Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Očkovací průkaz v ČR?
Autor Zpráva
AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 07:39
- Nahlásit

Chtěla bych se zeptat, jestli někdo z vás nemá tušení, jaké jsou povinnosti majitele psa při cestování po ČR. Mám na mysli hlavně případ, kdy váš pes na výletě napadne psa jiného. jste povinni majiteli napadeného psa předložit očkovací průkaz, aby se mohl přesvědčit, že váš pes je v pořádku? Nebo po ČR není nutno vozit s sebou očkovák? Pokud ho nemáte, není Vaší povinností, jiným způsobem doložit zdraví psa(např. zavolám svému veterináři)? Je běžné, že oč. p. nepředložíte ani přivolané PČR a nic se nestane? díky, pokud by byli nějaké odkazy na zákony budu fakt ráda.

Tinta76
# Zasláno: 25 Čec 2007 08:09
- Nahlásit

AOZ

Když cestujeme někde po republice se psama, tak bereme očkováky (pet pasy) s sebou. Čék nikdy neví, kdy je může potřebovat.

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 08:25
- Nahlásit

Tinta76
To si myslím taky a podle toho se chovám, ale včera jsem setkala s případem, kdy pán s sebou očkovák neměl,a tvrdil, že po ČR nemusí, tak bych potřebovala vědět jestli je to někde dáno zákonem

mac1
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 08:27
- Nahlásit

AOZ
v zákonech to pravděpodobně dáno není , ale vzít očkovák s sebou není takový problém ....nu a samozřejmě snažit se předcházet napadení jiných psů Tvým psem

Tinta76
# Zasláno: 25 Čec 2007 08:31
- Nahlásit

AOZ

no to mi pak taky došlo, jaks to myslela ... nevím, jestli je to daný zákonem, spiš nějakou vyhláškou ... zkusím pohledat

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 08:33
- Nahlásit

mac1
my jsme ti poškození zaráží mě, že to po nich nijak tvrdě nevyžadovala ani PČR, řekl nemám a bylo. Oni pak volali jeho veterináři, zda je pes očkovaný a pak volali mě, že je vše OK.

Tinta76
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:05
- Nahlásit

Jediný co jsem našla je "veterinární zákon"
§ 4 odst. 1 písm. d - Chovatel je povinen poskytnout nezbytnou součinnost a pomoc k provedení nařízeného vyšetření, ochranného očkování nebo jiného odborného veterinárního úkonu.
§ 4 odst. 1 písm. f - Chovatel je povinen zajistit, aby byli psi a některá další zvířata držená v zajetí, zejména liška, jezevec, kuna, ve stáří od 3 měsíců do 6 měsíců a poté vždy jednou za rok očkováni proti vzteklině.
§ 4 odst. 1 písm. Chovatel je povinen zajistit, aby bylo neprodleně veterinárně vyšetřeno zvíře, které poranilo člověka nebo s ním přišlo do přímého kontaktu způsobem nebo za okolností, které mohou vyvolávat podezření z onemocnění vzteklinou.

To by se na to mohlo vztahovat ne?

Mel
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:11
- Nahlásit

isdpch
to sice asi jo, ale kdyby ten druhý pes očkovaný nebyl, mohli by si ho trošku podat policajti, dyk očkování proti vzteklině je povinný, ne?

mac1
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:16
- Nahlásit

AOZ
zákonem povinnost mít u sebe potvrzení o očkování daná není

Tinta76
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:17
- Nahlásit

Mel

jistě, povinný a pod pokutou do výše 10 tisíc (fyzická osoba která není podnikatelem) při nesplnění této povinnosti

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:18
- Nahlásit

isdpch
mě spíš šlo o to, jak psala Melmohli by si ho trošku podat policajti, stát se to opačně, AST napadnout Zlatého retrívra, a já si přikvačit, až když ten druhý člověk ječí tak mě ten chlápek zašlape do země a hlavně mě zaráží ten přístup policie

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:20
- Nahlásit

Takže jestli chápu přesně, je povinné psa nechat očkovat proti vzteklině, ale není povinné mít u sebe očkovací průkaz, který to dokazuje? už tomu začínám rozumět

mac1
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:22
- Nahlásit

AOZ
co tě zaráží na přístupu policie ?

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:38
- Nahlásit

mac1
že když jim pán řekl, očkovák nemám dám vám číslo, zavolejte si mému veterináři, oni řekli OK a jak řekl tak udělali.

Tinta76
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:45
- Nahlásit

AOZ

tak mě ještě napadlo, že obce někdy maj ve vyhlášce povinnost předložit očkovák při pokousání psem (ale to se asi zřejmě týká jen pokousání člověka, ne druhýho psa)

mac1
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:46
- Nahlásit

AOZ
no, tak to bych ale řekla, že zareagovali správně, výsledek Ti sdělili, co měli dělat víc ? Měli ho zatknout, dokud nějaká jemu blízká osoba nedodá očkovák ...to je žert , já myslím, že nepostupovali špatně .

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:56
- Nahlásit

mac1
pokud by to nebylo povinné tak postupovali v pohodě, ale pokud to povinné je, což jsem chtěla vědět, tak ne.

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 09:57
- Nahlásit

isdpch
celkem mě překvapilo, že vůbec někam volaliprávě mě to přišlo jako docela zvláštní postup, buď byli na mě tak hodní, že to pro mě udělali, a nebo prostě neví jestli očkovák musíš mít sebou a tak to raději udělali takhle

sarax
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 10:28
- Nahlásit

AOZ
stát se to opačně, AST napadnout Zlatého retrívra, a já si přikvačit, až když ten druhý člověk ječí tak mě ten chlápek zašlape do země a hlavně mě zaráží ten přístup policie
máme taky kousnutí retrívřicí ale na to jsme přišli až doma a skoro nikdo nám to pak nevěřil
jiank myslím že povinnost doložit na místě není..páč venku musíš mít třeba v Praze jen čip....

mac1
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 12:07
- Nahlásit

sarax
Praze jen čip.... nebo tetování

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 12:47
- Nahlásit

ja bych je naopak ocenil za profesionalni pristup. protoze samozrejme je z hlediska pravnich predpisu pro policii i druha moznost: prijet na misto, zjistit, ze nedoslo k napadeni cloveka, hmotna skoda zpusobena majiteli druheho psa (nezapominat, ze z hlediska prava je pes pouze vec) je nizsi nez 5 tis. Kc, jde tedy o prestupek, bude resit obecni urad. dekujeme a nashledanou .... a nikdo by jim nemohl vubec nic vytknout .....

west
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 12:54
- Nahlásit

Kdybych jela třeba na dovču se psem po ČR tak by pro mě bylo samozřejmý vzít pro psa očkovák stejně jako pro mě vzít si občanku. Ale přemýšlela jsem když mýho psa třeba napadne cizí pes u nás ve městě co v tomto případě dělat? Jestli letět s mým psem na veterinu na ošetření, nebo volat policii, nebo chtít vidět očkovák od toho psa co nás napadl.

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 12:55
- Nahlásit

Jirikovo
joj, tak to mě ani nenapadlo, ale zase mě na státní policii, poslala městská, s tím, že dlouží až odpoledne a bylo13 hodin, tak možná proto.
Tohle mi našla mamča
podle veterinárního zákona č. 166/1999 Sb. nemusí mít při přemísťování veterinární osvědčení psi a kočky v případě, že jsou doprovázeni pasem nebo očkovacím průkazem obsahujícím záznam, že zvíře mělo před přemístěním platné očkování proti vzteklině. Platí to pro přemísťování mimo územní obvod kraje.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 12:59
- Nahlásit

AOZ
Platí to pro přemísťování mimo územní obvod kraje.
takze v ramci pohybu v jednom kraji, pripadne venceni v jednom meste (ja totiz vetsinou vencim vzdy jen na uzemi jednoho kraje) v podstate nemusis mit u sebe zadny doklad tykajici se psa ....

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 13:03
- Nahlásit

Jirikovo
tak, ale ty lidi nejsou místní, jsou u nás na dovče a stanují na louce, ze které jim ten pes zdrhnul, takže oni musí. Záleží jak je brán kraj v roce 1999 jestli stejně jako dneska co do velikosti. spz byli pražské.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 13:09
- Nahlásit

AOZ
nemusí mít při přemísťování
zduraznil bych slovo premistovani. nechci se chytnout do nejakych pravnickych klicek a do slovickareni, ale podle me se to da ukecat na to, ze premistovani psa mezi kraji je pohyb psa z jednoho kraje do druhyho. jakmile uz je v druhem kraji, neni to premistovani mezi kraji, ale jeho pohyb na uzemi jednoho kraje. tudiz mi z toho vychazi, ze v podstate by to mohl nekdo kontrolovat pouze primo na hranici dvou kraju pri jejich aktivnim prekroceni .....

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 13:11
- Nahlásit

Jirikovo
ty mi kazíš radost ne kašlu na to

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 13:15
- Nahlásit

AOZ
ty mi kazíš radost
no tak jo, musej to mit u sebe, jdi a vytrhej jim stanovy koliky ....

AOZ
Člen
# Zasláno: 25 Čec 2007 13:19
- Nahlásit

Jirikovo
konečně mě někdo pochopil, díky díky díky

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání