| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Led 2006 09:58
- Nahlásit
Chtěla jsem se zeptat jak je to se "zárukou na pejska". Když si např. koupíte štěně za 20 - 30 tisíc a např. v roce se u něj objeví nějaká "vada", má chovatel ještě za psa nějakou zodpovědnost?
A nebo když si pořídíte drahého pejska s PP na výstavy a chov a oni vám ho pak z nějakého důvodu neuchovní?
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 10:01
- Nahlásit
Nevím,ale si podle toho na čem se dohodneš. Byla jsem svědkem,kdy si koupili psa pro záměrně pro chov a zjistili v roce,že pes nemůže být uchovněn,protože mu chybí zub a byli pěkné poviky kolem.Vinu ale nenesl nikdo,matka příroda si udělala co chce a ve smlouvě nic o záruce nebylo.Co budeš kupovat?
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 10:06
- Nahlásit
Nikdo nemůže čekat, když si kupuje štěně na chov, že to na 100% dopadne. Nemůžeme vědět, jak příroda ty geny namíchá a co z toho bude. Podle mě je to čistě na dohodě obou stran, slušný chovatel asi nabídne vrátit část kupní ceny. A především by žádný chovatel neměl při prodeji 7-8 týdenních štěňat říkat, že jsou vhodní na chov, výstavy atd. To v tu chvíli nemůže nikdo s jistotou tvrdit. Na druhé straně, kdyby po mně někdo chtěl štěně se "zárukou" v tomto smyslu, tak bych se asi rozmýšlela mu ho prodat, protože co když to nedopadne? Jak ten pejsek potom skončí?
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 10:07
- Nahlásit
Oficiální záruka na psa je 6 týdnů. Dál to záleží na dohodě, na tom, co je v kupní smlouvě. Jsou chovatelé, kteří v takovém případě vrátí část peněz nebo nechají jiné štěně se slevou, ale myslím, že většina to nedělá, protože to není jejich chyba, za to nikdo nemůže. Každopádně důležité je to, co je v kupní smlouvě.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 20 Led 2006 10:08
- Nahlásit
Jen mně to napadlo, známá si totiž koupila za 30 tisíc nějakého pasteveckého štěndu - v zahraničí. Ani ne v roce vážně onemocněl a museli ho nechat utratit. Samozřejmě to celou rodinu moc zasáhlo, na nikom žádné peníze vrátit nechtěli.Někde jsem četla, že je "záruka" šest týdnů, tak mě to zajímalo...
|
ati
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 10:09
- Nahlásit
Chybějící zub se pozná už v půl roce,je to smůla ale na tom nikdo vinu nenese.Další problém může být DKK, to je z části dědičné ,ale může to ovlivnit i majitel,nevhodnou výživou,přetěžováním atd. Záleží na domluvě,já si přivezla importa a chovatelka mi sama nabídla pokud bude mít fena nějakou vadu,dostanu druhé štěně zdarma.To mě opravdu překvapilo,ale i tak bych toho nevyužila. Já si vybrala štěně, které bylo odchováno s příkladnou péčí,chovatelka se stále zajímá jak roste a pod. A pokud se neuchovní je to smůla ,ale dá se to přežít.
|
Anu
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 10:29
- Nahlásit
Ati
přesně tak,jenže tydle lidi žalovali klub,že jim fenku nechce uchovnit.Kupovali ji záměrně na chov a za účelem vydělat peníze-štěndo stojí cca.15.000,-Kč. Slušný majitel,by jen pokrčil rameny jak říkáš ty a nedá se stím nic dělat
|
daliva
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 10:42
- Nahlásit
Jediné, kde by se asi dala uplatnit nějaká sleva z ceny, by bylo, kdyby chovatel rozlišoval již při prodeji štěňata na chov a výstavy za cenu vyšší a štěňata na mazlíky za cenu nižší - tam bych asi v případě nějaké objektivní dědičné exteriérové nebo zdravotní vady a neúspěšného uchovnění žádala slevu.. Ale jinak je to na dohodě a je pravda, že těžko určit, "kdo za co může". Hlavně je třeba předem dobře si vybrat chovatele a co nejlépe se informovat o rodičích (příp. i dalších předcích) štěněte...
|
petl
Člen |
# Zasláno: 20 Led 2006 11:58
- Nahlásit
Mně tu záruku dali - řekli že prodávají štěně s výstavními předpoklady a pokud by se projevila např. dysplazie nebo dědičná oční choroba či jiná z chovnosti vylučující vada tak slíbili vrácení kupní ceny.
|
Endy
|
# Zasláno: 20 Led 2006 13:18
- Nahlásit
Záruka 6 týdnů se vztahuje na vady,na které prodávající při prodeji neupozornil.
Když si naprostý laik koupí štěndo třeba s předkusem a chovatel mu o něm řekne,tak si je toho vědom.Už mu nic nepomůže,když mu za týden jiný chovatel řekne,že má vadné štěně ať ho vrátí.
|