Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Vhodný obojek
Autor Zpráva
Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 17:19
- Nahlásit

Máme fenku Výmarského ohaře (1 rok) a nevím jaký vhodný obojek. Vyzkušela jsem už nylonové, řetízkový stahovák (jednořadý, zapnuty na nestahování) a kožený obojek. Ale žádný mi nepřipadal ten pravý. Nylonový se neustále povoloval, na stahováku se dusila a kožený se vytahal a tak mi byl skoro na nic. Takže teď se rozhoduju mezi nylonovým obojkem na železné zapínání (něco takovýho jako nosí psi typu bull) a nebo řetízkový nebo nyloový polostahovák. Prosím poradťe, chtěla bych aby to pro feňuli bylo phodlný ale když by táhla tak abych s ní mohla škubnout a trochu to cítila ale hlavně trvám na tom pohodlí a aby se nikde nezachitila. Děkuji za odpovědi

corgi
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 18:30
- Nahlásit

Terka a Amy
Tak to je zajímavá otázka - každému majiteli (i psovi) může vyhovovat něco jiného. Pokud se na stahováku dusila, nebyl používán tím správným způsobem - tedy zapnutý na stahování a škub-povol-škub-povol. Souhlasím, že pokud je na vodítku "v tahu", nylonové se sponou povolují. Pokud má takový tah, že se i kožený obojek tolik vytáhne, pořídila bych nylonový polostahovák a intenzivně se věnovala výcviku chůze na vodítku (neříkám u nohy) bez tahání. Vždyť to musí být o nervy a o ruce...

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 18:42
- Nahlásit

No pravě že stahovák měla zapnutý na nestahovaní. Na cvičáku zvládá chůzi u nohy perfektně, teď se připravujeme na zkoušky, ale venku to nějak nejde. Pravda moje ruce jsou chudáci:P

corgi
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 18:46
- Nahlásit

Terka a Amy
Já nemyslím "zkouškovou" chůzi u nohy, nevím jak ostatní, ale já na procházce povel K noze používám minimálně - když míjíme jiného psa, kterého neznáme apod. Většinu času na vodítku jdou mí psi prostě v dosahu vodítka tak, aby netáhli. Ten starší to dělá automaticky, mladší fena ještě občas zatahá, následuje povel Pomalu, případně škubnutí, když zabere víc. Jakmile zvolní tempo, pamlsek. Starší pes se takhle naučil respektovat rozsah vodítka a zatahá opravdu ve výjimečných situacích, třeba za fenou.

danajasa
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 18:48
- Nahlásit

Terka a Amy No a co zkusit tu haltinu?aspon pro začátek než budete mít ruce jak orangután Čímž nebude tahat tudíž vám vydží i třá obojek háčkovaný zdobný http://www.psychologiezvirat.cz/pomucky/halti-ohla vka/

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 18:54
- Nahlásit

Jo s těma pamlskama to jsem taky zkoušela potom šla ukázkovou chůzi u nohy ale po chvíli na mně začala skákat a chůze byla v Prčicích. Jo ohlávku taky máme ale používám jí jen vyjímečně, třeba když jdeme někam kde je hodně lidí. Ale zaím děkuju za rady

danajasa
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 19:01
- Nahlásit

Terka a AmyHele tak eště tento http://www.allpet.cz/p10207-patento-pet-dog-obojek -sport-l-cerny-51-60-cm/ my na něm i chodíme na obrany a má to ouško a hlavně za rok se nepohnul ani o píd a pakůn má svejch50kg takže když zabere na figuranta dostává obojek záhul a je polustrovanej tak krk jak v bavlnce(psí krk,můj trpí i se zádama aby se rozumělo jako)

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 19:03
- Nahlásit

Ten je hezkej a na svojí kvalitu docela levnej, tak to zvážim. To tu naší obrany nebaví zato agility...

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 20:18
- Nahlásit

Prosím poradíte, ještě někdo?

Dines
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 22:34 - Změnil/a: Dines
- Nahlásit

Terka a Amy
Já mám na psy tenounké stahováky - výstavní.
A nebo pak obojky od MAGu s vyšitým jménem.
Ale pes je naučený netahat a na čubu nemám nervy, tak chodí na volno - jinak ta se dusí naprosto na všem.
Já bych sáhla po nějakém nylonovém, v tvém případě asi i polstrovaném a na klasické zapínání - ne přezku. Ten musí přežít psa i tebe

obojek od MAG

Fifi
Člen
# Zasláno: 21 Kvě 2012 23:54
- Nahlásit

Terka a Amy
Ja myslim, ze tohle zadny obojek nespravi, meziclanek obojku a voditka asi dela neco spatne. Neboli ty. Aby rocni fena vymara tahala tak, ze bys mela pri beznym provozu ruce jak orangutan, tak je asi nevylitana, nevyradena, nevybita? Nebo za jakym ucelem vlastne ma byt obojek pouzit, kdyz na cvicaku slape hezky? A haltinu taky znas..
Zkus v klidu popremyslet, asi te ma dost na haku, kdyz nejste na cvicaku. Tak zlepsit vzajemny vztah, zacit delat se psem blbiny i mimo cvicak. Bud pro ni necim zajimavejsi nez okolni prostredi, postupne naucit povel Pomalu, neni treba obojku spesl nebo skubani, jen trochu citu pro to zvire, ktery vlastnis. A hlavne rocnimu vymarovi poskytni dostatek pohybu, tam je mozna "zakopany pes".

lucYnka XIII
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 00:44
- Nahlásit

danajasa
hele ten obojek vypada zajimave, ja budu muset taky Tobisovi nevo poridit, ale asi je vdelkj problem, kdyz ma kolem krku 37cm a tenhle obojek ma 41, skoda, on se hodne vyvlikava tak potrebuje tesnej. To je normalne utahovaci, ze by se ram kdyztak vrazila dalsi durka?

stetisek123
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 08:42
- Nahlásit

Fifi
zas bych chtěla lajkovat

Taky si myslím, že je podivný, že se vám vytahuje přezka z nylonu, koženej vytahává, stahovák škrtí. Já bych prostě svýmu psovi nikdy nedovolila tahat! A toho co si pučuju prostě škubnu nebo použiju jiný umravnění. Má povel "pomalu", kterej chápe,ale brzo zapomene, tak musím často opakovat. Má nyloňák a nikdy se mu nepovolil, když ho mám na stahováku, tak netahá vůbec. Prostě souhlas s Fifi, něco je špatně jinde než na straně obojku...

stetisek123
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 08:42
- Nahlásit

lucYnka XIII
to sem si taky všimla, tak mu přidělej dirku, nebo nylon polostahovací

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 09:23
- Nahlásit

Terka a Amy

douhlasím s Fifi, že by to chtělo doladit, aby měl pes důvod se na tebe soustředit, když to po něm chceš. Stejně jako corgi - povel K noze máme buď při cvičení, nebo když míjíme cizího psa, nebo malé dítě atd. Jinak máme buď povel Pomalu (když je na vodítku) a nebo Se mnou, když jde navolno a chci ho mít v dosahu.
Mám vižlu, takže vím, jak jsou ohaři temperamentní , začněte hrát hru - Já jdu jinam, než jdeš ty! tzn. jakmile pes má tendenci táhnout, otáčím se do protisměru a bez řečí, upozorňování atd jdu na druhou stranu , jakmile se pes připojí, jdeme spolu, pochválím, odměním. Sice u toho člověk vypadá jako pako , ale pes se naučí, že to není on, kdo volí cestu směr a rychlost, ale ty. Plus jí vezmi na vodítku do lesa mezi stromy a tam takovou svižnější chůzí mezi těmi stromy choď, pes se naučí, že když se nechce zamotávat, musí se soustředit na to, kudy jdeš TY a ne co chce zrovna on. Ty neděláš nic, jen jdeš a chválíš, když pes jde dobře s tebou.

žanda
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 09:40
- Nahlásit

PetraK
[u]Ty neděláš nic, jen jdeš a chválíš, když pes jde dobře s tebou. ..........¨neumím to proložený písmo - .tak hezky jsi to napsala, že jsem se tu musela fakt začít usmívat - to vůbec nemyslím špatně- jen jsem si sebe představila před mnoha lety zpět) ovšem při troše výdrže sklidíš co jsi zasela)

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 09:44
- Nahlásit

žanda

jen jsem si sebe představila před mnoha lety zpě

no vono to hned dobře nejde, to je pravda, ale musí se začínat od malinkatých úspěchů a ty pak natahovat.

při troše výdrže sklidíš co jsi zasela)

no jo nic nejni zadarmo.

to mi ale připomíná, že bych měla pro Terka a Amy zdůraznit, že musí mít tu trpělivost, nečekat zázraky hned a hlavně ocenit a pochválit jakýkoliv malý úspěch, počítat s tím, že pes nejdřív těch normálních společných netahavých krůčků udělá jen pár a přesně v ten moment musím výrazně -ale klidně, abych psa svým hlasem zase nevyjančila - pochválit a odměnit.

Vero
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 12:16
- Nahlásit

PetraK
a přesně v ten moment musím výrazně -ale klidně, abych psa svým hlasem zase nevyjančila - pochválit a odměnit.

. jojo... "áááno, tááááák se pěkně šlape na vodítku...."- "ale prrrrrd", páč psisko v tu chvíli usoudí, že představení skončilo a může zasejc zatáhnout

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 12:22
- Nahlásit

Vero
jojo... "áááno, tááááák se pěkně šlape na vodítku...."- "ale prrrrrd", páč psisko v tu chvíli usoudí, že představení skončilo a může zasejc zatáhnout

no jo, ono jde o to snažit se psa natáhnout na sebe /i tím pamlskem, hračkou, kterou držím v ruce/, můžu na psa tiše mluvit, aby to upoutalo jeho pozornost. V tom lese po čase pes zjistí, že je to dost otravný, takhle se tam mydlit mezi sosnama a časem jde radši v klidu s tebou.

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 14:23
- Nahlásit

No o tu aktivitu bych se nebála, každý den chodí 3x denně na hodinuapůl dlouhý procházky,víkendu chodíme na výlety a jezdíme na in-lineovkách a má 2x týdně agility. Právě vztah k ní mam dobrý- já na ní totiž mluvim tím už zmíněným hlasem jojo... "áááno, tááááák se pěkně šlape na vodítku...." a ona je potom celá šťastná že jsem dobře naladěná a už ví že se bude házet míček tak zase táhne a pak řeknu pomalu ona nic a tak s ní škubnu a od tý doby dá ocas dolu a když já potom začnu skákat jako šašek tak ona stejně nic (jako by byla uražená, protože jsem s ní škubla) a zábavná procházka se nevidaří

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 14:55
- Nahlásit

Terka a Amy
každý den chodí 3x denně na hodinuapůl dlouhý procházky,víkendu chodíme na výlety a jezdíme na in-lineovkách a má 2x týdně agility.

no ono jde taky o to, aby měla nejen vyběhaný tělo, ale taky unavenou hlavu. Protože oni hrozně dobře regenerují, znám to. Důležité je i zaměstnat mozek, to je unaví mnohem víc.

Právě vztah k ní mam dobrý-

ale to jo, jen ono jde o to, aby se ona navázala na tebe a uměla respektovat a ne si prosazovat svoji vůli.

s ní škubnu a od tý doby dá ocas dolu a když já potom začnu skákat jako šašek tak ona stejně nic (jako by byla uražená, protože jsem s ní škubla) a zábavná procházka se nevidaří

tak s ní neškubej. Nejdřív jí venku unav a pak s ní jdi tu chůzi na vodítku cvičit někam do klidného prostředí. Možná nejlíp zkusit jak vám to bude po procházce fungovat doma - klidně v bytě, dej jí vodítko a nacvičte si doma v klidu, jak si představuješ, že by měla s tebou chodit, dej si do ruky pamlsek, ruku nech v jejím zorném poli a na vodítku se učte chodit doma. Až to bude umět doma, přejděte tedy ven, do klidného prostředí, kde jí nebudou rušit jiní psi, lidi, zajímavosti a tam si cvičte chůzi na prověšeném vodítku. Až tohle půjde-běž tam kde jsou lidi ale zatím bez psů... ty přidej, až zvládnete lidi v okolí. A i tak nejdřív ti psi ať jsou v dálce. Nevím jestli to vysvětluju dobře, vysvětlování není moje silná stránka . Hlavně nepospíchej, je to mladý nevybouřený zvíře, nechtěj zázraky a nemožné do tří dnů. Tohle se musí učit od štěňátka, pak je to snadnější.
Plus bych ještě - zase nejdřív doma a až pak přejít ven - začala učit oční kontakt, aby si pes zvykl tě sledovat . Nezapomeň, že vše co učíš musíš učit postupně -tedy nejdřív doma, pak venku bez rušivých elementů a ty pak přidávat postupně a zmenšovat vzdálenost, prodlužovat čas a úsek (myšleno tím to, že třeba začneš s tou chůzí na pár krůčcích, pak přidáš pár metrů, pak zase.... nebo u odložení, pes leží nejdřív u tvé nohy, pak si poodstoupíš, pak ještě, ještě, nejdřív leží chvilinku, pak déle a déle. Nic nejde hned a najednou.

Terka a Amy
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 15:09
- Nahlásit

Tak to ona učinlivá je oční kontakt umí dobře, ten jsme cvičili momocí klikru, a umí hodně triků z dogancingu takže učení by neměl být problém a mozek taky docela zapojuje teď zrovna cvičíme rovnováhu na gymnastickém míči a uvědomování si vlastních končetin. Moc děkuju- pochopila jsem to Určitě to zkusíme- pokud nám nedojdou pamlsky

PetraK
Člen
# Zasláno: 22 Kvě 2012 15:40
- Nahlásit

Terka a Amy
Moc děkuju- pochopila jsem to Určitě to zkusíme- pokud nám nedojdou pamlsky

není zač. chce to opravdu jít po krůčkách. A ještě jedna věc mě napadá - člověk hodně často učí psa spoustu věcí najednou a nedopilovává ten základ. tak se možná soustředit - i vzhledem k věku a třeba probíhající nebo nastupující či se blížící pubertě - na pilování cviků poslušnosti jako takové. Páč oni pesani to cvičení triků berou jako fajn zábavu," jojojo to nás baví, baví, baví" - ale berou to jako hru, takže se to rádi učí a rádi to cvičí, kdežto u cviků poslušnosti mají tendence na to tak trochu kašlat.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání