| Autor |
Zpráva |
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 08:46
- Nahlásit
V poslední době vidím, jak se mi můj labrouš (1rok a 7měsíců) mění před očima co se týče vztahů k ostatním psům a začíná "chlapatět". Na procházky chodíme s ještě jedním labroušem (1,5), ten je takový temperamentnější, hbitý ... nejradši by posbíral všechny klacky v lese a nikomu nic nedal , chce mít všechno. Můj labrouš ho vždycky tak nějak toleroval a když se přetahovali o klacek, vždycky ten druhý vyhrál. Včera ale na sebe začali vrčet při přetahování klacku a pak se prát. Před tím se nikdy nepoprali, ani na sebe nevrčeli. Nevěděla jsem,jak se zachovat. Jestli je od sebe odtrhnout nebo je nechat, aby si to vyříkali. No napřed jsem se snažila je od sebe odtrhnout, ale nedali se. Pak si to vyříkali a byli zase kamarádi, akorát ten druhý si už nedovolil vzít Kubovi klacek Jak se v takové situaci zachovat? Nechat je, ať si to vyříkají nebo se snažit je od sebe odtrhnout?
|
moll
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 08:54
- Nahlásit
oba dospívají a musí si své vztahy vyřídit - pokud jim v tom bude někdo bránit, počkají na čistý vzduch a pak se do toho dají se zvýšenou intenzitou. dala bych jim koše, aby nebylo moc krve a nechala je, ať se zbuší. on jeden vyhraje a druhý ho bude respektovat - aspoň do chvíle, kdy si bude myslet, že už je silnější, chytřejší, hezčí ... no že je prostě lepší než kamarád. moll
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 08:56
- Nahlásit
Břetislava
Pokud se znaji a "vyrikat" znamena na sebe vrcet, hrcet a pustit se do sebe s velkym rachotem, tak bych je nechala.
Neco jineho je to u cizich neznamych psu, tam si muj pes nesmi dovolit nic. A jeste neco jinyho je u psa, se kterym se znaji jen chvili a treba si i hraji, ale pak hra preroste v neco vaznejsiho - tam okamzite zasahnu, psy odtrhnu a sveho servu.
Chce to znat, jak moc dobri jsou kamosi. Jedny hratky skorovlcete s nejlepsim litacim kamosem labradorem zacinaji uplne vzdycky strasnym rachotem, ale pak si to kluci vyrikaji a vzorne si hraji hodiny...
|
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:08
- Nahlásit
No znají se od štěňátek. Moc se Kubovi nedivím, protože ten druhý je fakt drzej jak vevera. Bere mu klacky, balónky ... Krev netekla, ale poprali se. Jinak Kuba není na psy vůbec agresivní, má je moc rád. Akorát už není takový to kamarádský štěňátko a když na něho nějaký pes za plotem vrčí a štěká, taky se ozve.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:25
- Nahlásit
Břetislava
To je normalni, prsote dospiva...
Ja mam psa - stene velmi pratelskeho a mileho ke vsem psum (vyjma dva jedle nepratele, kteri ho ale kdysi oba kousli, sice lehce, ale pamatuje si je)... No prinejmensim do te doby, nez se cizi pes pokusi na nej nalezt nebo si jej jinak podridit, to je z mileho stenatka drak. Ale ani tak se nepere vazne, jen u toho dela hrozne divadlo, takze to resim situaci od situace...
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:33
- Nahlásit
Břetislava
záleží na tom jak moc je to vážné ( oni často řvou jak když jde o život a přitom nejde o nic nebo jen o pár chlupů) , každopádně bych se zamyslela nad tím, proč se je nepodařilo od sebe odtrhnout ??
|
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:43
- Nahlásit
mac1
Panička toho druhýho psa se chytla za hlavu a začala křičet. TAk jsem tam mezi ně vlítla, chytla jsem si svýho psa a oddělávala jsem od něj toho druhýho. Myslela jsem si, že si ho panička vezme, ale ta se bála. No a on hned využil příležitosti a zase po Kubovi vyjel, tak jsem je nechala. Asi si to fakt potřebovali vyříkat, protože si to nikdy neujasnili, kdo má navrch. Pak byli hned zase kámoši.
|
mac1
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 09:51
- Nahlásit
Břetislava
paničky držící se za hlavu miluju
|
Syska
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:17
- Nahlásit
Jedné mojí kamarádce jednou napadla kolie-fena její fenku malýho kříženečka, lapla ji za krk, malá pištěla, strachy se počůrala a kamarádka si zakryla oči...nebýt majitele té kolie, kterej přiběhl a svou fenu od ní odtrhl, tak nevím...já vůbec netuším, jak bych se zachovala, kdyby mi pes napadl mého psa, ještě se mi to nestalo a snad se mi to nikdy ani nestane, teď dělám hrdinku a všude říkám, že bych v prvé řadě zachraňovala svýho psa, nedbajíc na to, co může ten druhej pes udělat mně. Ale udělala bych to v té situaci opravdu?
|
fromeli
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:19 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit
Možná to dělám špatně, ale u nás vše řeším já, nepřipouštím nějaké měření sil.
Navíc moje hafuše je dost posera.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:22
- Nahlásit
Syska
Taky sem netušila a pak sem z psice sundávala labradorku (to bylo poprvé, co sem musela zasáhnout až takhle), protože paničke té labradorky se zmohla jenom na "ježiši"...
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:24
- Nahlásit
Mi dva chlapecci jsou psikomilove, takze zatim jsme nemeli vyraznejsi problem. Milujou predevsim velky psy.
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:26
- Nahlásit
já bych je teda k žádnému vyřizování nepouštěla. Netoleruju ani vrčení ani dominantní postoje,pes se tak naučí řešit věci sám. Labroušové samci bývají dominantnější a je vždy lepší jim od začátku ukazovat,kde jsou hranice,za který nesmí
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:33
- Nahlásit
Břetislava
Pokud rvačka vypadala tak, že psi na sebe řvali, cenili zuby, ohrnovali pysky a snažili se jeden druhého oválet a oslintat, tak to není takové drama, jak to vypadá. Chápu ze jsi vyděšená, protožes to od labradora nečekala. Ale uvědom si že on je v první řadě samec psovité šelmy a pak teprve labrador Kuba. Tak to prostě je. Jak se příště zachováš, je na tobě - já bych to netrpěla, rvačky se mohou stát i neblahým zvykem (zlozvykem) a pak svědčí spíš o nezvládnuté výchově ze strany majitele než o špatné povaze psa.
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:36
- Nahlásit
Videla jsem zhruba pred mesicem problem zlataka a labradora... Zlatak prisel, zacal labradora ocuchavat a problem byl na svete. Docela pekne se servali, ale k boji nedoslu diky duchapritomnosti panicku. Ale docela jsem koukala....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:38
- Nahlásit
no dneska rano jsme s ®onie pri venceni potkali zase sousedku tri a pul mesice starou LR. holky si hraly, mlada davala jasne najevo, ze zatim respektuje, ze tomu bude sefovat ®onie, i kdyz velikostne nas uz prerostla, ale asi po peti minutach neustaleho okusovani toho mela ®onie uz dost, tak po ni vyjela. jen tak relativne normalne, zavrcela, povalila ji, a z blizka ji trochu vystekala ... tak jsem zarval, povalil ®onie a z blizka ji poradne serval. a byl pokoj ...
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:38
- Nahlásit
bez hacku to ma dva vyznamy , myslim tim seřvali..
|
Břetislava
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:39
- Nahlásit
No já už jsem Kubu 3krát zachraňovala. Naposledy to bylo asi před 3 týdny. Ze zahrady vyběhl asi 2krát větší NO než je náš Kuba a napadl ho. Ani chvilku jsem nepřemýšlela a vrhla jsem se mezi ně, protože když jsem viděla, jak s tím mým chudáčekm zametá po cestě, nemohla jsem se na to jen dívat. Až pak mi došlo,že mě mohl taky pokousat. Jednou ho napadli dokonce 2 psi (NO a howavart).A můj přítel - který se bál než jsme si pořídili Kubu - i strejdova retrívra, tam mezi ně vletěl a s těma dvouma tak zatočil, že jsem jen stála a s otevřenou hubou hleděla
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:39
- Nahlásit
jana33
nicmene takhle psu casem zrusis okruh "kamaradu" - samcu, se kterymi by si mohl hrat...
Mi psi nesmi zacinat rvacky, s cizimi psy se jich nesmi ani ucastnit (tam opravdu zasahuju ja). Se psy znamymi nebo po dohode s majitelem je necham vyresit situaci a pak at si hraji, jak chteji.
Starsiho jsem v zivote nevidela podrizeneho, mladsi se podrizuje jen opravde vylozene silnejsim (a svemu zdanlive slabsimu otci).
Ale ani jeden z nich se mi nerve! Proste jim to zakazu... Ale taky je do jiste miry neomezuju, jestli si s nejakym jinym samcem chteji hrat (ne se rvat), maji tu moznost, a docasne vyreseni hierarchie k hratkam patri.
Nevim, nevedla bych nikdy psa k tomu, abych ho pak mohla poustet jen se stenaty nebo fenami. Sve velmi dominantni psy mohu poustet navolno bez ohledu na pohlavi spoluhracu, protoze se umi chovat smeckove (neublizi) a protoze vi, ze na rvacky jsem tu ja.
Jak chcete, aby se mlady pes umel chovat ve spolecnosti jinych psu, treba starsich, kdyz mu nedate moznost, aby se to naucil v hravem porovnavani sil se stejne starymi partnery...?!
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:44
- Nahlásit
wami
obecně máš samozřejmě pravdu,ale Břetislava psala,že se začali prát. To je hranice,kterou můj pes nikdy překročit nesmí. Když se hrajou se známými psy a vrčí u toho,přetahují se atd. tak je taky nechám,už jen proto že mám obě dvě strany otestované a vím,co od nich čekat. Ale na druhou stranu vždy když už je situace na hraně, zasáhnu,aby nemohlo dojít ke rvačce.
|
zuzka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 10:54
- Nahlásit
Syska
ano, myslím, že udělala!
Kamarádčina psa napadl pitbul, byli na něj dva (šla zrovna se svým přítelem), ale nedařilo se jim ho odtrhnout, tak když jednou náhodou pustil, vrazila mezi ně nohu, kousnul ji, ale říkala: "přece si nenechám zamordovat psa"
Příběh je delší, ale to už patří jinam.
Myslím, že majitel si nenechá zakousnout svého vypiplaného psa, i když možná ti, co mají opravdu malé pejsky, se velkých bojí?
|
pajinka
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:15
- Nahlásit
Hlavni je maly psy odmala zvykat na vsechny psy vcetne velkych. Na to vetsina majitelu zapomina...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 11:17
- Nahlásit
jana33
Spis bych rekla, ze je dulezite umet rozpoznat, co je jeste resenim vzajemne hierarchie v ramci hry a co uz je skutecna rvacka...
Ale porad plati, ze v ramci psu, ktere zna dlouho a jsou temer "vlastni" mu toho dovolim vic, nez s cizimi. Nemluve o klasickem beznem sesmeckovani (u me treba) otce se synem - zasahovat jim do toho budu teprve ve chvili, kdy by slo o neco vazneho, ale jinak jejich hry bezne spocivaji v tom, ze na sebe rvou a "chlupy litaji" (a vzapeti se slozi na jednu hromadu a spi na sobe)...
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 12:26
- Nahlásit
wami
no tak moje dva chlapce neřeším vůbec,ti ať se ožerou,okoušou,ojedou....
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:00
- Nahlásit
jana33
No ja to zatim taky neresim, ale vim i o pripadech, kdy to nekdo "neresil" do te miry, ze pak musel psy oddelovat. Tak takhle daleko bych to u me doma nenechala dojit, to uz bych je usmernila...
Ale oni spolu vyborne komunikuji, jsou smeckove zalozeni, takze tam problem nebude.
Tim me napada jeste k tematu - chce to pozorovat, pozorovat a pozorovat (u vlastni smecky je to pravda jednodussi ), aby clovek opravdu dokazal odhadnout, co je jeste hra, a co uz rvacka...
|
moll
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:21
- Nahlásit
wami
o pripadech, kdy to nekdo "neresil" do te miry, ze pak musel psy oddelovat.
to mi právě připomíná nedořešenou hierarchii mezi těmi psy. pokud to byli psi žijící v jedné smečce, tak měli dostat pžíležitost k řešení dřív. s časem neřešené problémy narůstaji a roste i síla zůčastněných psů - pak to může být opravdu zlé. ale pořád je daleko horší likvidační boj mezi fenami. moll
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:27
- Nahlásit
wami
s tím úplně souhlasím,člověk prostě musí vypozorovat tu hranice. Naši kluci mají pozice 100% daný, takže tam to opravdu řešit nemusím, oni se ožíraj,okusujou,ale všechno v dobrým. Stejně je úžasný pozorovat,co všechno při hře starší pes mladšímu dovolí,vyloženě si hrají na lovce a kořist a starší mladšího učí co a jak. Jen na závěr pro potvrzení pozice mldašího ojede nebo hodí na záda,ten mu olízne mordu a spokojeně si usnou v náručí.
|
wami
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:34
- Nahlásit
moll
No, proto taky nemam fenky, ale psy... A nemam kotce, ale smecku pohormade. Dokonce se do nasi smecky pres zimu v pohode zaclenil sousedovic ovcoun (diky snehu doma temer nebyly ploty) a to na uzemi nasich psu . Proste pokud se to psi nauci, funguji lepe a bez problemu.
Ale problemem jsou cizi psi, ktere treba potkavame na venceni, a kteri se nikdy nemohli naucit "smeckovemu" chovani a spravne komunikaci. Tehdy nechci, aby dochazelo ke konfliktum, proto mym psum rvacku zakazu a jdu to resit misto nich...
jana33
U nas teda dedek synkovi toho moc nedovoli, ale mladej je zas neuveritelne oprsklej... V konecnem dusledku se ale bavi oba...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:35
- Nahlásit
jana33
Já mám to samé u fen a je to fakt super, když mají mezi sebou jasno.
|
moll
Člen |
# Zasláno: 13 Úno 2006 13:39
- Nahlásit
wami
jasně, že s cizími je lepší se neprat.
další problém se ale může objevit tehdy, když dosud šéfující starší pes je už opravdu starší, jeho síly jdou dolů a doteď podřízený mlaďoch dosud stoupá k výšinám. pak si dominanci začnou vyřizovat znovu - výsledek můsí přijmout celá smečka včetně pána. je ale docela smutné koukat, jak se starý pes snaží nafrajeřenému mlaďochovi uhnout z cesty. moll
|