Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / zoubek navic
Autor Zpráva
viky
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:17
- Nahlásit

V sobotu jsme kontrolovali Vikymu zuby a zjistila jsem, ze ma na leve strane dve P1cky. Nikdy pred tim jsem se s timto nesetkala ( vetsinou naopak, ze chybely ), je to problem ? Mam to tak nechat nebo radeji nechat vytrhnout. Nezacne ta jedna casem ''zlobit'' ?

dorfa
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:25
- Nahlásit

viky tak z toho bych měla strach.Že jedna bude ještě mléčná a vypadne.Většinou se mi to stávala s P2, že nějaký čas přetrvávaly obě, mléčná i nová. Co to je za plemeno?

Argousek
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:26
- Nahlásit

viky
To záléží co maš za plemeno?Někdy to tam muže překážet ve spravném vyvoji dalších zubu,zaleží kolik mu je,nechala bych to zkontrolovat vetem.

viky
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:27
- Nahlásit

dorfa
je to NO, ale mlecny zoubek to neni, mlecna mu vypadla uz asi pred mesicem, pak mu narostla normalne jedna, tak jak mela a ted se jeste objevila ta druha. U zadnyho psa pred tim se mi to nestalo, tak v tom mam ted trochu zmatek.

viky
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:28
- Nahlásit

jo je mu 6 a pul mesice.

wami
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:32
- Nahlásit

viky
Nevim, jak je to u NO, ale u nekterych plemen se to zapisuje do bonitacniho kodu, psovi jako takovemu to v nicem nevadi...

Argousek
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 13:49
- Nahlásit

viky
Ja bych to nechala zhodnotit vetem,je to mladý pes a ve vývoji,vadit mu to nemusí a nebo tak muže,třeba při rustu zubu ktery je vedle.

Hafina
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:02
- Nahlásit

viky
Já mám velššpringra a na výstavě jsme zjistili (jsem debil, musela mi to říct až paní rozhodčí, neb si to sama neumím spočítat ), že Aris má oboustraně zdvojené P1, ale že to vůbec nic neznamená. Horší by bylo, kdyby nějaký zub chyběl.
Na vývoj zoubků to nemělo absolutně žádný vliv. Ty P1 tam mají poměrně dost prostoru, takže se žádný křivení nekonalo.

dorfa
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:06
- Nahlásit

viky a je papírovej?Jestli jo tak už vidím rozhodčí jak z toho budou paf.Myslím, že na to boudou koukat stejně blbě jako kdyby ty P1 chyběli.Jest-li papírovej není tak si myslím, že mu to v kousání určitě vadit nebude. Ostatní zuby by to rozhodit nemělo.Ovčoun má dost dlouhou lebku, takže se tam ty zuby určitě vejdou, a kdyby přece jen ne tak je tu poslední řešení - veterinář.

viky
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:06
- Nahlásit

no ja si myslim, ze na vyvoj ostatnich zoubku, to mit vliv nebude, bo ta P1 mu vylezla az po te co ty ostatni byly uz davno venku, spis me jde o to, jestli se nebude kazit a tak, no a taky jestli to nema vliv na uchovneni.
Pokud ma nekdo naopak nedostatek, tak muzeme klidne jednu poslat

viky
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:08
- Nahlásit

dorfa
jo je papirovej, proto me taky zajima, jestli to nebude mit vliv na chovnost...

dorfa
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:23
- Nahlásit

viky
tak to si ověř ve standardu, a hlavě ve vadách, které jsou považované za hrubé, tedy z chovu vyřazující. Obecně si myslím, že se na přebytečné zuby hledí stejně jako na chybějící.Není důvod aby tomu bylo jinak.Takže dělat mrtvého brouka a pak to řešit. Já osobě za vadu, za kterou bych vyřazovala z chovu považuji pouze vadu skusu a absenci zubů, které mají vliv na správnou funkci.Jinak si myslím, že se vyřazování jedinců nadělá v chovu víc škody než užitku.Ale jak říkám každé plemeno to má jinak.

Endy
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:38
- Nahlásit

Kdysi jsem se s tím setkala u velkého knírače.V posudku měl zapsáno zdvojená P1.

arsiela
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:58
- Nahlásit

Tak u ovčáka,v klidu,už moje druhá fena má zdvojené P1,nevím jestli jsou na to náchylnější,napíšou ti to možná do bonitační karty,já to tam mám,mám to i ve svodový kartě,když ještě svody byly.Skus to neovlivní,hlavně to nenechávej trhat.

arsiela
Člen
# Zasláno: 20 Úno 2006 14:59
- Nahlásit

a rozhodčí z toho paf určitě nebudou

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání