Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / náhlá smrt
Autor Zpráva
mazatko
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2013 21:44
- Nahlásit

Dnes moje 10 měsíční fenka německého ovčáka při běhu náhle padla na zem-nedýchala a netlouklo jí srdce, normálně umřela!Byla pravidelně kontrolovaná u veterináře a neměla žádné známky poruchy organismu. Je to u tak mladého psa běžné?

mazatko
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2013 21:46
- Nahlásit

A na co vlastně umřela?

PetraK
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2013 21:57
- Nahlásit

mazatko
to musí být hrozný, věřím, že je člověk na dně a nechápe.

běžné ro rozhodně není. Ale na co umřela by mohl říct jedině veterinář po pitvě. Mě coby laika napadá jedině nějaká vada srdce, když to bylo tak rychle., tak jako se to stalo třeba u fotbalistů.

corgi
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2013 22:07
- Nahlásit

mazatko
Běžné ani "normální" to jistě není, napadá mě také srdce - tuším, že existuje nějaká náhlá příhoda u dobrmanů a nějaký kolaps u retrívrů, ale nevím, jak jsou na tom NO.
Na našem cvičákovém webu jednou někdo sdílel tohle video - pes taky "najednou" padl. Zkoušeli jste oživovat?
Přesnou příčinu smrti zjistí zřejmě jedině pitva...

Fajka
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2013 22:12
- Nahlásit

mazatko
moje 10 měsíční fenka německého ovčáka při běhu náhle padla na zem-nedýchala a netlouklo jí srdce, normálně umřela
hrozný

Fifi
Člen
# Zasláno: 5 Úno 2013 22:38 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit

corgi
Moc uzitecny video. Dik. Malokdo by asi u psa spravne zareagoval, tohle by se melo vic rozsirit..
mazatko
Neni to normalni a je mi to moc lito. Bez pitvy asi nic nezjistite.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 00:47
- Nahlásit

mazatko
To je mi líto. Rozhodně to není běžné.

kachna_
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 05:41
- Nahlásit

mazatko
známý zemřel na aneurisma, předpokládám, že to také může být u zvířat.
Fifi
Bez pitvy asi nic nezjistite.
Pokud šlo o psa bez PP, asi bych se na to vykašlala (nevím, k čemu by to bylo), u PP psa bych určitě pitvu nechala dělat, už kvůli chovateli, aby se vědělo, jestli tam není nějaká zrada dědičná

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 08:53
- Nahlásit

Fifi
Moc uzitecny video
To oživování ve videu taky není "správný", píšou to tam, že dotyčnej vlastně nevěděl přesně, co má dělat - důležitý je, že to zabralo.

kachna_
Pokud šlo o psa bez PP, asi bych se na to vykašlala
Leda pro vlastní pocit majitele, že to nezavinila nějaká jeho chyba, že tomu vlastně nemohl zabránit. A pro zodpovězení té otázky PROČ? - já bych se chtěla v takovém případě závěru dopídit, aspoň myslím...

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 09:00
- Nahlásit

Tady jsem našla video "správné" první pomoci - paní dělá 15 stlačení na 1 dech, ale našla jsem i 5-10 stlačení na 1 dech (menší pes - míň stlačení)

moll
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 09:10
- Nahlásit

mě se taky na prvním videu zdála ta frenkvence masáže malá, přidala bych častější dýchání do nosu psa a zajistila, aby další člověk jistil psovi hlavu pro případ probrání se a ohnání se kolem sebe - v šoku může pes pěkně pokousat. ten chudák boxik byl po probuzení pěkně zmatený...ještě že do tupa a ne do agresivna.

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 09:39
- Nahlásit

corgi

paní dělá 15 stlačení na 1 dech, ale našla jsem i 5-10 stlačení na 1 dech (menší pes - míň stlačení)

Myslím, že míň stlačení než 15 v řadě je špatně, bude to podobné, jako u člověka. Ono totiž zhruba 10 stlačení trvá, než se oběh natlakuje a pak až těch 5 zbávajících stlačení je pumpování oběhu. Když si pak dáš pauzu na dýchání a nemasíruješ při tom, tlak rychle klesá a další masáž začínáš zase jakoby od začátku. Takže když budeš masírovat třeba 5/1, je to, jako bys nemasírovala a jen dýchala, což je špatně.

Ten chlapík na tom prvním (skvělém) videu vlastně nemasíroval, ale šťastnou náhodou toho psa nahodil

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 09:53
- Nahlásit

Walda

a nemasíruješ při tom, tlak rychle klesá a další masáž začínáš zase jakoby od začátku.

proto je tam asi v tomm druhým videu to zmáčknutí u slabín? Jsem to jen v rychlosti prolítla to video, tak nevím.

Walda
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 10:12
- Nahlásit

PetraK

proto je tam asi v tomm druhým videu to zmáčknutí u slabín?

Jo, já jsem na to druhý video předtím nekoukal.
Ano, ona to tam popisuje, zmáčkne mu břicho, aby se, podle ní, krev vrátila zpět do srdce. No, ale za tu dobu zvládneš tak 4-5 stlačení, už jseš tím pádem na půl cesty zpět a navíc funkci stlačení břicha bych považoval za dost nejistou, hlavně u většího psa.
Tím si tedy moc jistej nejsem.

PetraK
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 10:23
- Nahlásit

Walda
No, ale za tu dobu zvládneš tak 4-5 stlačení, už jseš tím pádem na půl cesty zpět a navíc funkci stlačení břicha bych považoval za dost nejistou, hlavně u většího psa

jo, tak nějak. Podle ní by bylo ideální, kdyby byli dva - jeden masíruje,druhej mačká, to je jasný, tak ale i bez toho se to snad dá zvládnout, když k tomu je šance.

je supr, že se to tu díky corgi obojí objevilo. Určitě bych panikařila jako ta holka, tohle dává člověku šanci zapnout mozek, když už je to jednou nahraný na hadrdisku a o něco se snažit a panikařit až potom.

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 18:10
- Nahlásit

corgi
To oživování ve videu taky není "správný",
Ja vim, cetla sem, ale lepsi neco, nez nic a jen zhroucene sedet vedle psa a narikat...
A to druhy video je bezva!! Diky.

Jebloň
Člen
# Zasláno: 6 Úno 2013 19:14
- Nahlásit

Nahazovala sem psa 3x a fakt sem nepočítala a šťastnou náhodou se 2x zadařilo,potřetí už bohužel ne. :/

Cigi
Člen
# Zasláno: 7 Úno 2013 06:39 - Změnil/a: Cigi
- Nahlásit

mazatko
Zhruba před rokem tady zemřel pes, NO s PP, krásný mohutný pes, lítal po zahradě, najednou se skácel a bylo po něm. Nechali ho pitvat, byl to infarkt. Psovi byl rok

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání