| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 15:54
- Nahlásit
Hezké svátky všem
měla bych prosbu.Mám hárajhící fenu Amerického stafordšírského teriéra a chystám se jí připustit.Jen mi bohužel chybí ženich.Tak pokud máte pejska stejné rasy a pokud možno co nejmuhutnější s velkou hlavou/chci jen tmavé či žíhaně barvy, ta naše je zlatá s bílou náprsenkou/ , a i vám by nevadilo svého miláčka dát k připuštění,prosím ozvěte se.Jen Praha. buď sem nebo na imail : tosa.cz@seznam.cz
Pozn.:jsme čistokrevní ovšem bez papírů
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 16:27
- Nahlásit
Myslím, že jsou důležitější věci pro připuštění, než je velká hlava a barva nemyslíš?
Povaha, zdraví a příbuznast - na to ohledy nebereš?
Nebo máme zase tu čest s někým, kdo chce prostě štěňata a nebere ohledy na nic okolo?
|
ati
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 17:45
- Nahlásit
Nelepší je ,mám háravku a chci nakrýt To hledáš brzo.
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 17:58
- Nahlásit
nefer
Očividně ne. Prostě další bezpapíráci
|
Rejpalka
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 18:33
- Nahlásit
Anonymní
Musíš si najet o dva řádky níže na INZERCI.Tady jsi na diskuzním fóru.Snad chápeš ten rozdíl.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:10
- Nahlásit
je do ní, nic jiného si nezaslouží.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:50
- Nahlásit
Jste zdraví nebo sem chodí jen samí ignoranti? Vím že je zde diskuzní fórum,ale říkala jsem si že to snad vadit nebude proto jsem také v nezařaditelných,ale pokud ano tak se omlouvám.A po pravdě řečeno od lidí jako vy bych ani nakrýt nechtěla. když nejsou tolerantní páníčkové jak asi bude vypadat jejich mazlíček.
A co se týče otázky na povahu atd.tak to bych se ptala až by se někdo ozval.A že jsme bez papírový to vám vadí tak jděte někam ne každý musí mít doma vyšlechtěné a to nejlepší. takže se tady mluví jen o papírákách? samá smetánka za to se považujete? takový lidé tady radí?myslím že až budu mít nějaký problém určitě se nebudu ptát tady když vidím jak umíte přivítat A co třeba oříšci ty nic to jste milovníci psů styďte se ignoranti hloupí
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:56
- Nahlásit
má pravdu co blbnete lidi??? hrajete si na chytráky a jak je vidět moc vám to nejde. co je vám sakra do toho no nechtěl bych vidět vaše psy;-(
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:56
- Nahlásit
Anonymní
Pročti si některé starší diskuze a zjistíš, že tu nejsou jen "ignoratni hloupí" bez voříšků Asi jsi zřejmě měla jen špatný den, to nic... Jinak si vážně myslím, že hledat "ženicha" pro tvojí fenku, která právě hárá, je jednoduše pozdě. It´s up to U....
|
ati
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 19:57
- Nahlásit
Anonymní když tak voříšci , a to že hledáte krycího psa až když fena hárá ,to není hloupost
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:06
- Nahlásit
ati
a to že hledáte krycího psa až když fena hárá ,to není hloupost
opravdu?!?! tak to se ráda nechám poučit. paní anonymní by měla přeci znát ovulaci u feny, aby věděla, kdy je nejlépe nakrýt, atd... nebo alespoň vědět, jak na tom byla její matka...
nebo to tak není? vážně se ráda nechám poučit...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:13
- Nahlásit
Možná hledám pozdě,ale odpadl mi ženich a hlavně když neseženu teď toho pravého který se mi bude líbit tak není přece všem dnům konec nemůsím mít štěňata za každou cenu zrovna teď.Hárání to není jistě poslední Háráme druhý den a ve středu jdeme znovu na veterinu aby nám trochu poradily jak na to nejlépe
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:20
- Nahlásit
Anonymní
tak to tě chápu, my jsme řešili během hárání problém opačný tak proto tady "chytračím" s ovulací taky jsem si nechala poradit od veterinářky... moc ti přeju, abys našla toho pravýho ženicha, aby se ti nejen líbil (samozřejmě i tvé fence), ale aby i povaha byla ok
|
ati
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:27
- Nahlásit
Edanejde o to kdy nakrýt,ale pokud mám v úmyslu odchovat štěníky tak si psa vyberu dlouho dopředu. To nemá s ovulací nic společného,to je o výběru vhodných partnerů.A to se dělá včas a né když fena hará.
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:32
- Nahlásit
ati
pokud mám v úmyslu odchovat štěníky tak si psa vyberu dlouho dopředu
to mi je samozřejmě jasný to jsme si jen nerozumněly...
|
ati
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:37
- Nahlásit
Eda
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:40
- Nahlásit
ati
|
Rejpalka
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 20:42
- Nahlásit
Já bych tedy neposuzovala psa podle tolerance páníčků.To můžeš narazit na nevhodného ženicha. Ale co,hlavně že s páníčkem bude souznění.
|
deni
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:02
- Nahlásit
Eda: Děkuji za přání a věřím že zde nejsou jen samí ignoranti jak jsem psala,ale nemyslím že jsem nereagovala přehnaně na to jaké jsem dostala odpovědi.
A jak jsem už zmiňovala nevadí když ho nakonec neseženem.Navíc připouštíme poprvé a ač jsem už pár knížek přečetla většinou píší o samotném páření,březosti a porodu.Vybírání , ovulace a zda si pejci sednou to budem absolvovat poprvé,a je vidět že nám to už také hezky začíná,když nám odjel vybraný ženich.
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:05
- Nahlásit
deni
jak odjel? fence se nelíbil? co se stalo? já s tím taky nemám zkušenosti, měli jsme psa (jezevčíka) a ten se stal sice tátou 2x, ale my jsme se pak jezdili dívat jen na štěňátka. Takže z druhé strany to neznám a doufám, že teď s naší fenkou ani nepoznám
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:08
- Nahlásit
deni
Muzu se zeptat, jestli je fenka po rodicich s PP? Nebo pochazi z bezpapiroveho chovu? A neber to, prosim, jako nejaky dalsi utok!
|
deni
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:12
- Nahlásit
ati
díky za opravu voříšků jsi opravdu chytrý Nenapadne tě že převážně chyb člověk napíše pouze ve spěchu
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:12
- Nahlásit
deni
Možná ti přijdou někteří jako ignoranti, ale ono je to naopak... Prostě pokud chce někdo chovat, má si koupit fenku s papírama, uchovnit ji a potom mít štěňata, pejsků bez PP je v útulcích spousta...
Pokud mě budeš chítt osočovat z toho, že jsem jen pro psy s PP a pro "smetánku", tak se nenamáhej, sama mám doma voříška, to ale neznamená, že budu schvalovat záměrný množení psů bez PP... Taky proto, že vidím, že i ta moje vořeší slečna nemá ideální povahový vlastnosti, i když ji mám moc ráda...
A taky jsem si pohrávala s myšlenkou připustit x nepřipustit, jenže nakonec vyhrála ta druhá i proto, že bude mnohem lepší, když si lidi, co by chtěli štěndo od ní vezmou pejsana z útulku...
|
hana
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:31
- Nahlásit
psů s papírama i bez je nyní setsakra dost. Pokud chci odchovat štěňata, tak buď pro peníze / i to je důvod, ať se to líbí nebo ne/, nebo proto, že mám kvalitní fenu či psa a chci jejich vlastnosti předat dál. Pak ovšem nemůžu vybírat partnera na poslední chvíli. Na tomto foru obvykle převažuje rozum a zkušenosti, proto ty zprvu negativní ohlasy. První dojem z dotazu svědčí spíš pro ty peníze...
|
deni
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 21:52
- Nahlásit
Eda: ženicha jsme měli vybraného víc než rok.Jen jsme čekali až nám fenka trošku dospěje.A teď když hárá tak majitelé odjeli na měsíc a půl do ciziny,tak jsem si říkala že se nám třeba podaří sehnat jiného.
Fifi: fenka měla papírového pouze otce matka byla též bez PP.a jako útok to rozhodně neberu
Eimy:Je mi jedno zda jsi pro pejsky s PP či ne to je tvá věc.Nesouhlasím s tvým názorem, zní jako že není přípustné aby existovali pejsi bez PP něčí zásluhu. Moje fena je možná bez papírová ale jinak povahově bezvadná a myslím že dobře vychovaná.A kde je napsáno že jen ti papírový jsou úžasný a bez chyb - jen proto že mají předky s rodokmenem? mám kamarádku ta koupila Belgického malinoise s papírama - špičkový rodiče... no a fenka nesnáší děti,nikdo ji neučil nenávisti vůči cizím lidem a je pěkně ostrá,musí jí pořád hlídat aby někoho nenapadlo na ni sahat.Je toho víc ale to je na další debatu,tak to jen pro příklad a mimochodem vychovanou ji má bezvadně poslouchá na lusknutí,a nemyslím že by něco zanedbala,ten pes to má v povaze/.Jinak z útulku jsme také už pejska měli byl to Německý ovčák křížený s dříve Kanadsko-americkým.A také bych ho nenechávala připouštět měl spoustu vlastností,které mi neseděli.Myslím že o tom to není.
A papírového jsem si nepořídila protože mám dvě děti a vím že bych neměla čas chodit po výstavách a mít psa jen proto aby měl papíry?Proč?raději jsem se věnovala psovi aby byl vychovaný dle mých představ
|
deni
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:00
- Nahlásit
hana:
ne ne pro peníze to není nestěžuji si na příjem naší domácnosti.
Vím že o tom jsou pořád dohady, někdo tvrdí že je dobré alespoň jednou nechat fenu připustit,že je to pro ní dobré,a jiní zase říkají že může změnit povaha atd. Já se jednoduše rozhodla že ten první názor je lepší a protože si myslím že naše fenka má hezkou povahu tak nevidím důvod proč ne.
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:03
- Nahlásit
deni
prosím tě, hlavně se nech v pohodě (myslím ohledně "diskuse" papíry vs. bezpapíráci) souhlasím s tebou ohledně povahy a "množitelé" se najdou všude. třeba u mého plemene (LR) jsem vůbec nepřemýšlela a vybrala jsem si chov. stanici např. kvůli zdravotním problémům s klouby a tak... nechtěla jsem riskovat...
ale moje kamarádka měla fenku LR papírovou a měla (ta fenka) tolik různých zdravotních problémů, že mi jí bylo opravdu líto; a vedle toho má v pohodě fenku "neznačkovou" a ta je naprosto zdravotně v pohodě
vím, je to případ od případu, je třeba s rozmyslem volit i chovatele, ale nenech se odradit...
|
Rejpalka
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:08
- Nahlásit
deni
Troška pokory by Ti,holka,neškodila.Co kdyby potenciální ženich hodnotil Tvou čubinu podle Tvého vystupování?
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:09
- Nahlásit
deni
jiní zase říkají že může změnit povaha
to je opravdu individuální
a ty dohady, o kterých píšeš, to tady asi nevyřešíme, ale ty to máš zřejmě už vyřešený... ze zdravotních důvodů jeden porod feně nepomůže (jen cituji svojí chovatelku, o který si myslím, že ví co dělá a říká...)
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:11
- Nahlásit
Rejpalka
Co kdyby potenciální ženich hodnotil Tvou čubinu podle Tvého vystupování?
teď se omlouvám, ale nerozumím, jak to myslíš?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:21
- Nahlásit
deni
že není přípustné aby existovali pejsi bez PP Vis, tohle je hrozne dvojake. Znam majitele fenek bez PP, kteri se o svuj odchov starali napsrosto skvele, stenatka se maji u novych majitelu jako cunatka v zite - a take znam majitele fenek s PP, kteri ovsem vynalozili dalsi energii a hlavne finance k jejich uchovneni, fenky maji ruzne zdravotni atesty, kontrolu povahy a exterieru, stenatka odchazeji plne odcervena, proockovana, ocipovana ci otetovana... A zrovna tak znam mnozitele bezpapiraku, kteri vse delaji jen pro prachy, o stenata se nestaraji a neco podobneho existuje i v chovu psu s PP.
A kde je napsáno že jen ti papírový jsou úžasný a bez chyb To neni psano vubec nikde, ovsem jen skutecne ti psi s PP musi pred uchovnenim projit mnoha uskalimi, zdravotnimi testy a tak ma pak majitel stenete s PP nejakou zaruku, ze mu opravdu vyroste ze stenete plemeno, ktere si koupil, ze muze ocekavat urcitou uroven povahy, zdravi a vzhledu podle rodicu atd... A mnoho lidi chova bezpapiraky prave na psech s PP z chovu vyrazenych pro nejakou zdravotni vadu - tak jak asi pak dopadne potomstvo?
Tim ovsem nechci odsuzovat tebe, ze chces nakryt svou fenku staforda bez PP, verim, ze je vychovana - ale treba specialne u tohoto plemene se priklanim k co nejmensimu poctu psu bez PP. Toto plemeno by melo patrit do rukou jen opravdovym pejskarum, a psi s PP jsou alespon castecnou zarukou jejich vyrovnanych povah a toho, ze si clovek koupi stenete AST opravdu rozmyslel.
|
hana
|
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:37
- Nahlásit
teď mě napadá - neberte to nikdo osobně - co se vlastně stane s neprodanými štěňaty ?? Zabije je ještě chovatel /tajně/, jdou do útulků či co?? Je všude plno inzerátů na psy, jsou plné útulky, tolik potenciálních majitelů přece nemůže existovat? Když si představím, že třeba v paneláku doma zůstane 5 neprodaných trojměsíčních štěňat ...
|
Eda
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:42
- Nahlásit
hana
to mě nikdy nenapadlo takhle uvažovat snad jsou lidi natolik soudní, že si potencionální nové majitele štěňat +- vytipují předem (když zrovna nemají nějaké "módní" plemeno)
brr... to jsou ale představy....neudaná štěňata...
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 22:46
- Nahlásit
Ja myslim, ze u chovatelu s PP vetsinou stenata holt jsou u nich az do doby prodeje (i treba do 7-8 mesicu) - dat takova stenata utratit nebo do utulku se fakt nevyplati a u chovatelu bez PP jdou stenata nekdy do utulku, nekdy se daruji znamym, a jen nekteri si v nejlepsim pripade nechaji bezpapiracky doma do prodeje..
|
Joker
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:12
- Nahlásit
když hárá tak majitelé odjeli na měsíc a půl do ciziny
Tak počkej na další hárání. A zajisti si, aby byl pes dostupný
|
monika
Člen |
# Zasláno: 26 Pro 2005 23:30 - Změnil/a: monika
- Nahlásit
hele tvoje fenka může mít supr povahu, ale zkus si přečíst něco o genetice a sama pochopíš, proč je lepší pes s PP.Já mám taky německou dogu bez PP, nedám na ni dopustit, je pro mě ta nej, ale v jednom mám jasno:nikdy ji nenechám připustit a to by ženich i potencionální zájemci byli jistí.Nebudu prostě produkovat štěnata bez PP.Útulky jsou přeplněné i psy s PP a tak si myslím, že mají lidi z čeho vybírat.Proč ty štěnata chceš?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 07:45
- Nahlásit
deni
zní jako že není přípustné aby existovali pejsi bez PP něčí zásluhu
Otázkou je proč by měli existovat. Znáš povahu rodičů svojí fenky, prarodičů atd? Znáš to stejný u případnýho otce štěňátek? A co zdravotní problémy atd....?
Myslím, že když si někdo pořizuje belgickýho ovčáka, tak musí počítat s tím, že tihle psi bývají nedůvěřiví a o to víc se snažit jim ten kontakt s jinýma lidma a třeba i dětma zajistit... Sama se chystám ke koupi BO groenendaela, naštěstí pro mě krytí psem, po který jsem chtěla štěně odložili, takže můžu všechno pořádně prolézt (rodokmeny, sourozence atd...) a aspoň trošku si udělat obrázek... Mně by tohle teď u psa bez PP prostě chybělo
A papírového jsem si nepořídila protože mám dvě děti a vím že bych neměla čas chodit po výstavách a mít psa jen proto aby měl papíry?
Kdybych měla děti, tak bych se mnohem víc rozmýšlela, jestli si koupit psa bez PP nebo ne, právě kvůli povaze... Protože v chovu bez PP je to o štěstí a mohla bych narazit na psa, kterej bude přehnaně agresivní a co potom s ním? Co když byli jeho rodiče z chovu vyřazení právě pro agresivitu vůči lidem?
A to, že s papírákem se musí na výstavy není pravda, znám spoustu lidí, co má psy s papírama a v životě na výstavě nebyli nebo byli na výstavě jednou, maximálně dvakrát...
Pokud tě nezajímají názory lidí, kteří s tebou nesouhlasí, tak pak je zbytečný zakládat "Diskuzi", ne?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 08:48 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
Kdybych měla děti, tak bych se mnohem víc rozmýšlela, jestli si koupit psa bez PP nebo ne, právě kvůli povaze...
To je přesné - když budu mít děti, budu o výběru psa přemýšlet mnohem jinak, než jen ve sféře, že nemám čas chodit na výstavy. Bože, kde je napsáno, že se s papírákem musí chodit na výstavy? Já tam také nechodím. A krom toho, každý slušná chovatel prodává nestandardní štěňata - tedy ty co nejsou vhodné pro výstavy a do chovu kvůli nějaké vadě exteriéru, za mnohem menší peníz než ty ostatní. A že to kolikrát není o moc víc než bezpapírák.
Vždyť už tady to téma bylo tisíckrát probrané. To že jsou útulky plné je prostě fakt. A že je tam plno stafordů, pitbulů a jejich kříženců, to je také fakt. Zrovna v dnešní době, kdy jsou tyhle plemena moderní u blbounů, co je nezvládnou, bych určitě nechovala bezpapíráky.
Lidi jsou asi fakt nepoučitelní. Jen průkaz původu dává záruku plemene. Každá chovatelská stanice už má nějakou pověst, je za ní vidět kus práce a není těžké si sehnat reference a podle nich vybírat.
A co se týče stafů a pitbulů - většina bezpapíraků u nás nejsou čistokrevní, ale kříženci těchto dvou, takže je docela hrdinství tvrdit, že mám čistokrevného staforda bez PP a prodávat tak štěňata. Nebo kde bereš tu jistotu, že máš právě staforda? Ale to mi přijde nejmenší problém. Kde máš záruku, že k sobě dáváš psy, kteří se k sobě hodí? To že má tvoje fena milionovou povahu neříká nic. Genetika se nekouká jenom na rodiče. A zrovna právě u staforda bych dávala velký důraz na povahu.
Ale to je pořád omletá písnička. Otázka spíš zní, jestli chceš nad tím vůbec přemýšlet a diskutovat o tom. Protože naklusat sem z řečmi, že ne všichni jsou snobáci pro papíráky, to je trošku silné kafe. právě proto, že tu není snobák snad nikdo, si dáváme hodně záležet, odkud si vezmem štěně.
|
Viky
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 10:55
- Nahlásit
No ja třeba mam štěnata no bez pp,a mam je jen proto protože sem je chtěla,matka s pp otec bez pp,oba pracanti.Nechapu proč bych je mít jednou nemohla a užít si tu starost o ně.No a jentak pro zajímavost, žila sem jeden čas na Mallorce a tam to funguje tak čím větší vořech a méně se někomu podobá tím větší cena.Takže jestli chce nekdo zbohatnout at se odstěhuje na mallorcu a chová co nejpodivnější křížence.A kdyb přece jen někdo chtěl psi s PP tak at si vybere bobtaila je to tam modní plemeno.
|
evina
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:10
- Nahlásit
A po pravdě řečeno od lidí jako vy bych ani nakrýt nechtěla. když nejsou tolerantní páníčkové jak asi bude vypadat jejich mazlíček.
Vážně soudíš psi lidí podle toho zda jsou pro množení papíráků nebo ne?Tak to je mi vážně líto ale pokud se porozhlédneš,tak s chovem či výcvikem mají největší zkušenosti právě lidi s papírovými psy.Budeš mít vůbec odběr na štěňátka?Já skutečně pro záměrné množení bezpapíráků nejsem...už teď svého mazlíčka lituju!!!
|
pigie
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:23
- Nahlásit
hana
No, ono to v panelaku dopadne asi takto. Ak je majitel zodpovedny, tak mu behaju po byte 4 8-mesacne brazilske fily, alebo 2 5-mesacne vyzlicata Co sa stane s ostatnymi = utratenie, pohodenie pri smetiakoch...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:32
- Nahlásit
Viky
čím větší vořech a méně se někomu podobá tím větší cena
odjedu tam s ®onie a bude ze me bohac ....
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:33
- Nahlásit
Eda: děkuji za podporu,doufám že to bude vše ok. Už jsem sehnala prvního zájemce,je to chovná stanice a mají jediného pejska bez PP - moc pěkný tak se chystám na bližší info.ale podle toho co jsem četla na jejich internetových stránkách nevypadá to špatně Tak mám radost.A co se týče zdravotních problémů tak to zatím je v pohodě byl jen jediný a to když jsme chytili od jiného pejska nějakou kožní chorobu /plíseň/,ale to je tak rok a půl určitě, přeléčili jsme to a od té doby se to nevrátilo.
Rejpalka: pokory?vůci komu třeba tobě,která mi doposavaď nenapsala nic pozitivního?A proč?Bavím se s lidmi podle toho jak se baví oni se mnou,když na mě začne někdo štěkat aniž by se zeptal na moje záměry nezalezu do kouta.Ty ano?No proč ne kdyždý jsme nějaký,já ti rozhodně psát nebudu aby jsi byla jiná.Nic mi do tvé povahy není.Nepřišla jsem sem nikoho soudit.
A jak bude majitel ženicha soudit mojí fenku to se pozná,kdyby se mu nezdála ona nebo já nebude se dát nic dělat-ne každému se dá zavděčit -a pokud bude soudit dle mého vystupovaní tak nemyslím že v tom bude problém,neštěkám a nesoudím lidi na potkání,jen reaguji,jak jsem už napsala.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 11:49
- Nahlásit
Chovatelská stanice a kryje psem bez PP a co na to klub .Nechápu jak se slučuje chov štěňat s PP a množení bezpapíráků. Pokud se to proflákne měli by mít zakázáný chov,to se prostě nedělá.
|
hana
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:02
- Nahlásit
jak může chovatelská stanice nabízet ke krytí nečistokrevného psa ?? Já jsem snad špatně četla chovatelský řád. To je teda síla. Pak se tady všichni divíme, že lidi pomlouvají chovatele psů s PP. Kolik si asi řeknou za krytí ?
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:17
- Nahlásit
Tak tedy: můj nároz je ten že i u psů s průkazem původu se najdou nezodpovědní lidé kterí množí pro peníze a tím pádem své pejsky k ničemu nevedou a ikdyž najdete v jejich rodokmenu babičky a prababičky které mají skvělé vlastnosti může se stát že ten váš pejsek nebude zrovna ideální.Samozřejmně u psů bez PP je ta pravděpodobnost větší těžko se dopátráte všech předků tak jako u papíráků.V tom máte pravdu.Diskutovat mi vůbec nevadí a jiné názory beru jen jsem nechápala proč se do mě všichni tak pustili a naznačujete že nejsem tolerantní,ale vaše reakce ze začátku také zrovna tolerantně nezněli.
Také je pravda že v tulcích je pejsků dost,ale vzhledem k tomu že jsem už jednoho z útulku měla dobře vím že už toho pejska či fenku/pokud to není malinké štěňátko/ nelze vychovat tak jak by člověk přesně chtěl/samozřejmě na toho našeho jsem nedala dopustit,jsou to strašně vděční psi/ a tak si říkám že ikdyž je pes bez papírů není to zas taková tragédie - když ho máte od štěněte pořád se s ním dá dost věcí dělat a každá rasa má své specifika.
A myslím že je naprosto nemožné aby něco bylo jen bílé či černé,tůdíž vždy budou existovat pejsci bez PP s dobrými i špatnými vlastnostmi a stejně tak i naopak.Já k tomu možná přidám tu méně výhodnou stránku,což se vám většině evidentně nezdá,to se nedá nic dělat,každý má hold jiný názor.
A co se týče té kamarádky s Belgickým malinoisem,samozřejmě měla přečteno vše o jejích předcích a věděla jaké je tato rasa povahy.A jak jsem už psala nemyslím že by něco zanedbala pes ve styku s dětmi byl i cizími lidmi ale bohužel ho nešlo předělat.Byl vůči těmto skupinám agresivní a to s ním chodila po různých speciálních cvičácích atd.
Jinak mám dva zájemnce a pokud nebudu moci prodat zbytek nedá se nic dělat budu se o ně starat dokud se někdo nenajde já pejsky miluju a i kdyby mi jich mělo zůstat třeba pět doma tak jednou jsem se do toho pustila a tak to také dotáhnu do konce.V životě bych nedala psa do útulku či ho nechala utratit - jen proto že jsem se rozhodla připustit fenu a teď to nemám kam dát.Byt máme 110 m2 tak se nám to tady snad vejde
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:25
- Nahlásit
Jak může chovatelská stanice nabízet krytí psa bez PP.?tak to tedy opravdu nevím já chovatelská stanice nejsem.To je už na nich.A jak jsem už psala já nejsem proti tomu aby se množili pejsci bez PP,takže je rozhodně za to neodsuzuji.
Nevím zda to mám psát ale konec konců je to jen debata tak tedy myslela jsem si že se buď dává jedno štěně nebo cena za jedno štěně.Dotyčný se neptal za kolik chci pejsky prodávat a řekl si za krytí 1000 Kč.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:26
- Nahlásit
deni
Oni se tam určitě vejdou a pak nám napiš co Ti z bytu zůstalo Já to znám,měla jsem doma čtyři vrhy a pokaždé jsem si myslela,ža mi fena vrhla tasmánské čerty.Co taková smečka dokáže.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:33
- Nahlásit
deniProblém je v tom,že ty nemáš chovatelskou stanici ,máš fenu bez PP,štěňata bez PP ,nejsi ani v žádném chov. klubu,je to jen na tobě. Ale někdo ,kdo chová psy by měl vědět že se to nedělá a hrozí zákaz chovu.Ale je také možné,že jeho pes je s PP,ale z nějakého důvodu není chovný(tím se majitel chlubit nebude) řekne,že je bez PP a kryje nechovné feny.A tak si pejsek na sebe vydělává.
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:34
- Nahlásit
jo jo na to se také těším ) Už jsem to jednou viděla,zvláště u takovéto rasy.No když bude nejhůř vyčleníme jim určité místo třeba nějakou velkou ohrádku.Samozřejmě se pochlubím když to vyjde a když ne také napíši.
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:38
- Nahlásit
Ati: i to je možné,ještě jsem neměla moc času s ním popovídat,podrobnosti budu vědět doufejme dnes večer.Jen to vyšlo zrovna na svátky a tak řeším ještě různé organizační problémy a vzhledem k tomu že dotyční nejsou z Prahy tak musím nejdříve vymyslet jak se sejdeme a pokud to bude organizačně možné tak budu pátrat po podrobnostech
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:39
- Nahlásit
deni
ohrádka se osvědčila i když jsem musela odejít,štěníci jsou v relativním bezpečí.Ale doporučuji ohrádku opravdu důkladnou.
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 12:51
- Nahlásit
ati: děkuji za radu,budu se jí řídit a myslím že to manžel zvládne terária si také staví sám a zatím nám nic neuteklo
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:01
- Nahlásit
Já vám dám množit jen papíráky.Ti co si myslí,že nepapíráci nemají pávo na štěňata,by se nad sebou měli zamyslet.Hlavně ti co píší,že mají doma taky nepapíráka nebo voříška,ale,že by ho nikdy nemnožili dál.Kde by jste toho nepapíráka nebo voříška vzali,kdyby je někdo jiný nenamnožil.O tom jste nepřemýšleli?Hlavně,že děláte chytrý a odsuzujete něco,co vlastně tím,že jste si ho koupili podporujete.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:04
- Nahlásit
Cora
Spis se zamysli nad sebou a dukladne si procti predchozi prispevky!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:08
- Nahlásit
Cora
na tebe byl Jezisek asi zly a ty si ted na nekom potrebujes schladit zahu, vid??
tak ja se postavim do fronty: mam doma nepapiraka (tedy do doby nez mi ®onie uznaji jako samostatnou rasu) a taky bych nemnozil. jinak se klidne podivej treba na forum artroskopie a mozna pochopis ...
jo a preju abys pristi rok s Jeziskem lip vychazel/a a tim doslo i k pozitivni zmene v tve nalade
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:25
- Nahlásit
Fifi. Správně si pochopila na koho to bylo myšleno.To by jsi měla spíše ty.Když by jsi to udělala pochopila by jsi,že si protiřečíš.Jsi člověk,který nepřipustí názor někoho druhého.
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:29
- Nahlásit
Cora
Ale jdi ty, a cim si protirecim? Ja doma bezpapiraka nemam! A nazory druhych plne respektuji, ikdyz si o nekterych myslim svoje!
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:29
- Nahlásit
Každého věc.Jestli jsis přečetl vše od začátku,tak jsi pochopil o co tu jde.Nechápu,proč tady lidi odsuzují ty,kteří chtějí množit nepapíráky.
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:30
- Nahlásit
Nepapíráci množte se!!!!!!!!!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:31
- Nahlásit
Cora
Víš co? On je veliký rozdíl mít bezpapíráky, když se ti třeba zaběhne fena nebo ti ji na dvorku nakryje sousedovic pes a množit bezpapíráky úmyslně, bez jakýhkoliv znalostí pravidel chovu a genetice.
Spíš by ses měla důkladně zamyslet ty nad tím, co píšeš
Ono prostě existuje něco jako chovatelská etika. Jestli vám to ovšem něco říká. Já mám doma papíračku s výbornou povahou, exteriérově super, ale nenarostli jí dva zuby. Na jednu stranu prkotina, na druhou vylučující vada z chovu. A také jsem pro spoustu lidí magor, když nechci štěňata. každou chvíli slyším, že má přeci papíry, že bych ty štěňata mohla dobře prodat...jenže o tom to podle mě není.
Nejdřív si zjisti, co papírový chov obnáší a pak hudruj.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:32
- Nahlásit
Třeba proto,že většina jen bezrozmyslu množí.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:32
- Nahlásit
Cora
no proc nekoho odsuzovat taky nechapu, ale myslim si, ze tady je to o necem jinym. neni to odsouzeni, ale doporuceni, ze je proste lepsi mit papirovyho psa.
jinak k tve uvaze, kde se napriklad vzal muj vorisek: v utulku kde za pomerne drastickych okolnosti skoncila jako stena, jelikoz nekdo mnozil bezpapiraky o ktere nemel zajem ....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:35
- Nahlásit
Nepapíráci množte se!!!!!!!!!
Přesně tak - nepapíráci množte se, toulejte se po ulicích, ať je spousta levných vánočních dárků a dárků za vysvědčení, pořádně naplňte útulky, ať je na světe hned líp!!!
Tomu říkám heslo dne!
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:35
- Nahlásit
Fifi Chyba se vloudila.To co jsem napsala,za tím jsi stojím.Jen to nemělo být směřováno na tebe,ale na Eimy.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:38
- Nahlásit
K voříškům-nic proti nim nemám klidně bych si z útulku pejska vzala . Mě točí lidi,kteří chtěj psa bez PP,protože nemaj náladu jezdit výstavy. Pak se hrnou na VÝSTAVY VOŘÍŠKŮ a jsou hrozně uražení,když výstavu vyhraje nějakej vořech,a né jejich čistokrevný bezpapírák
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:41
- Nahlásit
Nefer Nepoučuj.Mám dama špičkového papíráka-bez vad.A vím co obnáší rozmnožování a jak je důležitá genetika.A každý nechce papírového psa a tak musí někdo množit čistokrevné,alenepapírové. .
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:42
- Nahlásit
ati
tak nějak - buď mám zájem o plemeno se vším všudy a pořídím si papíráka. nebo chci prostě psa a zajdu do útulku.
rozhodně si ale nepořizuji čistokrevného bez papírů se spoustou "důvodů" proč mi stačí jen bezpapírák
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:42
- Nahlásit
ati
ja myslim, ze je to o informovanosti. klidne se priznam, ze pred dvema rokama nez jsem si poridil sveho prvniho psa a vedel jsem o tom vsem kolem uplny prd, tak bych si klidne poridil (kdyby nepadla volba na utulek) bezpapiraka s oduvodnenim, ze nepotrebuju chodit po vystavach ... vystavy mi nechybi, ale kdyz tady ctu, jake zdravotni problemy ruzni nestastni majitele bezpapiraku musi resit, tak ted vim, ze jedine pes s PP (ale on by stejne nakonec zvitezil nejaky jiny utulkovy).
a tak jak jsem na tom byl pred dvema rokama ja, tak na tom je dle meho nazoru vetsina lidi, kteri si porizuji prvniho psa nebo cely zivot meli voriska a ted chteji nejake "plemeno" ....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:44
- Nahlásit
Nefer Nepoučuj.Mám dama špičkového papíráka-bez vad.A vím co obnáší rozmnožování a jak je důležitá genetika.A každý nechce papírového psa a tak musí někdo množit čistokrevné,alenepapírové. .
To zní opravdu důvěryhodně
Co tě štve vždy´t jsem ti tak hezky přitakala a´t se bezpapíráci množí
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:45
- Nahlásit
Cora
A každý nechce papírového psa a tak musí někdo množit čistokrevné,alenepapírové
na to se hodi jen jedine: nic nemusim, ja jsem princezna ... to jen tak na okraj jedna moudrost ze stare pohadky.
a trochu jinak - z ekonomickeho pohledu: jde o stret nabidky s poptavkou. pokud neco delas pro vydelek, tak se prizpusobis potrebe trhu. pokud neco delas s laskou, pujdes klidne do rizika, ze prodelas. ale hlavne, pokud by byla dobra osveta, nebyla by po bezpapirakach poptavka nikdo by je neMUSEL mnozit ....
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:49
- Nahlásit
jirikovo
máš pravdu, je to o informovanosti. ale otázka je, zda ten člověk chce informace získat nebo se začne ohánět snobáctvím a hesly "bezpapíráci množte se" - to je pak o ničem.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:52
- Nahlásit
nefer
ja nevim. ja kdyz se rozhodl, ze pes bude z utulku, tak jsem zadne dalsi informace neshanel, takze nemuzu ani sam rict, jak bych se zachoval. ale kdyby za mnou v tu dobu nekdo prisel a rekl kup si za dva tri tisice tohodle cistokrevnyho bezpapiraka a ja takoveho psa chtel, tak bych asi byl takovy blb, ze bych si ty informace nezjistil. nebylo by to ze snoactvi, ale z toho, ze bych proste vubec netusil do ceho jdu a na co vsechno to muze mit vliv ...
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 14:55
- Nahlásit
No moc hezky se to tady rozjelo.Myslím že je třeba aby na trhu bylo abych tak řekla k mání vše.A to že píšete že je moc voříšků a že lidi si je nesmyslně pořizují to je už jiná debata.Je naprosto děsivé když si psa pořídí člověk který je schopný ho dát během chvilky zase pryč,jen ptoto že to byl třeba nevhodný dárek.Nebo si lidi pořídí psa a nemají na něj - nepřemýšlí nad povahou a nad tím co to obnáší a vyberou si třeba jen podle vzhledu.To je otřes a naprostá nezodpovědnost a proto se objevují pejsi v útulcích.A jak zde bylo už řečeno jsou tam i papírový.Tudíž to je jiné téma - je to téma o nezodpovědných a špatných chovatelých.S množením to nemá nic společněho.
Já kupříkladu množím bezpapíráky,ale myslím že zodpovědně.Budu se o ně starat když si je někdo vezme odemne třeba až v těch odmi měsících,alespoň budou mít dobrý základ.A o tom to je! je jedno jestli máte psa s PP nebo bez,jde o to jak k tomu přistupujete.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:01
- Nahlásit
deni
muzu jeden imaginarni priklad?
chci psa tveho plemene. chci ho protoze se mi libi. jsem castecne charakterove zodpovedny, tak si o plemeni neco prectu, nastuduju jak se takovy pes chova, co na nej plati pri vychove a pak si jej jdu poridit, protoze vim co od nej cekat. ale nejsem natolik chytry, nebo jsem natolik lakomy, ze si poridim psa bez papiru. a najednou zjistim, ze jsem byl pripraven na mile pritulne kamaradske plemeno, tak jak vsude psali a ja ziskal za sve penize napriklad absolutne neposlusnou mrchu (i kdyz je to samozrejme hodne o vychove). chtel jsem plemeno, ktere je vhodne k detem a vsude psali, ze toto plemeno to skutecne splnuje, tak proc ten muj pes ma tendenci kazde dite roztrhat vcetne mych vlastnich??
co ted s takovym psem? s nama bydlet nemuze, nikdo ze znamych ho po mem vypraveni nechce - sup s nim do utulku.
vzdyt prece na zacatku slo o cistokrevneho psa, o ktereho se nekdo dobre staral, akorat se projevilo to, proc nebyl jeden z rodicu, prarodicu nebo praprarodicu uchovnen. nic jineho ....
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:07
- Nahlásit
Ati : doufám že to nebylo na mě když jsem psala že se mi nechce chodit po výstavách a proto nemám psa s PP.Takže já na výstavy nelezu ani s oříškama ne.
nefer: takže budˇmáš zájem o psa s PP a nebo ti je jedno co a jdeš do útulku.No to je také dost dvojaké! A co když chci určitou rasu /už jsem to tu zmiňovala/ ale chci ji mít dobře vychovanou,na výstavy ji nechci a 10 000 tis.za ní dávat také nechci tak kam půjdeš do útulku?To je trochu hloupost vychovej si třeba čtyřletého psa z útulku.Nebo si tam pořiď štěně které vypadá jak pitt a budeš z toho mít vořecha.Úžasný!!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:12
- Nahlásit
deni
1. jakou mas zaruku, ze ze spojeni dvou bezpapiraku nebude vorisek stejne jako ten z utulku?
2. jsi si jista, ze za operace na veterine u nepapiraka nedas nakonec vic nez bys zaplatila za psa s PP
3. koupit si psa je otazka penez, vzit si psa z utulku je otazka srdce - tak ty dve veci nesrovnavej
4. a nenech se od nas zbytecne nastvat. ty uz jsi rozhodnuta a udelas to, tak nam nezbyva nez ti poprat, aby to cely dobre dopadlo
|
monika
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:14
- Nahlásit
Jirikovo
vzdyt prece na zacatku slo o cistokrevneho psa, o ktereho se nekdo dobre staral, akorat se projevilo to, proc nebyl jeden z rodicu, prarodicu nebo praprarodicu uchovnen. nic jineho
konečně něco co možná paní, která založila tuto diskuzi pochopí.Mám německou dogu bez PP,zachránila jsem jedno štěně před nelehkým osudem.Měla 6 týdnů, vážila 3,20 kg, nebyla odčervená, naočkovaná, ale paní tvrdila, že pro ně udělala maximum.Pejsky miluje a udělá pro ně vše.Rodiče byli údajně čistokrevní bez PP (proč asi?) a já mám dneska dogu, která má v kohoutku minimální povolenou výšku, černou podsadu srsti,bílé drápy a zajímavou hlavu.Na klubovce mi řekli: "no je to doga,ale taková jiná!".Modlím se, aby byla zdravá a neprojevily se u ní žádné zdravotní problémy nebo nepatřičné sklony, věnuju ji maximum času a začlenila se plnohodnotně do naší rodiny a k dětem.Nedala bych ji za nic, ale jedno vím jistě, další doga, která k nám na jaře přibude bude s PP a žádné výstavní ambice nemám.Proč se chcete za každou cenu stát množitelem bez PP?
|
deni
|
- Nahlásit
Jirikovo: když si ho pořídíš máš ho od začátku,tak si ho vychováš.Trhá ti děti? když ho máš doma a máš děti a dáš mu dobrou výchovu nemělo by se ti stát že ti bude trhat tvoje.Naopak většina psů kterí vyrůstají se smečkou která se o něj dobře stará tak ji pak chrání.A vůči ostaním to můsíš hold hlídat od toho jsou vodítka ,košíky a jak jsem už psala tak dobrá výchova.Což znamená že tě poslechne když na něj zavoláš atd...Jsi hloupý když bys ho chtěl dát pryč neumíš si vychovat psa? tak si ho nepořizuj.
A jak jsem opět už zmiňovala charakterové vady které se naprosto neslučují s normou onoho plemene může být i u papírových.Nevím proč pořád omýláte to samé vždyť to je tady napsáno jen odemně už několikrát tak čtěte!
|
nefer
Člen |
- Nahlásit
jirikovo
to nebylo vůbec na tebe. to se stává, že tě to v té chvíli nenapadne. ale jak sám píšeš, časem si se k tomu dopracoval a to je důležité. nemáš zapotřebí hned brblat a propagovat bezpapíráky za každou cenu. poslyš, u nás také byl vždycky nějaký vořech a o chov jsme se nezajímali. pak jsem se zbláznila do RR a začla sbírat informace. bohužel u špatných lidí, takže u mě skončila bezpapíračka. bez dlouhých průtahů - dvou let se nedožila, na veterině jsme byli jako doma. teď mám papíračku a vidím ten obrovský rozdíl a vídím jak lidi kolikrát nalítnou a za těžké peníze si koupí křížence a mají smůlu, protože bez kupní smlouvy nemají žádné odvolání.
deni
já si to nemyslím. na trhu nemá být dle mě k mání vše, má tam být kvalita. jde přeci jen o živého tvora a pokud chci chov zaměřit určitým směrem - tj. na zdraví, vyrovnanou povahu, exteriér - nejde to udělat jinak než v papírovém chovu. pokud není průkaz původu, nejsou záznamy ani o zdraví předků a už vůbec ne o předcích.
a máš pravdu, je naprosto děsivé, za jakých podmínek si kolikrát lidé psi pořizují. jenže drtivá většina psů v útulcích jsou právě kříženci a bezpapíráci. těm lidem se do psa nechce investovat a proto koukají na bezpapíráky, protože jsou třeba levnější a věř mi, že kolikrát naletíš i u člověka, který na první pohled vypadá slušně. prodáš mu štěně a pak si drbeš hlavu, cos to udělala. to se sice u papíráků stává také, ale v menší míře. jde už o vyšší částky a to si člověk rozmyslí, jestli o psa opravdu stojí. nehledě na to, že jsou i nestandardní štěňata, která se prodávají levněji.
prostě je toho spousta pro a proti a pokud chceš dělat chov opravdu poctivě, je škoda, že to neděláš se vším všudy a nepořídíš si papíračku. uchovnit ji není zas takový problém. u většiny plemen stačí dvě výstavy a bonitace. protože i kdyby ses ty sebevíc snažila, nikdo ti nezaručí, že to stejně bere i majitel krycího psa. v papírovém chovu funguje pověst chovatele, ti kteří to dělají pro peníze, jsou profláklí a je jen na tobě, kam půjdeš...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:17
- Nahlásit
monika
jak vidis hned pod svym prispevkem - nepochopila. jediny argument je - pokud si neumis psa vychovat, neporizuj si ho. jo a pokud sis ho poridil, jsi hloupy .... (s tim souhlasim, kdybys nebyl hloupy, mel bys psa s PP). proste odmita pochopit, ze nektery charakterovy vlastnosti jsou vrozeny, vychovou je muzes potlacit, ale nekde uvnitr budou porad a budou jen cekat na neco, co je spusti ...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:19
- Nahlásit
nefer
ja to taky nebral jako neco proti mne. ja naopak tim, ze jsem ukazal svoji blbost jsem chtel podporit argumenty proti bezpapirakum.
mimochodem, dnes v praci docela nuda, protoze kazdy se flaka na dovce doma nebo na horach, ale s tvrdohlavosti deni se to tady da vydrzet ...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:22
- Nahlásit
deni
jeste me napadl dalsi priklad, tentokrat prirovnani z nepsi oblasti. nedavno jsem cetl clanek o novem voze cinske vyroby, ktery pomerne zdarne (exterierove) napodobuje vyrobky zapadnich automobilek. jednalo se dokonce o terenni vuz. u takoveho vozu by clovek cekal, ze mirnou celni srazku uvnitr v pohode prezijes. taky vysledky originalu (Opel Frontera) byly vyborny. no a kdyz ve stejny rychlosti poslali proti zdi to cinsky auto, tak v kabine zbylo misto pro preziti maximalne tak pro dva krecky, kteri se k sobe umi hodne pritulit.
a taky je to v podstate jedno auto s PP a jedno levnejsi, ale vzhledove stejny, bez PP ....
|
monika
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:23
- Nahlásit
když si ho pořídíš máš ho od začátku,tak si ho vychováš.Trhá ti děti? když ho máš doma a máš děti a dáš mu dobrou výchovu nemělo by se ti stát že ti bude trhat tvoje.Naopak většina psů kterí vyrůstají se smečkou která se o něj dobře stará tak ji pak chrání
tohle je nesmysl, kolik je případů, že pes napadné "své" děti.já osobně znám jednoho staforda, který tohle udělal.nikdo mu nikdy neubližoval, byl vycvičený a najdnou přišel zkrat.meleš nesmysly.zrovna tvé plemeno spustilo lavinu průšvihů a ty jen přispěješ k dalšímu.
|
nefer
Člen |
- Nahlásit
takže budˇmáš zájem o psa s PP a nebo ti je jedno co a jdeš do útulku.No to je také dost dvojaké! A co když chci určitou rasu /už jsem to tu zmiňovala/ ale chci ji mít dobře vychovanou,na výstavy ji nechci a 10 000 tis.za ní dávat také nechci tak kam půjdeš do útulku?To je trochu hloupost
to není hloupost ani dvojaké. osobně mi 10 000 nepřijde zas tak moc, jsou dražší plemena. jedno takové doma mám, můj plat je hodně dole pod průměrem a přesto jsem si dokázala na štěně ušetřit. je to otázka priorit. a jak už jsem jednou psala - nechceš chodit na výstavy, je ti těch peněz líto, kup si nestandardní štěně, bývá o polovinu levnější a má stejné kvality, jen není vhdoné do chovu a na výstavy. nehledě na to, jak je napsáno výše - kde máš záruku, že ten rozdíl nenecháš na veterině? kámoška si také koupila bezpapíračku za 2 000, po prvním roce do ní vrazila 16, aby ji vyhrabala z nemocí
když si ho pořídíš máš ho od začátku,tak si ho vychováš.Trhá ti děti?
nezapomeň, co jsi psala o belgičákovi své kamarádky - má to v povaze
|
haha
|
- Nahlásit
mě tady to dělení na papíráky a bezpapíráky přijde strašně hloupý, za celej život jsem měla jen jednu fenu z pp ostatní byli bezpapíráci a kříženci a nemůžu říct že by ona byla lepší nebo horší než oni,i ti psi v útulcích závisí čistě na lidech kteří si je pořídili, neznamená že drahej pes má zaručenou dobrou budoucnost ,někteří lidé se dobře starají i o obyčejného ošklivého podvraťáčka a někdo zase neváhá zbavit se drahého psa s pp, viz. přílkad z mého bydliště ,rodinka si koupila domek, zbourali ho komplet a místo něj postavili nevkusnou růžovou mexickou haciendu která se tam vyjímá jako pěst na oko,majitel ,takovej ten typickej pán s terénním autem kterejm já říkám prasečí hlava /doufám že jsem se nikoho nedotkla ale fakt tak vypadá / tak ten tvrdej chlap musí mít taky tvrdýho psa ,tudíž pořídil si brazilskou filu se sáhodlouhým rodokmenem, jemomže ouha ,on je věčně pryč ,jeho manželka je taková barbína ,při výcviku psa by si zlomila nehet,pak mají ještě dvě dokonale pitomé děti, o a najednou zjistili že pes neposlouchá, hrabe na anglickém trávníku a kadí na drahou růžovou dlažbu ,tak ho zavřeli do sice drahého a pěkného leč přeci jenom dost malého kotce a tam stráví celej svůj život a to je ještě jeden z těch šťastnějších protože ho nechali žít a nezbavili se ho někde v lese,takže všechno není jen o pp. Krom toho teď jsme zkoušeli nakrýt vlkošedou fenku NO mého souseda mým asiatem ,nabízela jsem k ní i svého ovčouna ,ale chtěli asiata ,mají už 11 zájemců ,tolik štěňat ani nebude a všichni ti lidi chtějí štěně křížence a dávají mu přednost přesd tím aby si koupili čistokrevného psa.za to že se psi dostanou do útulků nemůže to že jsou to kříženci ale že si je vybrali blbí lidi.
|
ati
Člen |
- Nahlásit
deni
ne to nebylo.
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:24
- Nahlásit
Stále to samé.Chápu o co vám jde.Ale charakterové či povahové vady se vám mohou projevit i u papíráka.S tím musíte počítat.Narodí se vám štěňata po papírácích.Jedno má špatně postavené ucho a už nemůže být chovný,další má špatnou barvu a třetí povahu.Takže se "povedly" jen tři.A přitom mám papírové rodiče??!!!Jak to?Prostě se o občas stane.Sice můžete říct,že tím,že budou papíráci se to omezí,to je pravda.Ale nezodpovědný chovatel papíráků může mít horší štěňata,než zodpovědný nepapíráků.
|
milovnikpejsku
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:26
- Nahlásit
hovno prdel... sračka....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:26
- Nahlásit
Cora
jde o to, ze existuji kluby chovatelu, svazy a proste neco takoveho jako nezodpovedny chovatel papiraku by se nemelo na svete vubec vyskytovat ... ale to uz je problem vyrazne za nasimi moznostmi ....
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:27
- Nahlásit
milovnikpejsku
taky dobry ...
|
ati
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:29
- Nahlásit
haha
a proč přistupuješ na takové krytí
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:34
- Nahlásit
To je pořád dokola!! Vím že pes má věci vrozené,atd.Ale jak jsem už psala já si myslím že to samé může být i u papírových.Dobře existuje spousta možností jak vybrat ten nejlepší chov,ale ani tam neni 100% kdo vám je zaručí a když to nebude tak jak chcete tak pejska vrátíte protože se vám majitel chovné stanice zaručil?
Další příklad sousedi si pořídili Boxera dali za něj 12000 nejlepší chov a pes má v pr.. kyčle a klouby.A povaha také nic moc.mohla bych pokračovat tak o co vám jde ? prostě paíráci jsou nejlepší?
|
haha
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:36
- Nahlásit
ati
protože pokud fenka zabřezla ,chci si jednoho psa z vrhu ponechat , a protože jsou předem zájemci o štěňata ,jelikož je fenka velmi pěkná a má supr povahu ,myslím že z toho budou dost dobří psi.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:38
- Nahlásit
Ano, jestli k tomu budeš přistupovat takhle, bude to pořád dokola. Můžeme si tady vyjmenovávat další případy, kde kdo naletěl a ostatní fakta ať jsou zapomenuta.
Ono prostě nejde o 100% jistotu, tu máš v životě jen jednu - smrt.
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:41
- Nahlásit
monika: jsi zřejmně trošku hloupá. to se prostě stane ale je to tím že buď uděláš chybu ve výchově /což je jedno zda je bez papírů či ne/ a nebo má pes zrovna nějaký skrat třeba díky nádoru na mozku a pod. a nebo také tím jaká to je rasa,ale to také neovlivníš papírama!
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:44 - Změnil/a: Jirikovo
- Nahlásit
deni
a nebo také tím jaká to je rasa
ted jsi se chytla sama (mozna budes taky hloupa, uz jsi tady tak oznacila dost lidi, tak je rada na tobe)
prave ze je to treba tim, jaka je to rasa. a jak muzes vedet ze nekde vzadu v rodokmenu nepapiraka neni nejaka jina rasa. neco o cem majitel soucasneho psa vubec netusi a zrovna ted po trech ctyrech generacich se to projevilo???
|
handula
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:46
- Nahlásit
nekde vzadu v rodokmenu nepapiraka neni nejaka jina rasa
můžeš mít nepapíráka, jehož rodiče byli papírový, tudíž víš naprosto přesně jaký měl rodokmen
on není bezpapírák jako bezpapírák....
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:49
- Nahlásit
Papíráci,nepapíráci- je to o lidech.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:51
- Nahlásit
handula
ale jo, s tim souhlasim. ale nemyslim si, ze by to byl zrovna tento pripad, protoze hlavni podminku pro vyber psa na kryti je velka hlava ...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:52
- Nahlásit
Jirikovo
jo, to jsem pochopila....bohužel...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 15:58
- Nahlásit
vite co by me zajimalo? kdybch si podal inzerat, ze prodam cistokrevny stenata bez PP rasy RLDC (vy co znate moje vymysli okolo Ronie vite o jakou rasu se jedna), tak kolik lidi by se prihlasilo, ze ty cistokrevny psy chteji ...
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:00
- Nahlásit
tak ještě jednou podmínkou není jen velká hlava atd.,kdyby jste to četli zjistili by jste že na začátku píši že až se mi někdo ozve budu pátrat dál jak to vypadá s jejich povahou atd...
Jinak neodsuzuji žádného psa ani s PP ani bez PP ani voříška. A kdybych neznala tolik lidí co mají papírové psy a selhalo u nich jak esterierový vzhled tak i povaha,tak vám dám za pravdu ale bohužel. Jen si mě pomlouvejte ale raději kdyby jste si přečetli celou debatu to by bylo!
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:03
- Nahlásit
Jirikovo Nechápete o co jí jde.Chtěla najít psa pro fenu.A vy jste z toho udělali debatu o psech s PP nebo bez PP.Prodávej si co chceš.Lidi snad sami vědí co chtějí.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:03
- Nahlásit
deni
pomluvou rozumime neco, kdyz o nekom nepekne hovorime za jeho zady. my tady za prve nepekne hovorime o jednom napadu, nikoliv o tobe a za druhe, rozhodne ne za tvymi zady ...
jo a kdyby sis precetla celou diskuzi ty, mozna by ses nad svym umyslem trochu zarazila. ale nic, jdi hledat vhodnyho pokryvace, casu moc nemas, kdyz jsi zacala tak brzo
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:06
- Nahlásit
Cora
chtela najit psa pro fenu, souhlas. ale tak jak to napsala, tak to vypada, ze ji zalezi pouze na vzhledu toho psa. ja si myslim, ze to tak i brala a ze tato debata ji aspon pomuze v tom, na co vsechno se pripadneho majitele psa ptat (rodokmen, povaha, zdravi). a prave zpusob, jakym toho psa zacala hledat privedl lidi zde na debatu, proc chce mnozit psa bez PP, kdyz nema zajemce o stenata, kdyz nic nevi o psovi na kryti atd.
|
Cora
|
- Nahlásit
Neposloucháte jí.Souhlasím s ní.A co se týče umyslu-je dobrý.Vy jste netolerantní.
|
pigie
Člen |
- Nahlásit
Lidi snad sami vědí co chtějí.
Ano, vedia, vzdy si kupia bezpapieraka len raz A vdaka tomu prezivaju aj chovatelia bezpapierakov.
deni
Kup si kvalitnu fenku s PP, ak budes mat pocit, ze ma co odovzdat svetu, tak na nej chovaj.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:08
- Nahlásit
Cora
umysl je dobry. co je vlastne umyslem? touha mit stenatko po vlastni fene? a co se zbytkem stenat? bude je mit doma klidne do osmi mesicu, jak psala. ale bude je mit klidne doma do dvanacti let, kdyz o ne nebude zajem?? je to porad jeste dobry umysl??
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:09
- Nahlásit
Jirikovo: já mám číst? ty čti psa už mám a píši to asi o dvě stránky dál.
Jinak si opravdu myslete co chcete jak jsem chtěla hledat já vim sama moc dobře jak pejska hledám.Už předtím jsem měla psa najitého a také jsem věděla co je zač.byli to známý a byl to papírák.
|
Cora
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:11
- Nahlásit
Aspoň je bude mít doma .A nevyhodí je na ulici.Třeba si špatně podala inz.Ale myšlenku měla dobrou a pokud vím pak to vysvětlila.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:12
- Nahlásit
Jen mi bohužel chybí ženich
takhle cely tema zacalo .... takze cist skutecne umim, ale jinak dekuji za optani
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:14
- Nahlásit
Cora
ona rekla, ze je bude mit doma klidne do osmi mesicu. nerekla, ze klidne bude zivit smecku peti psu do konce jejich psiho zivota ... ale verim tomu, ze by je asi na ulici nevyhodila a tim padem je zivit bude ...
deni
muzu se uplne hloupe zeptat, kolik je ti let?? klidne si o me mysli co chces, ale pusobis na me trochu jako kombinace brouka pytlika s kolovratkem. vsude si byla (nekde i dvakrat) vsechno vis a vsechno furt dokola opakujes to neber ve zlym, to je jen muj nazor z tonu tvych prispevku. klidne to muze byt ve skutecnosti uplne jinak ...
|
handula
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:27
- Nahlásit
Tak pokud máte pejska stejné rasy a pokud možno co nejmuhutnější s velkou hlavou/chci jen tmavé či žíhaně barvy, ta naše je zlatá s bílou náprsenkou
on možná kdyby ten inzerát zněl: hledám pejska stejné rasy a prokazatelně zdravého bez vrozených vad, tak by se tady tolik lidí možná ani neozvalo.... chtělo to možná jinou formulaci a důraz na jiné kvality než výše zmiňované.....
|
handula
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:31
- Nahlásit
mě by spíš zajímal důvod proč tyto požadavky - myslím s tou hlavou a tak....to aby byla taková štěňata?
Je ti jasný že můžou být klidně po prapraprarodičích a vybec nemusejí vypadat jako jejich rodiče....resp. otec. ?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:43
- Nahlásit
Tady je to bohužel o lidech. Nikoho nevezme za srdce, že útulky jsou plné. Prostě se lidé rozhodnou nechat svoji fenku nakrýt a hotovo. To jsou ti první, tady se dá očekávat, že se budou alespoň snažit najít partnera stejného plemene. Ti druzí nechají své pejsky volně pobíhat ( většinou na vesnici ) a hned je fenka obdaří štěňaty neurčité rasy. Já sama jsem chovatel už 20 let, za tu dobu jsem se naučila už se ke krytí bez PP nevyjadřovat. Takové SPRÁVNÉ NÁZORY jako tady byly ( pes s PP, uchonnění, povaha, zdravotní stav ) bývají nevyslyšeny. BOHUŽEL. Můj chov je linie ICH, CH , krýt jsme jeli do Portugalska, Španělska , Francie, Holandska. Dovezli jsme novou krev z USA a Italie. Doma mám 7 psů . Ale moje srdce je velké, do celé této smečky molossů patří i kříženka španělského mastifa x německé dogy ( aspoň na tyto rasy jsme ji odhadli ) Proč to píši ? Je to jediné štěně z vrhu které přežilo. A kde ? V lese v krabici od televize. Jejich 5 sourozenců nepřežilo. Měli jsme tehdy štěňata a naše fenka se jí ujala. Dnes jsou jí 3 roky. Je to plnohodnotný člen naší smečky. Nedala bych ji za nic na světě. Měla prostě štěstí, že ji naši psi v lese vyčichali. Ale lidi, co plánujete štěnda bez PP nebo voříšků, jste si jisti, že Váš vrh udáte ? Nebo to jistí útulek ? Jarka
|
Lea
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:43
- Nahlásit
deni
Osobně nemám ráda výraz "čistokrevný bez PP. Jak to můžeš vědět? Ale to jen tak na okraj. Z tvého dotazu jsem pochopila, že jestliže hledáš psa s velkou hlavou, tak tvoje fenka touto vlastností zřejmě moc neoplývá. Chtěla jsem tě jen upozornit na chovatelům dobře známé pravidlo, že nedostatek jednoho jedince nepřebiješ výrazně vyvinutým "dostatkem" toho druhého. Jestliže chceš co nejideálnější potomky, je třeba spojit dva co nejideálnější rodiče.
Jinak ještě k těm PP. Moji psi mají papíry jedna báseň, šampion vedle šampiona, ale já jsem se podrobněji zajímala o jejich předky několik kolen nazpátek a k mé lítosti jsem zjistila, že se někde vzadu vyskytují kříženci s kavkazákem.
Jsem zastáncem papíráků, množení bezpapíráků ráda nemám. Přesto jsem ti chtěla jen tohle poradit a své důvody k tomu, že hledáš ženicha na poslední chvíli jsi tu dost jasně vysvětlila. Ale i tak bych ti do budoucna radila pořídit s k chovu a pro radost fenku s PP.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:47
- Nahlásit
P.S. o případě zbavení se štěňat tak jak my jsme našli naši kříženku se mě nechce ani psát. Jarka
|
handula
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:49
- Nahlásit
lidi, co plánujete štěnda bez PP nebo voříšků, jste si jisti, že Váš vrh udáte
nejen to, musela bych mít jistotu, že ta štěňata se budou mít dobře, tzn. všechny bych chtěla udat známým....a mít je pod kontrolou. Až si s tímto budu jistá, pak s čistým svědomím nechám psa nakrýt, dřív ne.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 16:54
- Nahlásit
handula
no jo, to jsi ty, ale jak vidno z dnesni diskuze, je spousta lidi, kteri takhle neuvazuji .... a to je ten problem
|
haha
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:07
- Nahlásit
bohužel jak poznáte na zájemcích o štěně že se bude mít dobře? nemůžete přeci dávat štěňata jenom známým a nebo je celý život chodit kontrolovat,bohužel jsme byla jednou doprovodit svoji známou když si šla koupit fenku ovčáka ,zaplatila za ní poměrně dost peněz ,vyptávala se na všechno takže já i majitelka štěňat jsme byly přesvědčené že se fenka bude mít jako v bavlnce ,když první nadšení z fenečky pominulo hádali se z manželem o to kdo vezme psa vyvenčit ,protože nikdo nechtěl ,když jsme jim nabízela že si jí vezmu protože příbuzní přišli o psa a sháněli nového tak jí ale dát nechtěli,když jsme k nim za čas přišla a zeptala se kde je Brita tak mi řekli že jim utekla ,za pár let se on podřekl že jí dali nějakým chlapům na snědění.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 17:07
- Nahlásit
deni
hloupá si ty, protože nedokážeš pochopit proč se nemají množit psi bez PP a navíc tvoje rasa.Díky takovým magorům jako si ty, dojde k tomu že naši zabednění zákonodárci vytvoří zákon u kterého si ty a ani tobě podobní množitelé ani neškrtnou což bude dobře, a taky na to doplatí ti, co chovají psy s PP, jsou v klubech a je to jakž takž hlídané.si omezená a těžko s někým takovým vést diskuzi.nakrej si třeba s jezevčíkem, chovej si smečku ve svém stometrovém bytě a pak si třeba val hlavou o zeď až se něco stane díky genetice předané tvým hlídaným a pečlivě vybraným krycím párem.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:08
- Nahlásit
Čistokrevní psi bez PP prakticky neexistují - buď je to čistokrevný pes s PP (kde PP je skutečně jen a pouze průkaz původu, neznamená to nic o jeho vyšších kvalitách, lepších povahách, zdraví či výstavních přepokladech - ani chovní papíráci při nevhodném spojení nemusejí dát kvalitní potomstvo) nebo je to voříšek = pes bez doloženého původu (bez jakéhokoliv pejorativního významu slova voříšek), přičemž se tento voříšek může víceméně velmi věrně podobat nějakému konkrétnímu plemeni. Bezpapírových štěňat po skutečně PP rodičích (mnohdy je množitelé pouze za rodiče vydávají) je velmi málo a jsou-li, je o to podivnější, proč nebyli uchovnění.....na ten mýtus o výstavách žádný rozumný pejskař neskočí, vždyť k uchovnění většiny plemen stačí jedna jediná bonitace!!
Chov PP psů znamená (by měl znamenat) přínos pro plemeno - další zušlechťování rasy ve smyslu povahy, zdraví, výkonnosti, exteriéru...apod., nejde o peníze, protože na chovu, tak jak jsem ho popsala výše ještě nikdo nezbohatl! Množení psů bez PP znamená pouze subjektivní (pro mě např. nepochopitelnou) osobní potřebu a touhu majitele toho kterého pejska o jeho rozmnožení, přičemž novým majitelům nemůže dát vůbec žádnou záruku (snad krom pohlaví štěněte, očkování a odčervění) a ani narozeným štěňatům nemůže dát záruku kvalitního života, protože problematické zdraví či problematicá povaha mohou jeho život vážně ohrozit... Ano, ani papíráčci toto nemají předem dáno, ale v zodpovědného chovu je toto riziko minimalizováno - bavíme se tedy o míře rizika tj. hazardování s živými tvory pouze z naší lidské vůle a nezodpovědnosti. S čímž ovšem opravdu nemůžu souhlasit a klidně mě nazývejte "netolerantním ignorantem".
Apropo - mám dvě děti a proto nemůžu chodit na výstavy, péče o březí fenku, porod a hlavně rostoucí štěňátka je mnohdy práce na plný úvazek!
Zdravím, Iva
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:23
- Nahlásit
Anonymní
myslíte že lidé jako rodiče zvažují své geny a svůj zdravotní stav aby nedali dětem do vínku nějaké onemocnění ,proč se tedy rodí tolik odmala nemocných dětí ? přistupujete k rodičovství stejně zodpovědně jako k připouštění psů?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:39
- Nahlásit
Anonymní
Mno, ale rozhodne se lide nemnozi pribuzenskou "plemenitbou" ! Ale bavime se psech a ne lidech!
IVO - napsalas to super, nemam co dodat!!
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:54 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
myslíte že lidé jako rodiče zvažují své geny a svůj zdravotní stav aby nedali dětem do vínku nějaké onemocnění
pravda, že lidé nad tímto moc nepřemýšlí. ale zdá se ti to snad dobře, když to tady už vytahuješ? všimni si, že si lidé vždy přejí "hlavně to zdraví", přejí ho dokonce i ještě nenarozeným dětem. budoucí rodiče se dušují, že je jim jedno zda se narodí chlapeček nebo holčička - "hlavně to zdraví" (byť jsou třeba oba silní cukrovkáři). Ono na tom zdraví nakonec něco bude, viď
ale ono to s tím už souvisí - lidé nějak žijí ve světě, kdy je skoro morální povinnost se rozmnožit a přenášejí to i na svá zvířata. kolikrát já jsem slyšela: to bys jí přeci nemohla udělat! - rozumějte, nenechat své fence ani jednou štěňata jako by po tom nějak extra toužila.
v přírodě to funguje jinak - rozmnožují se jen opravdu silní jedinci, ti co mohou něco další generaci předat, ti slabí a nemocní umírají, nikdo je nezachraňuje, josu pro ty silné prostě brzdou a snižují jejich šanci na přežití. pokud nejsou vhodné podmínky (nedostatek potravy, životního prostoru), nerozmnožují se ani ti silní. to dělají JEN lidé! a snaží se to tahat i do zvířecí říše.
Iva to tady vypsala přesně - všechna čest. Ale kdo to pochopit nechce, nepochopí. Bohužel. A podle toho to pak vypadá.
|
WhiteWolf
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 18:56
- Nahlásit
Anonymní
Ivo, nenapsala bych to lépe
|
monika
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:18
- Nahlásit
ivo, k tomu není co dodat.paráda, super, třeba to deni konečně pochopí.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 19:38
- Nahlásit
Anonymní
Co je to za připitomělý argument a přirovnání?! Většina lidí přistupuje k rodičovství zodpovědně a min. svého partnera nějakou dobu zná, zná i jeho (a samozřejmě svou) rodinu a předky, takže o vážnějších, geneticky podmíněných chorobách či potížích vědí či mají šanci se dozvědět. A buďte si jist, že tyto faktory zvažují, radí se s odborníky a existují nejrůznější možná řešení a diagnostické metody - o tomto tématu bych tu mohla přednášet, ale ani náhodou sem nepatří!
Navíc, děti obyčejně vznikají z touhy a přání rodičovského páru a jsou také jejich doživotní zodpovědností, kdežto u psů (či jakéhokoliv chovu zvířat) je tím rozhodujícím přání někoho třetího, v případě bezpapíráčků navíc velmi málo informovaného, a vzniklé potomstvo je zodpovědností někoho čtvrtého, pátého a mnohdy také ničí! Opravdu máte dojem, že na toto rozhodnutí máte právo?
Nicméně srovnávat rodičovství a chovatelství je skutečně nemístné!
Iva
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 21:11
- Nahlásit
Iva
Nefer
Souhlas, je to dobře napsané. Ale pro Deni zbytečně.
Ta se už rozhodla, že si pořídí od své feny štěňata.
Svoji chybu pozná až když bude pozdě. Můžeme jen doufat, že se nezařadí mezi ty, kteří dělají slušným a normálním pejskařům ostudu a přinášejí jim problémy. Nejsem žádný chytrolín, ale ono mít jednoho psa a potom celou smečku - i když ve velkém bytě - ta paní vůbec neví o čem hovoří. Ale hlavou zeď prorazí.
Všechny dobře míněné rady, i ty rozčilené, by možná normálního člověka dovedly alespoň k zamyšlení, bohužel Deni je zřejmě jak tu už někdo napsal zabedněná. K tomu ještě umíněná.
Doufám, že nikdy nepotkám jejich stafordy, i když vychované.
Ach jo, když čte člověk tuhle diskusi, je mu opravdu smutno.
A s přiváděním dětí na svět - k tomu snad není co dodat.
Taky Jarka dobře napsala, jak dopadají nechtěná štěňata. Lidi umějí být krutí. Nakonec podle zákona je pes "jen" věc.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 22:06
- Nahlásit
Cora
Začla jsem pročíta ta dostala jsem se k narážce na mě... Vím, kde se vzala moje fenka, bylo to o neuhlídání psa a fenky, kteří bydleli dohromady a byly z toho 4 štěňata, vzhledem k tomu, že ty štěňata měl můj kamarád a zeptal se, jestli bych si jednoho prcka nevzala, tak jsem na to kejvla, taky proč ne? Psice se u mě má řekla bych dobře, a on má o ní aspoň přehled...
Každopádně se snažil najít štěndům co nejlepší domov hlavně u svých známých, aby věděl, co se se štěndama děje... Ale každopádně to, že ta fenka měla štěňata nebyl ÚMYSLNEJ krok, prostě se to semlelo jinak, nechtěně a to je podle mě zatracenej rozdíl... Taky majitelé fenky potom už nic nenechali náhodě a nechali ji radši vykastrovat... Narážky na to, jak oni se k voříškům dostali jsou jednoduchý, jeden je nalezenec a fenku chtěli sežrat, tak nakonec skončila u nich místo na pekáči...
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 23:29
- Nahlásit
Jirikovo: odpověď ze str.4 Byla jsem venku a teď jen v rychlosti.Ptáš se kolik mi je takže tedy je mi 27 / a kolik je tobě?/a nemyslím si že bych všechno věděla a všechno znala rozhodně nejsem neomylná.Je jen hrozná škoda k čemu se tato debata svrhla a zjevně mě pochopilo jen málo z vás.Ráda se nechám poučit ale pokud mi pořád dokola píšete ty samé otázky a nakonec moje odpovědi překrucujete tak to mě fakt dožírá.Zjevně se tady většina z vás zná a chvilkama mi přijde jak kdyby jste byli tak trochu už sehraný.Ale budiš napíši vše ještě jednou.
Chtěla jsem psa a evidentně jste se všichni chytili mého prvotního inzerátu a to co jsem psala potom to nějak přehlížíte.Poučení pro mě zní že příště vypíši inzerát poctivě a se vším všudy aby mě hned někdo neodsoudil na začátku,protože to vás koukám docela žere - nevypsaný inzerát.Takže na povahové vlastnosti,jestli je pes vyrovnaný,neagresivní,nemá dědičné špatné klouby...atd bych se ptala poté co by se mi někdo ozval/mě to přijde normální tak to chodí že se majitelé domlouvají postupně- přihlásila jsem se na auditku kde je možnost diskutovat nedala jsem takovýto inzerát do novin,kde tato možnost diskuse není.
Další věc nehodlám shánět psa za každou cenu když se mi nebude zdát dobrý svoji fenu s ním nenakryji.
Také jste se zmínili jak jsem se chytla třeba s tou kamarádkou že se projeví chování a to nelze ovlivnit.Ano ale rozhodně jsem se nikam nechytla - o to zjevně většině z vás jde- kamarádka nic nezanedbala to že ji nešlo vychvat psa aby byl mírumilovný i za pomoci odborníků tím jsem poukazovala na to že i papírák má chyby.Ale ta fena nenapadá vlastní rodinu!!!
Další chyták - záleží na rase - tím jsem samozřejmně mínila to že napadnout může jak papírák tak bezpapírák na tom nezáleží a je to samozřejmě i o plemeni jenže to je to dobré že má každý možnost volby a pokud nechce psa u kterého je ta možnost větší - třeba zrovna pitt.staf,bull atd u kterých se může občas dostavit zkratové jednání tak si je prostě nepořídí.Ale rozhodně to není o tom zda je papírový či ne.
Také mi tady vyčítáš Jirikovo že se chci o pejsky starat tak co vlastně chceš?mám je snad vyhodit protože nejsou papírový?
Jinak kdybych tehdy náhodou nenarazila na toho chovatele od kterého mám fenu také bych se vrhla na psa s PP.Ale stalo takhle a jak jsem říkala takový to psi mi nevadí a nevidím jediný důvod proč je nemnožit.
|
deni
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 23:33
- Nahlásit
Panebože ještě jednou Majda o co vám proboha lidi jde to nesmí člověk chovat pejsky?místo aby jste odsuzovali lidi kteří se o ně nestarají tak rejpete do mě protože nemám papírového psa jděte se vycpat jste netolerantní a naprosto děsivě asertivní
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 23:41
- Nahlásit
deni
jinak kdybych tehdy náhodou nenarazila na toho chovatele od kterého mám fenu také bych se vrhla na psa s PP.Ale stalo takhle a jak jsem říkala takový to psi mi nevadí a nevidím jediný důvod proč je nemnožit.
Pokud si cetla opravdu vsechny prispevky, tak duvodu, proc svou fenku nemnozit, bys nasla vice nez dost...
.Je jen hrozná škoda k čemu se tato debata svrhla a zjevně mě pochopilo jen málo z vás. Jestli to nebude tim, ze vetsina pejskaru nebo lidi tady ma prave opacny nazor, a nemusi to byt nic osobniho proti tobe.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 23:45
- Nahlásit
pane bože vy jste tady všeznalové a chytráci! vaše názory jou na úrovni učitelky základní školy. ještě že jsem sem jen zabloudil, neboť takovou bandu omezenců pohromadě jsem pohromadě ještě neviděl! vypadá to že většina z vás, kteří tady píšete jsou spíš adepti na oskládání "nepapírových" štěňat do útulků, než ta slečna která tady píše o pokrytí své feny!! BERTOS
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 27 Pro 2005 23:46
- Nahlásit
deni
Zkus ty nazory, ktery se ti nelibi, aspon castecne akceptovat nebo se nad nima aspon zamyslet. Nejsme tu jedna banda, ja neznam osobne ani jednoho cloveka z tohoto fora!!! Chapu, dala jsi prosty dotaz a strhla se lavina okolnich nazoru... Ale o tom je diskuse, ne vzdycky se ti dostane jen hodnych a kladnych odpovedi...
|
mína
|
# Zasláno: 27 Pro 2005 23:46
- Nahlásit
každému kdo hodlá nechat krýt a rodit svou fenu bez PP doporučuji zaběhnout si prohlídnout tak 2-3 útulky...
miluji psy ale reálně vím že psů je opravdu na světě dostatek bez toho že je pomohu namnožit skrze svou fenu bez PP... právě "chovat pejsky" znamená účelně, rozumně pokračovat v jisté linii za určitým cílem /podpořit typ povahy, vlastnost srsti apod./a to se rozhodně vždy děje pod nějakou organizací - klubem a vyjdou z toho štěňata s PP či registrem.
chovatel - to je člověk oplývající zodpovědností, která se projevuje i tím že fenu nenakryje... nemnoží jen pro to že si myslí že je škoda aby Babetka neměla chudinka malé....
Máteli chovatelský záměr s jasně daným cílem, který má alespoň za nehet smyslu - pak buďte chovatel - jestli ne, - jste množitelka a je mi fuk zda je Vám 27, nebo 72 let !
|
Majda
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 00:05
- Nahlásit
Zjevně bylo nepochopeno naprosto vše, co zde bylo napsáno.
Děsně asertivní - no pořád je to lepší než být děsně nasertivní.
V zásadě je vidět, že je lepší do diskuse nepsat, protože je zakázáno mít jiný názor.
Já vždycky myslela, že diskuse je dobrá věc, protože člověk se může dovědět věci, které jsou možná úplně jednoduché, ale prostě člověka nenapadnou, protože se třeba ubírá jeho myšlení jiným směrem. Zkušenosti se prostě sdělují navzájem, ale to neznamená, že člověk musí se vším souhlasit. Nakonec by to byla přece děsná nuda. Myslím, že se každý snažil jen přispět svým názorem na věc. Všem je stejně jasné, že každý z nás si stejně dělá a bude věci dělat dál po svém. Tak proč se všichni čílíme? Možná právě proto, že známe některé věci i z druhé strany.
Deni
To ale neznamená, že si všechno musí člověk brát osobně. Třeba bude všechno OK s tvými štěňaty, ale třeba ne. Co když jich bude deset - dvanáct - a ty máš odběr na dvě? Já už viděla hodně opuštěných a týraných psů, a věřte mi, že jsem nad nima brečela. A jaká pomoc pro ně, když už se domů další pes nevejde? Myslím, že nejsme sehraní tady na téhle diskusi, naopak, často mívám jiné názory. Ale diskuse je diskuse, tak proč ne. Nemám ráda, když se ale diskuse zvrhne do napadání a urážení. Já jsem velmi tolerantní člověk. Jsem taky umíněná a tvrdohlavá, ale kdybych nebyla, asi bych v životě nedokázala to, co jsem dokázat chtěla. Jednou jsem měla štěňata, taky od kříženky, bylo jich pět. Na všechny jsem měla odběr. Kromě jednoho se měla všechna štěňata dobře, byla jsem v kontaktu s jejich majiteli. To jedno štěně přišlo do špatných rukou. Na to, abych si ho vzala zpátky, bylo už pozdě, byl z něj kotcový pes, kterého se báli i krmit. Mrzí mě to dodnes, že jsem se to nedověděla včas a psa si nevzala nazpátek. Ale to jen na okraj. Možná tě to nezajímá, jen chci, abys věděla, že nejsem chytrolín, udělala jsem stejnou chybu, kterou se teď chystáš udělat ty. Už bych nikdy vědomě nekryla křížence. A to jsem znala její rodiče i prarodiče - který byli "papírový". I psa, kterým jsem ji tenkrát kryla, jsem znala, i jeho rodiče. Štěňata se povedla, byla pěkná, jeden je ještě na živu, je mu dneska skoro deset let. Kromě fenky po ní, byli všichni pejsci agresivní jak blázen. Jedno štěně jsem si nechala a paradoxně mě umřelo v roce a půl - nevyléčitelně nemocný, rakovina, epileptické záchvaty. Ještě teď bych brečela, když si na to vzpomenu. Fenu - mámu ještě mám, je to už stará babča. Umírá na osteosarkom. Nejsme ignoranti. Nikdy bych své psy neprodala, nedala pryč, za žádnou cenu. Ale neumíš si vůbec představit, když ti zůstanou velká štěňata třeba do 8 měsíců. Neumíš si to prostě představit.
Napiš na tuhle diskusi za půl roku, za deset měsíců, jak to vypadá.
Bertos
Plácáš nesmysly s odkládáním nepapírových štěňat. Nikdo z nás nemá patent na rozum, ale to ještě neznamená, že jsme netolerantní asertivní ignoranti. Já si to tedy osobně neberu, nejsem vztahovačná, a jsem už na tohle moc stará.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 07:26
- Nahlásit
deni
Muj nazor je ze by chovatel mel odchovavat stenata jen tehdy pokud nemuze koupit lepsi stene nez odpovida planovanemu spojeni. Kdyby se vsichni drzeli tohohle velmi jednoduceho pravidla tak nebudou vsude stenata jez nikdo nechce nebudou vsude plny utulky.
Pohybuju se v kynologii uz docela dlouho a vim jakej je problem udat stenata do rozumnych rukou. Sam nechovam byt mam velmi slusny zvirata s PP. Chovat mozna nekdy budu, ale jen tehdy pokud to bude mit pro pracovni chov nejaky vyznam a pokud budu mit dopredu aspon 10 zajemcu.
Fakt nechapu touhu lidi experimentovat s zivotem zvirat za ktery tim ze je nechal narodit by mel mit zodpovednost.
PS: pokud ti doma zustane vic jak jedno stene a budes je zavirat do ohradky aby ti nic neznicily pomerne pravdepodobne te sezerou sousedi v celym baraku neb konzert co dokazou stenata jez se chteji od nekud dostat je nepopsatelny. A pokud je zavitat nebudes bude z bytu holobyt.
|
ati
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 09:42
- Nahlásit
Tchor máš pravdu a co se týká štěňat v ohrádce ,tak já je měla doma do dvou měsíců a jsou to koumáci. Mít je 4-5měsíců tak se střelím
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 11:02
- Nahlásit
deni
Ještě jedno si neodpustím, chtěla jsem si pořizovat belgičáka (to už jsem tady psala), měla jsem vybraný krytí, dopředu plus mínus domluvený, že bych o štěně z toho vrhu měla zájem, ale ještě jsem si dávala čas na rozmyšlenou, přece jen je to velkej krok dopředu, mnohem víc zodpovědnosti atd... Po nějaké době jsem se koukla na stránky CHS, bylo tam plánovaný krytí té fenky, ale jiným psem, když jsem po plánovaných krytích "jela" dál, objevila jsem plánovaný krytí krycím psem, po kterým jsem chtěla štěndo až o rok později s poznámkou, že se krytí odkládá po malej počet zájemců o pracovní štěňata toho plemene. A to nebylo krytí psem "odvledle", ale kvalitním psem ze zahraničí a mě právě tohle utvrdilo v tom, že jsem si stanici, ze které bych chtěla štěndo vybrala dobře, protože jim nejde o to udělat štěňata za každou cenu, ale mít pro ně napřed alespoň z části zajištěný nový majitele Tomuhle já říkám zodpovědnost...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 11:04
- Nahlásit
Deni
Velice ráda s vámi budu diskutovat, i když váš názor nesdílím, ale o tom snad diskuze je... I když, zdá se, hodláte při výběru krycího psa pro vaši fenu brát v úvahu různé faktory, stále mi uniká odpověď na otázku,z jakého důvodu chcete krýt a množit svou fenu? Odpovídá vaše fenka plně standardu stafordů (výška, váha, skus, hlava, výraz, povaha, úhlení, DKK...)? Pokud ne plně, co jsou její vady a jaké přednosti je vyvažují? Jak je stará? Toto jsou informace, které můžete zjistit sama či po poradě se zkušeným chovatelem a bez těchto odpovědí ani nemůžete pro ni hledat vhodného partnera. Ale i když si tyto otázky poctivě zodpovíte, stále máte informace pouze o ní samotné, nikoli o jejich předcích a nemůžete mít představu, co bude tato fenka předávat dál a zda tudíž může dát kvalitní potomstvo /kvalitní ve smyslu nehendikepované a schopné prožít plnohodnotný život/. Pokud pro ni zvolíte partnera bez PP, získáte o něm informace pouze od jeho majitele, a ten vám těžko sdělí, jaké vady jeho pejsek má...totéž majitel případného partnera s PP, leč neuchovněného. O rentgenu DKK ani nemluvím. Zvláště hovoříte-li o svém posledním kontaktu, jako o chovatelské stanici, která kryje bezpapírovým nebo neuchovněným psem na bezpapírová štěňata - toto je významný prohřešek proti pravidlům FCI a ČMKU, který je na vyloučení z klubů a odebrání chovatelké licence - tj. cosi shnilého ve státě dánském Skutečně myslíte, že od takového chovatele dostanete adekvátní a důvěryhodné informace?
Nebudu ani zabíhat do detailů ohledně příbuzenské plemenitby, kterou touto neznalostí riskujete, a jak vážné zdravotní dopady pro štěňata může mít. Ve vašem případě nejde o chovatelský záměr či přínos plemeni, pouze o jakousi osobní potřebu rozmnožit svou fenu - bohužel nemohu souhlasit s vaším výrokem, že "na trhu je třeba mít vše", tady se totiž nebavíme o příchutích jogurtů na pultech, ale o živých tvorech...
Když už pominu váš důvod pro množení a vznik dalších voříšků, zajímala by mě dál vaše představa o praktické péči o štěňata... Vezměme téměř ideální stav - fenka bez potíží zabřezne, bez potíží plody donosí a porodí, sama zvládne i péči o ně (to není tak samozřejmé), takže první tři týdny života štěňátek bude třeba "jen" vaše asistence v podobě přepírání a vyvařování podložek pod štěňátka, kontrola jejich hmotnosti, zabezpečování tepla a hlavně péče o fenu... Od 3-4 týdnů začnete štěňátka přikrmovat, socializovat, vychovávat, přestane jim stačit prostor porodního boxu, bude nutná veterinární péče atd. Během následujícíh týdnů vám vyrostou malí dravečci, kteří všechno prošmejdí, všude loužičkují, všechno ochutnají - zkrátka malá školka na hlídání a pevné nervy, plný úvazek pro celou rodinu. (Pokud budou trvale zavřená, zanedbá se tím jejich řádná socializace a v dospělosti bude jejich výchova problematičtější..)
V 7-8 týdnech budou štěňátka připravená k odběru - stafordi se řadí mezi větší plemena, kde průměrný počet štěňátek je 6-8. Na 2 již zájemce máte, dejme tomu, že jejich zájem vydrží a že ještě pro další štěndo najdete nového majitele. Stále vám zbývaji tři. Píšete, že vám nevadí mít štěňátka třeba až do osmi měsíců, nicméně nikde není řečeno, že je do těch 8měs. udáte (nikde není ani řečeno, že je třeba neudáte už dříve). Je třeba si ale představit, že 7-8měsíční štěně už svými rozměry téměř dorůstá dospělého jedince, takže "ohrádka" pro tři takové mazlíky bude muset být pořádně bytelný kotec. O jejich potřebách, výcviku a výchově ani nemluvě - budete mít na starosti smečku (jednu dospělou fenu a tři puberťáky), váš byt zřejmo utrpí, tady si skutečně nedělejte iluze, a pokud budou štěňata někde zavřená či izolovaná - opravdu je to ten plnohodnotný život, který chcete zajistit potomkům své feny?
A tak by se dalo pokračovat - čím jsou štěňata starší, tím jsou hůře udatelná, čím déle je máte, tím menší mohou být vaše nároky na jejich budoucího majitele... atd. atd. Taková péče je nejen časově vyčerpávající (jen vyvenčit čtyřčlenou smečku) ale i finančně náročná (kvalitní krmivo, veterinární péče, poplatky...).
Budu ráda, když mi aspoň na některé z výše uvedencých dotazů odpovíte.
Ono i z lásky (a já věřím, že to myslíte dobře) se dá napáchat fůra blbostí!
Iva
|
monika
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 11:07
- Nahlásit
myslím si, že takle diskuze o pěti stránkách byla naprosto zbytečná.Deni nepochopila, co jsme ji chtěli všichni říct a bude prostě krýt.Další bez PP se budou mít možná dobře a nebudou možná nebezpeční protože možná genetika nebude fungovat a možná bude mít dost štěstí a všechny je udá do dobrých rukou a pak bude možná s předstihem hledat dalšího krycího psa na další štěnata... ach jo. deni nikdo ti nebere tu tvoji nesmyslnou a těžko obhajitelnou touhu po štěnatech, ale jen se zamysli nad tím,co ti tady všichni píšou a hlavně si to pořádně a v klidu přečti.přeji tvé fence aby porod dobře dopadl, štěnata byla v pořádku (i v budoucnu) a aby našli opravdu zodpovědné páníčky, kteří případné problémy zvládnou bez emocí a v pohodě
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 13:21
- Nahlásit
myslím, že to bylo vše opravdu zbytečné, páč Iva všech těch pět stránek perfektně shrnula do jednoho příspěvku snad už bude pochopeno, o co tady všem ve skutečnosti jde
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 13:53
- Nahlásit
Monika: bylo tady řečeno že já napadám a ejhle hned ze mě jedna monika udělala magora a omezence. Já jsem jednou napsala, že vaše názory beru, jen mám jednoduše jiný.Nebudu tvá slova znovu opakovat abych tě též jimi nazývala,protože takový člověk jako ty a tobě podobný mi za to nestojí.
Když vám nestačí že jednou napíši že vaše názory chápu a pořád mě osočujete z toho že je neberu tak to je tedy děsivé co asi v té hlavě máte? Vy si prostě představujete že se budu chovat dle vašich názorů,ale to je omyl.Mě nikdo nepřesvědčí že papírák je úžasný a bez chyb je to naprostá hovadina.
Dám vám další příklad:kamarád si koupil papírovou kočku.Kočička mu do bytu zanesla kočičí plíseň,nebyla veterinárně ošetřená a měla vadu exterieru.Plísně se zbavoval půl roku a navíc to chytili jeho psi kterým se to projevilo tak že se mu po těle udělaly vylysané boule.Tak a teď mi někdo tvrďtě že jsou papíráci super.Je to prostě o přístupu a o lidech.
A nenapadej můj byt do toho ti nic není! Občas se tu našli normální lidé kterým to bylo určeno.A ty do nich nepatříš.Napadat jako ty umím také a sama píšeš že je tady debata tak si po sobě přečti tvůj příspěvek a zamysli se nad sebou!!!!!!
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:07
- Nahlásit
deni
Kdo nechce pochopit, nepochopí, to je tvůj případ, je zbytečný ti cokoliv vysvětlovat, protože ty máš svou pravdu a ta jediná je podle tebe ta správná, všichni ostatní plácaj blbosti, že? Je zajímavý, že na otázku proč chceš, aby tvoje fena měla štěňata a na spoustu dalších neodpovíš... To samo o sobě už něco dokazuje...
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:10
- Nahlásit
deni, prosím tě, kdo ti tvrdil, že jsou papíráci super? a co chceš dokázet tím, že budeš pořád jmenovat příklady špatných papíráků? víš kolik já ti můžu jmenovat příkladů lidí, kteří naletěli u bezpapíráka? a budem se pořád motat kolem dokola.
už nejmíň posté píši, že v existuje něco jako chovatelská etika a pověst chovatele. pokud se člověk zajímá, naletět nemusí, protože všechno co chce vědět, je černé na bílém. zbytek doplní ona pověst chovatele, která má kolikrá mnohem větší cenu. máš prostě možnost volby - vzít si štěně s první stanice, která ti přijde do cesty a pak se chytat za hlavu. nebo si dát načas, poptat se u ostatních majitelů plemene, prostudovat si rodokmen a pak najít přesně to, co hledáš. samozřejmě - genetika je mocná čarodějka a i v perfektním chovu se může stát chyba, ale to už je otázka pravděpodobnosti.
u bezpapíráka ale tuhle možnost volby nemáš. tam je to pořád buď a nebo. protože není žádný záznam o ničem. nikdo si na chovatele nemůže došlápnout. můžeš mít sebelepší fenu a sebelepšího psa, ale geny sahají dál než za rodiče a o tom už ty přehled nemáš. psala si, že máš bezpapíračku - jeden rodič s PP, druhý bez. zajímala ses o to, proč není ten papírák uchovněn a proč nebyli chovní rodiče toho bezpapíráka? ono to není jenom o lidech. o lidech je péče a socializace, ale hlavní slovo má stejně genetika a když o ní nic nevíš...můžeš se také jednou divit. s životem by prostě nikdo hazardovat neměl.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:10
- Nahlásit
Končím diskuzi,přestalo mě to bavit.Těm co mi přáli hezký chov a zdravá štěňata atd.. tak moc děkuji.Jinak myslím že je opravdu zbytečné si tady povídat je to o ničem já vaše názory pochopila a vy moje odsuzujete.Podle vás se prostě nesmí množit pes bez PP.Důvodů jste tady napsali mraky a já vám zase napsala mraky důvodů proč si myslím že ani pes s PP není úžasný./znám jich tolik co jsou papírový a naprosto k ničemu- ale už to dál rozvádět nehodlám je to opravdu zbytečné/Myslím si, že většina z vás se pohybuje trochu v jiném rezortu nežli já, je škoda že všichni pejskaři nedrží spolu.Vždycky jsem si myslela že jsme rozdělení na pejskaře a nepejskaře.Ale že jsou i lidé, kteří tolik odsuzují jiný názor na chov to je hrůza.
A další dotaz byl co budu dělat se štěňaty už jsem to tu také psala a též já bych se mohla ptát co s nimi budete dělat vy když si necháte nakrýt fenu.
Nebudu vám tady psát proporce své feny ani nic podobného a důvod je jednoduchý vždy když napíši tochu něco do svého abych tak řekla soukromí tak toho hned někteří využívají a nestojím o to abych byla napadaná na to si najděte jiného chudáka který se tady někdy možná objeví s představou že se mu dostane pochopení.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:11
- Nahlásit
a hlavně - mluvíš pořád sama dokola. kolik věcných otázek už na tebe bylo a nezodpověděla si snad kromě věku jedinou. proč?
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:15
- Nahlásit
Podle vás se prostě nesmí množit pes bez PP.Důvodů jste tady napsali mraky a já vám zase napsala mraky důvodů proč si myslím že ani pes s PP není úžasný.
To je jako mluvit do dubu. Ano, důvodů jsme napsali mraky, myslím, že docela závažné, ale ty je prostě nebudeš brát v potaz, protože znáš špatné papíráky. A nebudeš se s námi dál bavit, protože dáváme jednu otázku za druhou, abysme pochopili, proč ses rozhodla takhle riskovat. Je ti vážně 27? Tohle jednání odpovídá trošku jinému věku
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:15
- Nahlásit
eimy : tvá mýlka! přoč chci krýt jsem už jednou psala a tak už na vás kašlu abych to pořád opakovala dokola.dělám to celou dobu. A neřekla jsem že plácáte blbosti ,kdyby jsi četla tak zjistíš že v některých příspěvcích píši že vám v mnohých dávám za pravdu, jen s vámi nesouhlasím v tom hlavním že psi bez PP nemají právo na rozmnožování!!!
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:16
- Nahlásit
deni
Jinak myslím že je opravdu zbytečné si tady povídat je to o ničem já vaše názory pochopila a vy moje odsuzujete
Ano odsuzuju zcela na rovinu jakekoli zbytecne a znalostma nepodlozene mnozeni psu. To co tady pises znaci ze jsi vubec nic nepochopila.
Tobe preju at pochopis, bohuzel to bude asi na ukor teve feny a jejich stenat a pripadnejm setenatum preju at to moc neodskacou. Vesm psum preju aby lidi jako ty bylo co nejmene.
|
monika
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:20
- Nahlásit
deni
nikdo po tobě nechce abys si se řídila tím co se tady napsalo.jen jsme chtěli vědět PROČ? ty štěnata chceš a na to si neodpověděla nikomu.že máš velký byt a tudíž máš pro ty malé prostor si tady vyzvedla ty a že je tvé chování a názor nezodpovědný, za tím si prostě stojím.je mi 36, za svůj život se mi podařilo se psy něco dokázat. tady se najdou názory a zkušenosti, které se dají v praxi dost dobře použít a nestydím se přiznat, že mi leckdy rada i od mlaďochů prospěje.sama mám dva psy, oba bez PP, s jedním jsem prožila 14 let, je slepá, hluchá, má nemocné klouby (není to stářím) a sakra mě to poučilo.zřejmě je ti jedno, až se budou majitelé tvých štěnat trápit s nějakým problémem.můžeš namítat, že je mít nemusí a máš pravdu, ale taky to může být opak.vezmeš si pak malé zpátky?budeš se o ně starat?napsala si mi, že jsem hloupá, možná ano, ale jak se tak koukám na tuhle diskuzi, jsme tady kromě tebe hloupí všichni.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:25
- Nahlásit
nefer:to vy hazardujete se životem je to všechno umělé co děláte.Já to neodsuzuji mám ráda všechny zvířata ,ale nejsem si zkrátka jistá zda je dobré aby člověk řídil přírodu a tu vaší genetiku kterou se pořád oháníte.Vím že tím jde spoustě věcí předejít a odhadnout také vím že nezáleží jen na matce babičce a genetika se dědí třeba z prapradědy je to jako u lidí.Nechcete i odchovávat lidské plémě? Aby tu byli jen ti nejlepší a co uděláte s těmi nepovedenými vyhubíte.Pes se dá vychovat když se mu věnuješ a pokud zdědí něco nežádoucího musí se potom hlídat když to nejde vymítit.A jak jsem už psala idyž je nějaká etika tak ty příklady co jsem vesměs uváděla to bylo vše na doporučení žádná první stanice na kterou narazili.Prostě věci nejsou jen bílé a černé!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
monika
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:31
- Nahlásit
PROČ CHCEŠ TY ŠTĚŇATA?????????to byl dotaz na který si neodpověděla
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 14:35 - Změnil/a: nefer
- Nahlásit
to vy hazardujete se životem je to všechno umělé co děláte.
jak myslíš. mám ti snad znova zopakovat jakým způsobem se množí zvířata v přírodě? nebo myslíš, že je na pravidlech genetiky něco umělého, nepřírodního? a co klonování - to je teprv umělotina, ne řízený chov.nebo si vážně myslíš, že fena touží po štěňatech a "užene" si je stůj co stůj? ona příroda je mnohem krutší než řízený chov. jestli ti ovšem přírodní výběr něco říká
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 16:20
- Nahlásit
odpověděla. psala jsem že jsou dohady o tom zda připouštět fenu či ne někdo tvrdí že je to pro ni alespoň jednou dobré./chci ji připouštět jen jednou/ a někdo tvrdí zase že se jí může změnit povaha a já se jednoduše rozhodla pro tu první variantu.A navíc si ráda užuji to potěšení mít doma smečku a starat se o ní.A ikdyž člověk může dlát štěně nevhodnému majiteli budu se snažit vybírat co nejpečlivěji - nemyslím si že tato rasa je pro každého člověk musí mít nejen laskavou ale i dosti pevnou ruku.A pokud bude někdo chtít poradit ve výchově ráda poradím a nebo i ráda ty lidi odešlu na specální cvičák pro AST
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 16:22
- Nahlásit
nefer: a co třeba přešlechtění? spousta nemocí se říká že se udělá právě tím.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 16:49
- Nahlásit
mnohem víc nemocí je dáno současným životním stylem. ale přešlehtění - jasně, je. ale nemá to moc společného s řízeným chovem, ale s tím, že jsou lidé blázni. přijde do módy jedno plemeno a hned se množí a množí a množí je právě lidi bez znalostí a dávají k sobě nevhodné protějšky. to je to, co stále říkám - chovat mají lidé, kteří tomu rozumí a něco nastudují, vyznají se v těch zvířatech a ví, co k sobě může a co ne.
ty to právě také nevíš, i tvoje štěňata mohou mít problémy s přešlechtění, byť budou bez PP. právě proto, že absolutně nevíš, jaký genofond si oba psi nesou.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 16:53
- Nahlásit
a co se týče těch štěňat - neměla bys poslouchat "co se říká", ale co říkají odborníci a parxe. po parku se toho říká.
pokud mají mít štěňata na něco vliv, musí fena zabřeznout každoročně. jinak se dá onemocněním jako je rakovina mléčných žláz předcházet včasnou kastrací.
jeden vrh nepomůže ze zdravotního hlediska ničemu. není to ani prevence falešné březosti, jak se také říká. ale povaha, ta se pravděpodobně změní
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 18:09
- Nahlásit
nefer : ok je vidět že v téhle oblasti budeš rozhodně zkušenější.počítám že mi akorát známá přiveze o tomto tématu knihu a také se snažím něco sehnat po internetu.Ještě přesně dohodnutí na krytí nejsme ikdyž ženicha už mám když budu chtít a až bude na to ta pravá chvíle.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 18:23
- Nahlásit
nefer : a chceš tedy říci že když psí plemeno budou chovat jen ti kteří znají dokonale genetiku,tak pořízení psa bude znamenat,že onen pejsek bude naprosto přesně splňovat vše co má.Co třeba kyčle klouby konkrétně u velkých plemen ? A jak je možné že narazíš na voříška který je neuvěřitelně chytrý a pak si vybereš psa ze špičkového vrhu v dobré chovné stanici a pes je s prominutím úplný vypatlaný blb.To znamená že se náhodou příroda trefila a v druhém případě psa množil někdo někdo jako já /ikdyž má chovnou stanici/.
No myslím že šťěnátka bych stejně chtěla a když to nevyjde teď tak třeba příští rok.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 18:36
- Nahlásit
a také je vtipné jak všichni píšete že Iva to vypsala dobře.No a ať hledám jak hledám žádnou Ivu najít nemohu je tady Ati,ale žádnou Ivu jsem nenašla tak to jsem ještě k té paličatosti asi i slepá
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 18:42
- Nahlásit
deni
Chce to číst ty příspěvky co tady jsou ařž do konce, Iva psala jako "Anonymní" na konci příspěvku se podepsala jako Iva, ale to nic, každej se muže přehlídnout
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 18:47
- Nahlásit
jo jo příspěvky jsem samozřejmě četla až do konce ale je jich tu mraky a když hledám tak podle jmen na začátku.Taky člověk nemá bohužel čas sedět tu pořád tak někdy spěchám díky jdu hledat znovu
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:02 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
deni
chceš tedy říci že když psí plemeno budou chovat jen ti kteří znají dokonale genetiku,tak pořízení psa bude znamenat,že onen pejsek bude naprosto přesně splňovat vše co má.Co třeba kyčle klouby konkrétně u velkých plemen ? A jak je možné že narazíš na voříška který je neuvěřitelně chytrý a pak si vybereš psa ze špičkového vrhu v dobré chovné stanici a pes je s prominutím úplný vypatlaný blb.
Venuju se sportovnimu vycviku malo kde je vetsi potreba kvalitnich povah. A rozdil mezi psem s a bez PP je hlavne v informacich. pokud budu chtit vybrat zvire s dobrou povahou musim znat jeho predky nekolik generaci zpatky nejlepe i se sourozencema az pri takovyhle znalosti predku muzu alespon s urcitou pravdepodobnosti rict jakou bude mit odchov povahu. Se zdravim je to velmi podobne. U stenete bez PP nemas ty informace vubec zadne. Vsimni si ze profesionalni psovodi nemaji psy bez PP vybirany jako stene, kdyz uz maj psa bez PP tak ho vybiraj az jako dospely uz provereny zvire.
No myslím že šťěnátka bych stejně chtěla a když to nevyjde teď tak třeba příští rok.
Nejvetsi argument proti je ze trh se psy je velmi presycen a umisteni stenat je velmi problematicky takze si nove majitele nemuzes moc vybirat a nasledne nemuzes temer vubec ovlivnit co se s nima stane. Fakt si to jeste promysli jestli opravdu musis mnozit dalsi psy s velmi nejistym dalsim osudem. Ale to uz ti tady psalo hodne lidi, bohuzel marne.
|
dora
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:06
- Nahlásit
já tady moc nepřispívám, spíš to tady jen pročítám, ale takového paličáka jako si Deni ty jsem ještě nezažila a neviděla.Vůbec si nepochopila, co se ti tady všichni snažili vysvětlit.Mám fenu obřího plemene, těšila jsem se na štěňata, ale nakonec ji nechávám v nejbližší době vykastrovat.Chtěla bych to stihnout ještě před prvním háráním, protože mi dost odborníků řeklo, že tohle je jako prevence to nejlepší co pro ni mohu udělat.Myslela jsem jako ty, nechám ji jednou připustit, vždyť to je pro ni to nejlepší, ale pak jsem si obešla pár veterinářů a myslím úplně jinak. Vysvětlili mi to, co ti tady všichni psali a mysleli to s tebou dobře.Chvílemi se mi nechtělo ani věřit, že už je ti 27 let.Škoda, že tady není Garfield, ta by ti to "vysvětlila".
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:09
- Nahlásit
No a co se příspěvku Ivy týče -opravdu napsané to je pěkně a zní to logicky.Ovšem píše to co jsem říkala není záruka že pes bez PP nebude problematický.Minimalizuje se tato možnost ale není úplně vymícena /což je logické/ jediné co je dobré že víte přesně co máte za rasu a beru že u psa bez PP to může být obtížné.
Takže tedy to napíši tak jak to Iva ozančila.Možná budu mít doma několik oříšků.Chcete někdo oříška údajně by to měl být AST.Pokud máte pevnou ruku,jste zodpovědní budete se o něj starat ,nebudete ho učit agresivitě /žádné psí zápasy/,tak si můžete rezervovat štěňátko.Když ji nakonec nakřížím dám vědět
|
dora
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:11
- Nahlásit
Přemýšlíš o tom, že by si to neudělala?Pokud ano, nebyla tahle diskuze snad beznadějná.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:13
- Nahlásit
oprava pes s PP nebude problematický
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:41
- Nahlásit
Dora : jediný důvod proč teď váhám - samozřejmě díky této debatě jsem začala trochu víc hledat témata o genetice - je ten že se mi nechce jezdit tak daleko za Prahu,ženich totiž není Pražský.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:45
- Nahlásit
deni
oprava pes s PP nebude problematický
Zaruku nemas nikde vse je v rukou prirody, tady jde o miru pravdepodobnosti a pravdepodobnost ze stene z dobre vybraneho spojeni z chov. stanice se slusnym jmenem bude bez problemu je nekolika nasobne vetsi nez u zvirete o kterem nevim vubec nic. Proste pri chovu se znalostma se da mnoho rizik minimalizovat.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 19:48
- Nahlásit
deni
je ten že se mi nechce jezdit tak daleko za Prahu,ženich totiž není Pražský
Taky krasne zrovna nedavo jsem by s kamaradkou krejt jeji fenu psem v Italii, za dobrym psem se bezne jezdi stovky km. "Chovatel" jez nakreje psem ze sousedstvi jen proto ze je nejbliz neni chovatel ale mnozitel.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:12
- Nahlásit
Tchor: právě záruka není nikde a proto mi přijde že tu nemusí být jen ty minimalizované vrhy ne každý je chce.Samozřejmě je to předevšim otázka peněz/většina lidí se tak rozhoduje/ a když tu budou je ty co propagujete, lidi nebudou mít na výběr.Možná to bude dobré pro lidi,kteří jsou přesvědčeni tak jako vy.
A vzhledem k tomu že nejsme špičkový není tudíž třeba jezdit tak daleko a vybírat tak jako vybíráte vy podle všech praprapra...to je logické.Jak je zde už napsáno nelze u bez papíráků /voříšků / zjistit vše až po kolik kolen,tudíž ten výběr není tak složitý.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:17
- Nahlásit
deni
pokud by bylo stenat nedostatek a zajemcu by bylo vic nez predpokladany vrh dopredu tak at si kazdej mnozi co chce, ale v okamziku kdy je stenat mnohem vic nez kolik se jich da rozumne udat (coz je situace uz nekolik let) je jejich dalsi mnozeni bez toho aby to melo nejaky vyznam pro plemeno pripadne nemas zajemce aspon na deset stenat hruba nezodpovednost a to plati i u psu s PP, ale u bez PP dvojnasob.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 20:19
- Nahlásit
Pravdepodobnost ze v utulku zkonci vorisek je nekolika nasobne vetsi nez ze tam zkonci pes S PP a pokud uz tam pes s PP zkonci vetsinou tam dlouho nebude.
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 21:22
- Nahlásit
Tchor : No to ano když půjdu do útulku raději si vyberu s Pp pokud to bude rasa kterou požaduji.Ale na druhou stranu vždycky když potkám někoho kdo množí i bez PP tak se ptám jak jdou na odbyt.Zatím nikdo mi neřekl že je nemůže prodat,všichni je mají pryč hned po měsíci a půl.Takže jsem si říkala že páničci se vždycky seženou a když bude nejhůř chvilku si na ně počkám.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 21:37
- Nahlásit
si nebezpečná
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 21:39
- Nahlásit
deni
po měsíci a půl? v 6 týdnech?
|
ati
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 21:50
- Nahlásit
Jasně že v 6 týdnech a to nejpozději. jen ať moc nesežerou a hodně vydělají To že se štěňata prodávájí nejdříve v 49dnech platí jen pro ty s PP.A já je nedám ani tak,ode mě odchází min. týden po druhém očkování.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:08 - Změnil/a: Tchor
- Nahlásit
deni
Fakt nema cenu ti neco psat zkus to, ale pokud to dobre dopadne tak muzes mluvit o stesti. Pominu problem s udanim stenat pominu problem s odchove, a s pripadnym staranim se o neprodana stenata, ale mas alespon predstavu o tom co vse se muze zkomplikovat pri porodu, jses schopna poznat kdy musis s fenou na cisare. kdy podat okcitocin, jak poznat zacinajici zanet delohy atd? Tohle jsou veci ktery pri nespravnem odhadu ohrozuji zivot feny nebo stenat. Jses schopna se postarat o stenata pokud se fena nebude chtit nebo nebude schopna o stenata postarat sama?
Zjisti si o problematice neco vic a parkova univerzita opravdu neni ten nejlepsi zdroj informaci.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:15
- Nahlásit
ati
Já si brala feňuli v cca 8mi týdnech, takže podle mě ten odběr nejdřív v 7mi týdnec platí i u slušných lidí, co mají štěnda bez PP...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:17
- Nahlásit
Tchor
jo, ja proto do tehle debaty prestal dneska radeji prispivat, protoze sice stokrat nic umorilo osla, ale na deni to nejak nezabira ...
mimochodem, ja myslel ze lidi na vesnici chodi spat driv ...
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:18
- Nahlásit
Eimy
Predavat stenata pred 7 tydnem je prasarna na entou, ale bohuzel je to u psu bez PP bezna praxe.
|
Tchor
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:19
- Nahlásit
Jirikovo
mimochodem, ja myslel ze lidi na vesnici chodi spat driv
Vetsinou jo, ale dneska pocitam ze pujdu tak o pulnoci.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:21
- Nahlásit
Tchor
tak to ti nezavidim. ja za chvili provedu nocni venceni pri kterem asi dojde na predvedeni psich bojovych umeni ve snehu a hned potom zalehnu ... teda jeste pred tim budu asi pul hodiny susit komplet promoceneho psa za pomoci rucniku, ktery je psem povazovany za dalsi vyzvu k boji a ke hre ...
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:25
- Nahlásit
Tchor
Copak, copak trénuješ na SIlvestra?
Jirikovo
Schválně o co to bude dřív
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:28
- Nahlásit
Alexa
predpokladam, ze o pul dvanacty zalehnu do postele. za deset minut vstanu a pujdu uklidnit stekajiciho psa, za dalsich deset minut zase a o pul jedny az pujde soused vencit tak potreti. usnu tak kolem jedne hodiny, v sest mi zazvoni budik, ten vzteky zamacknu, nebot vim, ze za chvili me stekanim vzbudi pes ....
stejne je hezky, kdyz clovek presne vi, co ho ceka
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:30
- Nahlásit
Myslím že vydávat štěňata ve nebo po druhém měsíci není tak hrozné.
A co se týče porodu to čtu jak šílená ale i tak hodlám být v kontaktu s veterinářem.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 22:33
- Nahlásit
tak jdu na to, rano napisu, jak jsem ten casovy harmonogram dodrzel. vsem co jeste nespi a poflakuji se na netu preju dobrou noc, tem co si to prectou az rano v praci, tak tem dobrou noc nepreju, aby v praci neusnuli
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 23:25
- Nahlásit
deni
2 měsíce jsou myslím OK , ale měsíc a půl (což je těch zmiňovaných šest týdnů) je jak už napsal Tchoř prasárna na n-tou... Pokud si necháváš radit od takových lidí tak potěš...
|
deni
|
# Zasláno: 28 Pro 2005 23:43
- Nahlásit
Eimy : všichni moji známý mají papírové psy a tak od nich vím že si psa brali okolo třetího měsíce.U bezpapírových už jsem zjistila že je lidi dávají jak se jim hodí.A prvního pejska NO kterého jsme dostali darem /chovatelé se ho prostě zbavili/ jsme si vypiplali od pátého týdne a druhého dne.Tak zatím co jsem tak nějak přemýšlela říkala jsem si že od toho druhého měs. - tak nějak - to bude snad ok.?
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 28 Pro 2005 23:47
- Nahlásit
deni
http://www.paseka.cz/80-7185-768-8.html Vis co, objednej si tuto knihu nebo si ji nekde kup, dukladne prostuduj a neptej se na rady tady. Nebo spis - ptej se, ale nejdriv si opravdu neco o chovu psu zjisti.
|
nefer
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 08:37
- Nahlásit
A nebo třeba Genetika v kynologické praxi - Ing. Jaromír Dostál, DrSc.
Deni, píšeš, že toho o chovu očividně hodně vím - upřímně ti řeknu tolik, že stále toho nevím tolik, abych si troufla odchovat jediný vrh. Naopak, vím toho tolik, že další moje štěně bude pravděpodobně zase bez předpokladů k chovu.
Dál se pak ptáš, jestli mají chovat jen ti, co znají dokonale genetiku. To ne, takových lidí je minimum. Ale musí o tom prostě vědět hodně, musí vědět hodně o plemeni a musí vědět, co chtějí dokázat. Když nebudeš znát plemeno, je ti studování rodokmenu k ničemu, budou tam jen prázdná jména. A když toho zas tolik neví, musí za nimi stát někdo, kdo může poradit.
Víš, třeba moje kamarádka se teď chystá na svůj první vrh. Má bezpapíračku s úplně úžasnou povahou, je to fakt vyjímečná fena. Zná přesně její původ, předky má lepší než kdejaký papírák a přesto ji nechala vykastrovat. Pak má malou kříženku, kterou našla v potoce, taky pracant, který vydá za kdejakého velkého psa. Ani tu se nerozhodla množit. Když začla mít chovatelské ambice, pořídila si fenku s PP a hodně dlouho výbírala. Fena je chovná, má RTG kyčlí, loktů i ramen (všechno 0/0), má udělaný kompletní rozbor krve, vyšetření na štítnou žlázu. je to naprosto typická fena - povahově i exteriérově. Kryje psem importovaným z JAR a hledala ho dlouho dopředu a je tu opravdu vysoký předpoklad, že štěňata budou hodně kvalitní. Už se ozval i zájemce ze zahraničí. jedno čeká na mě a já upřímně doufám, že až se narodí, budou u nás už podmínky pro dalšího psa. Můžeš mrknout na http://www.saracia.com/index.html . Takhle má podle mě vypadat chovatel.
A není pravda, že když budou chovat jenom ti, nebudou mít normální lídé na psa. V jistém směru jsou podmínky k uchovnění benevolentní. Jisté odchylky jsou povoleny - třeba neprořezaný zub u některých plemen a určitý stupeň DKK. Důležité na tom hlavně je, že o tom všem jsou záznamy a ty si můžeš vybrat, co chceš a budeš vědět s čím počítat. Pokud nechceš pracanta, nebudeš si vybírat štěně z pracovní linie atd. Ale budeš prostě vědět a budeš mít tu velmi vysokou pravděpodobnost, že se "trefíš". U bezpapíráka opravdu nemáš pravděpodobnost vůbec žádnou. tam nemáš žádné informace a nemůžeš chovateli věřit nic, pokud to není tvůj dobrý přítel a nezbývá ti nic jiného než čekat a doufat.
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 09:21
- Nahlásit
tak to jsem skutecne zvedav, jestli vam tahle debata, ktera evidentne nikam nevede a nema sanci nic zmenit v nazorech ani jedne strany vydrzi i treti den ...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 09:22
- Nahlásit
deni
porad tady pises, jak je pes vlastne stejny, kdyz je papirovy nebo bez papiru. a najednou vidis rozdil v tom, kdy se maji davat pryc od mamy? papirovy ve tretim mesici a u bezpapiroveho je to jedno??
tak jsou ti psi stejni nebo tam jsou nejaky rozdily?
|
deni
|
# Zasláno: 29 Pro 2005 12:41
- Nahlásit
Jirikovo: jo jo rozdíly samozřejmě jsou a uznávám že papíráci jsou lepší.Nezavrhovala jsem je,jen jsem ukazovala na to že jich je spousta špatných,stejně jako u bez PP a že si myslím,že díky nim nemusí zaniknout pes bez PP aniž by vzniknul někde na ulici./ikyž u těch vašich je možnost takové povahy jakou chtete daleko větší,ale každý mám možnost volby/ Co se vašich představ týče,tak debata myslím bezvýznamná nebyla,o genetice jsem už číst začala. Přeji všem hezký den ,ale myslím že tady bylo opravdu už řečeno vše jak z mé strany tak z vaší
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 12:49
- Nahlásit
deni
ikyž u těch vašich je možnost takové povahy jakou chtete daleko větší,ale každý mám možnost volby
u moji ne, ja mam pesana z utulku, typickeho voriska u ktereho lze v predcich spolehlive identifikovat snad jen veverka a netopyr a ten zbytek je ve hvezdach ...
|
Jandula
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 12:57
- Nahlásit
Jirikovo
Máš napsat, že máš speciální plemeno...
|
Jirikovo
Člen |
# Zasláno: 29 Pro 2005 13:06
- Nahlásit
Jandula
to prece kazdy vi .... jen jsem jeste nestihl vyrobit ty papiry ...
|