Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / článek z ppč
Autor Zpráva
žanda
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 09:15
- Nahlásit

V posledním čísle psa přítele je článek o SBT. Paní chovatelka ,mmj, píše i o testech proti dědičným vadám.
Zajímá mě jedno: když jsou oba psi negativní, štěňata se pak testovat nemusí, jak z šlánku vyplývá , ale kde to ale mají rodiče i jejich potomci uvedno...v pp?
Pokud pes je přenašeč genu, má to v tom pp napsané???
Díky

Koko
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 10:52
- Nahlásit

Ano, cca 4 roky co se testuje se to u uchovněných jedinců zapisuje do PP. Evidenci vede poradkyně chovu SBT, ta dává podklady po odkontrolování plemenné knize. Velká většina štěňat je dnes geneticky clear na obě nemoci, ale je povoleno krýt ještě netestovaného jedince s čistým a přenašeče s čistým. Tam si pak buďto necháš otestovat sama jako majitel, nebo chovatel nechá otestovat celý vrh ještě před prodejem.

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 12:52
- Nahlásit

Koko
Hele víš, co mi řekni.. Když se kryje čistý s přenašečem, jsou štěnda přísně 50 na 50? Nebo je možný, aby dejme tomu z devíti štěňat byly 2 čistý, 7 přenašečů?

Čistě ze zvědavosti.. Už mi to chvíli vrtá hlavou, ale ještě jsem se nějak nedostala k tomu se někoho zeptat.

kachna_
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 12:58 - Změnil/a: kachna_
- Nahlásit

Gi a smečka
hele jestli je tam taková ta slušná dědičnost, co se řídí Mendelovejma zákonama, tak je to 50 na 50. Ale to znamená, že z 1000 je 500 zdravejch, 500 nemocnejch, v rámci vrhu může bejt 100% přenašečů, nebo naopak 100% zdravejch.
Prostě genetika je svině, no
doporučuju tuhle knížku:
http://knihy.abz.cz/prodej/genetika-a-slechteni-pl emen-psu

Koko
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:20
- Nahlásit

Gi a smečka
Jo, jak píše kachna - ta pravděpodobnost je 50 na 50, ale ve vrhu se to sejde různě. Teď byl vrh na slovesku carrier X clear, štěňata otestoval chovatel a z 5-ti je přenašeč jeden, což vyšlo pěkně
Takže když má někdo méně štěstí (jiný faktor v tom opravdu není) má z 9-ti štěňat 7 přenašečů.

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:24 - Změnil/a: VerčaZ
- Nahlásit

Gi a smečka
kachna_
No tak pokud je to podobné, jako u borderek CEA, tak pokud se kryje přenašeč s čistým, tak štěňata nemohou být nemocná, můžou být maximálně přenašeči, ale nikdy neonemocní. Protože gen přenášející tuto nemoc je recesivní...

Edit: Tak jsem to blbě pochopila , já to přečetla v rychlosti a myslela jsem, že si Gi myslí, že ty štěňata můžou být nemocná.... Tak už nic.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:29
- Nahlásit

Koko
Podle mě je zásadní to, že tak jak je to nastavený nemůžou vyjít alespoň nemocná štěňata, tak jak píše VerčaZ Tedy, že pokdu je jeden z rodičů clear, pak nemůžou být štěňata nemocná? Je to tak?
Je to minimálně dobrý začátek pro ozdravení populace

Koko
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:34
- Nahlásit

Eldoguero
Jasně, přesně jak píšeš - jde o to, aby se nerodila nemocná zvířata. Když je jeden rodič clear, tak nedojde k narození affected (nemocí postiženého) štěněte

VerčaZ
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:40 - Změnil/a: VerčaZ
- Nahlásit

Eldoguero
Ano, pokud je jeden z páru clear, tak nemůže mít nemocného potomka. Takže u borderek je teď podmínka, že jeden z páru musí být clear.
Takže může být pár clear x clear - v tu chvíli jsou automaticky všechna štěňata clear,
nebo clear x carrier - v tom případě můžou být štěňata clear nebo carrier a po uchovnění při krytí musí být buď geneticky vyšetřená s výsledkem clear nebo nemusí, ale můžou krýt jenom s geneticky vyšetřeným clear.
Taky mi to přijde jako jedno z dobrých rozhodnutí, vlastně by tím pádem už vůbec neměli "vznikat" bordery s onemocněním CEA.

Edit: než jsem to sesmolila, Koko mě předběhla

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:41
- Nahlásit

Koko
Děkuju, za upřesnění

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 13:54
- Nahlásit

Koko
ve vrhu se to sejde různě
Díky, to jsem chtěla vědět.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 25 Lis 2011 14:07
- Nahlásit

VerčaZ
Jo jo, já se jen chtěla ujistit, jestli je to tak i v tomto případě. Je to tedy podobně jako třeba u AST s ataxií.
Rozhodně je to správný krok, jen, kdyby chtělo tenhle vzor napodobit víc klubů

žanda
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 09:50
- Nahlásit

...proč se ale vůbec dělá spojení psů, když jsou přenašeči?

Koko
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 10:01
- Nahlásit

žanda
Ono se jich v praxi dělá naprosto minimálně, valná většina spojení je čistý x čistý. Při spojení přenašeče musí být druhý do páru na přenášenou nemoc čistý, aby nevznikl nemocný odchov. Například pokud by se objevil pes, pro mě naprosto dokonalý, povahou, exteriérem, s ojedinělým rodokmenem a byl přenašeč, tak ho použiju a nechám si po něm do chovu čisté štěně

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 10:09
- Nahlásit

žanda
No mě jedna 'takychovatelka' parsonů přesvědčovala, že je normální krýt nemocné s čistými. Což mi teda přijde úplně ujetý. Kor když PRTi fakt nejsou málopočetné plemeno. Nakonec mi nadala, že nejsem chovatel, tudíž tomu houby rozumím. Hlavně, že ona má PRTy dva roky a teď čeká první vrh.

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 12:42
- Nahlásit

Gi a smečka
Ale to je trochu jiný případ, zde se nekryje nemocnými zvířaty. Naopak toto opatření je nastavené tak, aby nemocná zvířata nevznikala.
Ohledně nosičů - ti nejsou klinicky postižení, takže můžou dělat vše jako clear jedinci, omezení jsou v tom použití do chovu.
Fakt je, že ani SBT není žádné málopočetné plemeno, takže do chovu by se asi opravdu měla dostávat jen elitní zvířata, ale jinak souhlas s vysvětlením Koko

Gi a smečka
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 13:18 - Změnil/a: Gi a smečka
- Nahlásit

Eldoguero
Ale to je trochu jiný případ, zde se nekryje nemocnými zvířaty.
Ano, bavíme se o krytí čistý x přenašeč, přenašeč x přenašeč. To jsem pochopila.

Pouze jsem dala příklad toho, jak přemýšlí třeba lidé u jiného plemene stran krytí nemocný/postižených jedinců. Nevadí?

žanda
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 14:26
- Nahlásit

Gi a smečka
jsem pendrek chovatelka,ale když chci zdravé psy, volila bych jen ty čisté- nějak mi to dává logika. Ty ostatní neustále testovat a zase si přidávat do chovu ty geneticky zatížený mi příjde divný.

Ale možná to je v praxi běžný, jen o tom nic nevím....

Koko
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 16:20
- Nahlásit

žanda
Ale možná to je v praxi běžný, jen o tom nic nevím....
O kus výše píšu, že to běžné není, spojení čistý X přenašeč je minimum

Eldoguero
Člen
# Zasláno: 28 Lis 2011 20:33
- Nahlásit

Gi a smečka
Nevadí?
Mě ne

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání