Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Jaké plemeno si máme pořídit?
Autor Zpráva
Sushi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 18:46
- Nahlásit

Dobrý den, chci se poradit s výběrem psa. Šlo by o psa rodinného, do řadového domku s malou zahradou (cca 12x10 metrů) sice ve městě, ale na kraji, během tří minut volné chůze se dá dostat na volné prostranství. Šel by do domu, kde nejsou malé děti, jenom 2 kočky, se kterými bychom byli rádi, kdyby vycházel. Co se týče pohybu, kromě samozřejmého přístupu na zahrádku by se s ním mohlo chodit na procházku ráno na půl hodinky, odpoledne pak klidně na hodinu, dvě, a pak ještě na nějaký čas večer. Díky umístění domu bychom nechodili jen na procházku jako takovou, ale klidně by se s ním aportovalo, dalo by se s ním chodit i na koupaliště apod. Zkušenosti s výcvikem psů jsou v rodině malé, ne však nulové. Čas na výcvik jako takový by byl, pokud jde tedy např. o kočky, nemusel by s nimi vycházet od začátku, to ho klidně naučíme. Jenom aby nešlo o nějaké plemeno, které by se nám je přes veškerý výcvik pokoušelo zakousnout.
Nechceme "mazlíka", ani módní doplněk, jako jsou jorkšíráci, ale nějakého psa na rodinné výlety, aby stíhal kolo (ne závodní rychlost, jenom běžné tempo po rovince), nevadila mu voda...
V ideálním případě spíše střední velikost, sportovního psa, kterému by stačilo vyřádit se na pár procházkách, a přes víkend vyrazit někam na celý den, který by se dal doma zabavit novými kousky. Uvažujeme o jack russelovi. Byl by vhodný? A jaká jiná plemena? Napadlo mě taky, poohlédnout se po nějakých křížencích, třeba by se nějaký vhodný "voříšek" našel .. pokud ano, měli byste nějaké rady? (Křížencům jakých plemen se vyvarovat, pozor na určité zdravotní problémy...)
Každopádně děkuji

PS: Režim by se přes den dodržoval aktivní, pejskovi by se věnovalo více lidí, takže hlavním problémem je fakt že by byl pes od rána do odpoledne (cca 15 hodin) sám na malé zahradě, jestli by se nějaké aktivnější plemeno nenudilo. Ráda bych se se psem věnovala i nějakému sportu, navštěvovala cvičák minimálně, v nejlepším i dělala agility apod.
Upřímně řečeno mě uchvátili tolleři, četla jsem ale, že jsou příliš aktivní a tak nevím, jestli by to přes den sami zvládli. Jinak odpoledne i ráno bych jim čas věnovala, na ten program už zvyklá jsem ;) A pokud by do toho vlezlo něco mě, nemoc či něco podobného, i jiní členové rodiny se na pejskovi chtějí podílet

dejavu
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 18:51
- Nahlásit

Něco z Kralup z útulku by se vám nelíbilo?

http://www.utulek-kralupy.estranky.cz/clanky/psi-k -adopci.html

případně z Děčína?

http://www.utulek-decin.estranky.cz/clanky/psi-k-a dopci.html

corgi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 18:57
- Nahlásit

Dle mého by se Jack Russell unudil, tollery moc neznám, takže nevím. Samozřejmě na prvním místě musím doporučit voříška z útulku, pokud vám, jak říkáte, nejde o módu, ale o psa jako takového.
Mimochodem, corgi by se nelíbil?

birma
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:01
- Nahlásit

Sushi
jack russela i další teriéry bych s ohledem na kočky radši vynechala. Taky bych se vyhla velkým obloukem dalším "magorům" - bordeře, maliňákovi, holanďanovi...

pokud křížence, tak bych se poohlédla asi po nějakém ovčoidním, bývají tvárnější co třeba Majda z Maršovic? (dole na stránce)

Jinak podle mě by 2 x 0,5 a jednou dvouhodinová procházka stačila i aktivnějšímu psovi, pokud bude naplněná nějakou činností. Takže bych se tollera asi až tak nebála, taky třeba kraťanda by mohla být vhodná.

Sushi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:20
- Nahlásit

corgi by se mě osobně líbil, ale jak bydlíme na kraji města, třeba mamka by se s ním bála chodit večer na procházky - ta by radši nějakého středního psa, který by budil aspoň trochu respekt, a to corgivzbudí ještě míň než ten toller Takže ten by mi asi neprošel

jana33
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:29
- Nahlásit

Toller by se k vám podle mě hodil,pokud se mu budete dostatečně věnovat,když budete doma,neměl by být problém. jen si dávejte při vent. výběru pozor na zdraví,přeci jen je to málopočetné plemeno
Jinak ale počítejte s tím,že každý pes vám tu pidizahrádku zničí,spíš bych zauvažovala o tom,zda ho nenechávat v době vaší nepřítomnosti doma

Kolemjdouci2
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:29
- Nahlásit

Sushi
Tolleři jsou bezva psi a do vašich podmínek by byl toller určitě vhodný, ale obrovský průser v českém chovu je zdraví Já osobně pokud bych fakt chtěla tollera, tak asi jedině ze zahraničí...
A co flat coated retriever? Ten už je moc velkej? Je černý, takže na dálku respekt budí, povahově bezva, zdravotně taky vcelku cajk...

Sushi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:53
- Nahlásit

jana33> A doma by to nerozcupoval? :/

jana33
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 19:58
- Nahlásit

Sushi
Každý štěně cupuje. Vyhraďte mu místnost,naučte ho na klec nebo ohrádku. Samozřejmě na zahrádce ho nechat můžete,ale musíte počítat s likvidací - i kdyby nechtěně,tak takovej plácek vydupe jako nic,když tam bude běhat. Pak v dospělosti vychovaný pes doma škodit nebude

Sushi
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 20:05
- Nahlásit

jana33> se štěněcí likvidací počítám A kdyby byl doma, stačily by mu ty procházky z pohledu venčení? Ráno v sedm a pak až odpoledne?
A mohla bych se ještě zeptat, ti tolleři, jak by byli nároční cenově (Krmivo, apod.)?

jana33
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 20:12
- Nahlásit

Sushi
Určitě. Každej dospělej pes vydrží čekat na páníčka v práci a na hlavu se nestaví,tu dobu prostě prochrápou.
To cenově moc nechápu,a´t je to toler nebo stejně těžkej vořech,náklady kromě pořizovací ceny budou stejné

impact
Člen
# Zasláno: 21 Dub 2013 21:42
- Nahlásit

Sushi
Máme k adopci..

Trampík je narozen 14/11/2012, údajně kříženec kokršpaněla a retrívra.

Dostali jsme ho od majitele, který na něj neměl čas. Zatím se jeví jako veselé a hravé štěnisko, ač byl zřejmě dost bit. Předpoklad v dospělosti cca 25kg.

Trampík je k adopci, ideálně k aktivním lidem, kteří mají zkušenosti se psy. Do bytu (čistotný), nebo k domku se zahrádkou (chlupatec, může být i venku).

Vzhledem k tomu, že jsem k němu přišla dnes během půl hodiny (toulal se po sídlišti) jak slepý k houslím, budu podrobnosti k povaze přidávat později. Zatím vím, že je kontaktní (i když mírně bázlivý) k lidem, velmi opatrně si bere pamlsky a se bojí aut (byl v cca posledních dvou týdnech na sídlišti sražen autem).

Máte-li zájem o podrobnosti, viz email Gabriela.H@russell-rescue.cz nebo +420 605 936 729 .

bilksa
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2013 07:53
- Nahlásit

Já jsem měla podobné nároky, také jsem uvažovala o tollerovi, pak o kavalírkovi. Nicméně nakonec vyhrál zlatý retrívr po zdravých a aktivních rodičích a nemohu si vynachválit.

Dines
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2013 10:47
- Nahlásit

Sushi

Asi trochu mimo mísu, ale myslím, že by vám vyhovoval pudl - střední nebo velký.
Ale zase tam je otázka, jestli by byl pro maminku dost obranář (ale takový černý královák, 30kg a 60cm v kohoutku už je kus psa, a tmaví spoluobčané se ho bojí dost )
Co se vašich nároků na aktivitu a pod týče, tak je ideální - stejně jako ke kočkám a do bytu na úklid.
Jen je trochu náročnější údržba, ale pokud není pes ve výstavní úpravě, tak to není nijak strašné

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Dub 2013 10:56
- Nahlásit

Já myslím, že vhodný by byl i choďák. Toller určitě taky, akorát nevím jak s kočkama, i když možná kdyby s nima byl od štěněte, že by si zvyknul, ale k dospělému dát kotě by určitě nešlo.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání