| Autor |
Zpráva |
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 15:45
- Nahlásit
prosim prosim, je tu nekdo zkuseny v oblasti nezamestnanosti, uradu prace atd.? Kamaradka konci k 31.7. v zamestnani a do noveho nastupuje v rijnu nahradou za holku, co pujde na materskou. Dneska sme resili kam se vsude musi nahlasit na ty dva mesice, aby za ni bylo placeno zdravko a socialni. Podle me jen na urad prace a ten to zaridi. Nebo je potreba i nekam dal? Na netu sem toho moc nepohledala. Ona samozrejme bude zjistovat info primo na uradech, ale podle me je lepsi mit info z vice zdroju.
|
allík
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 15:59 - Změnil/a: allík
- Nahlásit
younglady
Na pracáku jsem zatím ještě nebyla, ale podle mě by to mělo být prvotní a řekla bych, že by jí tam měli informovat o ev. dalších postupech...
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:00
- Nahlásit
younglady
úřad práce jí přihlásí, když jí vezme do evidence
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:06
- Nahlásit
younglady
na ÚP a pak na zdravotní pojišťovně.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:11
- Nahlásit
ok díky za info, o tý zdrávce sem to ani netušila, ale tak snad by jí to na tom ÚP řekli
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:13 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Se zápočťákem na úřad práce. Pak stát platí zdravotní pojištění. Sociální se za dobu nezaměstnanosti neplatí.
Po 14 dnech bych na zdr. pojišťovně ověřila, zda o mě vědí a zda jsem tam odhlášená od zaměstnavatele.
Na okresní správě sociálního zabezpečení bych ověřila, zda jsem odhlášená od zaměstnavatele a jestli tam poslali evidenční list důchodového pojištění.
U obou - zdr. i soc. - zda tam zaměstnavatel nemá nějaké dluhy, protože tyto se pak většinou vymáhají po zaměstnanci.
Zaměstnavatel musí dát pracovníkovi - zápočtový list, dohodu o rozv. prac. p. nebo výpověď, automaticky a v originále. Dále na základě žádosti do 8 dnů od žádosti Potvrzení o příjmech ze závislé činnosti.za rok 2010 - originál. Po výplatě evidenční list důchodového pojištění, jehož jeden výtisk posílá na OSSZ. Pro úřad práce musí vystavit potvrzení o průměrném výdělku.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:15
- Nahlásit
Vlčáčková
s tím ověřováním máš pravdu předcedkyně. Ale na tu zdravotní pojišťovnu jsem fakt vždycky musela jít já. A stejně tak, když jsem pak nastupovala do práce. Sem oznamovala, že jsem na pracáku skončilal.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:17
- Nahlásit
PetraK
Vlastní iniciativa nemůže ničemu uškodit!
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:18
- Nahlásit
Vlčáčková
protože tyto se pak většinou vymáhají po zaměstnanci.
hele tos mi připomněla, sem byla nedávno na školení a upozorňovala nás školitelka, aby si lidi schovávali pracovní smlouvy a ještě nějakej doklad o mzdě třá výplatní pásku, ze které je zřejmé, že za ně zaměstnavatel platí, protože pak to nemusí platit, ale jestli nic takovýho nemaj tak jsou dost v prd..... popisovala nám tam případ nějakýho podnikatele, kterej platil lidem na ruku a bez dokladu a oni pak zjistili (asi po 2 letech, když u něj už dávno nedělali) že je cca po 14 dnech po nástup odhlásil, že skončili ve zkušebce a nic za něm neplatil. takže to ty zaměstnanci museli doplati všechno včetně penále protože neměli žáden doklad o tom že byli zaměstnaný
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:20
- Nahlásit
Vlčáčková
A co když ví, že tam dluhy mají - utíká, protože firma krachuje a neplatí.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:20
- Nahlásit
younglady
jo přesně tak, radši si všude dojdi sama, protože ani v dnešní době internetu spolu tyto úřady téměř nekomunikujou a když jo, tak jen když se to hodí jim.
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:22 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Alexa
Ano, pracovní smlouva a ukončení prac. poměru si schovávám celý život. Výplatní pásku si schovat můžete, ale lepším dokladem je ten Evidenční list důchodového pojištění. Tam jsou hrubé přijmy po jednotlivých letech, doby započitatelné do důchodu, doba zaměstnání i druh pracovního poměru. Také je to adresnější, je tam víc údajů než na pásce. Navíc by tam měl být podpis a razítko zaměstnavatele v originále, což na páskách nebývá.
Nejde jen o nezaplacené pojistné, ale o to, že ELDP se občas ztratí na OSSZ a pak člověk nemá uznanou dobu pro odchod do důchodu. Takže do důchodu jde o několik let později.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:22
- Nahlásit
Alexa
aby si lidi schovávali pracovní smlouvy a ještě nějakej doklad o mzdě třá výplatní pásku
dobrý vedět, ale ona je takový poctivák, co má schovaný i doklady o zaplacení od všeho, kdyby cokoliv, takže se vsadím, že je má, ale jdu jí to napsat
|
Alexa
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:24
- Nahlásit
Vlčáčková
ale lepším dokladem je ten Evidenční list důchodového pojištění. Tam jsou hrubé přijmy po jednotlivých letech, doby započitatelné do důchodu, doba zaměstnání i druh pracovního poměru. Také je to adresnější, je tam víc údajů než na pásce. Navíc by tam měl
no to jo, ale to byla taková firma někde na severu čech, kde lidi nemaj práci a nechali se voblafnout, a samo že žádný takovýhle doklady od něj nedostali, prostě měli jenom pracovní smlouvu a nic jinýho a ten zaměstnavatel tvrdil že skončili ve zkušebce a oni neměli nic čím by prokázali, že to není pravda
|
Vlčáčková
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:31 - Změnil/a: Vlčáčková
- Nahlásit
Alexa
Takového zaměstnavatele je okamžitě potřeba nahlásit na úřadu práce a podat hromadnou žalobu. Ale nejsem právník.
|
younglady
Člen |
# Zasláno: 19 Čec 2010 16:41
- Nahlásit
Díky moc za pomoc holky, kamarádka překontrolovala pásky a má je všechny, hned po 31.7. zalítne na ÚP a pak do 2 týdnů tedy na zdravotní pojišťovnu. A mě se tyhle informace budou hodit nejspíš na konci srpna, tak aspoň už vím, co a jak
|