| Autor |
Zpráva |
inu
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2011 17:53
- Nahlásit
Ahoj všichni,
zajímalo by mě, jestli se tu pohybuje někdo, kdo byl / je v Holandsku a pobýval tam delší dobu se psem. Nejde mi o nějakou dovolenkovou kratochvíli, spíš o setrvání na jednom místě v řádu měsíců až let (hledání ubytování, zákony, ceny veterinárních služeb, postoj Holanďanů ke psům, atd..)
Zkušenosti? Rady? Zážitky? Názory? velice vítány
Díky.
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 6 Říj 2011 18:51
- Nahlásit
inu
Chces tam kvuli nejake super pracovni nabidce? Ja jsem v Holandsku bydlela skoro 10 let, Holandani jsou otevreni az drzi, budou ti furt neco radit, i kdyz nebudes chtit , o cenach vetu nemuzu nic relevantniho napsat, nicmene nebylo by tezky to zjistit. Jinak cela ta spolecnost je takova volna, nic moc respekt mezi lidma, v cofieshopu si koupis legalne marihuanu, nelegalne cokoliv, bude ti kazdej tykat, zase na druhou stranu si muzes do znacny miry delat co chces. Meze zakona jsou dost siroke. Ke psum maji vztah vrely, nebo aspon tehdy meli. Vyber si dobre, kde budes bydlet spousta ctvrti hlavne ve velkych mestech je... no, rekneme nebezpecna. Kdybys potrebovala neco konkretniho pozjistovat, dej vedet. Jako obecne - jsou lepsi zeme na bydleni V neposledni rade tam maji obvykle hnusny pocasi, tim myslim mlha, mrholeni, zamraceno. Mne to dost vadilo, ze jsem treba tydny nevidela slunicko, zas na druhou stranu tam nejsou zadny krutomrazy.
|
agáta12
Člen |
# Zasláno: 7 Říj 2011 13:09
- Nahlásit
inu
Něco mám , když budeš chtít pošlu odkaz na fb . Mám paní co je z Česka , její manžel psa měl a paní Holanďanku ta psy má , cvičí atd. a ta bude asi vědět víc . Kontakt na mě www.sirsasha.wbs.cz
|
inu
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2011 17:36
- Nahlásit
Ahoj holky,
díky za reakce. Na fb se bohužel nedostanu, takže tuhle informaci nezužitkuju.
A ano, mám super pracovní nabídku (aspoň se to tak tváří) v super firmě, mezi super lidma, ale jen a pouze v Holandsku. Buď to nebo drátem do oka.. ee, teda na pracák
S Holanďanama zkušenost moc nemám, prvně v životě jsem tam byla asi na pět dní v srpnu. Taky to sice není destinace mých snů, ale tak zase, životní zkušenost to je. Na jak dlouho tam zakotvím, to nevím, takže řeším, co s čokloj. Buď ho tahat s sebou nebo, kdyby se to tvářilo, že se jen tak nevrátím, ho dotáhnout dodatečně.
Takže zatím sbírám co nejvíc informací, jak o tej práci, tak i o tom ostatním.
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2011 22:03
- Nahlásit
inu
Psa bych do Holandska klidne vzala s sebou, tam jsou zvirata vseobecne v oblibe. A neni to tak daleko, abys ho v pripade, ze by to z nejakeho duvodu nefungovalo, nemohla dovezt zpatky. Zalezi taky na tom, kde budes bydlet, jestli ve "svem" nebo nekde na privatu, pripadne v nejake komunite, to pak zavisi na dohode. Ale nebala bych se toho. Hodne stesti a mas pravdu - zkusit se ma vsechno.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 12 Říj 2011 18:34
- Nahlásit
leyenda
Ve svem fakt ne, nekradu Takze podnajem. A prave mi neni treba jasne, jak tezce se tam shani podnajem s coklem, ktery nema tri kila, ale tricet. Tra v Japonsku je to vec prakticky zhola nemozna.
¨
No nevim, pracovni pohovor je teprve prede mnou, treba ani neprojdu
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 15 Říj 2011 14:08
- Nahlásit
inu
Myslis podnajem, jako ze si pronajmes nejaky byt? V Holandsku je totiz hodne rozsireny i tzv "op kamers wonen", to znamena, ze ve velkym byte bydli dohromady par cizich lidi, maji spolecnou kuchyn, WC a koupelnu, tam by mozna opravdu zalezelo na te dohode se spolubydlicimi, taky tam maji takove jakoby studentske domy (ale bydli v nich nejem studenti), tam jsou vetsinou minigarsonky s kuchynskym koutkem, ale koupelny+WC spolecny na chodbe. Kdyz si najmes byt, tak je kazdymu fuk, jestli tam mas psa, v tech ostatnich formach bydleni je to trosku nejistejsi. Ale rozhodne ne nemozny.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 22 Říj 2011 20:48
- Nahlásit
leyenda
mno, já už jsem tak trošku paní "v letech" , takže mě bydlení s velkou hromadou cizích lidí příliš neláká, takže moje představa byla něco jako garsonka nebo ideálně 1+1, jak to mám teď, kdy bydlíme se psem sami
Ale bohužel se mi o tom nepodařilo nic moc na internetu dohledat. A to ani o cenách.
Ale jinak jsi mě pochopila správně
Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli tam mají něco jako psí hotely. V náplni práce mám totiž uvedeno i cestování (což by znamenalo, že hrozí, že občas prostě budu muset pryč) po světě a do Holandska pojedu úplně sama, takže nehrozí, že by mi tam v době mé nepřítomnosti psa někdo pohlídal (nikoho tam neznám)
Ono by pro čoklida bylo asi nejjednodušší, aby zůstal s našima, ale jednak jim ho nechci házet na krk (kdo ví, jak dlouho budu pryč) a taky si to bez něj neumím představit, takže pokud by to bylo jen trochu možný, radši bych ho měla u sebe.¨
Za zkušenosti každopádně díky
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 01:51 - Změnil/a: leyenda
- Nahlásit
inu
napsala jsem ti do Zumpy, ale kdyby to zapadlo (jako ze zapadne), tak jeste jednou - kde hledas to bydleni? Muzu se ti po necem kouknout, aspon orientacne. Ceny zavisi hodne od lokace. Za samostatne studio, coz je asi tak obdoba garsonky (velka mistnost s chodbou, kuchynskym koutem a prislusenstvim) zaplatis nekde 300 a jinde 600 eu. Tam opravdu hraje velikou roli, kde to je. Psi penziony jsou rozsirene a na dobre urovni. Cena je 10 - 15 eu za den. Da se najit i pension, kde jsou psi zarazeni do smecky domaci, to byva trosku levnejsi, ale ja jsem sve psy nechavala v tech klasickych pensionech s vnitnim kotcem a venkovnim vybehem a individualnim vencenim. Zalezi taky na tom, jakeho mas psa a co by mu spis vyhovovalo. vetsinou se s nimi da domluvit, cim ti psa budou krmit.
Tady mas jeden web s bytama k pronajmu , jen pro predstavu http://www.wonenmvm-rotterdam.nl/
|
inu
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 10:55
- Nahlásit
leyenda
To město se jmenuje Eindhoven (je to někde poblíž Německa, cca hodina jízdy autem od Dusseldorfu, pokud se nepletu) a kolega, který tam dva roky pracoval tvrdí, že ceny "garsonek" jsou tam v rozmezí od 600 E do 1500 E.
Zdá se, že první tři měsíce bych mohla mít nárok na firemní byt, ale tam zase nemůže být pes.
Mám akitu, je to klasickej byťák, ale bohužel dost cíťa a závislák, i když to nedává najevo; letos jsme se stěhovali v rámci Brna a on v mé nepřítomnosti po celý den vyl (teď už je to prý snad výrazně lepší).
Za odkaz díky, mrknu
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 11:14 - Změnil/a: leyenda
- Nahlásit
inu
jejda, Eidhoven dobre znam, bydlela tam moje svagrova, jdes delat pro Philips? ja pohledam nejake stranky, nemusis taky bydlet primo ve meste, tam je vsude spousta vesnic kolem, kde to bude levnejsi. A vubec, tak drahy to tam neni. Tohle jsou ceny pro nekde historicky centrum Amsterdamu. Shanis zarizeny bydleni nebo holobyt? doporucuju holobyt, zaridis si ho za par penez
edit - hm, podrazili, jak koukam...
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 11:33
- Nahlásit
tady mas par
http://huizen.trovit.nl/index.php/cod.frame/url.ht tp%253A%252F%252Fwww.woningentehuur.com%252Finfo_h omeid_47%252Fpastoor_van_arslaan_4_c.html/id_ad.1M 01x1v1T1d1x1K/type.2/what.studio%20eindhoven/pos.1 1/org.1/pop.1/publisher_id./referer_id.1/t.1
http://huizen.trovit.nl/index.php/cod.frame/url.ht tp%253A%252F%252Fwww.speurders.nl%252Foverzicht%25 2Fwoningen-te-huur%252Fwoonhuizen%252Fte-huur-stud io-1-kamers-gestoffeerd-genovevalaan-eindh-9544133 3.html/id_ad.1w1T1fFijm-/type.2/what.studio%20eind hoven/pos.23/org.1/pop.1/publisher_id./referer_id. 1/t.1 tenhle je peknej
jestli mas auto, tak bych rekla hledat v okoli, on Eindhoven je studentsky mesto, takze je tam celkem nouze o bydleni, na druhou stranu je fakt, ze jezdit autem te bude stat spoustu casu, protoze je to tam jedna dlouha zacpa kazdy rano a kazdy vecer, ale mohla bys taky zvazit kolo nebo vlak, pro holandany je celkem normalni jezdit 20km do prace na kole. I kdyz si mtslim, ze kvuli psovi bys mela asi bydlet co nejbliz, aby nebyl porad sam. Myslim, ze nejrozumnejsi by bylo jet tam nejdriv sama, videt a zazit a pripravit se. Klidne bych si na mesic vzala ten firemni byt a vsechno prozkoumala.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 11:44
- Nahlásit
leyenda
Ne-e, pokud to vyjde, jdu delat do FEI
Já ty ceny mám od kolegy, kterej se letos na jaře přetransferoval zpátky. Jenže momentálně je ve světě a tak se ho moc nevyptám, navíc tam byl bez psa.
A propos, je těžký naučit se Holandsky? Asi to budu potřebovat
Jinak jak píšeš, tak jsem to měla v plánu: nejdřív tam jet a rozkoukat se bez čokloj. Na druhou stranu čím víc informací se mi podaří nalovit od lidí, co už tam byli, tím líp
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 13:02
- Nahlásit
Holandsky neni tezky se naucit, jednoducha gramatika, maji par hlasek, ktere jsou pro nas trosku nezvykle, ale neni to tezky. Prirovnala bych to k anglictine, i kdyz akusticky je podobnejsi nemcine, gramaticky je ale jednodussi. Ve Vught je jazykova skola, kde do tebe formou internatniho studia naperou jakoukoliv rec za par tydnu. A kdyz nekde bydlis, tak mluvis za chvilku sama od sebe.
FEI delaji mikroskopy, ne?
Drzim ti palce, at to vyjde. A kdybys potrebovala s necim pomoct, dej vedet. Ve Venlu bych ti asi umela sehnat bydleni, ale vzhledem k psovi by asi bylo lepsi, abys to zkusila primo nekde v blizkosti firmy.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 13:21
- Nahlásit
leyenda
Tak to jsi mi udělala radost: německy jsem uměla dobře, anglicky snad umím obstojně, super!
Přesně tak, FEI dělají mikroskopy Máš vynikající přehled
Děkuju, interviews mám za pár týdnů, tak jsem zvědavá
Venlo, to je blízko Eindhovenu, ne?
|
leyenda
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 13:29
- Nahlásit
inu
Venlo, to je blízko Eindhovenu, ne?
je blizko, ale cesta trva dlouho , leda mozna vlakem, oni jsou nekde blizko letiste, vid? Horsi, ze psa nestihnes mezi polednem vyvencit...
Ty se naucis holandsky cobydup
Uvidis po tom pohovoru, kdyz by ses pak rozhodla pro Venlo, tak neco najdem.
|
inu
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 13:50
- Nahlásit
leyenda
JJ, blízko letiště. I když já těch pět dní služebky bydlela někde v centru u Van der Loo (prakticky jsem viděla ten kostel, co na něm stojí Kristus..)
Ani teďka nestíhám za čokloj v polední pauze, ale já mu to hodně vynahrazuju po práci, chodíme běhat do Soběšic, na Prýgl, do Medláneckých kopců, o víkendu výlety nebo agi, takže bych to v Holandsku viděla na něco podobnýho..
To doufám, zatím umím akorát Welkom bij a to ještě ani nevím, jak se to čte
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 23 Říj 2011 15:59
- Nahlásit
inu
Přesně tak, FEI dělají mikroskopy
vidíš..a já bych byla řekla,že nastupuješ do nějaký cukrárny nebo pekárny když vzpomenu na tvé výrobky
|
inu
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2011 18:36
- Nahlásit
davidkova renata
Pani, vy ste roura..! Nebo fdova?
|