Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Nepsí - kočičí, prevence potíží močových cest u kocoura a BARF
Autor Zpráva
Vero
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2011 20:48 - Změnil/a: Vero
- Nahlásit

Nenajdu tady někoho, kdo nad tímhle tématem někdy hloubal a došel k závěru?

Vetka doporučuje "vědecky složené" grancle (i když u psa maso schvaluje, a tím mě to mate), ale já věřím, že pH a podobné jde ovlivnit určitě i normální stravou. Ale kde se dopátrat (a aby to lajka pochopila)? Resp. - třeba to není vůbec potřeba řešit, vetové straší a kocouři na mase prospívají plus minus stejně jako ti na granulích pro kastráty? Neví někdo něco k tématu?

Co kdyby náhodou...

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2011 21:07
- Nahlásit

Kocour, kastrovanej, ti bude stran močových cest na mase prospívat nejspíše mnohem lépe, než nějakej chudák na vterinární dietě. Jeden z důvodů jejich problémů je právě fakt, že kočky normálně přijímají málo vody a suchý grancle jim v hydrataci moc nepřidaj. Dá se přidávat uropet pasta na úpravu pH a když trochu pohledáš, tak si myslím, že BARFovejch diet na tohle téma se dá sestavit dost.

Vero
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2011 21:19
- Nahlásit

Maky a Trix

Máš vlastní zkušenost s tou uropet pastou? Vetka říkala, že jako prevenci to nemám rozhodně dávat, žádnou pastu, co je na trhu.
A nějaký stránky s barfovýma dietama znáš konkrétně sím? gůglem se pobrouzdám, to je jasný, ale o barfování koček obecně jsem toho dosud moc nevygůglila... všecko o psech.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 10 Lis 2011 21:28
- Nahlásit

Vero
ne, neznám stránky a zkušenosti s pastou nemám.
Ale je jasný, že by se podávala až při nějakým problému.
Osobně bych krmila kocoura normálně BARFem a teprvá, kdyby se vyskytly problémy, bych to nějak řešila.

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 00:01
- Nahlásit

Maky a Trix

Osobně bych krmila kocoura normálně BARFem a teprvá, kdyby se vyskytly problémy, bych to nějak řešila.

Tak barfování neopustím, to ne, ale dneska mě vetka dost znejistěla ohledně prevence. Tak jsem uvažovala, třá něco vyloučit ze stravy, nebo naopak něco přidávat, nebo tak. Abych si pak nevyčítala, že jsem tomu nechala volný průběh.

S tou vodou jsem si to vždycky myslela taky, že to souvisí. Vetka mi vznik šutrů vysvětlovala v souvislosti s pH, a nějak jsem to nestíhala, tak jsem se ani nezeptala na souvislost tohoto právě s pitím... A nejsi ty nějak trochu odborník tímhle směrem? Jsem někde zahlídla, možná si tě pletu? Že bys mi to kdyžtak věděla eventuálně lidsky vysvětlit, co je podstata, že se ty šutry dělají.

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 00:11
- Nahlásit

Mám pocit, že šutry jsou dva druhy a záleží na tom, co kočka zrovna má, aby se strava upravila správně.
Já krmila kocoura masem, ale začal mi v noci (spal doma) čůrat do sprcháče a test moči našel drobounké kamínky. Vykašlali jsme se na barf, pokorně jsem koupila Hill's c/d a bylo po problému.... Takže já jsem po vhodném složení přirozené stravy ani nepátrala.

haji
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 04:20
- Nahlásit

Zkuste číst tady URL

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 08:15
- Nahlásit

Jo, šutry jsou dva druhy, z nízkého a nebo z vysokého ph, mám kocoura s tím problémem a bez Hills c/d se neobejdeme, i když si k tomu chytá myši a dostává k nim občas maso a tak, tak stačí grancle na pár dní vysadit a jedeme na veterinu.
Ale ne všichni kastráti se šutrama skončí, asi bych to neřešila, dokud problémy opravdu nenastanou.

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 09:37
- Nahlásit

haji

dík za odkaz! už mám fórum v záložkách.

Maya
LucieS

tak to jste mě moc nepotěšily... každopádně začnu preventivně rozebírat moč.

ale furt si myslím, že by to pH mělo jít ovlivňovat i volbou žrádla...

LucieS
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 10:27
- Nahlásit

Jo a ještě dodám, že mu ty granule vyloženě chutnají, když dojdou a než mám nové, moc nechce žrát nic jiného.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 11:40
- Nahlásit

LucieS
ještě dodám, že mu ty granule vyloženě chutnají
jo, to je pravda, u nás je kocourovi užírá i kočka a to jí můžu kupovat sebelepší, i jiný Hillsky a stejně jde po těchto, si myslím, že jsou nějak dochucovaný, aby to kočky vůbec sežrali
Vero
Určitě to jde volbou žrádla, ale když se mrkneš na složení těch c/d, tak zjistíš, že to nejspíš ubráním masa a přidáním obilí a to ti v normálním stavu kočka nejspíš nesežere

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 11:51
- Nahlásit

Maya
nejspíš ubráním masa a přidáním obilí a to ti v normálním stavu kočka nejspíš nesežere

Tak kdyby to bylo čistě jen tím, tak to by bylo supr. Můj kocour se může utlouct po vláknině a po zelenině v libovolném stavu a množství A dávám mu, páč si myslím, že logicky domácí kočka potřebuje míň bílkovin a víc vlákniny než kočka venku.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 11:56
- Nahlásit

Vero
No já zase myslím, že kočka to má jinak než pes a je masožravcem vždy a všude ať žije kde chce. Ale zase když mu to chutná

Vero
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 12:06
- Nahlásit

Maya
kočka to má jinak než pes a je masožravcem vždy a všude ať žije kde chce

Víš co, to je otázka 6eda myslím si to tak taky - obecně, přišlo mi i zprvu hodně divný krmit kočku zeleninou, a nedávám takový poměr jak psovi.
Na druhé straně když si člověk právě čte složení jakýchkoli kočičích granulí, dojde k ze všeho nejdřív tomu, že tam ty vlákninové prvky jsou a bílkovin je jen určitý podíl. Takže se nebojím to dávat-když to žere rád.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 12:53
- Nahlásit

Vero
Tak jsem si teď přečetla pár článků a všechny se víceméně shodujou, že ty šutry se ovlivňují podílem magnezia, fosforu, soli a popelu v jídle. Takže už chápu, proč nikde není návod na barf, si nedovedu představit tohle vychytat.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 13:11
- Nahlásit

Maya
jenže ty budeš ovlivňovat šutry až ve chvíli, kdy tam vzniknou, vero nepsala o tom, že by její kastrovanej kocour šutry měl, nebo se pletu?
A když víš, jakej typ šutrů má, můžeš tím směrem upravit dietu, není to zas taková věda. Okyselím moč třeba přídavkem vit.C do jídla, údajně vynecháním obilovin, případně povařením zeleniny. Můžu dávat zelí, cuketu, šípky... brusinky v případě zánětu...

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 13:40
- Nahlásit

Maky a Trix
Nemá, však jsem jí psala, že bych to dopředu neřešila.
A jak moč zezásaditíš? Kameny jsou dvoje, s kyselý moče i ze zásaditý. Moc nevěřím že by to fugnovalo, protože to ph by se muselo vychytat na to rozmezí, aby si ze zásaditého neudělalo kyselý a naopak, a to bys měla dávno po kocourovi, alespoň teda u nás to mělo vždycky dost dramatický a rychlý průběh a na nějaký vychytávání jídla by už čas nebyl.
Ale teoreticky by šlo, dokud kocourovi nic není, sledovat pravidelně ph, podle toho upravovat stravu a tím to vychytat, ale u kocoura už s kamenama si to nedovedu představit.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 13:50
- Nahlásit

Maya
jako co mělo rychlej průběh? Ten šutr se tam prostě nějakou dobu tvoří. To není tak, že se kocour ráno vzbudí a už se nevymočí, protože má v uretře šutr jak pinpongáč.
Jako nemusíš tomu věřit, to ostatně není můj problém, nejsem přesvědčující typ. Mě je to upřímně fuk
A jinak samozřejmě pokud chceš dávat BARF kvůli nějakýmu zdravotnímu problému, tak prostě čas od času nějakej screening současného stavu udělat musíš. Jinak známá krmí psy ledvinovou dietou BARFem, pravidelně jim kontroluje pH moči a prostě to funguje. Teoreticky a pro někoho kupodivu i prakticky.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 15:09
- Nahlásit

Maky a Trix
jako co mělo rychlej průběh?
to že kocour nic nic a najednou se nemůže vyčůrat, šutr jak pingongáč je asi jiná diagnoza, toto jsou nějaký krystalky v moči a jde to fakt rychle, naposledy u nás během hodiny, takže pak stačí když ho vet vycévkuje nebo mu vytlačí močák a kocour je v pohodě, ale musí to být rychle, než mu vracející se moč poškodí ledviny, tak mi to bylo řečeno dvouma vetama, tak to snad bude pravda.
U psů jsem o něčem takovém nikdy neslyšela, jen o normálních kamenech, které se vyndavají operací.
Kocourovi je 11 a měl to 4x, takže něco o tom vím.

Maky a Trix
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 15:19
- Nahlásit

Maya
jenže tam jde o to, že ty krystalky se nějakou dobu tvoří a pak prostě jednoho dne tu trubici ucpou. Ano, pak to jde rychle a je potřeba to velice urgentně řešit. Ale stejně si myslím, že dávat preventivně nějakou veterinární dietu je možná trochu zbytečný, pokud ten kocour problémy nemá. Samože mu můžu nechat vyšetřit moč a zjistit, jestli není to pH blbý. A pak to třeba nějak řešit...
U psů samozřejmě podobnej problém není, protože maj jinak utvářenou uretru, tam jsou problémy spíš z větších konkrementů.

Maya
Člen
# Zasláno: 11 Lis 2011 19:13
- Nahlásit

Maky a Trix
jo tak jistě se možná nějakou dobu tvoří, ale to já nemůžu vědět, když se kocour tváří normálně, jedině opravdu kontrolovat tu moč, ovšem u polovenkovního kocoura co mám já, je to nerealistický a radu od veta, že ho mám každý měsíc na den zavřít do přepravky, aby se musel vyčůrat pod sebe jsem jaksi neakceptovala a radši ti risknu bez toho, u domácího kocoura co chodí na záchůdek je ta kontrola jistě bez problémů
Ale stejně si myslím, že dávat preventivně nějakou veterinární dietu je možná trochu zbytečný
ano, však jsem psala to samý, že bych to taky neřešila, dokud to nenastane, protože složení tý diety je dost hrozný, kdybych nemusela, nedávala bych to kocourovi ani omylem a taky ne každý kastrát skončí takto, klidně může prožít celý život bez problémů

haji
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2011 04:07
- Nahlásit

Maya
Tak jsem si teď přečetla pár článků a všechny se víceméně shodujou, že ty šutry se ovlivňují podílem magnezia, fosforu, soli a popelu v jídle. Takže už chápu, proč nikde není návod na barf, si nedovedu představit tohle vychytat.
Jídelníček se dá najít třeba na Baronu,ale jestli je funkční a správný ,toť otázka? http://www.baron.cz/kocka/prirodni-lekarna/clanky/ vyziva-kocky-jidelnicek-prirozene-syrove-stravy/i- 0
Navíc dnes existuje i stelivo ,které při nějakém "močovém"problému mění barvu ,tak by se dalo preventivně dvakrát do roka používat.

Maya
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2011 16:08
- Nahlásit

haji
Na tom baronu je ale barf pro zdravé kočky, se obávám, že to by pro kastráta s močovými problémy nebylo dostačující, protože u nás vždycky to problémy nastaly, když kocour přestal na pár dní žrát granule, protože si zřejmě nachytal dost myší.

KEISSA
Člen
# Zasláno: 12 Lis 2011 19:22
- Nahlásit

Vero
Měla jsem kocoura byl to vyhradní granulář maso do 6-7 let nejedl. Nebyl kastrován.Asi v 6 letech začal mít problém s ucpáváním močových cest,močové kameny,písek.Tohle trvalo několik let záněty ,cévkování,léčení bylo téměř několikrát za měsíc,Krmení v té době vet.diety,tedy granule.Stav došel tak daleko že po silném ucpání ,a následném zánětu vytlačil i část konečníku střeva což tehdy vypadalo šíleně a v podstatě mu nedával doktor žádnou šanci.
Naštěstí měl kocour chut do života a léčení (tedy atb) zabrala a tehdy sem začala krmit kocoura masem. Od přechodu na maso se kocour dožil 13 let v dobrém zdraví
Krmila jsem ruzné druhy masa,vajíčka,tvaroh,jogurt.Tedy barf ale v podstatě větší podíl masa než u psa
Jinak ph moči se dá ovlivnit podaváním vit.C

Vero
Člen
# Zasláno: 13 Lis 2011 20:20
- Nahlásit

Tak někdo vyléčil masožravého kocoura z problémů granclema, někdo granuložravého barfem?

Pohledala jsem i jinde a tak, a jsem každopádně ráda, že jsem nenarazila na nic,co by jednoznačně říkalo, ať radši začnu s granclema pro kastráty.
Dík za zkušenosti a kdyby ještě někdo nějaké měl (jakékoli), ještě pište...

verena
Člen
# Zasláno: 17 Lis 2011 21:07 - Změnil/a: verena
- Nahlásit

Návody jak správně krmit syrovým masem, tedy metodou BARF, jsou na internetu převážně v angličtině. Pomalu ale vznikají i první české stránky, které z těch anglických čerpají.
Nemusíte se obávat, že by u BARF receptů nebylo vychytané složení vitamínů, minarálů a dalších důležitých látek - u těch seriózních. Jsou vytvářeny odborníky na výživu koček, či přímo samotnými veterináři. BARF je velmi populární a rozšířený v USA i západní Evropě (UK, Německo). Existují receptury klasické, vhodné svým složením pro kočky zdravé i s problémy onemocnění močových cest či diabetem, ale také receptury se sníženým množstvím proteinů a fosforu pro kočky se selháním ledvin. Podívejte se na facebook http://www.facebook.com/feline.carnivore - je to nově vzniklá stránka v češtině, přibývají tam odkazy i recepty pro kočky každý den.

verena
Člen
# Zasláno: 17 Lis 2011 21:39
- Nahlásit

Vero
...ještě si dovolím citovat z uvedených stránek:
"Vysušená granulovaná krmiva neposkytují kočce dostatek potřebných tekutin. Kočka nemá přirozenou potřebu hodně pít, v přírodě získává vodu z potravy. Když má žízeň a pije, je již mírně dehydratovaná. I přes to, že kočka krmená granulemi vodu dříve nebo později doplní z jiného zdroje, už její mírný nedostatek (s následkem zvýšení koncentrace moči) se časem projevuje onemocněním močivých cest (záněty či struvity). Současným trendem je obohacování krmiv acidifikátory moči, které mají těmto problémům předejít, ale které způsobují v kočičím organismu metabolickou acidózu, vedoucí ke zhoršování funkce ledvin a minerální nerovnováze s následkem tvorby oxalátových krystalů."
Okyselování moči by mělo být velmi omezené, aby nedošlo k popsaným problémům. Když už kočka nemocná je, je samozřejmě potřeba její problém léčit, ale není vhodné používat nepřirozená krmiva, která její stav v důsledku ještě zhorší. Medikace by měla být krátkodobá a zacílená na konkrétní problém (tedy rozpuštění struvitů), nikoli dlouhodobá (krmivo typu vet. dieta c/d apod.). Krmivo by měla kočka přijímat současně s vodou - žádné granule.

Vero
Člen
# Zasláno: 21 Lis 2011 10:42
- Nahlásit

verena

Díky moc!

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání