Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Pes a paragrafy / Prosím o radu
Autor Zpráva
AOZ
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 09:46
- Nahlásit

http://www.municipal.cz/predpisy/246_92.htm

Naše MěP mi sdělila, že kvůli tomuto zákonu a vyjádření ústavního soudu není možno přikázat, aby pes měl košík

AOZ
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:36
- Nahlásit

Dovolím si to posunout ještě jednou nahoru. Prosím o radu jistě tu jsou právníci. Prostudovala jsem to a nemůžu nalézt část kde by se psalo o tom, že košík nelze neboť je to týrání zvířat. Ve všech městech, které znám je to povinné obzváště bojová plemena, jen u nás tvrdí, že to ze zákona nelze. děkuji

mac1
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 11:59
- Nahlásit

AOZ
a znáte Prahu (tady určitě košík povinný není , kromě MHD) ..a znáte Mladou Boleslav....a znáte Beroun .......tak kolik těch měst, kde je košík povinný, obzvláště pro "bojová" plemena znáte ?

AOZ
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 12:10
- Nahlásit

mac1
Tak to neznám, ale znám Teplice a tam je pro všechny, jinak týkalo by se to i mě mám AST, ale z důvodu ochrany svého psa před šílencem to ráda podstoupím

monika
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:07
- Nahlásit

Frýdek-Místek má košík a voditko povinný všude, kromě louček pro psy určených.

brut
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 14:09
- Nahlásit

mac1
Beroun má povinnost vodítko a u určitých plemen i košík
Jiná věc je to, jestli někdo kontroluje dodržení nařízení

mac1
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 19:35
- Nahlásit

brut
Beroun u Prahy že má povinnost pro některá plemena vodítko i košík ??? To je tedy pro mě opravdu novinka, pro jaká plemena a je někde na Inetu možno tu vyhlášku si přečíst , a odkdy to platí ?

aren
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 19:39
- Nahlásit

Olomouc má vodítko anebo košík, v centru města a v parcích vodítko a košík. A kontroluje se to a pokutuje.

brut
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 19:42
- Nahlásit

mac1
Pokud vím, tak košík a vodítko platí poměrně dlouho ( jde především o tzv. bojová plemena), ale vodítko je ve městě povinností....pokud mají měšťáci náladu, tak i vybírají pokuty

aren
Člen
# Zasláno: 12 Pro 2006 19:42
- Nahlásit

AOZ
Tak se zeptej té městské policie, co Ti to sdělila, ať to upřesní, to by snad mohli, když se tady právníka asi nedočkáš...

Misery
Člen
# Zasláno: 13 Pro 2006 04:52
- Nahlásit

kdyz to je hrozne tezky, jasne, ze by nektery psi pomalu nemeli bez kosiku vystrcit cumak z domovnich dveri, jenze uz vidim, ja cpes naky civave kosik na tlamicku...dyt takovy velikosti se ani nedelaj....ale rozkaz znel jasne, pokutovat kazdeho panicka, jehoz pes je bez kosiku...

wikyp
Člen
# Zasláno: 15 Pro 2006 09:26 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

AOZ
Obec nebo město může vydávat obecně závazné vyhlášky, které vedou k zajištění pořádku, bezpečnosti obyvatel majetku a jiných záležitostí, které jsou v působnosti obcí.
V Plzni je například dle vyhlášky města povinnen náhubek v případě, že jdeš se psem na místa, kde je větší koncetrace lidí, v MHD apod.
Jinak v zákonu na ochranu zvířat se sice nepíše, že pes nesmí výslovně nosit náhubek. Je tam však například ustanovení, které říká, že se za týrání považuje,
...omezovat bez nutnosti svobodu pohybu nutnou pro zvíře určitého druhu, pokud by omezování způsobilo utrpení zvířeth)

...používat podnětů, předmětů nebo bolest vyvolávajících pomůcek tak, že působí klinicky zjevné poranění nebo následné dlouhodobé klinicky prokazatelné negativní změny v činnosti nervové soustavy nebo jiných orgánových systémů zvířat, aj.

Takže obec či město může nařídit náhubek, vodítko apod., ale pouze na nezbytnou dobu k zajištění bezpečnosti, zdraví atd. Správně by např.město muselo určit místa, kde smí být pes puštěn na volno. Ale většina měst k tomuto nemá ve svém katastru dostatek prostorů... tak například hl. město Praha tuto vyhlášku zrušilo.
Není to doslovný právní výklad (nejsem právník).

AOZ
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 16:46
- Nahlásit

Jen pro info.
Psala jsem na Ústavní soud ať se mi k tomu vyjádří a napsali mi, že nic takového jako hodnocení toho zda košík ano či ne nedělali. Naše "skoro město" má ve vyhlášce stanoveny všechny prostory kde je třeba vodítko a kde je volný pohyb. Takže musím podat návrh na to, aby byl povinný i košík. MěP zatím neudělala nic, protože jim řekli, že vietnamec odletěl a vrátí se až koncem ledna.

sarax
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 21:55
- Nahlásit

brut
Pokud vím, tak košík a vodítko platí poměrně dlouho ( jde především o tzv. bojová plemena),
mno to musej bejt ty plemena někde ale vypsaný ne??atlas zvířat nezná "bojový"plemenamoje AST je společenské plemeno a hotovo
by mě zajímalo v kterejch městech který plemena musej mít koš...

Lola1
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 22:53
- Nahlásit

sarax
moje AST je společenské plemeno
Jak jsme se potkali v Letňanech, mohu potvrdit, že je absolutně společenská.

sarax
Člen
# Zasláno: 21 Pro 2006 23:50
- Nahlásit

Lola1

moc děkujuona miluje lidi,psi a tak..jen jí štvou naši sousedé co nemají rádi pesy a celé dny na nás tlučou hůlkou..mají dlažbu je to prima
sry za OT

wikyp
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:02 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

brut
Pokud vím, tak košík a vodítko platí poměrně dlouho ( jde především o tzv. bojová plemena.

Bojová plemena neexistují. Koukni se do psího atlasu, pochybuji, že tam nějaké takového názvu najdeš.

Kreis
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 08:13
- Nahlásit

Jinak Brně taky platí košík nebo vodítko. Ale segra potkala pána s takovým tím gaučákem, bez čumáku,(fakt si nevzpomenu na plemeno) takže mu nebylo kam dát koš a měl od lékaře potvrzení, že jeho pes nemůže mít ani obojek, ani kšíry, myslím že měl špatný klouby a stejně pokutu dostal....

V Brně hlavně v lískovci jsou měšťáci divný.....Dali by pokutu i laboušovi. Když jsme byla v Praze, tak jsem tam potkala městskou, psa jsem si dala rychle na vodítko a ženská mi řekla ať ji pustím, že je hodná a ať se proběhne...

Mel
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:07
- Nahlásit

Kreis
Když jsme byla v Praze, tak jsem tam potkala městskou, psa jsem si dala rychle na vodítko
možná to bude tím, že v Praze existuje jediná vyhláška, která omezuje volný pohyb psů, a to vyhláška o veřejný zeleni... takže pokud nebudeš v té veřejné zeleni (na konci vyhlášky vypsaný katastry), tak ti nikdo nařídit vodítko nemůže. A vlastně ani to vodítko, protože vyhláška hovoří, že ve veřejné zeleni je zakázáno volné pobíhání psů, takže stačí mít psa u nohy.

Misery
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:08
- Nahlásit

Kreis
hmmm bych je poslala nekam....jako mit staryho nemocnyho psa, kterej sotva chodi a zuby uz taky nema a buzerovat me mestsky kvuli tomuhle, tak je fakt asi poslu do haje...

Kreis
Člen
# Zasláno: 22 Pro 2006 10:51
- Nahlásit

Misery: Prostě v lískovci jsou blbci...

Mel No ona to zrovna byla veřejná zeleň a všude byli cedulky pejsku na vodítku a zakáz vstupu na trávník

wikyp
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2006 16:14 - Změnil/a: wikyp
- Nahlásit

Misery
Moc nehudruj. Musíš si také uvědomit, že strážník nemusí nic moc o psech vědět, tak že nemusí také poznat, jak máš starého psa.
A pokud je ve městě či obci platná vyhláška, která upravuje chov psů, musíš ji dodržovat bez ohledu, kolik je tvému psu let. Stejně tak strážníci, ale i policisté by měli dodržování vyhlášky vyžadovat od veřejnosti ze zákona a kontrolovat její dodržování. Nikde není psáno, že ti musí dát hned pokutu. Přestupek podle zákona o přestupcích lze řešit také domluvou. To však zaleží na zvážení situace strážníkem na místě, zda tě opálkuje, nebo bude přestupek řešit domluvou. Tzn., že je to také na tobě, jak s nima budeš jednat. Pokud budeš dělat machry, jako tady, věř, že tě schutí opálkují. A nemusíš dostat pokutu jen 200, ale také 1000 kč. na místě. Pokud je hodně naštveš, můžou celý přestupek předat k řešení na obecní/městský úřad, kde tě může čekat pokuta ještě vyšší plus výdaje za svolání komise, která řeší přestupky. Myslím, že si to každý raději rozmyslí. Ale pokud uznáš, že májí pravdu, uvědomíš si, že si porušila vyhlášku a budeš se chovat max. slušně... Prostě to je na tobě. Jiný případ je, když potkáš strážníky (většinou ženy), kteří se psů bojí, tak slušné chování moc neřeší.
Mel
V Praze je vyhláška o chovu psů zrušena, pokud jí zase nezavedli.

Misery
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2006 18:09
- Nahlásit

wikyp kdyz bude slusnej straznik, budu slusna taky, kdyz me bude buzerovat, muze mi....zvlast mestskej...

Mel
Člen
# Zasláno: 27 Pro 2006 20:21 - Změnil/a: Mel
- Nahlásit

wikyp
no, já ve svém příspěvku píšu, že v Praze existuje jediná vyhláška, která mluví o pohybu psů a to vyhláška o veřejné zeleni, další vyhláška, která se zmiňuje o psech, je vyhláška o poplatcích ze psů (tam se ale o pohybu psů nemluví) a jinak žádná vyhláška o chovu psů v současné době neexistuje (resp. jsem ji na stránkách magistrátu nenašla)...

wikyp
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2006 09:00
- Nahlásit

Misery
Stále je to policista a je fuk, zda městský nebo státní. Pokud tě k nějakému úkonu vyzve, ke kterému má ze zákona oprávnění, jsi povinna,výzvě vyhovět. V případném pozdějším šetření nějakého konfliktu, by jsi neuspěla s tvrzením, že se policista choval nějakým způsobem hrubě a proto si ho neposlechla (obvzláště, když uvedeš jako důvod, že to byl MP), nebo nevyhověla jeho výzvě.
Na chování policisty si můžeš následně stěžovat, ale v daný okamžik máš určité povinnosti ze zákona, které bys měla dodržovat. Pokud by jsi neuposlechla výzvy veřejného činitele, mohla by tě čekat další pokuta i za to.
Je třeba si uvědomit, že jediný rozdíl, který mezi MP a PČR je, že MP má v určitých ohledech užší rozsah pravomocí než PČR. Jsou ale např. i přestupky, které PČR při jejich zjištění řešit nemůže a musí je předat na příslušný úřad (Obecní, Krajský aj.).

wikyp
Člen
# Zasláno: 28 Pro 2006 09:01
- Nahlásit

Mel

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání