Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / přeregistrace psa, právo na péči o psa
Autor Zpráva
Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 10:20
- Nahlásit

Potřebuji poradit.

Kamarádka odešla z domova - je už dávno plnoletá a vzala s sebou psa o kterého se od štěněte starala už od své nezletilosti. Otec kamarádky však žádá vrácení psa - zpět domů. Otec je podnikatel a nemá čas na psa - psa venčila jen kamarádka - jsou na to minimilně 2 svědci, kteří jsou ochotní jí to dosvědčit. V očkovacím průkaze je napsána jako majitel kamarádka, na městě - poplatky ze psa je hlášená jako majitel důchodkyně, která s nimi nikdy společnou domácnost nesdílela - stojí na straně otce a pes jí nezná. Otec nemá v ruce žádnou kupní smlouvu o koupi psa. Chovatelé od kterých je pes, jsou přáteli kamarádky. Otec chce na policii nahlásit ukradení psa. Pes je však zvyklý na kamarádku. Otec nikdy psa nevenčil ani necvičil. Jedná se o velké plemeno. Nemohu však uvést jaké. Kamarádka se odstěhovala do jiného města, kde má i tohoto psa. Pes je čipovaný - na evidenci je vedený otec kamarádky.
---------------------------------

Jak postupovat, aby pes zůstal v majetku kamarádky? Má psa nahlásit na městě na své jméno? Má nechat přeregistrovat psa na své jméno? - čip. Když není kupní smlouva lze aby psa napsala na mne - dříve nebyla plnoletá - chovatel by dal kupní smlouvu na mne a já bych dnem plnoletosti kamarádky napsala darovací smlouvu na kamarádku? Jak musí její otec prokázat, že pes je jeho? Stačí dva svědci, že o psa vždy pečovala kamarádka? Může policie zabavit psa a umístit ho v útulku do doby než proběhne soud?

Jak vlastně se dá bránit a co je třeba zařídit aby pes zůstal v péči kamarádky, Vím, že její otec není schopen se o psa řádně starat - nakrmí jej, to ano, ale nevyvenčí - pes bude pak jen na zahradě za plotem.

Za rady moc děkuji.

Biluška
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 10:35
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
Může policie zabavit psa a umístit ho v útulku do doby než proběhne soud?
Nemůže. Ale to je jediné, čím si jsem jistá.
Je to pes s PP, nebo bez? V případě, že by byl s PP je jednoznačně majitelem ten, kdo je zapsaný v PP a na plemenné knize. Pokud je bezpapírák bude to jednodušší. Ať prostě nechá psa přeregistrovat na své jméno - jak na MÚ, tak čip, prostě všude, kde se dá a pak ať hraje mrtvého brouka. Pokud se otec skutečně obrátí na policii (což podle mě neudělá, ale i kdyby) neuspěje. Byla jsem ve dvou případech svědkem když měla policie řešit podobný úkol (v obou se jednalo o skutečnou krádež psa). V jednom případě si majitelka psa našla sama, přivedla policii až k plotu za kterým pes byl, policie krčila rameny a říkala "dokažte, že je ten pes váš". Tenkrát se ještě nečipovalo, byl to bezpapírák, čili netetovaný... nedokázala nic. Psa nakonec ukradla zpátky, ale legální cesta tam prostě nebyla.
Podruhé to řešila paní dokonce přes soud (v kauze Efas) a taky neuspěla, neboť neprokázala, že onen voříšek je její.

brut
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 10:36
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
trochu míň lidí by neškodilo
Kdo platil psa? Tam by mohl nastat problém.... ale jinak bych nechala dopsat kupní smlouvu se jménem kamarádky, přesnýma pokynama co se týká majitele a případného vrácení psa atd.
Jinak čip mu mohl nechat dát kdokoliv z rodiny, tam bych problém neviděla. Pokud je pes hlášen v nějakém místě, kdy nikde nebyl, tak bych možná na paní zatlačila, aby si uvědomila, že je to podvod a ten by pro ní mohl mít minimálně finanční násedky ( jsou svědci, kteří vědí, že tam nebydlel, atd.). Psa bych v místě bydliště přihlásila na sebe, zaplatila poplatek.... myslím, že nejdůležitější doklad je kupní smlouva a očkovák.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 11:50
- Nahlásit

pes je bez PP.
Psa platila ta důchodkyně. Šlo opravdu o to aby platili nižší poplatky.
isdpch
aby si dcera dala s otcem panáka (pokud už je plnoletá) a vyřešili to jako lidi
s jejím otcem se mluvit nedá
Biluška
on nemá vůbec nic, čím by dokázal, že ten pes je jeho - jedině ten čip - ale očkovák je psaný na kamarádku - teď nevím přesně, jestli má pas - asi spíš jen očkovák - takže když si nechá vydat pas, tak to jde pak do národního registru - tam se také zaeviduje

brut
zatlačit na paní důchodkyni - to kamarádce doporučím

jak je to s tou kupní smlouvou? Může osoba mladší 18 let koupit psa? Jak to upravit, když v době kdy štěně přebírali byla nezletilá?

Mucholabka
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 11:52
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
osobně bych to tolik nehrotila-myslím až do nějakého odebrání do úschovy
který registr má jejího psa evidovaného? Mi řekl vet, že psa klidně přeregistruje, protože jeden pi*us Bucině napsal do registru, že je to pes samec a navíc jiného plemene...zatím jsem to neřešila, ale vet by to za ni udělal, pokud je ochotný...

Biluška
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 12:16
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
ale očkovák je psaný na kamarádku -
Do očkováku si může kdokoliv vypsat cokoliv, to není nijak průkazné.

takže když si nechá vydat pas, tak to jde pak do národního registru - tam se také zaeviduje
Myslím, že to nemusí tak hrotit. Ať normálně zavolá na čip a řekne, že chce změnit jméno. Přece kdyby se vdala, nebo tak něco tak taky nebude měnit registr. Ať jim nevypráví nic o otci, prostě pes už nebude napsaný na otce, bude napsaný na mě a hotovo, udělejte to. Podle mých zkušeností s tím nebude žádný problém. Přeregistrovávala jsem Šagy a šlo to přesně takhle. Zaregistrovali ji v útulku, já jsem pak zavolala, že ji chci na sebe a bylo to během pár minut. Otec v ruce žádnou kupní smlouvu nemá, pokud by si ji obstaral tak to může normálně napadnout, že je ta smlouva zfalšovaná, protože bude.
Osoba mladší 18-ti let psa dle mě vlastnit může. Myslím, že může od 15-ti, ale fakt si tím nejsem jistá.

Biluška
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 12:33
- Nahlásit

isdpch
to bude i v tom druhém případě :
Jistě, ale důkazní břemeno bude tentokrát na tom otci

Erin
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 12:49
- Nahlásit

Dagmar Fišerová

Ahoj Dášo,osobně si myslím,že ze stany otce je pes jen nástroj jak dceru donutit k poslušnosti.K návratu domů...
Jinak podobně co říká Biluška.Vše co jde, zkusit převést na svou osobu.

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 12:55
- Nahlásit

Biluška
Teda jsem poněkud v šoku, to jako že když mi někdo ukradne psa, zjistí si u veta číslo čipu, tak může zavolat na registr a oni jen na základě telefonu změní adresu u čísla?????
A já ho pak budu hledat a zloději mi řeknou sorry, to je náš pes, máme ho registrovaného na sebe?????
Jsem myslela, že právě tohle nejde a teď se teda nestačím divit. (

Biluška
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:07
- Nahlásit

Maya
U nás to fakt šlo jak na drátku. Možná to bylo tím, fenu čipovali a registrovali v útulku. Tudíž první majitel byl útulek a já jsem prostě řekla,že jsem ji adoptovala. Nepřišlo jim na tom nic divného. U té kamarádky od Dagmar by to mohlo projít stejně hladce. Prostě zavolá a řekne " nebyla jsem plnoletá, ten pes byl registrovaný na tátu, už jsem plnoletá, chci změnit jméno a adresu..." . Fakt jsem přesvědčená, že to projde.
Kdyby volal absolutně cizí člověk tak to možná tak jednoduše nepůjde. I když v našem státě bych se nedivila vůbec ničemu

Maya
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:16
- Nahlásit

Biluška
No i cizí člověk si může vymyslet nějakou rodinnou story. Jen teda doufám, že by se alespň zeptali na původní registrované jméno a adresu a v případě neznalosti změnu neprovedli, ale to je asi utopie.
Teda tohle bych snad radši ani nevěděla.
Jinak k původnímu tématu - si myslím, že pes je toho, na koho je napsaná kupní smlouva, tak jako u každé jiné věci. Pokud smlouva neexistuje, tak může pes být kohokoliv kdo ho za svého prohlásí a nevím, jak by někdo prokázal opak.
Třeba placení poplatků to neřeší, za psa platí držitel a ne majitel. Nebo ne?

brut
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 13:57
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
myslím, že by holka mohla být majitelkou psa .... stačí dát do smlouvy, že pes je její, jen do její plnoletosti za něj zodpovídají rodiče. Pak by to mohlo projít, kor, jestli jí bylo v době, kdy si psa přebírali víc jak patnáct... ovšem nevím, jestli by tam nemusel být taky podpis jednoho z rodičů

sarax
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 14:13
- Nahlásit

brut
. ovšem nevím, jestli by tam nemusel být taky podpis jednoho z rodičů

to si myslím že by tam musel bejt na 100%...jako i tedka když mladá něco podepisuje musím taky...

brut
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 14:47
- Nahlásit

sarax
to jo, já to myslela tak, že by teoreticky mohl stačit podpis babičky, pokuď by s nima bydlela v baráku nebo tety... prostě někoho dospělého se stejnou adresou

RenataL
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 16:25
- Nahlásit

Maya
Tak snadné to není, že bys zavolala na registr a oni to jen tak přepsali. Jednak musíš změnu hlásit písemně a krom toho by měla databáze vyrozumět i dosavadního majitele, že zapisuje změnu. alespoň já to tak zažila. Jinak zaregistrování čipu nevypovídá o vlastnictví psa. Z právního hlediska je jediným důkazem o vlastnictví kupní smlouva - a ta může mít i ústní charakter, čili podstatné je slovo chovatele, pokud neexistuej papír. Pokud ale byla kamarádka v té době nezletilá, zastupoval jí zákonný zástupce (otec). I tak ale mohla již být majitelem ona. Placení poplatků je jen pomocný údaj (maximálně dostane pokutu za obcházení, ale taky to mohlo být tak, že ji babička zastupovala ). Další pomůcka je svědectví veta, ze cvičáku, apod.

RenataL
Člen
# Zasláno: 19 Bře 2008 16:27
- Nahlásit

Biluška
U psů z útulku je to trochu jiné, pokud je čip registrovaný na útulek a máš papíry z útulku, není co řešit. Ale na obci to může chodit jinak.

Dagmar Fišerová
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2008 07:26
- Nahlásit

otec přestal vyhrožovat - tak asi to bude dobré.

Jinak pro psa šli když bylo kamarádce 15 - šla celá rodina - zaplatili, převzali štěně a odešli. Když kanarádce bylo 18, tak když se jí otec ptal co chce k narozeninám, tak řekla, že tohodle psa a otec jí řekl, že to je samozřejmostí - že je to přeci její pes. O psa se starala jen kamarádka.

Myslíte si, že lze výrok: "To je samozřejmostí, stejně je tvoje" považovat za ústní smlouvu?

brut
Člen
# Zasláno: 21 Bře 2008 10:12
- Nahlásit

Dagmar Fišerová
řekla bych, že ano

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání