| Autor |
Zpráva |
Abyna
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 21:56
- Nahlásit
Dobrý večer,
chtěla jsem se s Vámi tady poradit, zajímaly by mě Vaše názory, rady, zkušenosti.
Máme 6-ti měsíční štěně, je z útulku, kříženec jezevčíka s něčím. Je to fenka, hravá, divočejší a milá . Problém je ten, že když nejsme doma, tak jí nemůžeme nechat žádné hračky, jelikož všechno rozkouše (což by nevadilo), ale poté i pozře.. z uzlu spolkla ty vlákna, následně je vyblila. Měla na hraní gumový balonek, rozkousala ho a sežrala část vnitřku, takže jsme skončili na veterině na sonu, protože zvracela pěnu v barvách balonku a bála jsem se, jestli ji to v těch střevech a v žaludku něco neudělá. Pelech si rozkousala, vnitřek naštěstí nepožila.. Nenapadají Vás nějaké téměř nezničitelné hračky, kterými by si neublížila? Z toho, že doma žádné hračky nemá (když jsme v práci) vyplývá, že se nudí a ničí nám lišty, okousává skříňky, futra a další..
Další dotaz je ohledně granulí. Krmili jsme Proplankama, které jsme měli od veterináře, ale jak jsem viděla složení.., tak jsme pomalu přešli na Orijen. Ten ji z počátku hodně chutnal, teď už jí až tak nejede. Má stolici i 4x denně. Přijde mi to dost, tak nevím, jestli nezměnit krmení na nějaké, které ji jakoby jenom neprojde. Uvažujeme teďka o Taste of the wild, krmíte jimi někdo?
A můj poslední dotaz : v poslední době skoro každý den udělá takový zvuk a je to něco mezi škytnutím, říhnutím a nadavováním. Je fakt, že teďka líná a furt si tu srst líže, takže je dost možné, že to má z toho, že se ji to pak dostane do krku a škrábe ji to tam. Máte s tím někdo zkušenosti? Jsem z toho špatná, když nevím, co to je, na veterinu se mi hned nechce, protože by mi beztak nacpali antibiotika a neřešili by, z čeho to má. Přítel říká, že ji moc pozoruju a je to možné, jsem taková asi až moc starostlivá a všechno moc řeším. Ale poté, co jsme si prožili se psem v minulosti a i s tady tou se tomu až tak moc nedivím.
Tak jsem si říkala, že se zeptám tady, zda vyšiluju zbytečně, poberu nějaké rady a tak ...
Děkuji za jakoukoli odpověď a přeji pěkný večer .
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 22:11
- Nahlásit
Abyna
Nenapadají Vás nějaké téměř nezničitelné hračky, kterými by si neublížila?
za nezničitelné hračky považuju kongy a hračky starmark (u nás je prodává Gappay, ale má zrovna nefunkční eshop a nevím, jestli někdo další je má také). Můžeš zkusit třeba i morkové kosti, ale ty bych zařadila, až si budeš jistá, že má zažívání v pohodě.
Z toho, že doma žádné hračky nemá (když jsme v práci) vyplývá, že se nudí a ničí nám lišty, okousává skříňky, futra a další..
To nemusí být jen nudou, ale i stresem z osamělosti.
Má stolici i 4x denně. Přijde mi to dost, tak nevím, jestli nezměnit krmení na nějaké, které ji jakoby jenom neprojde.
To mi přijde úplně normální, rozhodně to neznamená, že jí krmení jenom prošlo (můžeš zkusit dát třeba jogurt s červenou řepou a pak bezpečně poznáš, jak dlouho ho trávila )
Uvažujeme teďka o Taste of the wild, krmíte jimi někdo?
Taste máme doma, ale používám je jen jako náplň do plnícího míčku nebo na čundry (a i to přestanu a přejdu na sušené maso), jinak krmím masem.
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 22:32
- Nahlásit
Díky za odpověď. Ještě jsem chtěla dodat, že teda prdí :-D.
Takže barfuješ?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 22:36
- Nahlásit
Abyna
Takže barfuješ?
jojo, tady barfuje velká část lidí
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 22:45
- Nahlásit
Taky jsem o tom uvažovala . Doktorka se mě z toho trochu snažila odradit - salmonely ze syrového masa a tak. Ale mi se to barfování líbí.. Myslím si, že by jí to prospělo, protože když má maso třeba uvařené i se zeleninou, tak pak několikrát chodí vylizovat misku. Po granulích ani omylem.. Dá se třeba barfovat jenom částečně nebo je pro psa lepší krmit buď tak nebo tak?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 5 Led 2014 22:49
- Nahlásit
Abyna
já si myslím, že je lepší vybrat jeden způsob, ale jsou lidi, co střídají maso i granule a jsou spokojení. Já to až tak do hloubky nestudovala, granule mám doma jako nouzovku a i to chci časem vypustit, protože vidím, jak maso psovi svědčí a chutná, tak proč mu cpát zaječí bobky
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 18:23
- Nahlásit
Jasně, maso je maso. Nevím, jestli bych dávala syrové, ale vařené a k tomu zeleninu a tak, to by nebylo špatné . Jako láká mě jí dát i to syrové.
A s tím "škytonadavováním" v období línání nemáš zkušenost?
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 18:37
- Nahlásit
Abyna
Jako láká mě jí dát i to syrové.
syrové je mnohem lepší než vařené
A s tím "škytonadavováním" v období línání nemáš zkušenost?
ne, mě pes navaloval při zánětu žaludku, teď to zřídka dělá, pokud má nedostatek vlákniny. Předpokládám, že odčervená je
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 18:43
- Nahlásit
Věřím . Odkud bereš maso? Při stavu masa tady u nás mám ze syrového trochu strach..
Odčervená je, zítra jdeme na veterinu pro poslední tabletku odčervovací. Paní veterinářka říkala, ať se stavíme po novém roce pro jednu tabletku ještě (bude odčervená potřetí).
To je takový zvuk, který nevím jak popsat.. a taky nevím, jestli vyšilovat nebo ne. Ona je živá, běhá a tak (musím zaklepat ). Tak si říkám, že kdyby ji něco bolelo nebo byl nějaký problém, tak není veselá. Nechci nic zanedbat, ale taky nechci být jako hysterka . Protože ono to přímo jako nadavování není. To měla předtím ale jenom párkrát ji to udělalo a doktorka ji dala antibiotika. A teď nevím, jestli to fakt nemá spojitost s tím, že si třeba líže srst, když líná.
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 18:51
- Nahlásit
Ona i před spaním tak pomlaskává a polyká - to jsem zase četla, že tak některým psům začíná epilepsie.. Jsem blázen, mi zakázat přístup k internetu :-D.
|
birma
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 19:16
- Nahlásit
Abyna
kombinuju zverimex (častějc a víc protože zkrmím kilo denně) a masnu
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 20:36
- Nahlásit
Abyna
Kousání všeho v dosahu znám z vlastní zkušenosti. Nuda v tom u nás hrála velmi malou roli, hlavní příčina byla separační úzkost - stres ze samoty. Chce to řešit příčinu, ne příznaky...
Jinak taky krmím masem a nemůžu si vynachválit. Co se týče zdrojů masa, hodně záleží, odkud jsi - různí dodavatelé mají své rozvozové oblasti, někde jsou jatka, levné drůbeží prodejny, ochotní řezníci... Já kupuju maso převážně od Krmme.cz (super ryby a krůtí), Nýřany (fantastické hovězí a zvěřina), občas pár věcí od jiných výrobců - u nás jsou firmy, které zaváží zboží různých výrobců, takže si to člověk může v jedné objednávce nakombinovat, jak potřebuje. Plus nakupuju u řezníků, v drůbežích prodejnách, občas i v Makru nebo v supermarketech (hovězí kloubové kosti, srdce, skelety, kačení krky apod.)
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 21:14
- Nahlásit
No, vzhledem k tomu, že je z útulku, tak se asi bojí, že se třeba nevrátíme nebo nevím.. Jak jste řešili příčinu?
Hezká stránka .
Asi taky nemáš zkušenost s výše uvedeným stavem ohledně nadavování a tak?
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 21:31
- Nahlásit
Abyna
Příčinu jsme řešili dlouho a kostrbatě... taky hodně dlouho trvalo, než nám došlo, o co vlastně jde, takže to měla čuba už slušně zafixované. V podstatě nám úplně nejvíc pomohlo:
hodně, hodně, hodně utahat, dlouho a každý den (endorfiny snižují stres)
pořídit druhého psa - ne proto, aby nebyla sama (to jí bylo fuk), ale proto, že najednou přestala být ten opečovávaný jedináček, co je středem pozornosti, což jí ve výsledku strašně prospělo psychicky - nejspíš by stejného výsledku šlo docílit i jen změnou celkového přístupu k ní, ale na to jsme tehdy ještě "neměli"
dávat psy na hlídání, takže nemusela být přes den sama dýl, než zvládala
hodit se celkově do klidu, protože psychika člověka se na psa strašně přenáší
cvičit samotu po malých chvilkách, spojit samotu s fajn aktivitami (hledání granulí poschovávaných po bytě, žvýkání hovězí kosti, přístup na balkon, kde ji to baví...)
A jako dočasné řešení pomohlo vyhradit psům "holomístnost", kde nemohli nic zničit a ničím si ublížit, takže jsme zase my mohli být víc v klidu - viz výše
Já vím, moc jsem nepomohla, co? Bohužel u separační úzkosti asi žádné jednoduché řešení neexistuje...
S nadavováním neporadím, to by asi chtělo vidět...
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 21:56
- Nahlásit
Já bych řekla, že to na ni asi hodně přenáším.. protože všechno moc řeším a ona to asi ze mě cítí.. Takže bych se asi měla snažit do klidu hodit já a pak bude klidnější i ona.
Opečovávaná je, musím se vzpamatovat a nebýt až tak starostlivá - to je kolikrát na škodu..
Utahat určitě souhlasím . Moc se těším na jaro, to otvírají výcvik u nás ve městě zase, takže to bude zase o něco lepší. Uvažovala jsem i o nějakém psím sportu, to by mohlo pomoct.
Druhý pes.. to mě taky napadlo, ale zatím si to nedovedu představit finančně a asi i celkově. Máme doma ještě králíka, s tím jsou vcelku kamarádi, ne že by na sobě leželi nebo tak, ale lítají spolu, občas ho prožene .
S tím hlídáním to nebude reálné.. Nemá mi ji kdo pohlídat, všichni chodí do práce a bohužel jsme denně osm hodin v práci..
Pobývá v kuchyni, kde mi teda okousala skříně, ale plno věcí je schovaných, takže už si moc čím ublížit nemá.
Ona se radostí i počurá, když člověk přijde domů. Ale přišli jsme na to, že když se k ní neskloníme a neděláme z toho málem tyjátr a jenom řekneme ahoj, tak se uklidní a pak je to lepší.
Takže ve výsledku utahat a moc všechno neřešit. A mám i výbornou zkušenost s homeopatiky.. Jak u lidí, tak i u zvířat. Někdo na to nevěří, ale mi to velmi pomohlo .
A řekla bych, že jsi mi pomohla . Děkuji. Kdyby Tě ještě něco napadlo, napiš, budu ráda .
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 22:13
- Nahlásit
A psychika je sviňa, jak se říká.. jak u lidí, tak u zvířat. Takže bych se nedivila kdyby i to občasné nadavování či tak něco bylo z psychiky. Jak tak nad tím uvažuju, tak některé věci mě napadly už předtím, ale asi jsem to potřebovala slyšet i od někoho cizího, kdo není z rodiny a tak -
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 6 Led 2014 23:51
- Nahlásit
Ad druhý pes: ono fakt nešlo o ten vztah ona versus druhý pes. Ani o to, že měla společnost a nebyla sama. Jen o to, že najednou přestala být jedináček, naše ťuťuňuňu miminko Tím se její psychický stav najednou úplně posunul směrem k vyššímu sebevědomí, lepší samostatnosti. Jak říkám, určitě by šlo téhož efektu docílit i bez druhého psa. Akorát u nás to tehdy bylo tak, že kdybychom si nepořídili druhého psa, tak by nám tohle vůbec nedošlo
Ad hlídání: mluvím o profesionálním hlídání - hotelu. Za prachy. Faktem je, že majitelka hotelu je naše dobrá známá už dlouho předtím, než si ten hotel otevřela, takže vím, že se u ní psi mají naprosto báječně. A navíc díky pracovním dobám mě a přítele potřebujeme hlídat jenom tak šest dní v měsíci. Úplně cizímu člověku bych psy rozhodně nesvěřila, a hlídání pět dní v týdnu by bylo náročné finančně, logisticky i jinak...
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 00:09
- Nahlásit
Jo a zpátky k tématu: super hračka na kousání je Kong nacpaný něčím dobrým (masem, banánem) a zamražený. Ale fakt je, že i tohle psisku vydrží tak půl hodiny, víc ne. Není to řešení osmihodinové nepřítomnosti, pokud pes není zvyklý o samotě chrnět...
|
Abyna
Člen |
# Zasláno: 7 Led 2014 06:26
- Nahlásit
Jojo, chápu .
Ano, to by bylo. Do práce si ji bohužel vzít nemůžu..
Máme ji od října, takže necelé tři měsíce, což je chvíle. Já si myslím, že se to upraví a sedne si to, že si zvykne, když nebudu až tak ťuťuňuňu jak píšeš . Jak jsme dneska i včera odcházeli, tak nekňučela, neškrábala na dveře nebo tak, protože jak odejdeme, tak si myslím, že ona spí. Já si myslím, že se prostě pár hodin prospí a bugr začne dělat až pak :-D. Ale to taky není vždycky.
Takže když ji utahám, občas dám nějaké to maso a nebudu taková cíťa, tak si myslím, že by to mohlo klapnout .
Jako ono by to bylo dobré možná časem i toho druhého psa no. Ale aby to tam pak neničili spolu . Uvidíme
|