| Autor |
Zpráva |
Eimy
Člen |
# Zasláno: 5 Bře 2005 20:31
- Nahlásit
Máte někdo s tímto zkušenosti? Pejsan, kterýmu je asi 14, u babičky přestává vidět. Zatím ještě trošinku vidí, ale opravdu jen obrysy, proti světlu, takže třeba člověka ve dveřích atd. Ale jinak vráží do všeho, co potká... Dneska jsme byli na očkování u veterináře, tak se na něj koukal a říkal, že má na obou očích šedej zákal. Když jsme jeli právě k vetovi, tak u ordinace si stoupal na zadní a větřil, jako by chtěl pořádně zjistit, kde je, ale měl strach jít dál, stejně tak má strach chodit ze schodů, do schodů to docela de, to chudák vždycky vrazí čeníškem do schodu, takže ví, že tam ten schod je.
Dědovi s babičkou jsem řikala, ať v bytě s ničím nehýbou, aby si zvykl na rozmístění věcí a naučil se tam pohybovat. Taky mě napadlo ho naučit nějakej povel, alespoň na ty schody, aby věděl, ale nevím, jak to udělat. Vím, že už je docela starej, ale chuť do života pořád má, jen mi teď přijde hrozně zmatenej, protože se to začalo rychle zhoršovat.
Proto se ptám, jestli je ještě nějakej způsob, jak mu zbytek jeho života i s tímhle postižením co nejvíc usnadnit.
|
kure25
|
# Zasláno: 6 Bře 2005 07:44
- Nahlásit
Ahoj Eimy, presne - moje babicka ma taky psa,je mu 12,5 a taky do vseho vrazi a spatne vidi...Jinak se ma cile k svetu, to jo! Ale akorat ze on je od malinka zvyklej venku, takze muze maximalne tak vrazet do boudy.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 6 Bře 2005 13:14
- Nahlásit
ANDREA
...pomůcka pro nevidomého psa - speciální postroj proti nárazu psa hlavou-čeníškem do něčeho....ale schody to nevaruje - předschody musí dát majitelka něco, co lidem nebude tolik překážet to překročit, ale psovi to dá jasný signál "tudy ne!"....
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 13:29
- Nahlásit
kure25
No on je zvyklej v bytě... Vevnitř už se orientuje, ale venku to je špatný zatím... CHodí šíleně opatrně...
ANDREA
Kde se dá takovej postroj sehnat, příp. kolik stojí? Se schodama to bude trošku složitější no...
|
Lenka + T.
|
# Zasláno: 6 Bře 2005 15:16
- Nahlásit
Viděla jsem psa s postrojem na německé televizi, ale je to už dávno. Vypadá to podobně jako postroj pro psa, který vodí nevidomé, akorát ta ručka je z pevnějšího materiálu (plast) aby držela tvar a pes to má jako obruč před sebou, takže mu to chrani čumák a narazí v nejhorším do obruče.
|
kure25
|
# Zasláno: 6 Bře 2005 16:01
- Nahlásit
No to nas Zerda ani ne, kdyz proste vrazi, tak vrazi . Tuhle se nemohl strefit do boudy... No, ten postroj bych zkusila,jen aby to pejsanovi nevadilo... Tak drzim palce!!!
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 16:26 - Změnil/a: Sendy
- Nahlásit
Eimy,
myslím si, že ten postroj je zbytečný (nehledíc na to, jak by v něm pes spal ap.). Pes se v bytě naučí orientovat, nos nahradí ztrátu očí. Jen to skutečně nechce moc přestavovat nábytek. Po schodech bych ho určitě vodila na vodítku a na procházky chodila vždy stejnou cestou. Pouštět z vodítka ho mohou v místech, kde daleko vidí, aby pes nikam nespadl, do ničeho nenarazil apod. Pes se to vše naučí, přeorientuje se na jiné smysly, ale chce to trochu čas a trpělivost.
Taky prý je dobrý vodící pes...v tom smyslu, že si pořídí ještě jednoho, za kterým se ten slepý naučí chodit.
Koukala jsem, že ses ptala i na MP. Tam se také vloni někdo ptal, bylo dost odpovědí, ale nejsem si jistá, zda už to není vymazáno.
kure25, myslíš si, že je to taková legrace ( ), když je pes slepý (nebo skoro slepý) a nemůže se trefit do boudy nebo do všeho vráží. Nechtělo by to spíš tomu psovi nějak ulehčit?
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 16:31
- Nahlásit
Sendy
Já na MP zkoušela vyhledat heslo "slepý pes", abych zbytečně nezakládala nový forum, ale bohužel to nic nenašlo... U dědy a u babičky v bytě se nic nepřestavuje, takže pejsan si už pomalu zvyká i včera byl v pohodě a trefoval do dveří a tak... Venku ho začnou teď už radši pořád vodit na vodítku, ale on musí napřed získat jistotu, protože venku se bojí chodit. Další "vodící" pes mě taky napadl, moje psice se včera docela snažila, ale ten pes u babičky běl přece jen strach a chtěl hned domu a děda s babičkou si dalšího psa už tady po tom ani nechtějí pořizovat... Babička totiž pořád říká, že neví jak dlouho tu ještě budou a tak, tak aby po nich pak nezůstal pejsa sám, i když je snad jasný, že bych si ho vzala k sobě já, ale babička prostě už dalšího pejsana nechce...
Zrovna nedávno jsme se o tom bavili, když museli nechat utratit strejdovýho jezevčika...
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 16:32
- Nahlásit
Sendy
Jinak ještě k tomu postroji, mně to tak špatný nepřijde, doma by byl samozřejmě bez toho, ale venku by to nosil...
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 16:50 - Změnil/a: Sendy
- Nahlásit
Eimy
Postroj si, samozřejmě, musíte rozhodnout sami. Ale jak píšeš, doma ho nepotřebuje a venku mi zase připadá zbytečný. Tam bych ho v každém případě měla na vodítku. To bych spíš než postroj koupila flexi vodítko, pokud už ho nemáte. A na vodítku bych ho vodila i z toho důvodu, že, pokud se nemýlím, se jedná o psa bojícího se hluku.
Venku se také naučí, jak jsem psala, chce to čas.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 6 Bře 2005 17:06
- Nahlásit
Sendy
No flexi vodítko mají, protože na něm ho děda vodí, co ho mají... Babička teď začne taky, protože má strach, že právě kdyby něco bouchlo, tak by nenašel cestu domů, když nevidí... Dokud viděl, tak když už se ho nepodařilo zastavit, vždycky se našel aspoň u dveří domu...
No on venku byl v pohodě, když jsme jeli k tomu veterináři, ale když jsme nastupovali do trolejbusu, kde to samozřejmě po slepu ještě neznal, tak se začal bát a konec, no já zavolám babičce a zeptám se, jestli už dneska chtěl jít ven... Protože to, že nechtěl jít ven mohlo být do jisté míry spojený s tím, že si myslel, že pudem k vetovi(i dkyž to si nemyslim, to mi řikala celej den babička)... Mohl být taky zblbnutej z toho očkování...
No každpopádně doufám, že se s tím dědulka vyrovná co nejlíp... Snažim se právě sehnat maximum informaci, probíram starý PPČ a SP, prostě všechno co mám doma...
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Bře 2005 08:21
- Nahlásit
dnes uz se delaji operace sedeho zakalu i u psu, dela to nejaka vet. klinika v Praze - specializuji se jen na tohle, nevim, kolik to stoji, navic ve 14 letech je pejsek asi stary na narkozu, ale treba by pomohli.
|
Anonymní
|
# Zasláno: 7 Bře 2005 11:57
- Nahlásit
Nedělej si starosti, pokud bude pes v bydlet, kde je zvyklý, zorientuje se v bytě velice rychle a nos převezme funkci očí. Delší dobu jej bude třeba venku opatrně vodit - zastavovat na vodítku před překážkama a dát mu čas si překážku uvědomit, očichat a pokusit se překonat (patník, strom, sloup...), ale na schodech je jej třeba vzít do náručí a dát má na vše čas, pejsek bude zmatenej, ale žít se s tím dá bez větších obtíží. Jen opatrnost a předvídat nebezpečí.
|
Maya
|
# Zasláno: 7 Bře 2005 13:56
- Nahlásit
Já měla slepého a hluchého psa skoro 3 roky. Byl zvyklý v domě a na zahradě a během krátké doby si tak zvykl, že kdo nevěděl, že nevidí a neslyší, tak to nepoznal. A do něčeho narazil jen výjimečně, perfektně zvládal i schody. Ale mimo zahradu se bál, držel se mi u nohy a já ho vodila jen na vodítku. Ale chodili jsem pořád stejnou trasu a po čase se to taky zlepšilo.
Taky jsem si k němu pořídila štěně, ale to se jako vodící pes nedá použít. Příliš řádí a pes, který nevidí, jen cítí, jak lítá okolo sem a tam, se spíš bojí.
Vodící pes by musel být dospělý a kamarád slepého, dospělého cizícho by asi těžko přijal.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2005 16:00
- Nahlásit
Anonymní
No jo, jenže pro nás je to do Prahy docela daleko a nevím, jestli by to ještě mělo cenu, hlavně kvuli docela velké finanční náročnosti, kdyby to bylo štěně, tak váhat nebudu, ale u tohohle pejsana už nikdo neví, jak dlouho tu bude, nikdo vlastně pořádně neví, kolik mu je, těch 14 je odhada další věc je ta narkoza... No hold se s tím kluk bude muset naučit na starý kolena žít...
Maya
No já doufám, že si co nejrychlejc zvykne aspoň v bytě, dneska prej zase trošku vrážel do všeho možnýho... Toho vodícího psa... Těžko říct, mou feňuli docela bere. Je zajímavý, že ona si taky asi začla uvědomovat, že nevidí, protože když ho vyzývala ke hře tak nereagoval a potom, když jsme zkoušeli s ním jít ven, tak na něj při tom vyzývání začla i štěkat... Ale ona je s ním pořád docela dost divoká, i když s ostatníma psama si třeba moc hrát nechce, tak s tím u babičky jo... Je to zvláštní... No všechno ukáže čas...
|
Maya
|
# Zasláno: 7 Bře 2005 16:26
- Nahlásit
Eimy
já bych to neřešila. V bytě si zvykne a venku se na něj prostě musí dávat víc pozor. Jestli vidí světlo, možná vidí i velký pohyb. Můj pes, než oslepl úplně (taky šedý zákal), viděl nějakou dobu velké prudké pohyby - to znamenalo mávat jak námořník s vlaječkama od kolen až nad hlavu a přitom skákat. Jedině tak se dala upoutat jeho pozornost na dálku (vypadat jako idiot).
Ale ten tvůj slyší, tak to je v pohodě, pro psa není ztráta zraku taková pohroma jako pro lidi.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 7 Bře 2005 16:51
- Nahlásit
Maya
No, já právě zkoušela mu máchnout rukou před čenichem (asi měl kdysi špatný zkušenosti, takže na moc prudký pohyby reagoval přikrčením) a nic... Takže prudký pohyby moc ne...
No, děda s babičkou říkali, že bylo lepší, když ten strejduv jezevčík neslyšel, ale viděl, ale to mi přijde lepší, když pes nevidí, i když je asi těžký to posoudit, ale přece jen si myslim, že pes se víc řídí sluchem a čichem než očima...
|
Maya
|
# Zasláno: 8 Bře 2005 08:45
- Nahlásit
Eimy
taky si myslím, že je lepší, když pes nevidí. Dokud můj pes slyšel (ale už špatně viděl), bylo to v pohodě, dal se alespoň kdykoliv zavolat, ale pak celkem rychle ohluchl, ale pořád trochu viděl, takže když jsem na něj chtěla zamávat, musela jsem čekat, až se na mě podívá. Prostě když pes slyší a nevidí, můžeš ho korigovat hlasem, ale když vidí a neslyší a zrovna se na tebe nedívá, máš smůlu.
A taky hluchý pes tě neslyší, když k němu přijdeš, a pokud se zrovna nedívá a sáhneš na něj, strašně se lekne a může se i ohnat. Já jsem pak už byla naučená chodit k němu zepředu, dát mu nejdřív očichat ruku a pak teprve na něj sáhnout. Ale než mi to došlo, jedno kousnutí mě to stálo.
|
Evik
Člen |
# Zasláno: 8 Bře 2005 09:11
- Nahlásit
Já mám taky 14letého psa - knírače a je už také slepý, občas sice naráží, ale jinak je taky čilý, pokud pes cítí, dokáže si slušně poradit a pohybovat se i s tímto handicapem....Ten náš to zvládá slušně - po zahradě má vyběhané cestičky, které plně využívá a na procházky chodíme vždy na vodítku a dáváme pozor aby nenarazil, nebo se o něco nepíchl....dá se to v pohodě zvládnout a nemyslím si, že by pes ztrátou zraku nějak zvlášť trpěl, pokud ho nic nebolí a jinak má chuť do života. Náš stařeček i přes různé obtíže je pořád v pohodě a s obrovskou chutí žít.
|
Ela
|
# Zasláno: 9 Bře 2005 09:50
- Nahlásit
Eimy
Zkus si přečíst knížku od Miroslavy Moučkové Pes v posteli - není to zvlášť naučná literatura, ale popis soužití se psem, který oslepl. Jistě ji seženeš v knihovně.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2005 23:06
- Nahlásit
děkuju moc všem, kteří mi tady na tom fóru poradili, co se slepým pejsanem. Dneska jsem po očkování jela k babičce. A pesa vypadal, jako by nebyl slepej, jen neviděl výzvy ke hře mojí psice, ale sám ji vyzýval. Jinak si i normálně hráli, ani venku už moc není poznat, že nevidí. Jen mi dneska vrazil do zaparkovanýho auta Ale to byla moje nepozornost.
Schody zvládají s babičkou tak, že babička řekne:"Pozor, schodečky" a potom "hop, hop, hop". Jsem ráda, že se s tím pejsulák takhle vyrovnal, jedinej, kdo má problém se s tím srovnat je můj děda, furt z pejsy dělá chudáčka a krmí ho víc jak před tím, takže ze psa se stává válec na nožičkách Ale to je zase na jinou diskuzi.
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2005 23:19
- Nahlásit
Eimy, to je výborná zpráva
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2005 23:26
- Nahlásit
Sendy
No já docela koukala, protože byl fakt jak vyměněnej, oproti tomu jak se zezačátku motal. Babička, říkala, že jí venku už nikdo ani nevěří, že ten pes nevidí.
Jinak taky popisovala, příhodu, kdy ho na výběhu pro psy pustila na volno a ona tam byla díra, tak koukla po psovi a pes najednou nikde. Chudáček zahučel do té díry... Když mi to říkala, kladla mi na srdce, ať to neříkám dědovi, že by to nepřežil... Jen teď přemýšlím, jak dědu přesvědčit, že pro psa je lepší být slepej než, kdyby neslyšel nebo ztratil čich. On totiž toho psa hrozně polidšťuje a převádí všechno , co ten pes podle něj cítí na sebe, jak by se cítil on...
|
Sendy
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2005 23:30
- Nahlásit
Eimy
Když jsi na začátku hledala něco o slepotě psů, nenašla jsi nějaké povídání, nejlépe od veta, popř.příběhy majitelů, které by jsi mohla dát dědovi přečíst? Třeba by to pomohlo.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 26 Bře 2005 23:48
- Nahlásit
Sendy
U mýho dědy nepomuže nic. U nich v baráku dokonce jedne slepej pejsek bydlí, ale ten je slepej od narození, takže to je něco jinýho. A jinka slepých psů tam je taky dost (člověk si toho začne všímat, až to postihne jeho psa). U mýho dědy je problém že on ví všechno nejlíp a má ve všem pravdu. Kolikrát jsem mu dávala číst i články o výchově a odpověd byla:"No jo, když on ten náš Bobíček je takovej samorost." a že ho nebude přece trápit atd... Teď by to bylo to stejný...
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2005 22:07
- Nahlásit
Znam jak slepeho psa, tak hlucheho. Problem neni ani s jednim. Ten slepy je starim, takze doma to zna a vetsinou ani moc nenarazi. A ten hluchy je uplne v klidu, naucil se vsechny povely rukou a posloucha lip, nez jiny slysici.
|
Eimy
Člen |
# Zasláno: 27 Bře 2005 22:29
- Nahlásit
niniel
U hlucháho psa je problém, že ten se na tebe musí koukat, pokud je to takovej "samorost" jako ten u babičky, tak u něj je lepší, když na něj mužeš zavolat. Strejdův jezevčík hluchej byl a taky byl v pohodě, ale to byl pes, kterej byl fixovanej na lidi, jiný psy skoro nesnesl (krom toho babiččinýho), takže tam to bylo zase něco jinýho.
|
niniel
Člen |
# Zasláno: 28 Bře 2005 00:34
- Nahlásit
Eimy
To urcite, pes od psa se lisi.
|
Rebeca Kenynghemová
Člen |
# Zasláno: 15 Čec 2010 11:26
- Nahlásit
Může někdo poradit, jak moc ubrat krmné dávky u slepého psa? A dá se ještě vymyslet nějaká aktivita pro mladého slepého psa? Náš pes oslepl nečekaně během 14 dní na obě oči. Jsme z toho doma v šoku a kudy chodíme tudy všichni brečíme. Před tím býval opravdu hodně aktivní, teď je jak stín. Může být takový slepý pes sám v bytě aníž by si namlátil? Moc bychom ocenili, pokud by nám poradil někdo s podobnou zkušeností na mail milusehorakova@seznam.cz
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 16 Bře 2015 08:53
- Nahlásit
kopiruju z fb
pomucka pro slepe pejsky
jedna se o "angel vest" kdy ma pejsek kolem hlavy takovy kruh, diky kteremu porad hlavou nenarazi do prekazek -
treba nekomu ta informace o existenci neceho takoveho pomuze
|