| Autor |
Zpráva |
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 09:13
- Nahlásit
Mám dosti specifický problém a moc nepředpokládám, že jste to někdy zažili, ale přece... Nedávno večer dostal můj pes škytavku (vypadalo to jako normální škytavka), nepomohlo mu jíst ani pít a trvalo to docela dlouho. Mezi tím občas vypadal jakože se dáví na zvracení, ale nakonec to nějak překašlal, nezvracel a škytal dál. Pak to přešlo samo. Od toho dne (asi týden) nepravidelně občas dělá zvuky jako když se dáví (nebo mu zaskočí nebo vdechne sliny) přes čenich. Myslím tím "kucká" potahujíce čenichem (jako když si člověk chce odplivnout a "potáhne" si z nosu do úst a pak ústy vykašle). Pak chvíli ještě škytá a zas to přejde. Víte, co to může být?
|
Usanda
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2005 09:50
- Nahlásit
No, můj pes kašlal,když měl zánět hrtanu.Škytání bývá normální,ale jestli to má i s dávením a kašláním,tak bych s ním jen pro jistotu zašla k vetovi.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 09:54
- Nahlásit
Cos s tím zánětem hrtanu dělala? Jak se t poznalo?
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2005 10:44
- Nahlásit
A kdy pes dostává tu škytavku spojenou s dávením? Náš starší pes jí dostává taky, protože je hrozný hltal a když dostane granule nenamočené, pokaždé (jak hltá) se "dáví" a pak škytá......
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 10:59
- Nahlásit
Jak je pes starý? Může to být od srdíčka.
|
Hafina
Člen |
# Zasláno: 11 Čec 2005 11:12
- Nahlásit
Můj pes měl něco podobnýho. Mám tím na mysli to potahování nosem. Myslím, že náš to měl spojené s nachlazením. Začalo to když začal kýchat a skončilo, když se uzdravil. Ale škytavku s dávením neměl.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 11:23
- Nahlásit
Je to roční vlčák, teda ovčák. Úplně zdravý. Doufám. Těžko to popsat, zda-li je to škytání, zaskočení či dávení.
|
*sara*,
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 11:53
- Nahlásit
Myslím, že tohle dělá někdy ten náš taky. Mění se mu v tu chvíli i čumák, spleskává mu(mám nakrčence). Jako by to vtahoval do sebe, je to ono? My vždycky říkáme, že mu to přišlo do jiné trubky. Za nějakou chvíli to přestane. Ale nevím, jestli myslíš zrovna tohle.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 12:39
- Nahlásit
*sara*,
Ale ono to přesně takhle vypadává. Takhle bych kuckala já, kdybych vdechla sliny a kuckala se zavřenou pusou přes nos. Vypadá to v podstatě stejně... a do toho škytání...
|
*sara*,
|
# Zasláno: 11 Čec 2005 12:49
- Nahlásit
Tak to nejspíš nic nebude. To bude stejné, co dělá můj pes. jako by to vchrlával.Podle mě jim nějaká slina nebo něco, co sežerou přijde tam, kam nemá.Já se mu vždycky snažím pomoc-klepat do zad, ale stejně to nepomáhá. Přestane to potom samo. A taky škytá.
|
shiba
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2005 07:16
- Nahlásit
Moje fenka tohle dělala poměrně dlouho, ale je už starší dáma. Veterinář ji vyšetřil několikrát, nic jí nebylo, zcela zdravá a tohle dělala - nezávisle na jídle nebo čemkoliv. Po cca dvou měsících to ustalo a už je klid.
Anonymní
Jak je pes starý? Může to být od srdíčka.
Od srdíčka by to dělal hlavně v noci.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Čec 2005 08:00
- Nahlásit
shiba
měla jsem psa na stará kolena kardiaka a kašlal a dávil se jen po námaze (vyběhnutí schodů, běhání, dlouhé štěkání), v noci vždy spal jako mimino a nekašlal
|
*sara*,
|
# Zasláno: 12 Čec 2005 08:24
- Nahlásit
Já mám taky kardiaka a dělá to přesně, jako píše Anonymní: v noci vůbec nekašle,spí jako mimčo, jen se dáví po námaze- štěkání, běhání, stres.
Ale tohle škytání , na které směřuje ten první dotaz, se srdcem patrně nesouvisí. Od srdce to ten náš vydavuje-sliny, hleny. Prý si ulevuje, říkal vet., jak se mu to drží na plicích.
|
Artemis
Člen |
# Zasláno: 12 Čec 2005 09:12
- Nahlásit
To co tu popisujete v prvním dotaze, je klasický psincový kašel. Zvláště, když kolísají teploty a hlavně vlhkost se toto často u psů objevuje. Teď je právě ta sezóna, kdy se tomuto viru velmi dobře daří, nejprve vedro, potom déšť a chladno. Je to nemoc velkých psinců, proto se tomu říká "psincový" (nebo také kotcový, nikoli však psinkový) kašel. Většinou po čase odezní sám nebo se tomu dá pomoci dětským Bromhexinem, tak to úspěšně řeším já. Pokud je kašel už dost dávivý, lze též aplikovat kodeinové tablety, ale to jen po dohodě s vetem.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 12 Čec 2005 11:25
- Nahlásit
náš pes dělá to samý, jen je to ještě spojený s hltáním trávy, veterináři si taky mysleli, že je to psincový kašel, ale nakonec se z toho vyklubali problémy se žaludkem, které přeléčili antibiotiky a je klid. Jen tak pro zajímavost, přišel na to až pátý! veterinář. Všichni ostatní tvrdili, že to nic není, prý ho bolí v krku, jiný zase že kašel, pak zase že angína, další nám řekl, že prostě neví...takže ono to mnohdy není tak jednoznačný, jak se zdá
|
bozapi
|
# Zasláno: 16 Čec 2005 22:39
- Nahlásit
Tohle pofrkávání mám u trpasličího pinče. Mívá to občas a já mám dojem, že si vdechne nějaké smetí nebo chlup. A určitě to není psincový kašel - ten jsme kdysi doma měli ( mám několik
psů) vypadalo to jinak a byla u toho teplota.
|
bozapi
|
# Zasláno: 16 Čec 2005 22:52
- Nahlásit
Ještě bych chtěla dodat. Když tohle kašlání a frkání čubinku
chytne, nechám ji v klidu, ať se vykašle a nebuším do ní. Proč
jí budu nějakým bušením do zad stresovat, když má sama s tím
frkáním dost starostí. Přejde jí to tak za 5 - 10 vteřin. A stejný problém jsem viděla u praž. krysaříka u známých.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Srp 2005 11:52
- Nahlásit
Našla jsem tenhle článek, mohlo by to být ono, takže to má i svůj název.
Reverse sneezing ("obrácené kýchání")
Bohužel jsem nikde nenalezl v literatuře ani na internetu český překlad názvu, který jsme u svých psů pozorovali téměř všichni. Proto jsem v nadpisu použil termín anglický. Mops se zastaví skloní hlavu a začne vydávat velmi nepříjemné krátké intenzivní zvuky zajíkavého charakteru připomínající intenzivní chrápání. Zatahuje nadbřišek a dolní část krku tzv jugulární jamku, hlava je svěšena mezi nohy. Většinou vše přejde během chvilky,zřídka takový stav trvá déle než minutu.
Problém je způsoben podrážděním a křečí měkkého patra. Ta může být způsobena třeba studeným vzduchem nebo nějakým jiným intenzivním čichovým vjemem, o kterém my se svým nedokonalým čichem nemůžeme mít ani tušení, může se jednat i o pyl nebo nějakou aromatickou látku.
Reverse sneezing není nebezpečný a nemá naštěstí nic společného s brachycephalickým syndromem. Většinou se obtíže upraví samovolně, jako první pomoc se při intenzivních příznacích doporučuje opatrně zacpat nosní otvory, aby pes musel začít dýchat ústy, někdy stlačení zadního konce jazyka pokud je to možné. Jestliže se reverse sneezing opakuje dost často s delším trváním záchvatů, je třeba podstoupit veterinární vyšetření, aby byla vyloučena jiná příčina, např. vdechnutí cizího tělesa.
MUDr. Milan Raba
|