| Autor |
Zpráva |
Palo
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 08:52 - Změnil/a: Palo
- Nahlásit
Dobrý den, chtěli by jsme si s přítelkyní pořídit pejska. Jelikož bydlíme v bytě, tak menší velikosti, aby nebyl příliš temperamentní tzn. aby v klidu čekal než přijdeme z práce a zbytečně moc neštěkal a nerušil sousedy.Jelikož už máme v rodině dva menší pejsky yorkširá a jrt, je důležité, aby s nimi dobře vycházel.Také nevíme jestli fenu, nebo psa. Tak prosím poraďte jaké plemeno a podělte se se svými zkušenostmi.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 09:03 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit
Zatím jste napsal jen své rámcové požadavky na psa, teď ještě popište, co můžete tomu psovi nabídnout vy - kolik času denně jste ochotní věnovat procházkám, jestli se budete věnovat sportu, jestli jste připraveni na péči o dlouhou srst, jak se hodláte naučit psa vychovat (docházení do psí školky, výcvikář....?).
Takhle "z voleje" mě napadl například kavalír King Charles španěl, japan chin, mops - vybírala bych být vámi ze společenských plemen. Ovšem v tom případě striktně psa s PP z prověřené chovatelské stanice - bohužel s tím, jak jsou plemena populární, jde ruku v ruce nezodpovědné množení.
No a nebo si vezměte štěňátko voříška z útulku, takové, kde bude známá velikost maminky, a máte po starostech s vybíráním plemene
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 09:17
- Nahlásit
Palo
aby nebyl příliš temperamentní tzn. aby v klidu čekal než přijdeme z práce a zbytečně moc neštěkal a nerušil sousedy
To nemá až tolik společného s temperamentem, jako spíš s uštěkaností a tendencí "hlídat" či případně s nervovou labilitou a separační úzkostí. I velmi temperamentní pes dokáže po dobu nepřítomnosti pána v klidu odpočívat, pokud má dost vyžití jindy Naopak líný gaučák může celý den proštěkat, pokud bude trpět stresem ze samoty.
Jelikož bydlíme v bytě, tak menší velikosti
v bytě může být klidně i doga - a bude tam spokojenější než o samotě na zahradě
Jak psala corgi, ujasněte si, co od psa očekáváte, jaké aktivity mu můžete nabídnout atd. atd.
Pes nebo fena - to je na osobních preferencích, nedá se říct, že by bylo jedno lepší než druhé. Se psem jsou ty krátké "rychločůrací" procházky delší, protože trvá, než občůrá svoje rohy, kdežto fena se vyčůrá najednou. Fena dvakrát ročně hárá, pes má tak trochu zatměno, když kolem něj hárají fenky. U psů bývá dle mého pozorování o něco častěji problém ve vztahu k jiným psům, ale taky to není pravidlo.
|
Palo
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 10:34
- Nahlásit
Od majitele bytu máme povoleno pouze psi menší velikosti, proto vybíráme s menších plemen. Co se týče péče o pejska, jelikož už máme nějaké zkušenosti tak z výcvikem pomoct nepotřebujeme. Nejsme zas tak úplně aktivní, že bys jsme byli neustále na nějakých tůrách apod. takže nechceme pejska, který potřebuje strašně moc pohybu, ale spíše pejska kterému stačí delší každodenní procházky plus kratší procházky spojené s venčením. Co se týče srsti, tak něco co pouští málo chlupů.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 12:03
- Nahlásit
Palo
Já bych být vámi vybírala ze společenských plemen - tedy IX. skupina. Je tam poměrně rozmanitý výběr psů všech možných tvarů a srstí. Mě stále napadá ten kavalírek, možná snad papilonek, boloňáček - ale to jsou všechno dlouhosrstá plemena. Jde o to, jestli chcete "kouli chlupů" (těch je v té skupině dost), nebo spíš hladkosrstého psa. Chlupy pouští každý, krátkosrstý i dlouhosrstý, rozdíl je v tom, jak snadno nebo nesnadno se ty chlupy dostávají z nábytku Jsou tam i nelínající plemena, ale třeba pudl je podle mě dost akční. Nevím, jak je na tom s povahou cotonek, ten prý nelíná - ale osobně žádného neznám (jen spoustu bez PP kříženců čehosi vydávaných za cotona). Osobně dobře znám boloňáčky a kavalírky a jejich povahy jsou úžasné.
Co se týče štěkání - budete muset prostě odmalička pracovat na tom, aby pes netrpěl separační úzkostí. Jak dalece jste v tomto zdatní, to už musíte posoudit sami. Je rozdíl mezi výcvikem psa a jeho výchovou...
|
Palo
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 12:35
- Nahlásit
No já osobně psi typu maltezáček, pudl atd. nemusím. Přemýšlíme spíše nad jezevčíkem trpasličím. A nebo ještě něco z středně velkých plemen.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 12:50
- Nahlásit
Palo
jen takovou poznámku:
pokud myslíte jezevčíka, jako opravdu jezevčíka, tak to rozhodně není společenské plemeno, je to pes lovecký, pes který miluje pohyb a pohyb v přírodě.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 13:35
- Nahlásit
A já dodám, že jezevčík je pes tvrdohlavý, svéráz, u kterého není výjimkou vyčůranost nejvyššího stupně, postupné převzetí velení a následný teror majitelů
Palo
Pokud se vám nelíbí "koule chlupů", je ve zmiňované skupině společenských plemen mnoho nechlupatých psů. Nevybírejte z loveckých plemen, když hodláte psovi dát jen jednu delší procházku denně.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 13:39
- Nahlásit
Palo
Co třeba bostonský teriér? Trošku akčnější, než třeba bišonek, ale stále pes, který zvládne poklidné rodinné tempo. Není tolik krátkolebý jako francouzský buldoček, takže nemá tolik problémů s tím spojených. Osobně znám jen jednoho majitele chovky bostonků, mají je vyloženě jako rodinné psy a jsou to pohodáři (ti psi, majitelé tedy taky....)
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 13:40
- Nahlásit
corgi
ezevčík je pes tvrdohlavý, svéráz, u kterého není výjimkou vyčůranost nejvyššího stupně, postupné převzetí velení a následný teror majitelů
ano, taková "nepodstatná" maličkost
potkáváme se u nás při venčení se slečnou, je v majetku už druhého jezevčíka. Vilda je supr pes a jezevčík každým coulem, paličák a lovec srdcem. Jsou jedni z mála co se potkáváme v polích, Vilda je lovec srdcem a nezmar. Krásně nasvalený zvíře. A jištěný stopkou.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 13:43
- Nahlásit
PetraK
taková "nepodstatná" maličkost
Pokud mě paměť nešálí, tak jezevčíci u nás vedou v počtu pokousání člověka psem
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 15:05
- Nahlásit
Palo
Co třeba grifonek nebo brabantík, se mi tyhle dva teda pletou, i když pravda, vzhledově to není pes pro každého
mops by se taky hodil, podle mě i papilon, sice má delší chlupy, ale bez podsady, tudíž zachlupení bytu nehrozí
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 15:19
- Nahlásit
corgi
paměť nešálí
nešáli, je to tak. On je to prostě pan profesor.
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 18:39
- Nahlásit
co se týče uklízení, připravte se na to, že pokud máte lesklou dlažbu, či plovoučku, neustále budete mít všude ťapky, kapky od vody a sem tam i nějakou tu skvrnku od bašty, která upadla... a co se týče chlupů, tak z obou se budou po pár dnech dělat v rozích chumáčky s prachem, ale co se týče nábytku, tak jedině dlouhostrsťáka, páč vezmeš váleček na oblečení, přejedeš a máš... ale krátkosrťák se dostává ven hodně špatně, ne-li postupným vybíráním zapíchaných štětin... ))
Jinak co se týče jezevčíka, naše štěndo má za nejlepší kámošku Jezevčici... je jí půl roku a teda je to vychcandíra největšího kalibru... a opravdu potřebují pohyb... jsou to tryskomyši )
|
ssshhhhh
Člen |
# Zasláno: 19 Srp 2013 23:35
- Nahlásit
Jako chápu to, vybrat si mezi společenskýma plemenama je těžký, prostě psi to jsou vesměs ne moc pěkní (pro mě), ale pokud má plnit pouze účel společenský jsou nejvhodnější. Já bych si tedy nevybrala. Pudla jedině toy (ať se to utahá rychlej), jinak to jsou psi co jsou taky pěkně hyperaktivní.
Dlouhé chlupy jsou jasná výhoda co do úklidu, nezapichují se do látky. Ale zase se umí pěkně zašpinit když prší.
Mě se hrozně líbí krátkosrstá kolie, ale ty jsou dost aktivní. Pro mě ale jediná možnost do budoucna, když chci něco pěkného co bude mít nad 20 ale pod 30kg I když vím, že špicík by mi povahově seděl víc. Ale na pořizování psa mám ještě dost času, tedy doufám.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2013 06:58
- Nahlásit
a nejakej stredni spic by treba byl spatnej? podle me naucit aby byl doma v klidu by celkem slo, akorat teda asi jako hlidac by mel potrebu treba zastekat kdyz by sel nekdo kolem, zvonil, nebo tak.
A na utahani to taky neni zas nejaka hruza, akorat teda ty chlupy... ale ty dlouhy sou urcite lepsi na udrzbu bytu nez kratky a tvrdy
|
ErzebethB
Člen |
# Zasláno: 20 Srp 2013 09:21
- Nahlásit
cernej caj
Hele Eliza (vlčí špic) když odejdem z baráku lehne a chrápe až do našeho příchodu, nikdo o ní neví, když už tak je spíš slyšet jezevčice nad náma A ani na štěně není bůh ví jakej hyperaktiv... stačí jí vesměs 20-40min. procházky kdy házíme míčkem, nebo lítá s psíma kámošema a pak doma padne... destruktivní chování u ní nepozorujeme... možná by to byla dobrá varianta... akorát teda pokud chtějí gaučáka, kterej miluje mazlení, tak si myslím, že špice asi úplně ee
Akorát ty chlupy no... dlouhostrsťáci nemaj problém sebou plácnout kamkoli a kdykoli, páč o tom, že leží v louži "skoro ani neví" takže když je venku hnusně, neustále byste měli za dveřma vlhkej ručník na utření panděra a pacek... I když to byste měli asi i na krátkosrťáka...
|