| Autor |
Zpráva |
BubbaJay
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 10:43
- Nahlásit
Zdravím,
jsem studentkou na VFU a přemýšlím nad pořízením pejska. Kromě dvanáctileté fenky z útulku, jsem ještě psa neměla. Čili nemám moc zkušeností s výcvikem. Spolubydlící vlastní Bearded colii a na všechny moje všetečné dotazy mi zatím odpověděla a přislíbila mi pomoc Ještě to nějakou dobu potrvá, než si budu moci vzít štěňátko, takže času na studium o výchově a výcviku mám spoustu.
Chtěla bych se zeptat, které plemeno je pro začátečníka nejvhodnější? Psa chci mít jako společníka. Sice žiji v bytě, protože jinou možnost teď nemám, ale často z něj utíkám a trávím většinu času venku. Túry, kolo, brusle, koně. S pejskem bych se určitě chtěla věnovat psím sportům, i když nemám závodní ambice, ale jen tak pro radost. Plus ho učit povely typu ukliď si hračky apod. pro radost.
Moc toužím po borderce, ale čim více nad tím uvažuji, tím více se mi jeví vhodné pořídit borderku až po zkušenostech s jiným psem. Mám známé, co mají fenku. Je úžasná, nádherná a šikovná. Ale i oni před ní měli několik jiných psů.
Nedávno jsem narazila na Českého strakatého psa. Zdá se mi vhodnější jako první pes.
Zajímají mě Vaše osobní názory. Ptám se všech okolo sebe, na fórech a sbírám informace, abych se pak správně rozhodla. Zkazit se dá kterýkoli pes, ale já na to nebudu úplně sama. Mám okolo sebe spoustu spolužáků, co mi pomohou.
Děkuji
|
birma
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 10:52
- Nahlásit
BubbaJay
Strakáči jsou úžasní, houževnatí a nenároční
Ještě mě napadl při výčtu tvých aktivit pudl - střední nebo královský - jsou to milí, aktivní a učenliví psi a pokud se ti nelíbí výstavní střih, tak když je vezmeš strojkem, bude vypadat najednou úplně jinak
Zkazit se dá kterýkoli pes, ale já na to nebudu úplně sama. Mám okolo sebe spoustu spolužáků, co mi pomohou.
Pomohou ti ho zkazit?
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 10:56
- Nahlásit
BubbaJay
Co šeltičku?
birma
Pomohou ti ho zkazit?
Tak o tom bych nepochybovala. To je hned. Ještě příbuzní jsou v tom dobří.
|
BubbaJay
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 11:09
- Nahlásit
Pomohou ti ho zkazit?
Až po odeslání jsem zjistila, že to zní blbbě
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 11:09
- Nahlásit
Bordera pro začátečníka - a proč ne? Je to plemeno vyšlechtěné k úzké spolupráci s člověkem - k tomu, aby svému pánovi plnilo "co mu na očích uvidí" (mírná nadsázka samozřejmě). Každopádně je podle mě daleko náročnější ji zaměstnat, než vychovat
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 11:12
- Nahlásit
Já doporučuji nějakého z retrívrů na výchovu jsou prima a sportovat se při dobrém výběru chovky rozhodně dá. Sama s goldenkou chodím tůry, běháme flyball, věnujeme se zároveň canisterapii a loveckému výcviku. Celkem obstojně si i zaskáče agility. Pokud jsem ale měla zkouškové a času bylo málo, tak je to pes, který prostě vydrží tři dny ležet a jen dojít na krátkou procházku. Takže přesto, že je hodně aktivní, mi nezdemolovala byt.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 11:17
- Nahlásit
bilksa
Jo, to je fakt... flat nebo toller by mi pro zadavatelku přišli ideální, možná i ten golden nebo labrador, pokud se zaměří na lehčeji stavěné linie s dobrým zdravím. Ale zase pokud je její vysněný pes bordera, vybere si štěně po míň akčních rodičích a dokáže mu dát dostatek zaměstnání, tak bych se toho taky nebála - připadá mi jako zodpovědný člověk, který nejde do pořízení psa bez rozmyslu.
|
bilksa
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 11:34
- Nahlásit
lamalucni
U labroušků je to teď hodně o výběru - je to teď samý obrovský mastodont, ale dají se sehnat.
Tollera bych se trošku bála, znám jich dost, co nemají vyrovnané povahy a také hodně nemocných... Ale flat je parádní a i aktivní golden - já si nemohu vynachválit a to jsem měla křížence, jezevčíka, kokra a dva ovčáky. Nakonec jsem skončila u goldena.
BubbaJay
Když bys uvažovala o nějakém z retrívrů, zaběhni k nám do fóra - !Retrievři! a prober to tam.
|
BubbaJay
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 16:44
- Nahlásit
Děkuji za další plemena. Nejspíš si vezmu papír a budu si u různých plemen sepisovat pro a proti Výběr bude ještě náročný
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 16:53
- Nahlásit
BubbaJay
Nebo obepiš útulky, zda tam nějakého pejska, který se projevu tak, jak potřebuješ, nemají.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 16:59
- Nahlásit
BubbaJay
Držím palce s výběrem!
Plemen, která by tvým podmínkám vyhovovala, je spousta - určitě desítky. Co třeba chodský pes, krátkosrstá kolie, některý z ovčáků (třeba bílý švýcarský ovčák), stafbulík? Každé z jmenovaných plemen je úplně jiné, takže doporučuju nejdřív si ještě víc ujasnit své požadavky a své možnosti. Co od psa přesně očekáváš stran povahy a temperamentu - a co přesně mu můžeš nabídnout
|
marťula
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 17:09
- Nahlásit
Za sebe doporučuji labrouše...Sama mám také prvního psa, kupovala jsem ho pro radost, ale svou perfektní povahou, šikovností a chutí do práce mě dotáhla k záchranařině, ke cvičení poslušnosti, ke stopě... A když je potřeba, prostě leží doma, chrápe a moc to neřeší. Chce to jen pečlivě vybírat chovku a rozhodně nebrat psa bez papírů...já to málem udělala a teď jsem moc vděčná za to, že mne lidé na netu přesvědčili ke koupi papíráka...
|
Eninka
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 19:10
- Nahlásit
BubbaJay
Moc toužím po borderce, ale čim více nad tím uvažuji, tím více se mi jeví vhodné pořídit borderku až po zkušenostech s jiným psem
ahoj, já si nemyslím, že zrovna pro borderku potřebuješ zkušenosti ještě s jiným psem. Ono totiž nejde až tak jen o to, co vybereš za plemeno, ale jak jej vychováš a jak se mu budeš věnovat. Já borderku mám, vychovat se dá vpohodě, ale je to torpédo, neustále něco vyžaduje, nějaký "zaměstnání", to, co píšeš, že bys chtěla se psem dělat by bylo pro borderu ideální,
já bych šla do borderky, jsi mladá a máš plno aktivit, značka ideál.
|
hancaw
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 19:39
- Nahlásit
BubbaJay borderka je pes pro velmi aktivního člověka. rychle pochopí co chceš a taky co nechceš a pak vynajde milion způsobů jak obejít tvoje zákazy, bude tě pořád zkoušet kam může zajít a co jí projde. Není nic horšího než bordera co se nudí, to pak může vyústit v agresivitu. Jinak z vlastní zkušenosti je to super pes pro jakýkoliv sport nebo aktivitu. Záleží pouze na tobě.
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 19:49
- Nahlásit
border kolie, australský ovčák, šeltie, krátkosrstá kolie
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 20:43
- Nahlásit
BubbaJay
No já si myslím že ten Český strakatý pes by byl ideální
Labradora nevím nevím, na studenský život mi to přijde jako už dost velké a mohutné plemeno (byt, přeprava, finance).
|
Tony
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 20:46
- Nahlásit
BubbaJay
jo a myslím, že možná znám spolubydlící :-D
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 7 Zář 2012 21:11
- Nahlásit
BubbaJay
Borderka se vychovává a cvicí lehce a myslím, že v tom je vhodná i pro začátečníka, ale je fakt akční a člověk se jí musí pořád věnovat, u koně, bruslí, kola ti klidně uběhne 60 km, ale bude se nudit a za 5 minut bude odpočatá, jí se spíš musíš věnovat a unavit jí psychicky, jedině tak jí utaháš, pokud chceš jen jako doprovod na tyhle akce, tak to bych fakt volila jiné plemeno.
|
BarbaraBii
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 08:34
- Nahlásit
jako začátečník jsem si pořídila štěně borderky. Zatím to je v pohodě. (Jsou jí skoro 4 měsíce).
Jinak je to pěkný divočák a volím hry na přemýšlení po tom je utahaná jako mimino
|
kokrvnouzi
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2012 12:08
- Nahlásit
Nevidím problém v borderce pro začátečníka, pokud víš do čeho jdeš, že jsou to torpéda co potřebují zaměstnat, tak nevidím problém. Osobně bych volila fenu, bývají mírnější. Ale ani strakoš není špatná volba. Prostě bych zvolila plemeno zhruba střední velikosti, které je dobře cvičitelné. Hlavně si velmi dobře vyber od koho si pejska koupíš, pokud jdeš do plemene a chceš opravdu takové vlastnosti jaké má mít, zvol štěně s PP i když třeba nechceš na výstavy. Ovšem i chovatelskou stanici si musíš dobře zvolit, není to jako koupit v krámu housky a každé štěně s PP nerovná se kvalitní odchov. Připrav se na větší finanční obnos za štěně, ale zase budeš mít to co bude odpovídat ceně, kvalitně odchované štěně po dobrých rodičích, testovaných na dědičné nemoci, možnost prohlédnout si štěňata z předchozích vrhů atd. A nebo varianta třeba ročního psa z útulku, takového, který by se hodil na nějaké psí sporty, z vlastní zkušenosti vím, že se tam dají vybrat opravdové skvosty.
|