| Autor |
Zpráva |
Lenusa
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 14:45
- Nahlásit
Ahoj!
Vsichni,kdo taky tak hrozne zboznujou tyto uzasne psi stvoreni, napiste a pojdte pokecat
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Úno 2005 15:28
- Nahlásit
nemám moc času a od práce sem mrknu jen občas a co nevidím - fórum o mých oblíbencích
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 12:07
- Nahlásit
já jsem si dlouho o těchto psech myslela, že mají v povaze sklony k agresivitě...ale před časem jsem změnila názor. Dříve jsem se setkávala bohužel se samými nezodpovědnými majiteli, kteří své "ridže" nechali růst "jako dříví v lese" a všichni po mém pejsovi na procházkách vyjížděli tak, že jejich páníci měli co dělat, aby je udrželi.... Ale před nějakým časem jsem na vycházkách s pejsou začala potkávat jednoho pána se skutečně obrovským a nádherným ridžem a s mým pejsou si pokaždé, když se potkáme, báječně hrají přestože je ten pes víc než 2x větší než ten můj.... Je to krásné sledovat, jak spolu blbnou (akorát já abych toho svého pejsu pokaždé vykoupala, jak je oslintaný )
Jinak co jsem se zatím setkala s ridgebacky, psi byli většinou (až na toho jednoho) dost ostří, ale fenky vysloveně přátelské.
A když už jsem tady, tak se taky zeptám...Co si myslíte o cvičení obrany s ridgebacky? Myslíte, že je to pro ně vhodné zaměstnání?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 3 Bře 2005 12:18
- Nahlásit
Agresivita je u RR vada vylučující z chovu a to, že někdo výchovu nezvládne není nic neobvyklého. Tihle psi potřebují trošku jiný přístup.
Co se týče obran: jak pro jakého psa a jak v kterých rukou. Osobně jsem obranu ještě nezkoušela, takže z vlastních zkušeností nevím. Vím, ale o psu, který ji zvládá v pohodě, stejně jako o psu, který to bral až moc vážně...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 4 Bře 2005 07:57
- Nahlásit
nefer
no právě proto jsem se ptala na tu obranu.....jestli by to RR nebrali moc vážně...Na jednom cvičáku dělal obranu chlap s čubinou RR, která byla při normálním cvičení poslušnosti totálně flegmatická, až zpomalená a při obraně byla schopná "ukousnout ruku i s rukávem" ..........
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2005 17:06
- Nahlásit
Kamos mel RR, o sest dni mladsiho nez Bublina...Pred par tejdnama mu umrel..na roce a pul :/ Bylo to zlaticko, hodnej, mazlivej, zaroven sam od sebe hlidal, ale byl docela dobre vychovanej...se psinou si skvele rozumneli...Byl to takovej jouda hodnej...Sem k nim ziskala pres Compiho krasnej vztah...
Sry, musela sem si zavzpominat...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 15 Bře 2005 18:35
- Nahlásit
Co mu bylo?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 10:33
- Nahlásit
Moje sympatie k ridgebackům jsou od včera zase silně otřeseny....Jeden ridgeback mi včera šeredně napadl psa a jeho majitelka stála a čuměla - jen pořád opakovala sedni, sedni a pes na ní pochopitelně dlabal.... Abych ty dva od sebe dostala (můj pes o hodně menší než ridž se snažil bránit, ale neměl by šanci, kdybych nezasáhla) musela jsem toho ridže nakopnout a hrozně zařvat. Ani pak nedal pokoj....já si psa odtáhla a pak teprve té ženské došlo, že by si taky psa mohla chytit. Můj pes z tohoto střetu měl "menší šok" ale naštěstí žádné zranění ( hrozně chlupatý tak ho kryla srst)---
Čím dál víc se utvrzuju v přesvědčení, že si spousta lidí pořizuje ridže jen proto, že je to teď tzv. "módní plemeno", a pak ani neví, jak ho vychovat.....To mě děsně štve, protože teď kolem nás běhá čím dál víc ridžů s debilními páníčky....ti psi za to nemůžou já vím, ale kdybych já byla chovatel, nedala bych jakéhokoli psa do ruky nikomu, kdo by mě nepřesvědčil o tom, že je schopen vychovat štěně v normálního psa a ne rvavého cvoka.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 10:40
- Nahlásit
Moje sympatie k ridgebackům jsou od včera zase silně otřeseny
a není to snad vina té přiblblé paničky? po světě běhá spousta ras, které si páníčci pořídí a pak je nezvládnou
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 10:46
- Nahlásit
nefer
vždyť jsem psala, že "debilní páníčci" a že psi za to nemůžou....Taky neříkám, že RR je jediné "modní plemeno"....mohla bych jich jmenovat.....Totiž, ti slušní pánečci nejsou vidět..---jeden vždycky musí narazit na blbce......
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 10:52
- Nahlásit
že se hned rozčiluješ, že tvoje sympatie k RR jsou zase otřeseny. to jako potkáš vychovaného psa a hned je ti plemeno sympatické, pak potkáš nevychovaného a sympatie jsou v nenávratnu? to by mě zajímalo, jakým způsobem se ti dají sympatie zase vrátit
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 13:49
- Nahlásit
nefer
ale néé, tys mě špatně pochopila.....jen jsem se v poslední době setkala s vícero RR a všichni mi po psu ošklivě vyjížděli (ještě že byli na vodítkách nebo si je lidi odvolali - to byl ten lepší případ) přestože jim nic nedělal ---- zatím znám jen jednoho RR, který se k ostatním psům chová normálně... Ty asi doma RR máš a můžeš úrčitě jako zodpovědný pejskař říci, že ten tvůj by nikoho nenapadl a já bych ti to věřila. Jenže když pořád potkávám samé nezodpovědné blbouny, jejichž psi jsou díky pánečkům agresoři těžko si můžu myslet "to jsou ale hodní a milí psi".
Já jsem si vždycky myslela, že jsou RR ostří psi a nijak zvlášť mi sympatičtí nebyli, ale když jsme jednou potkali na vycházce jednoho RR vysloveně super psa....tak jsem svůj názor pozměnila a řekla si - "jo, je to o lidech a výchově" a můj přístup k RR jako plemeni se zlepšil....Já proti RR jako o plemeni vůbec nic nemám. Vadí mi jen to, že si je pořizují špatní lidé a pak vlastně i plemeni kazí reputaci. Úplný neználek si totiž o jakémkoli plemeni bude myslet, že je agresívní, pokud se setká s více psy toho kterého plemene a ti se agresívně budou chovat.... Chceš-li, mysli si, že jsem ten neználek. Prostě jsem se hned od začátku špatně vyjádřila a už to nechci rozmazávat dál. Měla jsem říci ne "sympatie", ale "důvěra".
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 14:08
- Nahlásit
tak to jo, máš recht. ono ani nejde o to, že by si RR pořizovali špatní lidé, ale o to, že to jsou psi, co prostě potřebují trošku jiný přístup. hele, třeba moje chovatelka kdysi cvičila NO (nutno podotknout, že se špičkovými výsledky) a pak přešla na RR. Myslela si, že to s jejími zkušenostmi bude hračka a tvrdě narazila Normálnímu psovi prostě ukážeš, co má udělat. Ale RR musíš nejdřív přesvědčit, že to byl jeho nápad. Kolikrát to vezmou páníčci až moc "zodpovědně" a pak se divý. Nebo nediví, řeknou si, že mají prostě zlého nebo blbého psa. Ale je to o tom, že RR jednou potrestáš, z jeho pohledu nespravedlivě (a on má většinou pravdu) a už ztrácí důvěru, kterou těžko nachází zpět. U jiného psa si třeba zdánlivě malé chyby můžeš dovolit, tady ne - každá se ti tisíckrát vymstí.
|
Tiny
|
# Zasláno: 16 Bře 2005 14:19
- Nahlásit
Já mám psa zhruba ročního RR a nemůžu říct nic špatného. Je to sice lumpík (viz jiná diskuse), ale mazel a výborný kamarád.
Jako pes je vyrovnaný, s ostrým RR jsem se nesetkala. Osobně si myslím, že nejsou moc vhodní na služební výcvik (obrana a tak). Potřebují hodně pohybu, řádění - prostě se potřebují vyblbnout, protože jsou víc temperamentní a milují zaměstnání (teda kromě házení - to vůbec nechápou, jednou hodíš, tak to přinese. Hodíš podruhé, otočí se a myslí si, když sis to tam hodila, tak si pro to běž). Nejsou rádi sami, milují společnost, hlídají. Taky si myslím, že potřebují jiné zacházení, než je člověk zvyklý (já měla dobrmana před ním). Nemá rád fyzické tresty, vše si pamatuje a dává to pak najevo. Člověk se do něj musí vcítit, aby ho pochopil. Ostatní psi miluje a pozorovat je při řádění s jinými kámoši je zážitek. A děti? Našeho syna zbožňuje a nedá na něj dopustit.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 14:23
- Nahlásit
Tiny, zavítej na www.mujpes.cz (diskusní fórum - Rhodesian Ridgeback) - třeba se najde řešení tvého problému.
A s tím aportem: u minulé feňule jsem to docela podcenila a pak se divila, že absolutně nemá zájem. Byl zázrak, když vůbec vyběhla. U štěnda jsem to teď vzala za opačný konec a jako první ze cviků začla připravovat aport a dosáhla jsem toho, že hozený pešek je lepší odměna než pamlsek
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 14:36
- Nahlásit
nefer
to o tom jiném přístupu k RR jsem už někde četla i v kynologické literatuře....teď nechci aby to znělo blbě, vím, že se takhle dá těžko přirovnávat, ale připadá mi, že podobné povahy je třeba i šiba a akita inu....taky takoví samorosti, co žijí spíš "vedle" člověka - prostě ho tolerují jako partnera, ale ne moc jako šéfa....snad jsem teď nikoho neurazila
Když už bycho to vzala z gruntu, tak by vlastně určitá plemena psů měla mít nějaký "svůj vlastní cvičák", kde by věděli přesně jak na ně, když se "klasické výcvikové metody" pro ně moc nehodí...to teď nemyslím ironicky ale vážně....aby i z těch psů, které si pořídí nezkušení, ale zodpovědní lidé mohli vyrůst vyrovnaní a ovladatelní psi.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 14:54
- Nahlásit
Tak to právě není, když přijdeš RR na zoubek, je to výborný partner. Třeba tohle mě dostalo. Moje čubina byla zvyklá, že se domů vracím o víkendu max. v deset. Po maturitě jsem se ale jaksi opozdila a máma mi říkala, že myslela, že s ní nevydrží. Uběhla desátá, já nikde a čubina až do mého příchodu chodila od dvěří ke dvěřím a fňukala. Prostě na mě čekala.
Stejně tak akita nemusí žít jen vedle tebe. Je fakt, že buď tě přijme nebo máš smůlu. Ale v tom prvním případě je to nádhera. Strejda léta choval šiby a akity. A řeknu ti, neviděla jsem do té doby skleslejšího psa, než tuhle akitu, když si strýc odešel koupit cigarety a nechal psa u nás
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 15:25
- Nahlásit
nefer
no kamarád mého přítele má šibu a prý je to děsně hodná čubina a poslouchá na slovo (takže si opravdu museli pán a pes padnout do oka), ale co jsem slyšela a četla, tak je absolutní poslušnost u šiby a akity spíš výjijmkou....tak nevím....
To co popisuješ, že pejsina fňukala, když jsi nepřišla včas mi můj pejsa dělá taky když přijdu později z práce než mám....a on mi ještě navíc i "vynadá", kde jsem byla tak dlouho (vezme mě za rukáv a táhne domů )
Jak píšeš - ideální je, když si člověk se svým psem tak říkajíc sednou.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2005 15:35
- Nahlásit
absolutní poslušnost neexistuje u žádného psa
ideální je, když si člověk se svým psem tak říkajíc sednou
přesně tak, člověk si musí vybrat povahu psa tak, aby mu imponovala a hl. aby ji byl schopen respektovat. je neštěstí, když si člověk pořídí třeba právě RR a pak se divý, že nešlape jak hodinky ještě ve dvou letech a stejné neštěstí je, když se pak na poslušnost vykašle a vymlouvá se na jen povahu psa
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 17 Bře 2005 08:18
- Nahlásit
nefer
máš pravdu - absolutní poslušnost neexistuje u žádného psa. Já si myslím, že mám psa zrovna docela dobře vychovaného, od psů ho bez problémů odvolám, žádnému psu nikdy neublížil, je přátelský - prostě můj miláček, ale včera mi zdrhnul za zajícem a najednou měl klapky na uších a povely prostě neslyšel
tyhle pudy u žádného psa nikdo zcela neodbourá.... Stejně tak jako když si párkrát pes vyzkouší, že když zavrčí či zaútočí, všichni se podřídí....to se pak taky složitě odnaučuje a spousta lidí se pak na to vykašle, jak píšeš a prostě se vymluví na povahu
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2005 18:35
- Nahlásit
To nefer:
To se presne nevi...nedivim se, ze ho JIrka nechtel dat na pitvu...mali zabehanej ritual-kazdy rano kolem sedmy pustit ven, za 20minut zas domu, v zime i driv...no a pres ty nejvetsi mrazy vsechno v pohode..kdyz se zacalo oteplovat, tak jedno rano ho pustil zpatky domu...Compi lehnul, dve minuty kvilel a bylo po nem.. (( Takze bud srdecni aritmie z prechodu ze zimy do tepla (coz moc nechapu), nebo otrava... ( Pes to byl krasne stavenej, zdravej a plnej elanu...Furt mi to nejak nedocvakava
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 23 Bře 2005 19:33
- Nahlásit
A neměl známky vady srdce už dřív? Jestli byl zdravý a plný elánu moc se mi to nezdá. Podobný rituál jsme měli taky, když jsem ještě bydlela v baráku a nikdy nebyl problém. Viděla bych to spíš na tu otravu. Je to hrozný, byl to jetště mlaďoch
|
Anonymní
|
# Zasláno: 24 Bře 2005 21:00
- Nahlásit
Milí přátelé plémě RR.Pořídili jsme si psa RR už je mu 10 měsíců a můžu říct že takového přítele jsem ještě neměl.
Ale na druhou stránku povahy tohoto "milážka" mám s ním několik drobných problémů.Např.:Chování k ostatním cizím psům - je velmi hravý a přátelský (až moc), ale to se nelíbí mně. Protože nahání hrůzu (38 kg a 68cm výšky) a lidé se ho potom bojí.
A tak tedy nevím zda-li se mi to podaří nějak usměrnit. Je to prostě puberťák.
Fenku Labradora našich přátel by nejradši znásilňoval celý den i když nehárá.
Toto chvání si myslím je zapřičiněno brzkým odstavením štěněte z vrhu. Bylo mu asi 6,5 měsíce a podle odb.
literatury v období 6-8 měs. se získává štěně tzv. sociální výchovu od své matky a spolubojovníků na tomto světě.
Jinak jsme s ním moc spokojeni. A těšíme se z jeho zdraví.
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 17:53
- Nahlásit
Anonym: Chtel si napsat tydne, vid? mesice sou blbost... Nicmene Tvuj psik je nejspis jen v puberte a to je casu dost..kdyz vzpomenu na Compa byl to stejnej jouda...Nech ho venku poradne vyradit...oni se sami pak zacnou trochu zklidnovat, alep orad z ebe musi mit respekt no...A pak taky zacne sam od sebe hlidat...
To Nefer:
Prave ze byl uplne v poradku..navic asi tri mesice pred smrti prosel vsemoznejma testama, pac se mu moc nechtelo zrat... Je to humac...Jirka si bude za dva mesice porizovat papiraka a uz si to na zahrade zarizuje tak, aby tam pesovi nemohl nikdo nic hodit a tak...Navic co sem se o tom s nekym bavila, tak pri srdecni aritmii by nevyl a tak..:/
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 25 Bře 2005 19:48
- Nahlásit
Matheo, já ti řeknu, že už bych dneska čubinu na zahradě samotnou nenechala. Nenechám ji ani před obchodem. Dřív mi to ani nepřišlo. Ale o tuhle mršku už mám prostě strach. Přitom mi dřív přišlo úplně normální, že pes běhá po zahradě. Když jsem potřebovala na poštu, brala jsem ji sebou a tu chvíli počkala venku (u nás to nikdy nebylo na dlouho). Ale co jsem se přestěhovala a mám štěně už bych tohle neudělala. Jsem teď ve městě (i když malém) a lidem tu zkrátka nevěřím. A když pak slyším takovéhle příběhy...
|
Mathea
Člen |
# Zasláno: 30 Bře 2005 00:45
- Nahlásit
Jojo, je to fakt sileny....Ja si vod ty doby psinu taky moc hlidam..porad sem si rikala, ze na malym meste je to pohoda, ze se nemuze nic stat a tak..jako pred obchodem ji furt nechavam, pac zas ji nechci nechat doma, kdyz dem nejakejch 300metru a v obchode sem chvili...Ale na zahrade uz ji bez dozoru taky nenechavam, i kdyz je mi to lito, pac je ted skoro furt zavrena doma...jenze ten strach je velikej no nechapu, jak nekdo muze ublizit takhle hodnymu zvireti..fakt ne...prijde mi to uplne zcestny...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 09:33
- Nahlásit
Našel jsem fenku rr s tetováním.Je možné najít majitele?
Díky.
v.mracek@worldonline.cz
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 09:42
- Nahlásit
jestliže je tetování čitelné, zkuste zavolat na ČMKÚ, nechte se přepojit na příslušnou plemennou knihu, nebo zkuste s fenou zajít k vetovi, aby zkusil, zda je čipovaná, pak by se majitel dohledal ještě snadněji...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:49
- Nahlásit
Ahoj,na plemeno RR také nedám dopustit,ale viděla jsem docela rozdíl v chování fen a psů.Alespon u tech ,co jsem znala.
Fenku jsem si pořídila v roce 1996,což tehdy byla ještě docela neznámé plemeno,nedlouho na to se začaly objevovat další.Je pravda,že do jednoho roku ji uřídit na volno venku byl docela mazec,chtělo to sílu vytrvalost a lest,nebot ona byla opravdu k nezastavení.Třeba hodinu lítala ráno po louce za vlaštovkama,který lítaly nízko nad zemí,a nedala se zastavit,dokud sama nelehla s jazykem vyplazeným až na zem.
Do tří let s ní byl spíše problém v lese,nebot potřebovala hodně pohybu,ale zároven ji chytl děsný lovecký pud,a to doslova na všecko.Jednou na chatě jsem ji nemohla najít,vždy když odběhla a něco vyčuchala,tak se do 10 minut vrátila,protože v lese byla vždy s náhubkem a tak nic nemohla ulovit.Ale jednou to trvalo dlouho,volám ,chodím ,hledám a najednou jak už je tma a ticho v dálce slyším podivné zvuky a tlumeneé kvílení,šla jsem tím směrem a našla jí na cestě ležet na ježkovi,kterého nechtěla opustit,nevím z jakého důvodu ho jistila svým tělem.
Od tří let už jsem jí říkala paní starostová.Protože začala být strašně poslušná,skoro se ode mě nehnula a byla ideálním neproblémovým psem.Jaká byla doma nemusím majitelům RR vysvětlovat,mazel se vším všudy a navíc s různými vlastními
nápady.Poslechla na slovo.Když jsem potřebovala po domě něco někam zanést.Stačilo jí to strčit do huby a říct místo ,které už si pamatovala a ona to tam zanesla a položila.Velice lehce se učila..dalo se s ní nacvičit úplně všechno.
Bohužel v pěti letech zemřela na rakovinu,a tak je mi po ní už pět let smutno..
Hanna
|
nels
Člen |
# Zasláno: 22 Lis 2005 11:55
- Nahlásit
ahoj, tak já se taky připojím. (chci pozdravit hlavně nefer,děkuji za kontak na radku a ciu,náš nelson si našel nové kamarády a to jen díky tobě,takže ještě jednou DĚKUJEME)
jinak,se chci spíš zeptat,jaký máte názor na 2. psa k RR.chci tak o rok pořídit nelsonovi domů kamaráda(čas i prostor na to mám),ale nevím pro jaké plemeno se rozhodnout.je vhodnější stejný typ,tzn. opět RR nebo radši něco úplně jinýho a třeba menšího?
|