Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Nezařaditelné dotazy / Nevidí? Neslyší?
Autor Zpráva
bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 18:31
- Nahlásit

Ahoj, poraďte mi. Mám tři psy - jeden z nich skoro tříletá fenka shi-tzu - nalezenec. Vždycky se mi zdálo, že málo slyší i vidí, nebo že se prostě neorientuje. Dnes jsme byli na procházce, (velký park) už jsem šli domů. Dva psi byli už u mne, volala jsem Tery (shi-tzu). Rozhlížela se a pak se rozběhla směrem ode mne - byla ode mne maximálně 25 metrů. Utíkala do křoví kopcem dolů, hnala jsem se za ní, Ron (pes) za ní taky běžel a vůbec jsem ji nemohla chytit, byla ode mne sotva metr, doslova jsem její jméno řvala a musela mne vidět, byla jsem před ní a utekla mi znovu. Nakonec se zapletla do nějakých větví a tam jsem ji teprve chytila. Vypadalo to i tak chvilku, že mne vůbec nepoznává, třásla se a pak sebou plácla na zem. Domů jsem ji musela odnést. Teď vedle mne leží a když ji oslovím, zvedá hlavu, takže slyšet musí. Už se nám to stalo asi 3 x, ale nikdy to nebylo takhle hrozné, jen zmateně pobíhala a pak,kjdyž ji našel Ron, se uklidnila a přišli oba.
Na cvičáku se mo zdálo, že je to všechno v pořádku, ale tam ode mne byla maximálně 10 metrů - byla na prvních dvou hodinách.
Stalo se vám to někdy?
Chápu, když je pes v šoku, třeba při srážce aut nebo tak, že uteče, ale tady vůbec vystresovaná nebyla.

hana
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 18:54
- Nahlásit

přesně tohle teď řeším s dvouletou boxerkou, týranou u svého posledního majitele. Chová se úplně stejně - v očích zmatený výraz, vypadá to, že mně nevidí, snad by i do něčeho narazila. Čím volám hlasitěji, tim to je horší. Nicméně vidí i slyší dobře, jen byla bitá a v podobných situacích se tak nějak oddělí od světa a dělá, že neexistuje. Pomáhá jásavé, přátelské přivolání.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 19:36
- Nahlásit

bea
stalo, a pes, který ujž běží nepřemýšlí, ona tě mohla slyšet, ale nepřišla by stejně a v šoku mohla být z čehokoliv, je nalezenec nevíš co zažila. jak ji máš dlouho? vodila bych ji na flexině dokus si nezvykne víc.
jinak test na hluchotu, vezmi si ji do místnosti samotnou bez ostatních psů, když na tebe nebude koukat tak zašeptej její jméno nebo zašusti pytlíkem - ten pytlík nesmí vidět jen slyšet, když přiběhne, slyší, když se neotočí neslyší.

bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 19:48
- Nahlásit

hana
kejtlin
Vyzkouším to a napíšu. Ona je nalezenec, ale našli jsme ji malinkou - sotva měsíční. Někdo ji prostě vyhodil, nejspíš chovatel, má hodně křivé zadní nožičky, našlapuje jako kachna - špičkami dovnitř, ale chodí bez problémů. Týraná asi nebyla - na to snad byla příliš malá. A když jsme ji našli, byla pěkně kulaťoučká a čistá.
Tak jdu zkusit tu hluchotu - napíšu. Ale něco to se sluchem nebo orientací bude - třeba ji v noci pustím s ostatními na dvorek, ti dva přijdou a ona sedí na vedlejším dvorku a na volání nereaguje - takže pro ni musím lézt přes plot.

bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 19:53
- Nahlásit

kejtlin
Na vyzkoušeno - zašeptání neslyší, šustění slyší. Může být pes jen nedoslýchavý? Nebo mne napadla hrůza - nemůže to souviset s mozkem - víš, nějaké dočasné výpadky?

davidkova renata
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 19:56
- Nahlásit

bea
ale našli jsme ji malinkou - sotva měsíční
tohle neni nejlepší začátek,možná nějaký postižení mít klidně může..

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 19:58
- Nahlásit

bea
Nemá zašeptání jinou frekvenci než šustění? Neslyší spíš vyšší tóny? Zkus to s píšťalou.
Jestli blbne v noci, tak opravdu asi hůř vidí. Neví, odkud přichází zvuk, tak se ani nehne. Moje Bekynka taky špatně dohledává, odkud jde zvuk, otáčí se dokola a hledá očima. Ale ty má ještě dost dobré, takže mě uvidí, co když ale pes neuvidí - pak asi bude lítat jak střelenej nebo naopak bude jak přikovanej. Protože nemá podnět k tomu, aby se pohyboval rozumně.

bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 20:22
- Nahlásit

davidkova renata
Vlčáčková
Zkusím přivolání, až ji půjdu venčit před půlnocí. Napíšu. Ale mám z toho hrůzu, aby mi to nezopakovala ještě dnes.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 20:30
- Nahlásit

bea
postižení no, když je pes nějak handicapovám tělesně, tak je tam vyšší pravděpodobnost, že možná i mentálně, tak zkus zašeptat víc třeba jen nedoslýchá nebo může mít i jednostranou hluchotu. možná vidí špatně potmě. jak je stará?

bea
Člen
# Zasláno: 2 Říj 2010 22:49
- Nahlásit

kejtlin
Něco z toho určitě má - teď jsem na ni zavolala nahlas a neslyšela a za chvíli, na další mnohem slabší zavolání, se otočila.
Potmě je fakt dost vyděšená. Ale zase, je to mládě - 2 roky. Za hodinu jdu venčit, zkusím to venku.

bea
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 10:50
- Nahlásit

kejtlin
Vlčáčková

davidkova renata
Tak jsem vyzkoušela a shrnula bych to asi takhle: Na zašeptané i ani polohlasně vyslovené jméno nad její halvou nereaguje, pokud zavolám třeba ze vzdálenosti 5 kroků, zřejmě slyší, ale záleží zřejmě na tom, odkud zvuk ořichází. A zřejmě vidí velmi málo - včera v noci vyběhla na dvorek, udělala loužičku a bezradně se posadila, na volání a mávání nereaguvala, ale když se pak kolem ní přehnali ti moji další dva, přidala se k nim a byla veselá.
K očnímu ji vezmu a na ten sluch se poradím s naší vetkou, ale dá se s tím vůbec něco dělat? Je ještě tak mladá a v budoucnu ji nemine operace těch zkřivených nožiček - to je vyjádření ortopeda - prý se jí svaly budou stahovat nebo prodlužovat, teď nevím, ale operace to bude.Vlčáčková

bea
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 10:59
- Nahlásit

Ještě mne napadlo - bílí psi a kočky jsou často hluší. Tery je téměř bílá - má jen světlke hnědé konce uši s několika černými chloupky, světle hnědý flek na boku a u kořene ocásku. Ale nejsem odborník - je tohle zbarvení pro shi-tzu tgypické?

makrel
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 11:27
- Nahlásit

bea
a to se celé ty tři roky chovala normálně a začalo to až teď?

kejtlin
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 13:20
- Nahlásit

bea
juá myslím, že u shit-zu je toto zbarvení typické. má tmavej nos?

bea
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 14:05
- Nahlásit

makrel
kejtlin
Nos tmavý má.
Už se takhle několikrát chovala, ale ze začátku jsme to přičítali štěněcí neposlušnosti, pak se to občas stalo - jako že by neslyšela a v noci neviděla, ale ona se hrozně drží těch dalších dvou a s nimije v pohodě. Jen jsem si všimla, že občas někde zůstala, sedla si, ale Ron pro ni běžel, ona se k němu přidala a bylo to v pohodě. Všimla jsem si toho letos v létě, když jsme chodili do lesa, protože už jsem ji tak nějak víc pozorovala. Vždycky se někde "ztratila", ono ji ve vysokém borůvčí vidět moc není a Ron za chviličku vyběhl a přivedl ji. Ale takhle tu hrůzu s tím, že mne neviděla a neslyšela na půl metru předvedla až včera. Ale bylo to odpoledne, nebylo ani šero, v dohledu žádný jiný pes ani člověk, neměla se čeho polekat, aby zhysterčila. Jen chvilku seděla, pak se párkrát rozhlédla a přes volání se rozeběhla opačným směrem. A prostě mne jao vůbec nepoznala, neslyšela, neviděla. A tentokrát nereagovala ani na Rona, který byl vedle mne. Tak nevím. Co myslíte - komplexní vyšetření u veta nebo pozorovat?

makrel
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 14:12
- Nahlásit

bea
napadá mě ještě určitá forma epilepsie. Ta se totiž projevuje různě, od situací, kdy pes "čumí od blba" až po ty klasické záchvaty, které zná většina lidí.

bea
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 14:44
- Nahlásit

makrel
Možné by to bylo. Doma na ni někdy mluvím a ona zírá jinam, jindy zase reaguje hned. Tak asi spíš to vyšetření, viď.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 15:24
- Nahlásit

bea
To je zvláštní. Radši na to vyšetření běž.

bea
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 16:22
- Nahlásit

Vlčáčková
Jo, zítra ji objednám. Mám z toho docela strach.

kejtlin
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 17:44
- Nahlásit

bea
to je divný, napiš sem pak jak jste dopadly u veta

makrel
Člen
# Zasláno: 3 Říj 2010 19:48
- Nahlásit

bea
pokud by byla hluchá, tak by reagovala a nereagovala pořád stejně. Nebylo by to někdy normální a někdy vůbec. radši se poraďte s doktorem.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání