| Autor |
Zpráva |
wami
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:43
- Nahlásit
Abychom si rozumeli...
standard - souhrn morfologických a fyziologických vlastností ideálního jedince při chovu
standarta - menší vyztužený praporec jako symbol
Z toho vyplývá, že psi mohou být standardní neboli "blížící se ideálu", ale nikoliv standartní čili "praporcoví" (nemluvě o tom že takový tvar dotyčné slovo ani nemá!)
(zdroj: Akademický slovník cizích slov, Academia 2000)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:50
- Nahlásit
wami
Díky za poučení
I když si jinak myslím, že česky celkem umím, konkrétně v tomhle jsem už delší dobu tápala a jaksi nebylo kdy do toho slovníku nahlédnout....
|
wami
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:53
- Nahlásit
Ketrin
U me to je profesionalni deformace, koncim studium cestiny, a cas od casu se mi stava, ze bych z neceho lezla po strope... Na bezne pravopisne chyby jsem zvykla a absolutne me nerozhodi, ale nesmysly obcas jeste ano...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 07:56
- Nahlásit
wami
Velmi dobře to chápu, já jsem vycepovaná od maminky češtinářky (tedy ne úča, ale dělala celý život učebnice).
Tak nás tady pěkně opravuj.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:02
- Nahlásit
já mám babičku i dědu učitele, kteří celý život také učili češtinu, takže i já jsem dost vycepovaná a občas taky lezu po zdi, když např. vidím, že jedna rodina poblíž nás má na plotě cedulku "POZOR, OBĚKT STŘEŽEN PSI" a je to tištěná cedule koupená v obchodě! Pokaždé, když jdu kolem mám tendenci vytáhnout tužku a opravit jim to tam i s vysvětlením
|
wami
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:08
- Nahlásit
Ketrin
Moc nebudu, nehodlam platit za vecneho rypala...
Evik
Ja bych jim to asi opravila...
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:12
- Nahlásit
wami
až tam půjdu příště, tak už to asi taky nevydržím...v práci už jsem to jednou udělala, když v kuchyňce bylo napsáno "nechávejte dvířka od mikrovlnky otevřené" to "é" je tam teď opraveno červenou fixou na "á" a je to tam pořád a pisatel cedule (vím kdo to psal) se nezastyděl a nepřepsal. (když se tyhle překlepy stávají pak úředníkům, je to dost ostuda)
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:17
- Nahlásit
Evik
Ono i v novinách jsou občas "perly", a to nejen stylistické, ale i normální hrubky. Nebo jak mluvěj v TV.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:25
- Nahlásit
no to mě vždycky může vzít čert, když slyším některé ty výlevy v TV nebo to čtu v tisku.....už mockrát jsem chtěla psát do redakce nejmenovaného časopisu, který odebírám, zda nepotřebují nového odpovědného redaktora to je fakt někdy síla. Pak mi taky hrozně vadí, když odborném časopise o přírodě napíší, že např. orangutan je opice.....
|
Martina
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:29
- Nahlásit
Teda ženský, úplně se sem bojím psát, abych tam neměla nějakou chybu. Viděla jsem v hračkárně nápis: Přijímáme obědnávky na auta Bruder (to nevím jestli se tak píše správně), ale ta "obědnávka" to je taky dost maso ne?
|
Anonymní
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:29
- Nahlásit
Evik
Mě zase občas vytáčí název chovná a chovatelská stanice
|
wami
|
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:31
- Nahlásit
Martina
Neboj, preklepy se schovaj a na y/i jsme si zvykli...
all
Ono je to stejne jedno, prave jsem cetla dalsi prispevek, kde jsou psi "praporcovi" a to nekolikrat...
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:34
- Nahlásit
Martina
Kdyš si v hospoďe obědnám objet, tak na to objetuju maksimálně stofku.
Četly jste holky někdo ty cestopisy od Jirky Svobody, co jezdí stopem po světě? To je celé psáno takto-přísně foneticky. Občas jsem měla fakt problém pochopit, co míní. Děsně se mi líbilo např.slovo apsolutňe.
Jinak ale je to velmi vzdělaný člověk, má několik VŠ a umí spoustu řečí.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:40
- Nahlásit
Oprava - ne "kdyš", ale "gdyš"!
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 08:40
- Nahlásit
Ketrin
no oni většinou tihle recesisti bývají hodně vzdělaní. Proto já taky miluju "Cimrmany", ty jejich hříčky...jako např. "je z Brna - Pisoárek, jé pardon Pisárek...ta obec se jmenuje Pisárky, no tak to jen, až tam někdy bidete ..(budete)
jinak chovná a chovatelská stanice, to je taky častý přehmat...proto je nejlepší psát, když někdo neví jenom ch.s.
|
Kalliope
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 13:21
- Nahlásit
Tuhle jsem se k s klientkou pro kterou jsem sepisovala plnou moc hádala, že: vymáhám pokutu na někom a ne na někoho. No nepřesvědčila jsem ji a do plné moci jsem to pak musela napsat špatně, protože ona by to jinak nepodepsala, doufám, že neříká od koho to má
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 14:30
- Nahlásit
no já se taky někdy musím smát, když nám přijde do práce nějaké podání, jsou v něm hrubé chyby, nespisovná slova a je to napsáno tak, že by to lépe nadrápal i můj pes a pak něco podobného řešte....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 8 Zář 2005 15:54 - Změnil/a: Eimy
- Nahlásit
No, vy se bavíte o "obědnávkách", ale já to omylem napsala do kontrolní práce ve škole, když sme psali obchodní dopis, celý to bylo v pohodě, jen jsme "obědnávali" a ne "objednávali", takže jsem měla smůlu.
Nejhorší, co se mi povedlo, tak do slohovky, která byla naprosto bez chyby napsat po ch měkký i...
Ale občas když vidím, že někdo místo s PP píše "z PP", tak to taky bije do očí...
Ale je fakt, že na netu po sobě taky spoustu toho, co napišu, nečtu, takže za ty perly, co vyplodím, se potom mlátím do hlavy...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 10 Zář 2005 23:35
- Nahlásit
Zajímavý, nejen já jsem takový magor, co by všechno opravoval
Dneska jsem si koupila Planetu zvířat, nevydržela jsem a červenou fixou jsem začala opravovat chyby...není mi pomoci
Teeny
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 12 Zář 2005 10:41
- Nahlásit
Teeny...já zas opravuju chyby ve Světe psů, v PPČ a v Našem miláčkovi... to je podle mě dost častá úchylka
|
Mel
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2007 14:58
- Nahlásit
Tak mě zase něco pobavilo....
http://www.btsc.cz/
dlouho, předlouho mě svrběla ruka jim napsat, aby si to opravili...
pak jsem neodolala a napsala jim takové jemné upozornění, že tam mají chybičku. No, a hádejte, co mi bylo odpovězeno?
Že dle jejich informací je povoleno obojí, standard s "d" i s "t"
Tak jsem ještě poslala odkazy na pravidla českého pravopisu, ale ty asi nejsou zrovna moc směrodatná, co se českého jazyka týká
|
Katushca
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2007 15:44
- Nahlásit
ty brďo, ftom mám boudel asi jako f potenciální x potencionální
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2007 16:08
- Nahlásit
Vzdejme HOLD cestine! Krasna a bohata je nase rec, HOLT je porad se co ucit...
|
wami
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2007 19:15
- Nahlásit
Fifi
s tim uz jsem se tu taky nekde kdysi vnucovala, co...
Mel
toz jestli si overuji info akorat u spravce webovek, tak to bych jim doporucila korektora...
a tak co, kazda takova kravina snizuje uroven toho, kdo to odmitne opravit... jejich boj
|
Fifi
Člen |
# Zasláno: 14 Pro 2007 19:21 - Změnil/a: Fifi
- Nahlásit
wami
s tim uz jsem se tu taky nekde kdysi vnucovala, co..
Ano, a neni nad to si to obcas pripomenout.
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2007 11:02
- Nahlásit
wami
A od té doby si to pamatuju a začínám taky poučovat..
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2007 13:05
- Nahlásit
A víte co mě žere? Tip a typ.
Třeba dal mi typ na hezké auto-za to bych zabíjela
|
Majdalenka
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2007 18:06
- Nahlásit
Nebo: Děkujeme za vaší návštěvu.
Jinak nabízím korektorské služby.
|
kiwikik
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2007 21:47
- Nahlásit
ono to není chyba - dozvěděla jsem se, že je to dle toho, jak to kdo cítí, ale mně se zdá hrozně napsané oslovení Ivy, nebo Evy...
a že mi to píšou často
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 15 Pro 2007 21:50
- Nahlásit
Majdalenka
Mohla bys je tady trochu zkorigovat, hajzlíky
|