| Autor |
Zpráva |
Korálek
Člen |
# Zasláno: 9 Říj 2009 19:09
- Nahlásit
Minulý pátek jsme se zúčastnili benefičního Koncertu pro Emilku, který pořádala Pestrá společnost. Emilka je asistenční pes, který tam byl předán mladému vozíčkáři Filipovi. Potud by vše bylo v pořádku, rádi a často na podobné věci naše celá rodina přispívá. Co ale není v pořádku, že tato nová organizace nám, platícím divákům, sdělila pouze to, že pes má cenu 192.000,-Kč, ale neukázala vůbec nic z toho, jak pes bude Filipovi pomáhat a závěrečné zkoušky, které rozhodují o tom, jestli pes může jít pomáhat postiženému člověku, posuzovali jejich členové a kamarádi. Na webu této společnosti se chlubí tím, jak jejich dva psi složili zkoušky, které si ale jaksi posuzovali sami. Žádná zmínka o tom, že jakmile zkoušku vodícího psa neposuzovali jejich členové, ale posuzovala opravdu fundovaná, ale nezávislá osoba, paní ředitelka a rozhodčí ze Střediska výcviku vodících psů v Jinonicích, tak pes na zkoušce neuspěl a nebyl uznán schopným služby u slepého člověka. Nebýt schopné úřednice, která si nezávislou rozhodčí pozvala, tak by to samozřejmě dopadlo tak, že pes by zkoušku složil, protože jejich členové a kamarádi měli původně tuto zkoušku posuzovat úplně stejně, jako zkoušky asistenčních psů, se kterými se chlubí Pestrá společnost na webu. A klidně by takto nepřipraveného psa předali slepému člověku. Takže vlastně pouze náhoda a úřednice, které není jedno, za co vydá peníze, ochránily slepého člověka od předání nedocvičeného psa. Kdo ale ochrání vozíčkáře před takovýmito praktikami?
Je velmi smutné, že tato společnost, která byla založena v letošním roce, hazarduje se zdravím postižených lidí a ještě si dovolí vybírat peníze od lidí na beneficích. Tato společnost na nás působí dojmem, že vznikla proto, protože prokoukla mezery v zákonech a rozhodla se vydělávat slušně na lidech s postižením, na státu a na nás, lidech, kteří rádi pomůžou, když můžou.
Na loveckých nebo sportovních zkouškách nesmí rozhodčí posuzovat rodinné příslušníky, a to vlastně nejde o nic. Zato na zkouškách, které jsou rozhodující pro předání psa nemohoucím lidem a zaplatí je stát, takže vlastně my všichni nebo sponzoři a veřejnost, si posuzují kamarádi mezi sebou. To je neuvěřitelné, co všechno se tady může dít a právě v takovéto oblasti. Jsme velmi rozčarováni a znechuceni.
|
argosek
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2009 11:03
- Nahlásit
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2009 12:04
- Nahlásit
Psíček
Urcite by nam k tomu zde mohli rici par slov treba Falda ...
Určitě, bude-li vědět k čemu. Takže to zkus konkrétně vysvětlit.
Pokud ne, vezměte se za ruku s Essi a jděte si mrmlat do kouta.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 14 Říj 2009 00:04
- Nahlásit
Psíček
Koukám pane, že mrmláte v koutě. I bez Essi.
Tak jestli chcete, zkuste to znova.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Říj 2009 10:48 - Změnil/a: Walda
- Nahlásit
Psíček
Tak vysvětlím pár věcí, abys viděl, jak je to s tím mrmláním - může to být zajímavé i pro ostatní. Píšeš:
...tyhle subjekty nejen že vod sebe navzájem kopčí ty regule..
Ano, pokus o okopírování našeho zkušebního řádu jsme tu zaznamenali.
Bylo to proto, že jako řádní členové ADI/ADEu (Assistance dogs international/Europe) máme náš zkušební řád Klubu speciálního výcviku psů ČKS, né jen tak vycucaný z prstů, ale v souhlasu se standardy ADI, stejně jako ostatní aspekty naší práce. Ono to ani jinak nejde. A protože určitě není snadné takový zkušebák napsat, není to jako napsat článek do Večerů pod lampou, ale je to proces na dlouhou dobu, s řadou oponentur a konzultací, občas někoho napadne, že by si na náš účet mohl usnadnit práci. Přitom vůbec netuší, co za tím je. Což se snadno prokáže. Takže "kopírování regulí" asi běžné nebude, i když chuť by byla.
Na druhou stranu se snažíme prosadit, aby časem byly povinné jedny standardní regule pro všechny subjekty, jako je to v mnoho jiných oblastech výcviku - to se ale kupodivu některým jiným organizacám nelíbí. Dodržovat obecně daná pravidla je jedna věc a vzít si z nich jen to, co se mi hodí do krámu je věc druhá.
...a všechno možný kolem ty svý profesionální práce...
To jsi vedle, jak ta jedle...
Kdybych jako člen Helppesu přišel navštívit jakoukoli jinou organizaci pracující v oboru, dost se zlou bych se potázal. Vůbec by mě nepustili dovnitř, natož aby mi ukázali něco, co bych mohl "okopírovat". To jsem si náhodou ověřil v posledních týdnech - zajímalo mě, čeho jedna organizace dosáhla v určité dost specielní oblasti práce, chtěl jsem ze zapojit a začal jsem se o věc, kterou veřejně inzerovali na internetu, zajímat. Všechno klapalo do doby, než si všimli mé příslušnosti k Helppesu. Brány se zavřely, najednou nebyl čas ani místo, dokonce kvůli mě změnili i ty webové stránky.
Máš pravdu v tomto: No je prostě třeba si zvykat na to kde žijeme .... . Ano, v Anglii, v Americe a mnohde jinde ve světě, by se tohle nestalo. Tam, když někde zaklepeš na dveře, trochu si tě prověří, jestli jsi opravdu z oboru a pozvou tě dál, dají s tebou řeč a ukážou ti, co si řekneš. Takže tu máme docela pěkné jedno naše malé špecifikum.....
Takže si pleteš "kopčení všeho možného" s tím, že asistenci prostě není možné z různých důvodů cvičit mnoha rozličnými způsoby, a pokud to dělají dobře, všichni musí zkončit zhruba u toho samého. Kdyby to například někdo zkusil parforsně, fungovalo by mu to až do doby, než by zkusil takhle vycvičeného psa předat klientovi....
A pak, kdo tu mrmlá v koutě.
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 15 Říj 2009 15:20
- Nahlásit
Psíček
Prisel jsem jen pozlobit
Vždyť to říkám už poněkolikáté, mrmláte v koutě. Tak se vemte s Essi za ruce ...
|
Walda
Člen |
# Zasláno: 16 Říj 2009 18:47
- Nahlásit
Psíček
Tak je to dobře. Bez mrmlání.
|