Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Pes nebránil páníčka
. 1 . 2 . >>
Autor Zpráva
w3rca
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 13:50
- Nahlásit

Zdravím všechny pejskaře,
s přítelem jsme si před 2lety pořídili rok a půl starého psa který nebyl pořádně socializovaný a neuměl poslouchat po půl roce jsme ho dali celkem dohromady. Je to kříženec staforda/pitbulla nejspíš.. Miluje všechny lidi stačí když se na něj někdo cizí podívá a usměje už by ho chtěl vítat no a problem je v tom že přítele napadli 3lidi jen tak ho prostě zbyli když byl venku se psem a Náš pes se nijak nezachoval nejspíš někde čuchal.. Nechtěla bych aby někomu ukousnul ruku ale pokousat by si přece jen zasloužil.. Podotýkám že pes žije s Námi v bytě dostává najíst a pozornosti má kolik si zaslouží je to naše dítě... Nebála bych se říct že se má lépé než kde žil pani ho držela 14h doma v garzonce...uplně zdemolovanej byt.. no ale to už je něco jiného prostě si myslím že si polepšil a nijak Nám není vděčný... Znáte nějaký případ kdy by pes nebránil majitele? ať už je to jakákoli rasa.. popř. nemáte nějakou radu ? Vždy jsem ho brala všude sebou, cítila jsem se s ním bezpečně..a teď? Alespon že budí respekt, ale stejně co kdyby mě chtěl někdo znásilnit, přepadnout ... pes se bude koukat a hrát si s vodítkem...

Hipík a Tonička a Rozinka
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 14:17 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

w3rca

Jestli tomu dobře rozumím, tak tu situaci vnímáš tak, že pes tím, že se nezapojil do obrany partnera, neprojevil dostatek vděku...

A tenhle postoj je podle mne špatný. Pes má bůhví co za sebou a buďte rádi, že je relativně v pohodě. Až do teď vám to vyhovovalo.
A najednou má pes poznat, kdy si může dovolit být agresivní a kdy ne?
Pokud bys měla rozhozenýho a necvičenýho psa - obranáře, tak by z toho mohl být pěknej průser.
Spokoj se s tím, že máš psa, kterej klame tělem a pořiď si pepřák.

w3rca
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 14:33
- Nahlásit

Vnímám to tak že nebránil sveho páníčka.. známému když se něco podobného stalo měl venku ročního psa a bránil ho.. Vím je těžké si říct co ten pes má asi v hlavě spíš si myslím že to bral jako nějakou hru jelikož se mu nic takového nestalo a nikdy nebyl v pozici zaútočit na člověka v což jsem samozřejmě strašně ráda. Na jednu stranu je to dobře že nic neudělal jelikož má sílu a težko říct jak by to skončilo.. Ale byla jsem v šoku když přítel přišel domu mám z toho smíšené pocity.. strašně mě překvapilo že se takhle zachoval. Chtěla bych vědět zda se někomu něco takového taky stalo. Podotýkám že to není stašpytel je relativně normální..

w3rca
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 14:36
- Nahlásit

Prostě jsem myslela že to má každý pes v povaze a opravdu mě to překvapilo.. Pániček leží na zemi křičí pomoc a okolo cizí lidi a kopu do něj.. No a pes nic

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 14:49 - Změnil/a: corgi
- Nahlásit

Nejsem odborník na bull plemena, ale mám pocit, že zmíněná dvě plemena byla od počátků šlechtěna k absolutní neagresivitě vůči lidem, ne?

w3rca
Zajímavá je ta otázka "vděku" psa - prostě si myslím že si polepšil a nijak Nám není vděčný - zrovna nedávno jsem na to narazila v knížce "Lidé a psi, střet kultur" a docela mě zarazilo, že autorka tam uváděla, jak většina lidí u psů zcela zcestně očekává touhu zavděčit se a bere si hrozně osobně, když se s tou touhou nesetká. Tak tohle je zřejmě ten případ.
K té obraně - zřejmě půjde opravdu o náturu psa - vořech bez výcviku může páníčka srdnatě bránit do roztrhání těla, zatímco hrůzu budící pitbul tu potřebu z nějakého důvodu nepocítí...

w3rca
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 14:57
- Nahlásit

Ten vděk jsem tam vůbec neměla psát.. Jen jsem chtěla stručně přiblížit naši situaci, a nenapadlo mě zrovna lepší slovo, ale aby bránil z vděku jsem tak nemyslela. Myslela jsem aby bránil svého pána protože ho má rád a protože je to jeho pán.. Já vím že tyto psy utráceli když napadl člověka, nechtěla jsem aby je napadl ale aby bránil, vrčel, vystrašil, cokoli. A chtěla bych vědět zda zná nekdo podobný případ..

Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 14:59
- Nahlásit

corgi
w3rca

Lidé a psi, střet kultur

...vynikající kniha, moc doporučuju...

w3rca
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 15:04
- Nahlásit

Děkuji ráda se něčemu přiučím a snad alespon trošku pochopím jeho vnímání Nás! Miluji psi !

Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 15:12
- Nahlásit

w3rca
...ale aby bránil, vrčel, vystrašil, cokoli

...Bylo krásný zasněný sobotní dopoledne, povotvíraný okna a dveře na terasu, a najednou vidím, jak se ze střechy slaňujou nějaký chlapi a hulákaj rusky...
Můj velký černý pes letěl za nimi a místo, aby aspoň řek haf a vrrrr, málem si vykloubil kyčle jak vrtěl ocasem a v hubě nesl růžovýho králíčka....

(Naštěstí to žádná invaze nebyla, jen bez varování začali opravovat fasády, ale i kdyby byla, myslím, že by Hipík šel natrhat květiny na přivítanou... )

Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 15:15
- Nahlásit

w3rca

Navíc je ta knížka psaná srozumitelným, břitkým a vtipným jazykem, takže to není nějaký nudný mentorování. A je tam i spousta rad k výchově a výcviku pozitivním způsobem.

birma
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 16:02
- Nahlásit

w3rca
Pokud jste chtěli psa, který vás ubrání, měli jste si vybrat trochu jinak. Na druhou stranu mít psa, který hlídá majitele také není úplně sranda, protože musíš neustále myslet o krok dopředu, aby si něco špatně nevyložil a někomu se něco nestalo.

corgi
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 17:45
- Nahlásit

birma
mít psa, který hlídá majitele také není úplně sranda
Naprosto souhlasím, v dnešní době je praktičtější mít psa, který "nehlídá", respektive takového, který s cizími lidmi dobře vychází, nebo je aspoň ignoruje. Život s brazilským filou a podobnými plemeny, která to mají v krvi, musí být nepředstavitelně těžký - pokud zrovna nebydlíte někde na samotě u lesa

w3rca
Chápu, jak to bylo myšleno, že by prostě měl pes svého pána v ohrožení bránit. Ale myslím si, že to není samozřejmost, že ten pes prostě musí mít takovou náturu a pokud možno i výcvik. Uvedu příklad kamarádky, která se zúčastnila výcvikového tábora s Ivo Eichlerem. Měli tam i "noční cvičení", kterého se měli zúčastnit ti, kteří se domnívali, že se na svého psa můžou spolehnout, že je ubrání. Spočívalo to celé v chůzi po lese v naprosté tmě, kdy odněkud náhle vyskočil "útočník" a pes měl volnost jakkoliv zakročit. Žádný, včetně kamarádčiny kanárské dogy, nezakročil, všichni do jednoho buď utekli úplně, nebo vše z povzdálí sledovali...

Fifi
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 18:01
- Nahlásit

corgi
Měli tam i "noční cvičení", kterého se měli zúčastnit ti, kteří se domnívali, že se na svého psa můžou spolehnout, že je ubrání.
Tyhle nocni bojovky nemam rada, krasne to muze pokur.it psovi sebevedomi - a fura panicku neni soudna. Na vsechno je psa potreba pripravit, postupne.
Psu, kteri bez vahani a bez vycviku tvrde zakroci je minimum. Mela jsem tu cest nahodou dva takovy jedince vlastnit - oba rtw - oba pri realny situaci i bez nacviku spravne zareagovali, protoze jsem se bala a oni to citili. Ta soucasna rotvice - ta by mozna stipla, mozna by se nechala zahnat, mozna by prekvapila - ale iluze si o ni nedelam.

w3rca
Alespon že budí respekt, ale stejně co kdyby mě chtěl někdo znásilnit, přepadnout ... pes se bude koukat a hrát si s vodítkem...
Tak jak psali ostatni - peprak do kapsy a treba kurz sebeobrany, smir se s tim, ze mas hodnyho psa a mejte ho radi takovyho, jakej je.

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 19:09
- Nahlásit

w3rca
no chápu ,že tě to se*e,ale bohužel pes nezná slovo vděk a podobně,příprava psa na obranu psovoda je dlouhej cílenej proces a stejnak si výsledkem nemůžeš bejt úplně jistá pokud to nezažiješ doopravdy,tam se pak ukáže... Já znala taky jednoho obyčejnýho vořecha velikosti cca bordery,v životě neslyšel jedinej povel a o ecistenci cvičáků netušili ani majitelé,postarší lidé.Když na procházce v oboře paní napadl nějakej šmejd,pes nedotčen výcvikem jí fakt bránil,ovšem ten sráč měl nůž a použil ho..pes ještě došel domů ale tam umřel..to je docela reálnej scénář,to bys chtěla?

danajasa
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 22:05
- Nahlásit

w3rca
Ftipný na tom je,že pít vůbec neni vhodné plemeno k bránění spíš lidi uvítá a ulíže k smrti,páč u již zakázaných soubojů si psovodi vyměnily psy a naprosto cizí člověk manipuloval s cizím psem,takže tydle klucí jsou paradoksně dost selektovaný aby člověku neublížily ani za zlatý prase(to co z pár kusů udělal cíleně člověk a dělá tu negativní reklamu tomu plemeni,je zlomek celku) můžeš začít cíleně chodit na obrany a cvišit ho k bránění,ale pokud nevíš co má za sebou můžeš docílit taky naprosto opačného efektu a budeš mít nervní utikané zvíře co startuje po každém kdo připomíná fíka to to je cesta do pekla

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 23:28
- Nahlásit

nějaký chlapi a hulákaj rusky...
Můj velký černý pes letěl za nimi a místo, aby aspoň řek haf a vrrrr, málem si vykloubil kyčle jak vrtěl ocasem a v hubě nesl růžovýho králíčka....

Zrovna nekvet šeřík nebo co? Nekoukal s Tebou Hipík nějak moc často na filmy o osvobození Československa?

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 23:32
- Nahlásit

w3rca
Já bych byla ráda, aby si moji psi to bránění odpustili. Né, že by mě bránili doopravdy, ale když se někdo blíží, tak rádi vyletí a štěkají. Potěšilo by mě, kdyby jednou drželi hubu a čuchali si v klidu opodál tak, jak to udělal Váš pes. Aspoň by nepřišli v případné bitce k úhoně.
Jestli chcete psa na obranu, pořiďte si NO a naučte ho to.
(Mimochodem: jeden pán s NO s nacvičenými obranami se velmi smál pánovi s vořechem. Ale když pán s NO dostával v parku do držky, tak NO stála vedle a vrtěla ocasem. Doletěl ovšem vořech pána číslo dvě a zahnal útočníka. Pán s NO totiž své NO v tom tumlu, když dostával přes držku, zapomněl dát svojí feně povel. Voříšek na povel nečekal a vrhl se do akce i bez něj.)

Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 23:46
- Nahlásit

w3rca
danajasa
můžeš začít cíleně chodit na obrany a cvičit ho k bránění, ale pokud nevíš co má za sebou, můžeš docílit taky naprosto opačného efektu a budeš mít nervní utikané zvíře co startuje po každém kdo připomíná fíka to to je cesta do pekla

Přesně tak...

Našlo by se tady spousta žádostí o radu v situaci, kdy psi (ať už cvičení v obranách či ne) sejmuli návštěvu, pošťáka, rodinného příslušníka... V mnoha případech pes "jen" bránil svýho člověka a třeba i banální rodinnou hádku vyhodnotil jako ohrožení svýho majitele a zasáhnul. Jak takoví psi většinou končí ani nemusím psát...

Vero
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2012 23:52
- Nahlásit

Já myslím, že w3rce nejde o to, že nemá psa na obranu, ale že si prostě to, že pes nereagoval, vyhodnotila, že nemá páníka asi rád, že na něj kašle, když ho nechal zmlátit a nezajímalo ho to.

Takže to co píše corgi s tím výcvikovým táborem je určitě dobrá odpověď.

Já si o svým psovi myslím, že patří k těm, co nemají tu náturu a co by si nejspíš všimli, ale stejně nevěděli, co s tím, a nechali to plavat.

Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 00:10 - Změnil/a: Hipík a Tonička a Rozinka
- Nahlásit

Vlčáčková
Nekoukal s Tebou Hipík nějak moc často na filmy o osvobození Československa?

Ne ne.. Prostě nomen omen...
Jeden můj paranoidní známej, kterej dělá na Bisu, říkal, že von by začal rovnou bez varování střílet...
Já jen třímala v pravý ruce zubní kartáček, mžikala očima, jestli se mi to nezdá a říkala si že, moc piju anebo málo piju...
No, a Hipík vítal...

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 00:44
- Nahlásit

Ještě, že to hoši slaňovači nevyhodnotili špatně a po vzoru BISáka nezačali po Hipíkovi rovnou bez varování házet kladiva!

danajasa
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 00:45
- Nahlásit

Verože pes nereagoval, vyhodnotila, že nemá páníka asi rád, že na něj kašle
Pani já vám nevím hmyzáková na mě kašle jak na placatý šutr,ale jde li o její buřt co mám v kapse stává se obávaným zabíječem patním v podstatě ůtočí na všechny její jediné štěstí je mínus cca 40kg jinak už je mrtvá hned po-pečovatelce, 3poštačkách, sousedovic dětech a 50kolemdoucím včetně třech opravářů takže steklej pes taky neni zrovna terno spíš vo nervy

worick
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 12:42 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

w3rca
Tak asi by mi táhnuli hlavou stejné myšlenkové pochody jako vám doma, ale je to přesně jak píšou holky, neřkuli jak davidkova renata Stalo se mi, že byl pes se mnou venku před bránou a jen šel kousek po cestě kouknout, kdo to tam jde a chlap na něj okamžitě vytáhnul nůž. Nešlo o žádnou konfliktní situaci, pes se šoural, prostě byl zvědavý, je to plemeno, které absolutně na lidi neútočí...I když mi známí tvrdí, že by mne moji dva velcí psi v mezní situaci jistě bránili, za a) tomu nevěřím, neb jsou vychovávaní k lásce ke všem a za b) bych to po této zkušenosti v žádném případě nechtěla!
Nosím pepřák a někdy si tak přemýšlím, kdyby se zjevil někdo s nožem, nedejbože pistolí, jak bych dokázala zachránit psy, jelikož předpokládám, že kdyby chtěl něco udělat mě, první by se hleděl zbavit psů...

aren
Člen
# Zasláno: 29 Pro 2012 13:16
- Nahlásit

Já pejsky důsledně vedu k tomu, že do sporů mezi lidmi jim nic není a nepřeju si aby je řešili. Taky vždy když bylo nějaké ohrožení tak se schovávali za mně, v krajním případě utekli a čekali za rohem. Což je dobře, protože by buď sami přišli ke zranění - útočník který se rozpakuje zranit mě nebude se rozpakovat "poškodit věc" - psa, anebo by sami útočníka zranili a to by znamenalo velký průšvih, dokazování vztekliny, placení bolestného a léčebných výloh, naléhání na utracení statečného pejska.
Takže bohu díky, ať jsou za posery.
Vůči druhým zvířatům brání.

MarťaB
Člen
# Zasláno: 10 Srp 2013 18:26
- Nahlásit

To je povahou psa a člověk to moc nezmění. Taky mám teď fenku, u které vím, že napadnout mě někdo, zaštěkala by, zavrčela, ale dojít to dál, strachy zdrhá.. tohle je jako u lidí, někdo loajální vůči přátelům je a někdo není. Někdo si "spočítá", kdy by se mu ta loajalita nemusela vyplatit a někomu je to jedno a stejně bránit přátele bude. A zdaleka to není o tom, jak dobrými přáteli tomuto jedinci jsme..

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 11 Srp 2013 15:39
- Nahlásit

w3rca
Má osobní zkušenost se psem "obranářem" je taková, že pokud chceš, aby pes vítal kamarády a zabíjel nepřátele, tak nastává problém, jak má pes rozlišit, kdy se páníčkovi ubližuje a kdy ne... má na to mít nějaký povel? To se dost špatně učí a chápe... Ale k tomu, co jsem chtěla... kamarádka má na zahradě psa, kterého učili k tomu, aby každého, kdo vstoupí bez jejich společnosti na zahradu pořádně "pohlídal".... dopadlo to tak, že na to spousta lidí zapomněla, nebo o tom nevěděla, zazvonila, otevřela branku a šla... dopadlo to pokousanou babičkou, dítětem bez ucha a mnou s jizvou na prsu... Psi kteří jsou vychováváni k tomu, aby ubližovali - za jakékoli situace - jsou v rukou neprofesionálů časovanou bombou... Půjdeš večer po ulici, potkáš kámošku, obejmete se a pes po ní vystartuje, protože to bude brát jako útok... Radím Ti, vykašli se na to a jak Ti tady někdo nahoře psal... buď ráda za psa, co klame tělem, pořiď si pepřák, nebo se vyhýbej destinacím, kde hrozí nebezpečí.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2013 22:01
- Nahlásit

ErzebethB
No, tak pokud mám takového psa, tak prvořadě neustále zamykám branku, ven chodím zásadně s košíkem a kámošky vědí, že se na mě v přítomnosti psa nemůžou jen tak vrhnout...

jak má pes rozlišit, kdy se páníčkovi ubližuje a kdy ne... má na to mít nějaký povel? To se dost špatně učí a chápe..
Pokud je to pes "hlídacího" plemene, měl by tyto situace umět sám od sebe rozeznat a sám reagovat. A na takových povahách by se mělo chovat.

kachna_
Člen
# Zasláno: 13 Srp 2013 22:29
- Nahlásit

učili k tomu, aby každého, kdo vstoupí bez jejich společnosti na zahradu pořádně "pohlídal"....
to si spíš měli koupit a normálně vychovat špice
ErzebethB
potkáš kámošku, obejmete se
a pokoušu jí první, páč strachová agrese u paničky je holt sfiňa

Neumi
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2013 07:05
- Nahlásit

Pokud je to pes "hlídacího" plemene, měl by tyto situace umět sám od sebe rozeznat a sám reagovat
Je to tak. Jenom může být potřeba mu na začátku trošku pomoct s tím rozlišováním (náš přecivilizovaný a přelidněný svět není ten, do kterého byla ta plemena vyšlechtěna) a pak máš dokonalého a přitom bezpečného bodygarda.

ErzebethB
Člen
# Zasláno: 14 Srp 2013 11:44
- Nahlásit

LucieS
No ono bylo pochybení ještě na vícero stranách, ale dle mého důležité je, že pokud není člověk znalý problému a vedlejších účinků, může z toho být pěkný průser.

kachna_
Jo jo, naše začala štěkat na zvonek... tak přemýšlím, jestli to zarazit, nebo to nechat být, ale štěkne jen párkrát a pak čeká a čumí na telefon u dvoří

. 1 . 2 . >>
Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání