Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / štěně s PP
Autor Zpráva
Edita
# Zasláno: 27 Pro 2005 09:41
- Nahlásit

Asi mám blbej dotaz,ale zajíma mě, jak to doopravdy je. Pokud jsou oba rodiče s PP, musí být všechny štěňátka s PP? Často totiž vidívám inzeráty typu po rodičich s PP, ale bez PP... taky mi jedna známá říkala, že je to tak, že určitý počet štěňat vybraný veterinářem je s PP a zbytek ne. Jak to teda je doopravdy?? díky moc

Jaji
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 09:45
- Nahlásit

Co já vím, tak je to tak, že rodiče jsou třeba oba papíroví, ale nejsou uchovněni, takže nemůžou mít štěnda s PP. Pokud mají rodiče PP a jsou uchovněni, měla by všechna štěnda PP dostat... Tak to chápu já. Kdyžtak mě opravte...pa

*BELA*
# Zasláno: 27 Pro 2005 10:05
- Nahlásit

Edita
aby rodiče s PP mohli mít štěňata s PP, musí být uchovněni, jak píše Jaji. Mohli být neuchovněni kvůli závažné vadě nebo kvůli maličkosti, nebo třeba nesplnili předepsané zkoušky (lovecké, pracovní ...)
Každopádně je to nezodpovědné "množení"

taky mi jedna známá říkala, že je to tak, že určitý počet štěňat vybraný veterinářem je s PP a zbytek ne
tak to pravda není, celý vrh buď PP má nebo nemá
dříve se počet štěňat ve brhu omezoval, ale už dlouho to není pravda a dnes je to oblíbená finta množitelů
stávají se i případy, kdy štěně s nějakou vážnou vadou chovatel prodá bez PP, ačkoli je má, jen aby si nekazil dobré jméno CHS

joli
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 10:52
- Nahlásit

Ale někdy to může být i tak, že oba rodiče jsou s PP, ale nechce se jim chodit po výstavách a bonitacích a zařizovat si chovnou stanici / je tost práce, stojí to peníze a hlavně je to náročné na čas! /,ale chtějí štěňátka, často proto, že se traduje , že je to pro fenku lepší - zdravější.....A pak ta mimča nemaj chybu.

*BELA*
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:03
- Nahlásit

joli
hmm ale stejně je to nezodpovědné, můžou zkřížit dva nositele nějaké nemoci (epilepsie, dkk ...)
A není pravda, že fenka musí mít alespoň jednou za život šťěňata. Aby to mělo na fenku nějaký zdravotní vliv (rakovina ...) musely by ty vrhy být alespoň tři.

joli
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:29
- Nahlásit

*BELA*
no já taky píšu, že se to "traduje"!!!!!!
Já nejsem vůbec zastánce množení bez PP, ale myslím si, že tohle je jedna z možností, když někdo prodává pejsany bez PP po rodičích s PP

Danuš
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:29
- Nahlásit

Edito, prostě je to tak, jak tu už předchozí příspěvky naznačily. Pokud rodiče jsou s PP a splnili podmínky požadované pro chovnost u daného plemene. Pak dostanou všechna štěňata PP. I kdyby vykazovala vady vyřazující z chovu dostanou PP, jen jejich cena měla být nižší.
Pokud jsou štěňata bez PP po rodičích s PP, tak to může být z několika důvodů - lidem se nechtělo plnit podmínky chovnosti. To je ten nejlepší případ. Nebo páníci vědí, že by jejich miláček do chovu neprošel např. pro nevhodné povahové vlastnosti (bázlivost). To už je horší případ, protože povahové vlastnosti se dědí. No a nejhorší případ je ten, kdy rodiče na bonitaci neprošli např. z důvodu hrubých exteriérových vad nebo z důvodu zdravotních problémů - vady srdce, DKK, oční vady,... Tady hrozí reálné nebezpečí, že si budoucí páník koupí štěně, se kterým život bude trávit po veterinách.

Navíc, podle chovatelského řádu, produkce štěňat bez PP se neslučuje s chovatelskou etikou - čili, má-li někdo štěňata i s PP i bez PP, rychle nohy na ramena a honem k někomu solidnějšímu. Z tohoto důvodu se dříve nadpočetná štěňata utrácela. Dnes, podle zákona na ochranu zvířat, se zdravé štěně nesmí utratit, takže papíry dostanou všechna.

Takže co se týče výběru štěněte, já mám jasno. Buď chci štěně určitého plemene, pak si tedy vyberu štěně s PP anebo je mi to jedno, chci jenom kámoše, pak si dojdu vybrat do útulku a zachráním jednu psí dušičku.

Anonymní
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:31
- Nahlásit

Edita

v mém případě to bylo tak, že s fenou nechodili na výstavy, resp. nebyli ani na jedné, tudíž štěňata nedostali PP. Oba rodiče papíry měli, neměli žádné vady, tudíž jsem neviděla jediný důvod proč si štěňátko nevzít. TAkže mám čistokrevného psa bez PP.

handula
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:32
- Nahlásit

předchozí příspěvek ode mě.

Edita
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:46
- Nahlásit

Takže buď všechna štěňátka s PP nebo žádné, jestli tomu dobře rozumím. Tak se asi kamarádka nechala napálit, protože koupila štěně a chovatelka jí řekla to, co jsem psala. že 5 štěňat je s PP a zbytek ne.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:52
- Nahlásit

Edita
no treba ty zbyvajici stenata meli jinyho otce ...

handula
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:53
- Nahlásit

Jirikovo

ty se směješ, ale já slyšela, že prý kočky můžou mít koťata s vícero kocourů, nevím teda co je na tom pravdy...

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:17
- Nahlásit

handula
Oba rodiče papíry měli, neměli žádné vady, tudíž jsem neviděla jediný důvod proč si štěňátko nevzít A jak vis, ze zadny vady nemely? Byly rodice na rentgenu kycli, loktu, prosly ocnimi testy atd? Tohle mi na podobnych cistokrevnych psech bez PP a jejich chovu vadi nejvic! Produkce stenat s vadami, ktere sice nejsou na prvni pohled videt, ale pomahej pak buh novym majitelum.

Anonymní
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:23
- Nahlásit

Fifi
bohužel, něco z toho, co Ti vadí, se stalo v mém okolí, kamarádi mají LR s PP, nakryli ji psem s PP, ani jeden z nich není uchovněn, nejsou tedy udělaný RTG apod.
Bohužel u fenky se v 5 letech začla silně projevovat DKK (ikdyž náznaky byly už v mládí), je alergická a má další zdrav. problémy. Otec je silně dominantní a pokud je nám známo, tak se ani štěníkům zdravotní problémy nevyhýbaj.
V době spojení to vše vypadlo celkem normálně, okem laika.

Simona

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:26
- Nahlásit

Simono
A v tom je jadro celyho problemu. Psa s PP takoveto vady automaticky vyradi z chovu a nemuze je tudiz prenaset na sve potomky...

ati
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:29
- Nahlásit

Fifi
pleskla jsi hřebíček přímo na hlavinku. On se bude těžko někdo chlubit,že má psa s vadama .Pokud je to ,,jenom nenarostlý zoubek tak to je ta nejlepší varianta.Bohužel to bývá horší a tak se množí a množí.

handula
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:34
- Nahlásit

Fifi

samozřejmě prošli. Tohle téma tu už probíhalo asi loni v diskusi papíráci versus bezpapíráci víc se k tomu vyjadřovat nebudu.
Nemysli si, že jsem se o to nezajímala. A neodsuzuj všechny množitele. Nejsou všichni stejní. Je jich menšina - ale jsou!

Endy
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:38
- Nahlásit

Oba rodiče můžou mít PP,můžou být dokonce i uchovněni a stejně můžou mít štěnda bez průkazu.Majitel feny musí včas zažádat o krycí list a mít v něm napsaného vybraného psa.Pokud pes vykazuje stejné nedostatky jako fena,poradce chovu ho nedoporučí.

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:41
- Nahlásit

handula
Tak to sorry, pak ale nechapu, proc pokud meli rodice rentgen OK, jim to nestalo za to vyjet alespon na jednu vystavu... A pak mit steniky s PP... Ale dyk je to jedno. Vloni jsem tady nebyla, tak sorac, necetla jsem vasi tehdejsi diskusi. A neodsuzuj všechny množitele. Mnozitele odsoudim vzdycky. Uznavam jen chovatele.

handula
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:46
- Nahlásit

Měli DKK 0/0 oba dva. Na výstavu neměli čas. Toť jediný problém a já je chápu, taky bych tam nešla. Nejsem na to. A navíc chtěli štěňata poprvé a naposled.
Já odsuzuju lidi se špatnými pohnutkami, lidi, kteří úmyslně množí psi pro prachy, ať už s papírama nebo bez, kteří vědomě pouštějí do chovu nemocné, s vadami...atd. A je mi úplně jedno jestli si dotyčný říká chovatel nebo množitel.

ati
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:47
- Nahlásit

Endy
Pokud dojde k takovému krytí je to trestuhodné a krýt bez krycího listu ,znamená dělat bezpapíráky. Pro chovatele nepřípustné.

krynduska
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:47
- Nahlásit

Fifi
Predstavujes si to docela jednoduchy...ne kazdy plemeno potrebuje jenom vystavu a rentgen

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:50 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

handula
á odsuzuju lidi se špatnými pohnutkami, lidi, kteří úmyslně množí psi pro prachy, ať už s papírama nebo bez, kteří vědomě pouštějí do chovu nemocné, s vadami Prave ze ti lide, co chovaji bezpapiraky do chovu pousti nemocne jedince "nevedome"...

Jinak maji lide, od kterych mas stenika, velke stesti, a pro chov daneho plemene je velkou skodou a ochuzenim, ze nulovi jedinci jen pro lenost majitele nebyli uchovneni!

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:52
- Nahlásit

krynduska
To mi rikat nemusis, ja musim celkem absolvovat svod, bonitaci, vystavu, rentgen kycli, rentgen loktu, splnit zkousku z vykonu.

handula
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:55
- Nahlásit

Fifi

Prave ze ti lide, co chovaji bezpapiraky do chovu pousti nemocne jedince nevedome

ale ruku na srdce, dělají to i majitele psů s PP, vyšší cena, vyšší poptávka, co si budem povídat...podvody jsou všude, byli, jsou a budou....je to jistější, to je jasný, ale vyjímka se najde....

jen pro lenost majitele

proč to píšeš? proč bych měla chodit na nějaký výstavy, jen proto abych mohla chovat štěňata? proč? někdo prostě na to nemá čas, ne každej chce být hned chovatel a zároveň chce mít psa s PP, proč by nemohl? Je to jen a jen jeho věc....

krynduska
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:57
- Nahlásit

Fifi
No vidis ....tak ne kazdy chce tohle vsechno absolvovat

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:00
- Nahlásit

Fifi
ted se trochu zastanu handuly. sama pises, co vsechno jsi musela absolovat, abys mohla mit stenata s PP. a ted si predstav, ze bys nemela cas nebo chut to cely projit, proste si nechas psa s PP, ale neuchovnenyho. to samy bude mit s fenkou tvuj znamy. a najednou z nejakeho duvodu, budete chtit pro sebe a svoje znamy stenata. co udelas? co udela skoro kazdy? proste si ty stenata poridi a myslim si, ze v danem pripade se stejnou mirou rizika, jako kdyby byli oba psi uchovneni ...

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:14
- Nahlásit

Jirikovo
krynduska
handula
Ja vas nechtela namichnout! Ale asi to vidim trosku jinyma ocima. Pro mne jsou prave vsechny podminky uchovneni zarukou spravne povahy plemene a jeho zdravi. A pouze tak zustane plemeno takove, jake by dle standardu melo byt.

Pokud nekdo nema cas, naladu nebo penize kolotoc uchovneni absolvovat - OK, ja to chapu a uznavam. A kdyz si pak chce na svem zvireti udelat vrh - je to jeho vec a pravo. Tecka. Ale ja bych si takoveho stenika neporidila. Muj nazor.
Kdyz da nekdo asi 1000,- Kc za rentgen psa, tak pak by jedna vystava uz mohla byt jen formalita. Tak to vidim ja.

krynduska
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:19
- Nahlásit

Fifi
Dneska jsou lidi hrozne pohodlny....vidim to na sobe

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:20
- Nahlásit

Fifi
treba tam muze byt jeste jedna prekazka. muze se jednat o bytoveho psa, ktery je trochu na stiru s poslusnosti a proste by neprosel pri zkouskach ... muze tam byt tech duvodu proste vic. kdyz to nekdo nedela na kseft, ma vsechno potrebny krome papiru zjisteny, ma zajisteny odber stenat, tak se to dle meho nazoru da tolerovat ...

hana
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:26
- Nahlásit

občas jezdím krýt do zahraničí a obvykle je čas s majitelem psa pohovořit. Už opakovaně jsem se v některých státech setkala s tím, že chov psů je práce ne příliš společensky ceněná a běžný člověk ani štěňata neodchovává, není to zvykem. Pořídí si kvalitní štěně s PP, dobře se o něj stará, jezdí třeba na výstavy, žije spolkovým životem - obdoba našich cvičáků s trochu jinou náplní - ale párkrát ročně si zaneřádit byt a obětovat dovolenou, to ne. Nejdřív mně to bylo divné, ale jak nad tím uvažuji, není to tak od věci - štěňata se produkují v chovatelských stanicích, kde je kupa psů, personál a také snaha o dobrou pověst. Možná je to trend, který se ujme.Sama jsem několikrát viděla tyto chovy a psi byli fyzicky i psychicky v perfektním stavu, štěňata v pořádku. Samozřejmě to ještě zdaleka tak není vždy a všude.

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:26
- Nahlásit

Jirikovo
Ale dyk ja napsala, ze at si kazdy dela co chce. Tohle je diskusni forum, tak vyjadruji sve nazory. Kdyz si poridim plemeno s PP, u ktereho vim, ze je pracovni, tak si ho poridim na praci. Tudiz pocitam s tim, ze budu muset splnit aspon ZM. Kdyz nechci se psem cvicit zkousky, poridim si plemeno spolecenske, nebo takove, kde na chovnost zkousku mit nemusim.
A pokud chci delat bezpapiraky, tak ....

Anonymní
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:28
- Nahlásit

Zdá se mi dost divný, že člověk, který má tak málo času, aby absolvoval se psem jednu výstavu má najednou dost času se postarat o vrh štěňat!

joli
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:45
- Nahlásit

Anonymní
s tím nesouhlasím, někdo nemusí mít auto a cestovat odněkud z Jeseníků 400 km na výstavu veřejnou dopravou - to musí být MASO !!! Ale o štěňátka se může krásně postarat. Každý není z Prahy, Brna atd.

Danuš
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:50
- Nahlásit

Handula

Je pravda, že koťata mohou mít různé otce. Stejně jako štěňata. Pokud dojde při jednom hárání (mňoukání) krytí několika různými samci, mláďata mohou mít různé rodiče. Dokonce jsem už o tomto slyšela i v chovu s PP. Naštěstí ne u nás. Otec štěňat se pak určuje rozborem gen. kódu. Někteří chovatelé jsou z toho na větvi, jak je to bezva. Je to takový 2 v 1. Nebo i více v jednom. Mně osobně se to nelíbí.

Anonymní
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:52
- Nahlásit

joli ale prosímtě, když se podíváš na kalendář výstav tak jsou po celé republice, a určitě nemusí cestovat 400 km na výstavu. A když nemá auto a při porodu se vyskytnou komplikace tak jí k vetovi dosnese pěšky? Prostě si myslím, že nedostatek času není argument - nemá čas na výstavu a uchovnění, ale na pořádné venčení a věnování se psovi má? A obětovat jednu sobotu v roce výstavě?

Danuš
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:53
- Nahlásit

joli

Nemyslím si, že je nutno cestovat z Jeseníků hnedkyn 400 km. Myslím, že při cestě do Ostravy se vejdeš do 100 km. A v Ostravě je hnedkyn národní výstava pro všechna plemena. Chápu, že někdo na výstavy nemá žaludek, ale pokud má kvalitní zvíře, které má chovu co přinést, je škoda na něm odchovat bezpapíráky. Třebaže kvalitní. Chov je o tato zvířata ochuzen. A pokud tomuto majiteli jde o to, aby si za pár let zase mohl pořídit kvalitní zvíře, měl by pro chov svého plemene něco udělat. Poctivých chovatelů, ať štěňat s PP nebo bez, je zatraceně málo.
Když vidím, co jsou někteří "chovatelé" schopní pustit do chovu a na čem chovat, možná za chvíli budeme jako na soutěžích Miss. Co není upraveno plastikou, nemá šanci. Fuj tajksl.

joli
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:02
- Nahlásit

Anonymní
My jsme na bonitaci jeli cca 300 km. Záleží co máš za rasu.....A jinak, ty rodící fenku vozíš za vetem??????? U nás vet přijde k nám !!!!!!!

Anonymní
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:11
- Nahlásit

joli to máš s bonitací pravdu, ale většina klubů dělá jeden rok v Čechách, druhý na Moravě, apod. A to ti doma udělá císaře? Nebo máš tak úžasného veta, že dojede, odveze, odoperuje a přiveze? Jednou měl vet dovču a musela jsem rodící-lépe řečeno nerodící fenu vézt na císaře na kliniku.
Prostě a jednoduše mi přijde argument "nemám čas a proto není fena/pes uchovněn, ale jinak je to vynikající jedinec svého plemene absolutně bez vad" akorát jako kecy okolo.

joli
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:30
- Nahlásit

Anonymní
a já fakt nesouhlasím
Já jsem totiž byla jednou na výstavě, už je to asi deset let a to mi stačilo navždy. Stres pro páničky i psy !A poslouchat ty KECY ambiciózních majitelů a dívat se jak to vše berou vážně, jak kdyby šlo o život....tak to už opravdu nemusím......

V žádném případě, ale nechci, aby to vypadalo, že jsem pro množení bez PP !!! To jsem proti, přece jen je aspoň trochu kontrola množení.....Ale jsou rasy, anebo ještě nadávno byly, kde stačila jen ta bonitace, ani RTG nebyl potřeba....

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:34
- Nahlásit

joli
To mas pravdu, treba u nemeckych dog nebo bordeauxskych dog mit rentgen na uchovneni nemusis...

Lea
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:11
- Nahlásit

Souhlas, když mi někdo začne tvrdit, že "nemá čas chodit na výstavy", tak je to kec a výmluva pro lenochy. Konkrétně u šarplaninců stačí obětovat 2 drahocenné neděle v roce na výstavu a jedna bonitace a je hotovo + rentgen samozřejmě. Takže ten "ztracený"čas se dá počítat na pár hodin v roce. A dál, když někdo chce opravdu chovat, znamená to, že se o to své plemeno zajímá, tzn. snaží se vybrat správného otce. A ten se nevybírá podle toho, jak pěkně kouká. A k tomu je potřeba těch psů vidět trochu víc, než jen toho, co je nejblíž. Jestliže tohle někdo, kdo by chtěl od své feny štěňata, považuje za ztrátu času, pak přestává být chovatelem a měl by svou lásku věnovat některému z opuštěných pejsků.

Endy
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:49
- Nahlásit

Nedávno jsem potkala kámošku,která potřebovala poradit.Má fenku s PP,našla si i ženicha s PP a chtěla vědět,co má dělat,aby měla průkaz i štěnda.Když jsem jí tak v kostce řekla,že musí být oba jedinci uchovnění,mít nejspíš výstavu a nevím co ještě(o jejím plemeni nemám přehled),byla dost překvapená a domluvila si se mnou schůzku,abych jí poradila,až zjistím vše kolem jejího plemene.Předem bylo jasné,že do hárání se to nestihne.No kámoška se už neozvala a nejspíš to dopadne tak,že se narodí štěňátka bez PP po rodičích s PP a novým zájemcům se poví,že je nebavilo to papírování kolem chovu.Přitom se ti rodiče na sebe nemusí vůbec hodit a mohou na potomcích upevnit nějaké nedostatky.

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:59
- Nahlásit

Endy
a chtěla vědět,co má dělat,aby měla průkaz i štěnda. tyhle informace by spravne mela kamaradka obdrzet uz pri koupi stenete!!! Tudiz od chovatele. Timto jejimu chovateli davam cerny puntik!!!

Anonymní
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:05
- Nahlásit

Fifi
to máš sice pravdu a souhlasím, ale přeci chce nakrýt fenu, kterou má už nějaký ten měsíc nebo rok doma a jestliže chci štěnda tak si to snad proboha živýho zjistím nemyslíš?

Majda
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:21
- Nahlásit

Taky přidám svůj názor.
No myslím, že každý, kdo chce mít štěňata, by to tom měl vážně přemýšlet, než se do toho pustí.
Pokud chcete mít štěňata s PP, obnáší to miminálně si zjistit, co které plemeno musí mít, aby byli rodiče uchovněni a aby štěňata měla také PP.
Kdyby tohle všechno bylo jedno, proč si myslíte, že existují poradci chovu, krycí listy, rentgeny, výstavy atd. Asi proto, že by měl být chov tímto ovlivněn ke zlepšení kvality jedinců.
Tohle je sice hezká idea, bohužel pravda je někde jinde.
Takže - slušní chovatelé se snaží, aby pravidla dodrželi, protože jim na plemeni záleží a nechtějí pustit do chovu jedince, které ponesou nějaké vady, zdravotní problémy atd. bla, bla, bla
Oproti tomu - množitelé - a to myšleno i štěňat s PP - kašlou na všechno, jde jim jen o prachy.
Uprostřed toho normální člověk - aby rady pohledal.
Takže, abych to shrnula, bylo by moc hezké, kdyby lidi, kteří chtějí chovat - mít štěňata - dodržovali všechny podmínky, které stanoví jejich klub. Ale ruku na srdce, v naší společnosti aby poctivého člověka snad se svíčkou v ruce hledal, ba dokonce mám občas pocit, že člověk poctivý již možná vyhynul, anebo - a to je lepší varianta - je považován za blbce - méně stroze - hlupáka.
Promiňte mi tento názor, ale chudák člověk, který chce normální zdravé štěně, nechce s ním chodit soutěžit, skládat zkoušky, chodit po výstavách (mezi snoby a nenávistné majitele psů), ale chce mít prostě pěkného, zdravého a kamarádského psa.
Máte pravdu, chovat je (tedy měla by být) velmi zodpovědná činnost. A pokud někdo chová poctivě, věřte tomu, že se na tom vydělávat rozhodně nedá.

Fifi
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:21
- Nahlásit

Anonymní
Jasne, ja bych to tak udelala, ale jak vidis, jsou i jine pristupy k veci. Proto by uz pri prevzeti stenete jakehokoliv plemene mel majitel znat vsechny "nastrahy" uchovneni. Proste vstupni informace...

Lady
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 20:42
- Nahlásit

Danuš
Docela by mě zajímalo to 2v1. Kde jsi to četla či viděla? Já totiž vždy slyšela pravý opak. Dokonce v etologii je to popsáno jako jedna strategie samců jak prosadit své potomky či zabít cizí....

Majda
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:39
- Nahlásit

Myslím, že je to možné, pokud se fena chová promiskuitně a má příležitost (třeba je na ulici), může se s ní spojit postupně víc psů, takže teoreticky mohou být potomci více psích otců. Já jsem viděla jednou dvě kříženečky - fenky - z jednoho vrhu - taky kříženky - každá z nich byla naprosto rozdílná, a to nejen barvou, ale i velikostí, vzhledem. Nevím, jestli to byl zrovna ten případ, ale myslím, že je to teoreticky možné.

Lea
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:51
- Nahlásit

Majda
haha, promiskuitní fena, to mě docela pobavilo. Ty jsi někdy slyšela, že psi mají jednoho stálého partnera?
Ale věcně vzato mám také za to, že se feně mohou narodit štěňata od více otců.
I když jestliže jde o již neidentifikovatelného křížence, nemusí tam těch otců být víc, stane se, že ve vrhu vyskočí "dávný příbuzný"

Endy
# Zasláno: 27 Pro 2005 22:03
- Nahlásit

Feně se můžou stoprocentně narodit štěnda od více otců.Znám případ,kdy papírová nakrytá fena šampionem se nechala překrýt místním voříškem a ve vrhu byla štěnda"čistokrevná" i voříškové.A pamatuji si z dětství,kdy měl děda přivázanou fenku ovčáka u boudy na dvoře a každou noc odháněl nějakého ženicha.Svázaná byla s několika a štěnda byla opravdu různorodá.

Danuš
# Zasláno: 27 Pro 2005 22:11
- Nahlásit

Lady

2 v 1. Psali o tom na www.schnauzer.cz.
Něco jiného je etologie v normální smečce a něco jiného je náš chov. Fena na sebe klidně pustí víc psů během jednoho hárání a dokonce je jí i jedno plemeno. Hlavně když to chlapec umí .
A případný otec v našich chovatelských podmínkách nemá šanci protivníkova štěňata usmrtit, anžto se obvykle nedostane ani k těm vlastním.

Majda
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2005 22:28
- Nahlásit

Lea
Myslela jsem to tak, jak píše Danuš. V průběhu jednoho hárání více psů. Asi to zní směšně, ale v odborné literatuře jsem to takhle četla. Jsem ráda, že jsi se pobavila.

Lady
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2005 22:59
- Nahlásit

Danuš
Je to zajímavé. U králíku třeba existuje pojem superfetace což je více plodů od různých otců a dokonce v jiném časovém rozpětí. Když se pak ty mláďata narodí třeba týden po sobě samice je natolik hormonálně "rozházená", že nakonec všechny mladý sežere. A právě ten druhý samec když zjistí březí samici tak ji "úmyslně" oplodní čímž zničí nepřímo mláďata konkurence. A u koní je dokonce dokázáno, že pokud březí klisna stojí vedle hřebce který není otcem plodu, tak může potratit.
Proto mi to přijde zvláštní, ale vypadá to, že to existuje...ó jak mocná je ta naše příroda

grendel
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2005 01:36
- Nahlásit

to je pěkný, že se jim nechce na bonitačku, ale jak potom zjistí, jestli ten pes nemá nějakou vadu, která majiteli ušla? nějaké vyšetření, na které zapoměl???? co když má absolutně netypickou povahu? všechno je možné a pak se to předává dál, protože spousta lidí množí jak psy s PP, tak bez PP, jen je rozdíl v tom, že chov bez PP je velmi těžko kontrolovatelný, proto se tam vyskytuje tolik vad, nemocí apod.souhlasím s fifi, taky bych si nepořídila už psa bez PP. jednou jsem na to doplatila a víckrát už nemusím

Lea
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2005 19:57
- Nahlásit

Víte co se povedlo naší známé? Nedařilo se jí prodat štěňata čivavy s PP za 5000,- a v inzerátu měla uvedeno, že jsou s PP. Tak jsme o tom dumali až jsme to vydumali. Inzerát zněl úplně stejně, ale bylo tam napsáno bez PP a cena stejná. Do týdne je měla pryč. Tak co na to říct? Lidi jdou programově po bezpapírácích a za bezPP Labrouše klidně dají i 15000,- .

pigie
Člen
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:07 - Změnil/a: pigie
- Nahlásit

Lea
Tak toto je fakt dobreeeee Ale presne o tom to je. bez PP, to bude lacne, s PP by urcite stali 10 000,- Dik za tip na pobavenie sa nad ludskou blbostou....

Este by ma zaujimalo, ci im PP davala ako bonus

Endy
# Zasláno: 30 Pro 2005 20:18
- Nahlásit

[bLea[/b]
Poraď kámošce,ať si udělá svoje stránky,vyzdvihne přednosti své feny a krycího psa a štěnda jí nebudou stačit.Moje kámoška to udělala,už vůbec neinzeruje a má na zájemce pořadník.

V.
# Zasláno: 30 Pro 2005 21:11
- Nahlásit

Taky když jsme u toho,zrovna bezpapírovou čivavu bych si nekoupila ani náhodou.Toto je plemeno,kde je snad nejvíce kříženců schovaných pod pojmem "čivava bez PP" .A když už to náhodou vypadá jako čivava,tak má buď 5 kilo,a nebo váží kilo a půl,ale má luxaci,epilepsii a alopecii(případ pejska našich známých,taky už nemá žádné zuby,jen špičáky mu zůstaly).
PS:chápu,že jestli ta paní prodávala čivavy s PP jako bezpapíráky,tak to čivavy fakt byly,ale musela jsem si prostězanadávat ...

Anonymní
# Zasláno: 30 Pro 2005 21:33
- Nahlásit

Mám podobnou zkušenost s trpasličím pudlíkem. Prodávala jsem ho se slevou protože byla pravděpodobnost vady skusu, takže jako mazlíka. A měla jsem problém, protože lidi co volali tak říkali že by radši bezpapíráka co prý s papírama. Fakt na zabití.

zuzka
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2005 11:35
- Nahlásit

Anonymní
jste tady zřejmě všichni dlouholetí pejskaři, takže to nevidíte, ale úplný laik si pod PP představí: hmm to asi budu muset na výstavu, to mě budou nutit do chovu, ale to my nechcem, tak radši rovnou bez PP ať nemám žádné závazky a povinosti
(pro vás je možná jedna dvě výstavy nic, ale pro neznalce poměrů to je celkem záhul, navíc připravit psa na výstavu taky není zrovna snadné!)

je třeba víc osvěty, že PP je jako záruční list a k ničemu nezavazuje

ati
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2005 12:00
- Nahlásit

U mě byli lidé ,kteří nechtěli psa na výstavy dlouho jsem jim vysvětlovala co je vlastně PP,že je to nezavazuje vůbec k ničemu.Doumlouvali jsme se ,že by si vzali pejska s vadou skusu. (se slevou) A oni si nakonec jeli pro psa bez PP, s podkusem za 4000(já jim nabízela za 3000,-)co dodat

Lea
Člen
# Zasláno: 31 Pro 2005 16:20
- Nahlásit

Endy
Tak to je další věc. Při inzerci našich štěňat jsme už dávno přestali vysloveně utrácet peníze za vypisování všech titulů apod., někdo vypisuje i půlku rodokmenu, jako by ty rodiče někdo znal. Přijde mi, že to normální lidi přímo odrazuje od případného zájmu o štěně. Zřejmě je při čtení takového inzerátu napadne, že čím delší inzerát, tím větší cena.
Ale jinak webovky je věc dobrá, já se na to chystám už delší dobu, ale jsem lenoch
V.
S těma bezPP čivavama je to fakt, něco jako se zakrslým králíčkem Ale dobře jim tak.

Anonymní
# Zasláno: 1 Led 2006 11:40
- Nahlásit

Lea:
proč dobře jim tak?těm čivavám?

Lea
Člen
# Zasláno: 1 Led 2006 14:10
- Nahlásit

Anonymní
Néé, těm lidem co si je koupí z těch duchaplných pohnutek, které jsme tu probírali

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání