Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / První hárání
Autor Zpráva
lomise3
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2013 23:01
- Nahlásit

Dobrý den !
Mám fenu bígla kterou čeká první hárání, chtěl bych jí připustit teď jelikož pak už to nebude možné kvůli stěhování do bytu kde je povolej jen jeden pes. A žádám vás o rady zda je to možné.

Moc všem děkuji za odpovědi !

birma
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2013 23:06 - Změnil/a: birma
- Nahlásit

lomise3
ona je nějaká úplně výjimečná, že by svět tolik ztratil, kdyby neměla štěňata vůbec?

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2013 23:19
- Nahlásit

lomise3
Pri prvnim harani nechat pripustit? To prece nemuzete pripustit!
Ano, je to mozne, aby 7-10mesicni fena mela stenata, je to nicmene proti vsem pravidlum chovatelskym, je to na ukor feny, ktera je sama jeste stene a vyviji se. Psychicky, fyzicky. Strucne a jasne, je to prasarna.

lomise3
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 00:18
- Nahlásit

Tak pro pana birmu, Pro mě výjmečná je a nejde o to co by ztratil svět takovouhle odpověď si strčte za klobouk !!! A fifi jen se ptám jinak děkuji za odpověď

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 01:00
- Nahlásit

Co to je, proboha, za nápad?! Co na tohle poradce chovu? Má vůbec PP? A birma má pravdu, strkat si takovouhle čili rozumnou odpověď za klobouk nemusí.

birma
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 01:17
- Nahlásit

lomise3
1. jsem slečna
2. klobouk nemám
3. pokud je tak výjimečná jen pro vás, tak nechápu, proč ji chcete ohrožovat a vyčerpávat štěňaty, natož v tomhle věku
4. pro většinu lidí je jejich pes potažmo fena výjimečný, kdyby mělo kvůli tomu mít každé takové zvíře potomky, tak se sem už snad ani nevejdem a útulky by víc než praskaly ve švech

lomise3
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 01:28
- Nahlásit

Nechápu vaše pohoršení jelikož nejsem chovatel tak se ptám zde vás co máte zkušenosti a Zdůrazňuji že se ptám !! Pochopil bych tohle všechno pozdvižení kdybych už takovou věc udělal myslel jsem že mi zde poradíte a né že tady ze mě uděláte tyrana zvířat !
Štěňátka jsme chtěli s přítelkyní protože jsme nejednou četli že fena by aspoň jednou štěňata mít měla kvůli pozdějším problémům proto se ptám!

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 09:21
- Nahlásit

lomise3
Fena velikosti bígla by měla mít první štěńata tak ve 2-3 letech. Nakrýt fenu při prvním nebo druhém hárání je prasárna a v PP chovu je to i zákonem zakázáno.
To, že by fena měla mít jednou štěňata a že to něčemu pomůže je blud neskutečnej, jediný, co prokazatelně dle studií pomáhá proti rakovině mléčné lišty je kastrace před nebo po prvním hárání. A logicky taky proti zánětu dělohy, když už jí fena nemá, žejo.
Kdyby každá fena měla štěńata, tak při tom množství štěńat, co každá fena porodí, bychom už tady neměli kam pro psy šlápnout.
Taky se trochu zamyslete, narodí se vám třeba 10 štěńat, co s nima budete dělat? Dneska už je nikdo nechce ani zadarmo, si projeďte inzerce, nabízejí se tam mraky odrostlých štěńat zdarma a nikdo je nechce a si představte, co by vám doma udělalo třeba takových 5 půlročních bíglů.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 09:21
- Nahlásit

lomise3
Dám ti přirovnání. Lidská dívka je fyzicky schopná mít dítě ve dvanácti-třinácti letech. Co bys řekl matce, která chce svou dceru v tomhle věku provdat, aby měla děti?

Jinak to, že by fenka měla mít aspoň jednou štěňata, je stará a zažitá pověra. Jeden vrh nepředejde vůbec ničemu, to by těch vrhů musela mít několik, a to už jsou zase mnohem větší rizika spojená se samotnou březostí a porodem. A navíc kdyby takhle kryli fenky všichni, tak se tu za chvíli pro psy vůbec nehneme. Fenka totiž ve vrhu nemá jen jedno-dvě štěňata, ale šest či deset. A kdyby každý z jejích potomků měl zase štěňata... slyšel jsi někdy o množení geometrickou řadou? To je právě ten důvod, proč by se měli množit jen velmi nadprůměrní jedinci.

Pokud chcete předejít budoucím problémům stran nádorů mléčné lišty, zánětů dělohy apod., nejlepší je po prvním hárání vykastrovat.

lamalucni
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 09:23
- Nahlásit

Maya
já jsem od tebe neopisovala, fakt!

lomise3
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 10:07
- Nahlásit

Děkuji za odpovědi posledním dvou Maya a lamalucni takovéhle odpovědi jsem potřeboval abych pochopil že by to byla hloupost jelikož o tom moc nevím tak děkuji za další informace co se týče fen !!!

Maya
Člen
# Zasláno: 22 Bře 2013 10:49
- Nahlásit

lamalucni
Teď koukám, jak jsme se shodli.

lomise3
Dobrý rozhodnutí, fenka bez štěňat fakt není žádná méněcená a fenka bez štěňat, který by měla rodit ve štěněčím věku, je určitě zdravější fenka.
A to jsme ještě s lamalucni pominuli rizika porodu a kolik fen už umřelo při porodu a nebo těsně po něm na eklampsii třeba a pak detailní popis umělého odchovu štěńat a podobný radosti, císař a tak, ono ten porod není většinou zas až taková hitparáda jak si kdekdo myslí a i běžný porod je pro fenu záhul jak prase a což teprve ten s komplikacema. A to už nemluvím o tom, jaký průvan to udělá ve vaší peněžence.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání