají.
|
kery
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:54
- Nahlásit
Syska
přípravek Pangamin (tbl., pivovarské kvasnice, v lékárně) by měl zvyšovat chuť k jídlu. Zkusila bych to, každopádně mu to neublíží.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:56
- Nahlásit
ola
No oni ty kočičí věci prý psům víc chutnají, ale jsou pro ně složením nevhodný...no ale pribiňák do granulí....eeeeeee. To by nás rovnou poslal někam. Možná do těch kočičích...ale to by se ještě díval, proč mu to kazíme. Ne vážně. Mamina s ním taky dělá cavyky, divže ho nekrmí rukou. Já bych mu to taky nechala na misce a sníš nesní, tvůj problém. Když mi moje mímo stávkovalo a nechtělo žrát granule, nechala jsem jí je do druhýho dne a přišla jsem z práce a miska byla vymetená a od tý doby žádnej problém. Ale tady ten pejsan, i když mu dají z ruky třeba kus šunky, odvrátí se a znechuceně odejde.
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:57
- Nahlásit
kery
Dík, doporučím mamce!
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:57
- Nahlásit
Syska Já si myslím, že řešením, je ignorovat jeho vztah k žrádlu.Nedělat z toho žádný problém.Když mu vyhovuje žrát bez pohledu jiných očích osamotě v kuchyni, tak z toho udělat zásadu krmení.Krmit ve stejnou dobu, na stejném místě. Co nesežere do 15 minut sebrat a další dát až při dalším krmení.Nekomentovat to jestli žral nebo nežral.Pes nesmí vycítit z nás žádné emoce v souvislosti s krmením.Pes dobře vnímá i to co si jen myslíme a pinčové jsou hodně citlivý i vzrušivý.Když v souvislosti s krmením nepozná na nás žádnou reakci ať už pozitivní nebo negativní začne znovu u něj vítězit pud sebezáchovy tj. žrát se musí když je co.
|
kery
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 10:59
- Nahlásit
Syska
nebo zkusit ochutit vařené jídlo lehce mletým zázvorem, majoránkou, bazalkou, drceným kmínem, tymiánem, bobkovým listem, mletou sladkou paprikou. Jídlo dostane lepší chuť i vůni a pejskovi neublíží. Samozřejmě ne všechno dohromady
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 11:00
- Nahlásit
To odmítání šunčičky je jasným znamením, že problém je skutečně psychický. Pangamín je super, taky ho dávám psům, ale rozhodně z nežravce neudělá žravce.Ale opravdu neuškodí, vylepší srst, a dodá ještě nějaké potřebné látky do těla.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 11:07
- Nahlásit
ola
manželovi rodiče mají taky jezevčíka a taky mu dávali kočičí granule, ale pak byl na půl roku u nás (dostali jsme ho i s pytlem kočočího krmení), jenže my koupili psí a jiný prostě nedostal, chodil denně na procházky, vyčesávali ho a dokonce se naučil i pár povelů (bylo mu 6 let)
po půl roce od nás odcházel krásný pes v dobré kondici a dnes se mi chce brečet, jak vypadá...
no abych to shrnula: pes hlady neumře, nakonec to sní
ještě opravdu chutné asi budou lososové od proplanu, naše pesina se po nich může utlouct a taky opravdu "voní" rybinou
|
VlastaK
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 12:08
- Nahlásit
Syska
Když to tak čtu, připomnělo mi to hned toho našeho chudáčka malýho, který taky nežral nic, ani šunku, a nakonec se ukázalo, že má vrozenou vadu jater, na kterou ve 3 měsících umřel. Ale když ten váš přežívá už 3 roky, tak to bude asi něčím jiným. Nicméně bych zkusila nechat udělat krevní rozbor, jestli nemá nějaký zdravotní problém, kvůli kterému tak usilovně všechno odmítá. Náš nemocný prcek žádný pud sebezáchovy neměl,protože zkrátka nemohl jíst
Ale teď máme nového půlročního kavalíra a ten žere úplně cokoliv. Je to můj miláček )
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 13:25
- Nahlásit
VlastaK, s vrozenou vadou jater nebyl schopen aby se vyvinul v dospělého jedince, natož aby byl schopen lítat po lese jako ďas."Náš nemocný prcek žádný pud sebezáchovy neměl,protože zkrátka nemohl jíst"..Ale jak jste napsala byl nemocný takže on ne že nechtěl žrát, ale on ze zdravotních důvodů nemohl žrát takže nemoh jako zdravý jedinec pud sebezáchvy vůbec uplatnit.Nové štěně si vybírám i podle toho jak se chová u žrádla.Vždycky chci vidět šťaňata při krmení než si vyberu toho svého.V opačném případě v lepším případě riskuji nežravce a v tom horším to co se stalo Vám, psa s vrozenou skrytou vadou.
|
VlastaK
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 16:51
- Nahlásit
dorfa
My jsme samozřejmě byli několikrát navštívit chovatele a viděli štěňata, jak se chovají i že bez problémů žerou. Nemoc v plné míře propukla asi po týdnu, co jsme ho měli doma, postupně začal odmítat různé druhy potravy, až nežral vůbec a pak už ani nepil. Bylo to moc a moc smutné.
Mám známou, jejíž pes poté, co měl velké množství škrkavek a zbavovala ho toho dva měsíce,má poškozená játra (nevím jakým způsobem), takže žere akorát piškoty s mlíkem a jednou za týden trochu masa. Ale jinak je veselý , má hezkou srst a ani jinak se to na něm neprojevuje.
Aby pes odmítal maso normální není, na tom se snad shodneme. Otázkou je, zda je problém v hlavě nebo zdravotní.
|
Endy
Člen |
# Zasláno: 14 Úno 2006 17:07
- Nahlásit
Přesně vím,o čem je tu řeč.Taky jsem kdysi musela odejít z místnosti,aby se moje čubina uráčila nažrat.Ani konkurence jiného psa jí k tomu nevyprovokovala.Seděla nad miskou,hlídala si jí,ale nežrala.Problém přestal,když jsme se přestěhovali.Dneska je protivná s tím,jak je nenažraná a dvě hodiny před krmením mě hypnotizuje a popohání do kuchyně,že už chce jíst.
Syska,u Tvého psa půjde o nějakou psychickou překážku.Zkus mu třeba dávat žrádlo za odměnu.Z úplně jiné misky,v jinou dobu a na jiném místě.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 08:11
- Nahlásit
VlastaK, Endy Ztráta tak malého štěňátka musí být bolestivá, a člověk pak má strach aby něco nezanedbal a anorexii nepřehlížel jako něco neškodného, zatím co to je třeba jediný příznak velmi vážné choroby. Mám stejnou zkušenost se starou fenou, u níž absolutní nechutenství (anorexie) byl jediný příznak pyometry a posléze hnisavé peritonitidy (zánětu pobřišnice).Když se dostala veterináři na stůl byla už v septickém šoku a měla už jen asi 5% šanci, že to přežije.Vlastně mi jí chtěl jiný veterinář hned utranit. Musím říct, na svojí obranu, že to nebyla úplně jen má chyba ale i veterináře protože byla celou dobu pod jeho dohledem.Vím, že obecně platí, že nechutenství, které trvá víc jak 24 hodin by se mělo řešit s vetem. Ale u psa Sysky nejde o pravé nechutenství, protože on to svoje žrádlo nakonec vždycky, když je v té kuchyni sám sežere. Mám dvě stárnoucí fenky již se zhoršenou funkcí jater, a kdyby nebyly unich dělaný preventivní jaterní testy tak bych na nich nic nepoznala.Tím chci říct, že poškození jater na psovi začneme pozorova až při velmi vážném poškození.A projevuje se především poruchami trávení, průjmem, změna barvy stolice, anorexií, únavou atd.Jsem přesvědčená, že u pejska Sysky půjde o psychický problém.Jak radí Endy změna místa krmení, a změna krmícího rituálu to může vyřešit. To, že pejsek, odmítá žrát takové laskominy je nám nepochopitelné, ale kdo ví co se mu v té hlavě honí.Fenka Endyho mi připomíná mojí současou důchodkyni (dnes 12 let), která se chovala úplně stejně, a ke žrádlu jí nepřiměla ani její všežravá dcera, která jí při každé příležitosti misku vyžrala.Dneska krmím každou v jiné místnosti změnila jsem trochu krmící rituál, a je stejně protivná jako ta Endyho i když měla diagnostikované zvýšené jaterní enzymy.
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 08:20
- Nahlásit
Ten pangamín u nás zafungoval taky, ne že by naše byla nežravec, ale jsou doby, kdy nežere (hárání, vedro, faleška), no a teď dlabe furt a furt
U pesa bych se pokusila vyloučit zdravotní problém a pokud by vet nic nenašel, zkusila bych na něj klasiku - nechceš, nic nedostaneš. Naše jezevčíková o vařenou stravu nestojí, těstovin se nedotkne a když jí udělám obdobu rizota, tak vybere maso a zeleninu a většinu rýže nechá. My ale krmíme granulema (ANF), takže ta rýže byla jen jako dieta a stejně nám nakonec vet dal "zdravotní" granule, protože to prostě nechtěla.
Zkoušeli rodiče syrový maso? Po tom se naše může utlouct, hlavně játra, srdíčka, hovězí, to miluje.
|
VlastaK
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 08:30
- Nahlásit
dorfa
Naprosto s Tebou souhlasím. My jsme byli taky hned od začátku v kontaktu s chovatelem a vetem, všichni mi říkali, že ho moc pozoruju, pak že ho moc rozmazluju, že si ho nemám všímat a nechat ho trochu vyhladovět atd........ Nějak jsem ale šestým smyslem tušila, že to nebude tak úplně v pořádku, a tak jsem mu nechala udělat laboratorní vyšetření krve, moči a stolice. Takže po 3 nedělích se zjistilo, že je smrtelně nemocný. I kdybychom to zjistili o týden či dva dříve, tak bychom ho nezachránili, akorát bychom mu zkrátili trápení Doufám, že už mě nikdy nic takového nepotká, protože dva měsíce před tímto miminkem jsme pochovali starého pejska.
Já bych prostě postupovala tak, že bych nejdřív vyloučila možnost zdravotního postižení a pak bych se vrhla na tu hlavu.
Ať se vašim hafíkům daří a ať baští jako Otesánci
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 09:02
- Nahlásit
Muj pes byl taky asi pul roku nezravec, lezla z nej zebra, hrbet jak proutek, omital jist, venku lital jak blazen. Byl to des... Rozezral se mi na Hillsu, nyni krade malymu Eminent a zere skorem za dva...
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 09:13
- Nahlásit
mému hafí byli 4 roky.....po celou dobu si bral granulí jen tolik,aby neumřel hlady........jinak pribináka a piškotky to mohl ))miska na celý den, uždibával.Když jsem mu jí sebrala-raději nežral vůbec.............tak to bylo tak do listopadu letošního roku. Ted dostane misku granulí a vymete jí a čeká, zda by z nás ještě něco nevyrazil. No nevyrazí, hezky se osvalil a za chvíli by byl koule. Navíc vždy měl sílu,ted jak přibral ta skoro dvě kila......Tak že ted ho budu zase přemlouvat,aby nebaštil tolik ))
|
žanda
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 09:15
- Nahlásit
jé pardon,listopad jo,ale už vlastně loni )
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 10:00
- Nahlásit
Vasta K Souhlasím, s Otesánkama je to přecejen trochu lepší trápení. Mladší fenka je takový Otesánek, že když se dostane papouškovi do klece tak mu sežere zrní (ani nevybírá druh jen když se jí to povede). O slunečnici v budce pro venkovní ptáky ani nemluvím. Švagrová o ní prohlásila,že to není pes ale chodící popelnice. Pořád trnu aby nedostala chuť nas Bertíčka (papoušek)
|
Falco
Člen |
# Zasláno: 15 Úno 2006 21:50
- Nahlásit
Známí měli malou pudlici, která měla téměř klasickou anorexii. Žrala velmi málo a s velkou nechutí, neměla žádné oblíbené pamlsky a čím byla starší, tím to bylo horší. Její vzhled tomu samozřejmě odpovídal. Zoufalý majitel vždy když 48hod nic nepozřela jí nacpal do tlamy taveňák, protože ten se jí přilepil a nemohla ho vyplivnout, jen slízat. Podotýkám že nebyla nalezena žádná nemoc. Nakonec jim veterinář doporučil jakési veterinární konzervy s velmi koncentrovanou stravou, které se prý používají při rekonvalescenci. Tím ji krmili v minidávkách do konce života, odešla ve 12-ti letech v docela slušné kondici. Ale trápení to tedy bylo šílené.
|
dorfa
Člen |
# Zasláno: 16 Úno 2006 10:33
- Nahlásit
Falco, tak to musela být nevlastní sestra Robina od Frýbové.Prostě nežravec od narození.
|