Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Pán v televizi - odborník přes psí krmiva
Autor Zpráva
Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:33
- Nahlásit

Předně uvádím na pravou míru, že jsem zmíněnou reportáž neviděla celou a některé info mohou být vytrženy z kontextu, takže mě klidně opravte.
V televizi dávali nedávno asi "receptář" (nesleduji to, přepla jsem to náhodou) a byl tam nějaký pán (udivilo mě, jakou pitomou reportáž dávají do jinak celkem rozumného pořadu), který hovořil o správném krmení psů. Měl několik fantastických postřehů:
1. Pes by neměl žrát samotné granule, protože je nekouše, ale pohazováním hlavy si je v podstatě háže celé do krku a stává se, že pohodí hlavou špatně a granulka mu vlétne do dýchací trubice místo do jícnu a může se udusit.

2. S odkazem na výše naznačený problém pán doporučuje přidávat do granulí masové konzervy.

3. Úplně mě posadil na prdel s převratným nápadem (to jsem netušila), že když se masová konzerva trošku ohřeje, tak se rozpustí tuk a ona je více aromatická a pro psa lákavější a pes lépe spořádá i ony granule, když se to smíchá.

4. Vyvrátil starý mýtus (nebo mítus?), že kuřecí kosti jsou štěpivé a ostré a mohou psu ublížit. Své tvrzení prokázal názorným rozlamováním kuřecí kosti (vypadala jak z pečeně), která se krásně láme pod rukama (já to nazývám štěpivost a to mi přijde jako ten podstatný problém, ale budiž).

5. Shrnul to nějak jakože malým pejskům se klidně mohou dát i ty střední kosti a velkým i ty velké.

6. Pán byl génius.

viky
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:36
- Nahlásit

Nespletla jsi se ?
Nebyl to porad Tele-tele ?

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:38
- Nahlásit

Garfield
zapomnela jsi napsat, ze opakovali aprilove vydani tohoto poradu ...

Anonymní
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:39
- Nahlásit

no po to všem co čtu to musel být supergenius,akorát nechapu že nedoporučil je rozmočit a rozštouchat vidličkou na kaši,tím by se ušetřilo za konzervu a určitě by u toho nepohazoval hlavou

fromeli
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:39
- Nahlásit

Bohužel se nespletla, musela jsem si to pustit na iprimě, říkala mi o tom kolegyně a taky jsem nevěřila svým očím.
Hlavně to rozpouštění toho tuku mě vzalo za srdce

janina
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:40
- Nahlásit

viky

Vzala jsi mi to z pusy - resp. z klávesnice

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:43
- Nahlásit

viky
Nespletla. Byl tam jako moderátor pán z Receptáře a tvářil se velmi chápavě a unešen novými informacemi. Říkala jsem si, že se mu chce asi řvát smíchy.

1. Můj pes granule kouše. Tedy sice velmi pofidérně, ale místo pohybu pohazování hlavou prokazatelně otevírá a zavírá spodní čelist a ozývá se mu z mordy zvuk drtících se granulí. Tak nevím.

2. Masové konzervy psovi do žrádla přidávám zejména proto, že by jinak granule nechtěl (není-li moc hladový). I když jsou tu tvrzení, že se nemá maso s granulemi míchat. Ale jinak by mi pes zdechl hlady, tak co nadělám.

3. Myslím, že zejména proto si lidé jídlo ohřívají, aby rozpustili tuk, změnili skupenství a navodili lákavou vůni... A že vliv tepla na jídlo je takový obecně nejen pro psy, ale fakt nevím.

4. No comment

5. No comment II

6. Oh yes.

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:45
- Nahlásit

ad 6.)

nebyl to génius ale pan Zdeněk Procházka, rád se ukazující v televizi, viděla jsem ho už mockrát....

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:47
- Nahlásit

jinak mě fascinoval vydáním již třetí knihy o psech, na pouznámku Podlahy, že jsou všechny tři úplně stejný, pohotově zareagoval, že to není pravda, že ta jedna má jinej obal...

Jirikovo
Člen
- Nahlásit

Garfield
ja bych se po tomto odbornem poradu na tvem miste radeji zamyslel nad tim, zda mas skutecne doma psa, kdyz se nechova vubec jako pes ... spravny pes prece granule nekouse, rikali to v televizi ...

Garfield
Člen
- Nahlásit

handula
Bych tam mohla jít s chovem škrkavek, až se mi dnes narodí. Pořad by se jmenoval "Jak na škravky, aby se jim dařilo"

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:48
- Nahlásit

Garfield
nejdriv o nich musis vydat jednu knizku trikrat ...

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:49
- Nahlásit

Jirikovo

ale bacha na obal

joli
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:50
- Nahlásit

Garfield
taky jsem to viděla a taky ne celé....a taky jsem nevěřila vlastním očím a hlavně uším Jako aprílové vydání bych to brala, ale bohužel si myslím , že p. Procházka to myslel vážně

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:54
- Nahlásit

...a já si myslela, že takový věci mohou dávat jen na Nově...

Tragédie je, že se najdou tací, kteří to vezmou jako slovo erudovaného odborníka a radám pana P. se přizpůsobí. Ještě tam byla jakási teorie o rozkládaní granulí v žaludku psa, ale to už bylo tak šílené, že si nedovolím to zde reprodukovat.

fromeli
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 10:59 - Změnil/a: fromeli
- Nahlásit

No myslím, že sdělil něco ve stylu, že ty kosti je dobrý dávat proto, že je pes má v žaludku dlouho

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:01
- Nahlásit

fromeli
,
ano zatímco z granulí je kaša, která jde ihned dál... nebo tak něco...

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:08
- Nahlásit

fromeli

ale néééé, tys to vůbec nepochopila, kosti se musí dávat psovi proto, protože jinak žaludek lelkuje (nevyměšuje kyseliny) a pán zdůrazňoval, že je dobré aby tato funkce žaludku zůstala zachována...u granulí prý kyselinu žaludek nestačí vylučovat, protože než se pes naděje, tak kadí....

joli
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:08
- Nahlásit

Garfield
fromeli
jo a tu kost dáva jednou týdně.....tak nevím, asi se tam rozkládá týden.....

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:09
- Nahlásit

takže mě tak napadá, granule se vlastně do žaludku nedostanou vůbec, protože sjedou v trávicím traktu jak po zkluzavce ven....

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:11
- Nahlásit

handula
Se divím, že mu i z prdele nelítají celé granule...
No co, když by dobře pohodil hlavou, tak by jím jen profičely.

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:13
- Nahlásit

Garfield

pokud by se mu nedostali do plic...

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:13
- Nahlásit

Garfield
to by se dalo vyuzit jako kulomet. pes pohodi pred prochazkou nekolikrat hlavou a venku bude cele granule strilet na vsechny strany ...

Anonymní
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:14
- Nahlásit

no lidi ja když dam psovi kost tak ji vysere dalsi den stejne jako granule,tot mam asi divneho psa budu muset navstivit pana prochazku co my radí

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:16
- Nahlásit

Jirikovo
No ty vogo a ty důsledky. Vem si, že jsou tací (třeba Sali), co psy krmí ovocem a zeleninou a kostma. Představ si takovou maligní malinu, jak jí ze zadku vystřeluje celý jablko nebo třešně i s peckama a taková meruňka. To je už slušná ráže. Nebo celá prasečí noha. Pařátkem přímo do oka.

Jirikovo
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:18
- Nahlásit

Garfield
no a kdyz uhnes pred letici hruskou, tak te sestreli pulka prasete .... ja myslim, ze pokud tuto diskuzi monitoruje nejaky prumyslnik zivici se vyrobou a prodej klasickych zbrani, tak se jde obesit, protoze do roka a do dne prijde o kseft. konecne budou skutecne bojova plemena ....

Nikita
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 11:43
- Nahlásit

Já jsem to tedy neviděla, mám to nahrané. Ale kamarádka mi v kostce referovala a s kostmi to prý bylo jinak. Protože pes krmený jen granulemi nezatěžuje trávení, je dobré dát občas něco, aby musel trochu víc pracovat, třeba přiměřené množství kostí.
V tom nevidím nic špatného. Mimoto SYROVÉ kuřecí kosti já dám v klidu, ty se opravdu neštěpí (narozdíl od kostí třeba pečených). Kuřecí brojler nemá kostru tolik osifikovanou, ty kosti jsou opravdu celkem měkké.

Ad knížka - to se můžu jen domnívat. Ale knížku pana Procházky bych dala jako povinnou literaturu, sama ji mám doma, uvažovala jsem, že bych si koupila ještě jednu, abych se tuhle nebála někomu půjčit. Možná už nebyla k sehnání, tak ji vydali znovu? To mi přijde jako rozumný důvod.

wensday
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 12:01
- Nahlásit

Ahojky, ten pán - MVDr. CSc. Doc. Zdeněk Procházka je manžel mý bývalý tchyně a jeho názory, nejen na psy , považuju za dost šílený !!!!!!!! Věřte mi, vím, o čem mluvím !!!! Pořad jsem viděla, první vydání knihy s předpotopními názory mám taky doma, bo nám byla věnována v dobách, kdy jsme ještě byli "rodina".
U pořadu jsem lehce omdlívala a pak jsem dlouuuho nemohla usnout

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 12:06
- Nahlásit

wensday

ten svět je ale malej....

Denisa
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 12:10
- Nahlásit

http://www.iprima.cz/zpravodajstviasport/?460e=1610&544e=1826

zde můžete mrknout, kdo to neviděl, v liště - chov psů 14.12.
Jinak já se řídím taky tím co třeba psala Nikita, o žaludku, kostech atd. Prostě ke granulím přidávám občas něco takovýho...

Denisa
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 12:11
- Nahlásit

jo, samozřejmě je to v Receptář prima nápadů.

fromeli
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 12:13
- Nahlásit

ALe já taky semtam dám syrový maso, morkovou kost, prasečí nožku, ale jeho názory byly přinejmenším zvláštní, z mého úhlu pohledu.

Denisa
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 12:32
- Nahlásit

fromeli
no já vůbec pořady v televizi co občas informují o něčem jako je chov psů, nebo takový ty reportáže viz. poslední např. o tom rotvíkovi bez PP a množitelce anebo když udělají 2 min vstup s veterinářem...nemusím,hodně mě navíc popuzují, protože mi přijdou na nic! Buďto ať se to udělá pořádně anebo radši nic, takový pořady nic nikomu nedají, nebo ještě naopak uškodí... Neviděla jsem v poslední době nic, u čeho bych neskřípala zubama. A to mi pak ještě mamka, babička (nepejskařky) vystřihují články z novin anebo vypráví jak ten a ten pán povídal v rádiu, že to a to...No a nejhorší je, když to pak někteří lidi berou jak fakt, přes kterej nejede vlak a jsou ochotni se řídit jen podle toho, že to bylo napsaný v novinách nebo to říkali v TV...

Ebony
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:04
- Nahlásit

no děvčata a až vám pes umře na torzi, protože zrovna nekouše granule, ale opravdu je do sebe "nahazuje", a tím jak hltá, spolyká spoustu vzduchu a těma házecíma pohybama si pak hezky přehodí žaludek......tak se asi budete koukat jinak.......ono jinak se poslouchá něco o čem nemám páru a jinak něco, co člověk zažije na vlastní kůži a nikomu to nepřeju......od tý doby jsem granule vždycky psům namáčela a žrali ze stoličky....teď už naštěstí vařím
je hezký rozebírat téma, když mám doma nežravce, kterej se nimrá v jídle a nic mu tím pádem nehrozí, ale nenažraní psi opravdu granule nekoušou a žerou tímhle způsobem

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:09
- Nahlásit

A to jste neviděli film Můj život se psem - tak to bylo maso.....asi to bylo natočený chválihodně přoč si pořídit psa, vystupovali tam herci jako Šulcová, Vydrovi a tak...ale občas ty bláboly, to jsem fakt nemohla....úplně zcestný názory o výchvě a výcviku, stravě....atd. Já se divim, že když obětujou čas a peníze na natočení filmu, že tam opravdu nevystupují profesionálové, ale amatéři - nekynologové a všechno se to točí stylem "jedna babka povídala"...

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:15
- Nahlásit

Ebony
Já opravdu hltajícího psa nemám a ani jsem nikdy neviděla psa, který by polykal pohybem hlavy, aniž by překusoval čelistma nebo alespoň oslinil pohybem jazyku a "přemletím v mordě", ale i tak mi přijde úplně přirozený psovi dávat do granulí masové konzervy, nebo vývar nebo maso (Ebony i kdybych neřešila problém s nežravostí). Prostě mi to přijde lepší a vydatnější, aniž bych o tom musela sledovat odborné pořady.

Navíc takovou prkotinu, jako je ohřátí masa se ztuhlým tukem nazývat odborně "eláží" a obhajovat "eláž" odůvodněním, že teplo rozpouští tuk a aktivuje vůni mi taky přijde strašně ujetý. To je snad normální a úplně samozřejmý.

S těmi kuřecími kostmi mluvil o tom, že když dojíme a rozlomíme i ty velké duté kosti, tak vidíme, že jdou krásně zlomit a tudíž psovi neublíží, takže já to chápu jakože hovoří o kostech, které zbydou po nás. Což jsou obvykle kosti pečené. Ale to třeba jen já špatně pochopila.

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:18
- Nahlásit

Ebony

pes když má hlad hltá nejen granule, ale cokoliv co dostane.
Tady jde o to, že on měl sice v podstatě v určitých věcech pravdu, jen to vysvětlení bylo naprosto nesmyslný, - viz o tom, že při granulích žaludek nevylučuje žaludeční šťávy - no promiň ale to snad ne...to že suchý granule může pes vdechnout je taky pravda, ale stejně tak může vdechnout piškot nebo cokoliv jinýho. Mě se pes pravidelně dáví po rýži s konzervou, protože to hltá tak, že to mnohdy vyhodí zpátky a pak to sežere podruhý...takže abych to shrnula, ten pán na mě působil dojmem, že má moc rád pejsky, moc rád si o nich povídá, ale brát ho jako někoho, jehož "radami" se mám řídit, to ne.. Prostě používat hlavně svůj mozek...

Ebony
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:18
- Nahlásit

ale já nepíšu o pořadu, píšu jen o tom hltání a házení hlavou, že to je pravda......u pažravých psů,

Garfield
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:26
- Nahlásit

Mimochodem vyveďte mě z omylu, jestli se pletu, ale v poslední době čím dál víc vnímám názory lidí, co krmili granulema a začali vařit nebo přidávat ve velké míře syrové maso apod.

Mám pocit, že ten obrovský boom granulí (jakože kompletní krmivo a pohodlné a rychlé a praktické - což vše je pravda) nějak ustupuje do pozadí a lidi se vrací k přirozenější formě krmiva pro psy.

Za sebe mohu říct, že jsem taková nějaká zastaralá a nemoderní a granulím jsem nikdy 100 % nevěřila a nevěřím. Zeleniny, rýže, těstoviny, maso, vepřové nožičky, vařené vnitřnosti, vajíčka, jogurty a sýry jsou na jídelníčku Garfielda od prvního dne. Málo, ale průběžně. Základem zůstávají granule.

wensday
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:32
- Nahlásit

Garfield To je pravda, prošla jsem všemi formami krmení, nejdříve maso pro našeho prvního psa - střední kníračku, pak maso pro jezevčici, kterou jsme měli krátce, pak maso a přechod na granule pro kříženkyni, kterou pořád máme a teď naši labradorku krmíme jen granulemi / jen občas přidám masovou paštiku /.
Přiznám se, že se mi k masu zpět nechce, všude se říká, že pokud krmíme kvalitními granulemi, pes nepotřebuje nic jiného.....

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:36
- Nahlásit

Za sebe mohu říct, že jsem taková nějaká zastaralá a nemoderní a granulím jsem nikdy 100 % nevěřila a nevěřím. Zeleniny, rýže, těstoviny, maso, vepřové nožičky, vařené vnitřnosti, vajíčka, jogurty a sýry

souhlas

wensday
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:39
- Nahlásit

handula
já právě věřila....,občas taky dám sýr nebo pribiňáka, syrovou mrkev, ale vařený maso, to neee.

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:42
- Nahlásit

wensday
Proč vařený? Dávám syrový...

nefer
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:48
- Nahlásit

mě spíš napadá otázka: proč ne maso?
já přidávám prakticky cokoliv - od masa vařeného i syrového až po ty kosti. jediné co vynechávám jsou bramnory, páč po nich čubina zvrací.

Independence
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:50
- Nahlásit

Tak bych řekla,že ta torze závisí hodně na plemeni.Známí si hlídali ovčáka jako oko v hlavě,stejně jim exnul na torzi.Náš pes je magažravec,sežere všecko na co přijde(včera se snažil o svíčku),ale musím říct,že opravdu granule kouše.Sice strašně rychle,ale rozhodně neháže hlavou jako tuleň v cirkusu(tak nějak si představuju ty Procházkovy psy).Je to malé plemeno,nikdy jsem neslyšela,že by čivava měla torzi.Ale možná je to taky tím,že už přes dva roky ovládá povel "zpomal",tzn.,že prostě žere pomaleji a na "dost"přestane úplně a sedí vedle misky. ALe když se mu to neřekne,tak vytváří časové rekordy,za vteřinku vymete misku

wensday
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:53
- Nahlásit

Pastelka máš ho doma v bytě ? nebude po syrovým mase cítit ???
Já vždycky myslela / nejsem žádnej odborník /, že torzi žaludku může pes mít z toho, když po žrádle někde lítá a blbne, ne z toho, když rychle žere a nahltá se vzduchu ????

handula
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:57
- Nahlásit

Proč vařený? Dávám syrový...

já se bojím nemocí, tasemnice...atd...taky se radši přikláním k vařenému...jistota je jistota....

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 13:58
- Nahlásit

wensday
Mám ho v bytě a musím říct, že po mase hlavně mnohem líp tráví a tím pádem má míň odpadu. Hovínka skoro nesmrdí ( ty co měla po granulích smrděli na dálku - fakt strašně ) Prdí spíš po zelenině. Ale po granulích prděla víc.
Taky nejsem odborník, ale myslím, že je to spíš tím pohybem.

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:00
- Nahlásit

handula
Kupuju maso z Vetamixu-hluboce zmrazené.Tam to snad nehrozí. Jinak bych se taky bála syrového masa z lidské masny. Ale tady na to téma už tu proběhlo několik diskuzí.

Anonymní
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:08
- Nahlásit

Tak já jsem teď mrkla na ten odkaz primy co poslala Denisa a co mě na tom dost překvapilo při záběru na pesany co dostali zrovna ty namočený granule, že je koušou . Takže suchý polikaj a ropatlaný koušou Nebo jak jinak by to pan Procháza vysvětlil

Meggi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:10
- Nahlásit

Pastelka

Prosím to maso z Vetamixu si necháváš posílat, nebo chodíš do kameného obchodu? Já si ho chtěla objednat pro hafy taky, ale bojím se té přepravy, protože zmrzlé a polorozmražené a zase zamražené maso taky nebude to pravé ořechové.

wensday
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:13
- Nahlásit

Pastelka ale já nemyslela hovínka ani prdění
hihi, to sou témata , ale srst, resp. kůži. Pamatuju si , že naše kníračka smrděla "psinou", žrala vařený vemena a dršťky, taky byla bytová. A naše Anne je voňavej pejsek do postele.... Je to tím krmením, ne ?

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:14
- Nahlásit

Meggi
Já si ho objednávám přímo z Vetamixu, ale mají ho i u nás v obchodě. Přivezou ho v mrazícím autě a zmražený, neboj.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:17
- Nahlásit

Ad receptar - ja se taky divala, a mne rady p. Prochazky rozhodne neprisly zcestne. Ja doma mam hltavku ktera je schopna svou misu zradla zhltnout za 10 vterin - stopovala jsem ji to. A hlta presne tak, ze nabira zradlo jak bagr a haze si ho do krku... ja ovsem psum varim - taky Vetamix, takze granulema se mi zadusit nemuze...
Jinak Vetamix maso doveze zmrazene, nestalo se mi, ze by jim napul rozmrzlo...

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:18
- Nahlásit

wensday
Já myslím, že to asi nebude krmením, já předchozího pejska krmila jen granulema a smrděla. Teď jsem u novýho pesana přešla z granulí na maso a nepozoruju rozdíl v tomhle směru. Je to navoněná frajle .

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:19
- Nahlásit

Fifi
Jo jo, to znám Stihne to sežrat dřív, než já dojdu zpátky do kuchyně.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:22
- Nahlásit

Ale co mne zaujalo, byly ty praseci nozky - kdyz je fenulim dam, tak ta hltavka jde druhy den ven blejt - a presne ty clanky prstu, ktery ji maji lezet v zaludku... Co nestravi do druhy dne, jde vyhodit.

Nikita
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:22
- Nahlásit

Garfield
ani jsem nikdy neviděla psa, který by polykal pohybem hlavy, aniž by překusoval čelistma nebo alespoň oslinil pohybem jazyku a "přemletím v mordě"
Pan Procházka těch psů holt viděl víc. Že Tys toi neviděla vůbec neznamená, že to není. Já takové psy znám.

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:29
- Nahlásit

No to je fakt. Taky to vyhodí.

Meggi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:45
- Nahlásit

Pastelka
Fifi
Díky. Tak to je supr, ale ještě budu muset koupit velkej mrazak do těch našich 3 šuplíčků se toho moc nevejde, když tam musí být ještě maso pro masožravýho přítele . A dáváte jim ho syrový po rozmrznutí nebo ho rači ješte uvaříte pro jistotu???

Pastelka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 14:50
- Nahlásit

Meggi
Já dávám syrový a vůbec bych se toho nebála, když je to takhle přemražený. Je to pro psa přirozenější.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 15:04
- Nahlásit

Ja to varim, ale jen proto, ze jedna fena je vybiravej nezravec a syrovy by to nezrala... Klidne krm syrovym.

Rejpalka
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:19
- Nahlásit

Pan docent Procházka je uznávaný odborník v kynologii a jeho knížka měla při prvním vydání velký ohlas.Do té doby u nás nic podobného a kvalitního na trhu nebylo.Knížka pomohla hodně chovatelům.Její nové vydání zachytilo změny ve výživě psů a hned si s ní doplním knihovničku.Ono se to dobře kritizuje,ale znalosti a zkušenosti malé.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:25
- Nahlásit

Rejpalka
Taky se po novem vydani Chovu psu poohlidnu...

Velvetka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:26
- Nahlásit

Já nebudu nic připomínat k tej výživě,ale přecejen jsem nemohla z toho,jak říkl o tom psu jako vánočním dárku.Že je to strašný jak malý štěňátko budou rvát do krabice...ježiš já taky dostanu pejska pod stromeček a v krabici nebude.Jen bude mít malou mašli na krku aby to aspoň symbolizovalo trošku vánoce.

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:31
- Nahlásit

http://www.paseka.cz/80-7185-768-8.html
Myslite, ze toto je uz to nove vydani???
Velvetka
Ja si myslim, ze vzhledem k tomu, ze p. Prochazka mluvil pro Receptar Premeta Prkenyho Podlahy, tak holt mluvil ponekud polopate, pro vetsinu naroda. Kdyby to bylo pro specializovany psi porad, urcite by nikdo zde nemel pripominek...

Anonymní
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:45
- Nahlásit

Tak jsem našemu štěněti (skoro 6 měsíců) dala poprvé suché granulky(jindy je dávám namočené) a pesan předvedl přesně to co ten pán říkal. Nekousal, hltal, některé mu vlítly špatně, jídlo završil ohromným krknutím.

Velvetka
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:50
- Nahlásit

Fifi
ALe stejně mě to dostalo Jo,to je to nový vydání."Podívejme,ty dvě první knížky.Je na nich jen hlavička štěňátka,ale na této nové už máme krásnou rodinku."

nefer
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 17:54
- Nahlásit

Ja si myslim, ze vzhledem k tomu, ze p. Prochazka mluvil pro Receptar Premeta Prkenyho Podlahy, tak holt mluvil ponekud polopate,

Zajímavá diskuse Řekla bych, že tenhle názor je přesný. Vždyť to byl "jen" receptář. Když se nad tím zamyslíte, neřekl nic špatného. I s těmi kuřecími kostmi má pravdu. Jen to prostě musel podat tak, aby to pochopil i průměrný divák Receptáře

Fifi
Člen
# Zasláno: 16 Pro 2005 18:17
- Nahlásit

Velvetka
Ja mam jen to hrozne stary vydani, navic znacne ozvejkany od psu..
Ale uz jsem si objednala nove vydani, budu mit hezky darecek pod stromecek!

haha
# Zasláno: 17 Pro 2005 15:03
- Nahlásit

já teda ten pořad neviděla ,ale granule vážně zalévám vývarem protože psi je opravdu polykají celé o čemž jsme se přesvědčila když je občas celé vyzvraceli,takže taková pitomost to zas není

shiba
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 15:24
- Nahlásit

No nevím, naši psi granule koušou, ale tím nechci říct, že jiní to dělat nemůžou.
Ale pan Procházka mě tedy přesvědčil, že granule jsou pro psa to nejlepší jídlo, protože "jdou přímo do ledvin" (doufám, že jste četli Káju Maříka)

jeje
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 15:51
- Nahlásit

Nuz, neviem preco to vzrusenie, Prochazka tam ziaden nezmysel nepovedal, len tak ku kostiam pre stredne a velke odporucal: "varene veprove nozky", malym hydinu: "hlavy dlhych kosti, rebra a prsnu kost".

Lady
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 16:24
- Nahlásit

Já bych se jen chtěla podělit o nové vědomosti z oblasti toroze žaludku:
1) tento stav může prý vzniknout u všech plemen (i u čivavy) u velkých plemen je poměrně častější neboť mají větší hrudník a tudíž víc místa na otočení žaludku.
2) a to mě docela překvapilo, že pokud se dávají granule suchý (a zvlásště nekvalitní) tak nabobtnají až v žaludku ten se roztáhne a při žraní jen těchto granulí se prý může stát, že už není tolik elastický tudíž větší i bez granulí o opět hrozí "přehození" Takže by se měli granule sem tam namočit před žrádlem...
Ovšem co je na tom pravdy Bůh ví

nefer
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 16:36
- Nahlásit

Ovšem co je na tom pravdy Bůh ví
veterinář to ví také, zeptej se ho

ad 1) torze opravdu může vzniknou i u malých plemen. nesouvisí totiž s velikostí ale právě s tou prostorností hrudníku. u malých plemen je třeba častá u jezevčíku.

ad 2) to je docela logické, že suché granule nabobtnají až v žaludku a hlavně ty nekvalitní. nevím jaké máš právě s nimi zkušenosti, ale všimni si, že když namočíš opravdu kvalitní granule, drží vesměs stále tvar. když ale namočíš nekvalitní, zvětší několikanásobně svůj objem a to se děje i v psím žaludku, když mu je dáš suché. ten žaludek se prostě musí roztáhnout, jinak by se tam nevešly

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 17:31
- Nahlásit

DILATACE A TORZE ŽALUDKU příspěvek MVDr. Andrey Lerchové

Torze žaludku je velmi akutní, bouřlivé, náhle vzniklé onemocnění, spojené s rozšířením žaludku a tvorbou plynů, které se projevuje silným zvětšením břicha během hodiny, nebo několika hodin, které bezprostředně následují po jídle. Bez rychlého ošetření končí smrtí psa.
Vznik a příčiny onemocnění:

nejsou doposud přesně prostudovány, ale ze zkušeností z ordinace se jednalo o zvířata která :

1. byla nakrmena větším množstvím krmiva najednou

2. po podání granulí zalitých tučnou polévkou

3. po nakrmení granulemi, po kterém pes zkonzumoval padané zahradní ovoce

4. po zkrmení většího množství kostí

5. po zkrmení většího množství chleba

6. po nadměrném pohybu (skoky) po nakrmení.

věk zvířat přivedených s diagnostikou torze žaludku se pohyboval nejčastěji v rozmezí 4-8 let

Patogeneze :

žaludek je orgán značně roztažitelný. Je-li prázdný, je v břiše volný, nepřilne ke stěně, nedá se vyhmatat, protože je chráněn žeberním obloukem. Ve stavu plnosti se rozšiřuje a roztahuje se směrem doleva a dozadu, přičemž odstrkuje střevní kličky. Žaludek, srovnatelný s pytlem se spojuje s jícnem kardií a s dvanácterníkem prostřednictvím pyloru. Když u něj dochází k torzi, posunuje se podél svého velkého zakřivení, nejčastěji směrem doprava, to jest ve směru hodinových ručiček. Síly, které způsobují rotaci a torzi jsou hmotnost potravin, prudká peristaltika a pohyby psa. Při rotaci se uzavřou oba otvory žaludku, což brání jakémukoli odvodu tekutin a plynu. Utrpení psa se stupňuje rozšiřováním žaludku zadrženým plynem a zaškrcením cév. Bez okamžitého zásahu veterináře se pes velmi rychle dostává do komatu a umírá během několika hodin, někdy dokonce i rychleji následkem prasknutí žaludku.

Příznaky onemocnění:

krátce poté, co se pes najedl nebo napil, je neklidný, rozrušený, snaží se zvracet, slintá a produkuje pěnivý sekret. Poté se objeví rozšíření na levém boku břicha a pak celého břicha v doprovodu silného nadmutí břicha . Pes se odmítá hýbat nebo si lehnout, dokud je bolest ostrá. Někdy se položí do polohy sfingy nebo se uloží podél zdi nebo do rohu zdi. Pohmatem je možné konstatovat rozšíření sleziny dřív, než břicho příliš oteče. Krok za krokem se začínají dostavovat příznaky šoku, tj. zrychlený puls, dýchací potíže, fialová barva sliznic.

Léčba:

při podezření na dilataci a torzi žaludku je nutné neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.

Prevence:

Doporučuji :

1. vyhýbat se přeplnění žaludku, tj krmnou dávku rozdělit na dvě části a krmit dospělého psa 2x denně

2. v žádném případě do jedné krmné dávky nemíchat granule s klasickou stravou.

3. pokud krmíte granulemi, podávejte je buď suché, nebo zalité vodou. V žádném případě nezalévejte tučnou polévkou

4. vyhněte se podávání většího množství v žaludku kvasícího krmiva, tj. většího množství čerstvého chleba nebo pečiva, většího množství ovoce apod.

5. zabraňte pokud možno i hltavému pití většího množství vody najednou.

6. po nakrmení dopřejte psovi alespoň 2 hodiny klid.

Sikovny clanecek, stoji za precteni..

pigie
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 17:55
- Nahlásit

Fifi
Dakujem, nieco z toho som vedela, ale niektore veci nie. Este raz vdaka!

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 18:08
- Nahlásit

pigie
Neni vubec zac.. ja mam jen problem se splnenim posledniho bodu - 2 hod klidu po zradle. Feny nemam v kotcich, ale v dome, a vysvetlovat jim, ze po jidle se neblbne, je obcas o nervy.
A v minulosti jsem cvicila ovcaka, ktery specialne po jidle mel nejvic energie a delal ve vzduchu salta - a torze nikde..
Prijde mi, ze by se nic nemelo prehanet, driv psi taky zrali a fungovali... A pokud nekrmim granulema, tak mam vuci psovi i cistejsi svedomi, ze jej nevystavuju tak vysokemu riziku torze...

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:13
- Nahlásit

Myslím, že je torze dědičná. Je to dáno určitě z velké většiny geneticky. Jsou také plemena, která jsou k torzi náchylná. Hlavně velká a molossoidní plemena jako doga, kde je torzí podle toho, co jsem se dočetla anebo slyšela od majitelů dog, je to téměř 50 %. Další velká plemena k tomu jsou náchylná, jako NO, rotvíci, boxeři atd.
Jsou určitě pravidla, jak torzi předejít, nebo alespoň minimalizovat možnost, aby k torzi došlo. Ale podle mě, pokud to má přijít, přijde to. Každý, kdo má velkého psa, a má ho rád, žije ve stresu, že by to mohlo přijít, a že je malá šance psa zachránit. Je to hrozné.
A ještě k maličkostem - udržet psa po jídle v klidu, to je skoro nemožné. A hlavně - znám pár lidí, kteří po jídla psa zavřou do kotce a přitom ráno stejně psa našli nataženého a mrtvého - torze žaludku.
Tak nevím, ty body jsou samozřejmě docela logické ( i když nevím, proč by nemohl člověk zalít granule vývarem) a mají něco do sebe. Ale tohle onemocnění je určitě dané geneticky.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:30
- Nahlásit

Majda
Ja bych nerekla dedicna. Mozna nektera plemena maji k tomuto akutnimu onemocneni predispozici, ale rozhodne se nejedna - aspon podle mne- o dedicnou chorobu! (to je treba DKK, epilepsie, ocni choroby, DKL....)
Co pamatuju, tak dokud se krmilo jen tim, co jatka dala, a na trhu nebyly pred r. 1989 k sehnani temer zadne granule, psu, kteri uhynuli na torzi, bylo velmi malo. Ale pak nastal boom granuli a tak se dnes skutecne vsichni majitele strednich a velkych plemen, kteri krmi granulemi, musi obavat o sve milacky. A i kdyz sve rtw krmim masem, take je kazdy den po jidle a jejich obvyklych hratkach peclive monitoruju a davam si na holky velky pozor...
A mozna ze v dome sve psy uhlidam lepe, nezli kdyz zustane pes v kotci - tam muze skakat na boudu, metat kozelce u mrizi a clovek o tom ani nevi...

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:43
- Nahlásit

A je jen velmi zajimave, ze zrovna Amerika, ktera byla jednou z prvnich zemi, kde se granule zacaly pouzivat, ma "revolutionary diet", ktera je pro psy vhodnejsi - tzv. BARF - Biologically Appropriate Raw Food (doslova Biologicky vhodna syrova strava). Zde je jedna z mnoha stranek, kde clovek muze ziskat uzitecne rady. http://www.njboxers.com/faqs.htm
Tak proc u nas stale jeste jsou nb.1 granule??

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:44
- Nahlásit

Lady
pokud se dávají granule suchý (a zvlásště nekvalitní) tak nabobtnají až v žaludku ten se roztáhne a při žraní jen těchto granulí se prý může stát, že už není tolik elastický tudíž větší i bez granulí o opět hrozí "přehození"
Ale to je přesně ono! Žaludek pracuje minimálně, žaludeční stěna je ochablá.
Psi krmení masem jsou na tom lépe, žaludek pracovat musí, nasvalí se (má silnější stěny) a riziko klesá.

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:46
- Nahlásit

Fifi
zrovna Amerika, ktera byla jednou z prvnich zemi, kde se granule zacaly pouzivat, ma "revolutionary diet", ktera je pro psy vhodnejsi - tzv. BARF
jo jo, Kanada na to taky přišla už před pěti lety, že ty granule nejsou to nejlepší...
Já taky krmím ve stylu BARF - http://www.brunifid.com/vk_krmeni.htm

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:47
- Nahlásit

Jinak na BARF mám odkaz http://www.barfworld.com

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:59
- Nahlásit

Nikita
Ahooj, ja uz o BARF psala kdysi na mympsovi.. Krmeni tvy divy zvere jsem samozrejme procetla a jsem jeden velky souhlas!
Boooze, kdy ty cesky hlavy taky pochopi, ze diskutovat o typu granuli neni prave to nej... Ale holt granule jsou u nas porad velkej bysnys, a kdyz uz to doporuci i pan vet, tak to asi musi byt neco..
Tvuj odkaz na Barfika znam, jen mi ty FAQ stranky prijdou na prvni cteni bohatsi na vstupni informace...

ati
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 19:59
- Nahlásit

Nikita rotvíci zdraví kňoury

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:05
- Nahlásit

Fifi
Tak já si stojim za svým, torze může být dědičná. Některá zvířata dávají jedince s takovouto predispozicí, a to je prostě dědičnost.

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:15
- Nahlásit

Majda
já se tedy také nebráním myšlence, že určité sklony k torzi mohou být i dědičné. Ale nevím, to je pro mne tenký led.

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:17
- Nahlásit

ati
Fousatí zdraví nefousaté!

Fifi
Krmeni tvy divy zvere jsem samozrejme procetla a jsem jeden velky souhlas!
Ó děkuji, to mě těší

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:19
- Nahlásit

Určitá plemena - například dogy - jsou samozřejmě k tomuto onemocnění náchylnější. To už jsem psala. A taky jak by tomu tak nebylo, když mohou zvířata s prodělanou torzí i do chovu?
Oni se chovatelé s tímto moc nechlubí, tak jako se nechlubí s epilepsií. Chudáci zvířata, která by se možná nemusela narodit, kdyby lidi měli rozum.
Tak sorry, je to jen můj názor, nikomu ho nenutím.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:29
- Nahlásit

Majda
Majdo, ja nejsem vet, ale myslim, ze torze se muze stat i u zvirete, ktery ma zdravy rodice, jen blba souhra nahod... Rada se od nekoho povolanejsiho poucim... Treba mas pravdu a torze muze byt dedicna, take se te myslence nebranim, spis me desi... Ale na druhou stranu, kdyby se u plemen, kterym ja hovim, mela jeste sledovat torze zaludku, tak uz fakt nebude na cem chovat - psa ti vyradi kvuli: DKK, zubum, exterierovym vadam, povaze, strelbe, nesplneni zkousek atd.. A k tomu jeste torze??

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:32
- Nahlásit

Já myslím, že MOŽNÁ jsou některé sklony dědičné, ale hlavní budou vnější (tedy negenetické) vlivy.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:35
- Nahlásit

Nikita
A myslis, ze krmenim riziko torze muzes ovlivnit??

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:38
- Nahlásit

Fifi
Určitě může nastat i blbá souhra náhod, jak ty píšeš. Taky si nemyslím, že bych byla povolanější. Jen poslouchám a dívám se ve svém "kynologickém" okolí. Mám z toho taky depresi, psa kontroluju jako blázen. Byla doba, kdy jsem byla hysterická, když po jídle běhal po zahradě jako blázen a hlídal nebo se vyvaloval na zádech.
Moc se o své psy bojím, tak jako každý, kdo je má jako členy svojí rodiny, své domácnosti. Určitě je dobrý, dovědět se, čeho se vyvarovat, máš aspoň dobrý pocit, že jsi pro to něco udělala. Ale na druhou stranu - jak píšeš, že nebude za chvíli na čem chovat. To je fakt, zvířata jsou přešlechtěná, promořená a protože se chovatelé "nepochlubí" některými věcmi, je chov tam, kde je.
Bylo by fajn, kdyby to bylo tak, jak píšeš, že se do chovu nezařazují jedinci se špatnou povahou, nesplněním zkoušek atd.... Ale ona je pravda někde jinde. Dost často to bývá podle jmen chovatelů a ne podle skutečnosti. Zkoušky jsou někdy napsané od znýmých rozhodčí, a někteří chovatelé nemají rozum a psa pochybné povahy zařadí s klidným svědomím do chovu, protože jsou ve všem peníze a zas jen peníze. To jen my jsme naivní a hloupí. Ale promiň, to jsem už zas někde jinde..

Nikita
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:44
- Nahlásit

Fifi
Určitě!!! Už jenom právě tím, že při krmení masem bude žaludek pevnější, osvalenější. Nikoliv ochablý - ten bude jistě k dilataci a torzi náchylnější.
O tomhle jsem přesvědčená.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:46
- Nahlásit

Majda
Ale ja te dobre chapu. Co mas za plemeno? Treba u rtw, ikdyz budes mit zkousku "od znameho" rozhodciho, tak i tak pes musi ukazat neco na bonitaci, a pokud ne, odrazi se to v kodu jeho povahy.. Ja nevim, u mych plemen - tedy rtw- nemas zkousku, nejdes do chovu, DKK vice nez 2/2, nejdes do chovu, krouti se nekupirovany ocas - brzy nepujdes do chovu... Erdel - mas DKK vice nez 1/1 - nejdes do chovu, zkousku mit nemusis, ale pes nesmi mit reakci na strelbu. Chybi zub nebo varle - to plati pro obe plemena - nejdes do chovu...

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 20:50
- Nahlásit

Nikita
Jooo, a to je to, o cem jsem mluvila.. A kdyby se vsichni vratili ke krmeni masem - utopie, tak kde pak najdes nejake dedicne vlohy k torzi? treba to je jinak..

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:01
- Nahlásit

Fifi
já mám NO.
Můj pes je z kontrolovaného chovu. Je moc šikovný, má hodně zkoušek, na výstavě jsem byla jen jednou, protože má pes dlouhou srst, což je bráno jako hrubá vada. Povahu má super, DKK 2/2, čemuž nevěřím, ale kašlu na to, jsem ráda, že je zdravý. Na bonitaci jsem nešla, co bych tam dělala, když stejně nemá cenu se cpát do chovu.
Samozřejmě ty vady, co píšeš, ty jsou jasné. Ale co si budeme povídat, i na bonitaci se dá pes připravit a vůbec, to z toho co vidím, se dá "oh..." skoro všechno. Tedy jen určití lidé.
Hlavně se chová na fenách, které mají jednu ucmrndanou zkoušku. Když vidím, na čem lidi chovají - tedy zrovna NO - tak je mi do pláče. A nejsem sama. Taky když čtu tyhle fóra, tak je mi do breku, kolik psů jen kulhá, co je nemocí atd.
A k tomu krmení, to je taky sázka do loterie. Vždycky je důležitá reklama, tedy zas jen peníze a peníze. Já tedy nevím, na mase rozhodně není nic špatného, to určitě ne. Ale řekni mi, jak odhadneš u štěněte v růstu dávku všech vitamínů a minerálů, které pes potřebuje? Já jsem před několika lety krmila taky masem, ale to, co bylo v těch zmrzlých balíčcích se někdy masem moc nazývat nedalo, taky co bysme chtěli za tu levnou cenu. Neříkám, že jsou granule samospasitelné. Ale základ psovi dají a vždycky můžeš něco přidat navíc. Mám tak jistotu, že psovi opravdu dávám to nejlepší, co mohu. Taky bych to na něm poznala, kdyby mu to nesedělo, na srsti, na výkonu a tak. Je to těžký, každý má svůj názor, svoje zkušenosti, a taky každý pes je jiný a něco jiného mu vyhovuje. V podstatě je potřeba získávat co nejvíce informací, ale vybrat z nich to, co pro tebe a pro tvého psa je vyhovující. To neznamená, že když :XXZZ::: krmí tímhle, hned to běžím koupit taky. Je to na zdravém rozumu každého z nás a na psím metabolismu našeho psa.
Nevzdávala bych se toho, co mám vyzkoušené, tak rychle. Možná se do mě někdo zas pustí, ale to nevadí, je to přeci diskuse, a plodná diskuse je dobrá, alespoň se člověk poučí. Jsem ráda, že je diskuse taková, jaká je, nemám ráda, když někdo hned začne nadávat a napadat ty druhé, když mají jiný názor než on.
Není to jednoduché vychovat zdravé a dobré zvíře, aby se na něm dalo chovat. Je to živý materiál, a když si ho pořizuješ, nevíš do čeho jdeš. Někdy i kdyby ses přetrhla, tak s tím nic nenaděláš.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:17
- Nahlásit

Majda
Hlavně se chová na fenách, které mají jednu ucmrndanou zkoušku. Myslim, ze treba zrovna u NO je siroky vyber, nemusis si vybrat stene zrovna po takove matce... Ale jinak pravdu dis...
Já tedy nevím, na mase rozhodně není nic špatného, to určitě ne. Ale řekni mi, jak odhadneš u štěněte v růstu dávku všech vitamínů a minerálů, které pes potřebuje? Já jsem před několika lety krmila taky masem, ale to, co bylo v těch zmrzlých balíčcích se někdy masem moc nazývat nedalo, taky co bysme chtěli za tu levnou cenu.
Abych pravdu rekla,sama nevim, jak to odhadnu. Faktem je, ze moje fenule dostavaji ob den k masu strouhanou korenovou zeleninu - syrovou, k tomu samozrejme dalsi doplnky - Roboran, mlecne vyrobky, kosti atd atd.. Zkratka maji pestrou stravu... A maso je vysoke kvality, jinak by uz Vetamix zkrachoval. A mlada rtw ktera je od malinka na teto vyzive, nema jediny rustovy problem, DKK zjistim az za par mesicu.

Ale i ja jsem pred x roky krmila granulemi, i tam jsem mela sve oblibene a neoblibene.. Az ted mam moznost mrazaku na maso. Rozhodne nikomu zadne krmeni nevnucuju.. A ikdyz vychovas po vsech utrapach zvire, ktere bude uchovnene, tak te zase ceka maraton hledani praveho zenicha a opet strach co se narodi, jestli to bude zdrave atd...

ati
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:26
- Nahlásit

MajdaNO je chovný i bez bonitace,stačí výstava a zkouška.
Fifi maso je maso,já raději krmím vařeným,kosti dostávaj psi odmala,kozí mlíčko ,jogurty a pod.

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:32
- Nahlásit

Fifi
Ano, to máš pravdu. Jsi určitě zodpovědná chovatelka. Tím ti skládám poklonu (bez ironie prosím). Kéž by bylo více zodpovědných chovatelů, určitě by bylo méně problémových zvířat.
Co se týká NO, je to dost žalostné. Věčné hádky majitel a chovatelů "exteriérových" a "pracovních" psů NO mě unavují a vyčerpávají. Blíží se doba, kdy budu chtít pořídit štěně a už teď z toho mám špatné spaní.
Co se týká vetamixu, nemám zkušenost, už si nepamatuju, kdo tehdy maso distribuoval, když jsem ho kupovala. Ale pamatuju se na ten mletý hnus. No chci věřit, že je to dnes lepší. Ono vždycky, když se dělá něco ve velkým, tak to podle toho vypadá. Těžko říci, možná kdybychom věděli,co jíme my, tak by nás humor přešel.
No nic, rotvíci jsou bezva psi, erdelové jsou pěkní paličáci. Tak ať ti to čuchá, kouše a poslouchaji tě.

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:33
- Nahlásit

ati
já vím, viz kontrolovaný chov

Ebony
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:39
- Nahlásit

Majda
Ale pořád si to maso můžu probrat a kouknout a vybrat to dobré, jak poznáš, že je v granulích to, co tam má být? že to někdo napíše? ale sama píšeš, že se všude podvádí, jak u NO (o tom bych mohla psát romány) tak i u granulí. Myslíš, že když jsou granule drahé, tak jsou kvalitní? Kolik se na nich musí nabalit příživníků, než k nám dorazí třeba z Kanady, kolik rabatu, dovozců? A pak zjistíš, že počateční investice je směšná a že to asi ze svíčkové nebude....a co chemie, konzervanty, umělý vitamíny?
Taky jsem krmila 15 let granulemi, a občas je dávám na závodech, na táborech....ale doma krmím jen masem, a je to vidět, nevím, jak hodně zatěžuješ psa, ale já maximálně a tam je krásně vidět rozdíl mezi granulemi a masem......ale jinak je mi jedno, kdo čím krmí, každý svého (a psa) štěstí strůjce.......

Jinak Ati má pravdu, jestliže máš psa z kontrolovaného chovu, tak matka bonitaci ani mít nemusí

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:46
- Nahlásit

Majda
Diky za pochvalu, ale ja jsem spise jen byvaly cvicitel psu, a nyni se teprve chystam na nas prvni erdeli vrh v zivote. O to vetsi mam nervy. Erdelove palicaci jsou, ale milounky...
U NO me irituje rozdeleni na pracaky a vystavaky - ale kdyz se na nejaky vystave podivam na ty preuhleny chudaky, tak si neumim predstavit, ze by meli fungovat cely den v terenu.. Ale opet - co s tim zmuzes, jen hodne dobre vybirat rodice budouciho stenatka a budu drzet palce, at je tentokrat vse OK!!

ati
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:46
- Nahlásit

Majdauž máš představu z které stanice
Já myslím ,že velká tragedie u ovčáků je to že se tu opravdu dobrý pes neohřeje a jde za slušný peníz ven.Je to vidět i na mistrovství světa ,pomalu ustupujem ze slávy.

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 21:54
- Nahlásit

Ebony
Psa už teď zatěžuju míň než dřív, ale přesto si myslím, že dost. Jistěže nevíme, co je v granulích, taky ale nemůžeš vědět, co za maso kupuješ. I když vypadá na pohled dobře, bůh ví, z jakého zvířete je. Je to srovnatelný problém - i když nebudeš souhlasit. Jak jsem už řekla, tak ani my bychom nic nejedli, kdybychom věděli, co kupujeme. To je bolest dnešní doby. Když jsi sama krmila 15 let granulemi, tak určitě víš, o čem mluvíš. Co se týká počátečních investic do čehokoli, jsou skoro vždycky směšné. Na cenu výrobků se nenabalují jenom rabaty, ale další záležitosti, tak jako na každý jiný výrobek. A kde je psáno, že v té zelenině, kterou kupuješ, a dáváš svým psům k masu, nejsou dusičněny, atd. To bychom se z toho zbláznili. Maso taky může být ze zvířat, která byla nemocná, krmená antibiotiky....bla bla bla.
Je to furt dokola. Nikde není jistota, že to co jíme, a co dáváme svým psům se vůbec žrát dá. Ale z vzduchu žít nelze.
Jinak co se týká Ati a kontrolovaného chovu, tak jsem ani neprotestovala. Chtěla jsem tím jenom říct, že čím víc má pes zkoušek a má bonitaci, přece jen se musel víc předvést a je možné alespoň na jeho práci vidět. Jen mě právě mrzí, že jsou v chovu ty podvody, protože si pak člověk koupí zvíře, se kterým nemůže dělat to, proč si ho kupoval. Nepatřím mezi ty, kteří mají mnoho zvířat, aby bylo z čeho vybrat. Taky nepatřím mezi ty, kteří se psů, kteří nesplnili jejich představy, zbavují. Nikdy bych neprodala svého psa. Taky ale nejsem člověk, který by mohl mít neomezené množství psů, proto vybírám. Ale mám pocit, že není z čeho.
(I když asi nebudete souhlasit)

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:05
- Nahlásit

Ati
Právě že zatím vůbec nemám představu. Snad zas raději nějakého pracovitého "ošklivku", chlupáče, kterého nemohou nikde vystavovat. Uvidím. Teď mám taky chlupáče, má krátkou, strmou záď, krátkou stehenní kost..... ale jinak, je světový, milý, super povahu, ve svých sedmi letech je jak štěnda,hravý, veselý a milý. Taky je to pan pes, který vychovává štěnda, puberťáky a respektuje fenečky a staré psy. Je to prostě můj psí kocourek.
Máš pravdu, že ustupujeme ze slávy. Nějak to všechno pohřbíváme. No, snad se to nějak vzpamatuje, už aby se na tom začalo dělat.
Fifi
Doufám, že budu mít se štěnětem šťastnou ruku. Ještě nevím, kam sáhnu, každopádně to bude další můj miláček, na kterýho nedám dopustit.
Držím ti palce, ať se ti narodí zdravá erdelátka. Každé plemeno má něco do sebe.

ati
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:10
- Nahlásit

Já mám raději pracáky i když se mi to rozdělení na práci a exteriér nelíbí,ovčák je ovčák. Já taky měla před 12 lety ovčouna a byl to pan pes. Evar z Golha(Vara z Golha a Karo z Ulčova Dvora) a teď má dcera fenu Iru z Milberku jestli budeš mít chuť mrkni na http://www.bohemiacolbri.cz

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:11
- Nahlásit

Majda
Pokud nejsi spokojena s chovem NO a mas pocit, ze neni z ceho vybirat, muzes zmenit plemeno
Ja mam doma fenu, ktera je po 4 operacich, misto operaci bysme meli doma skoronove auto, ale at proti mi prdelce zkusi nekdo neco rict...
Majdo, ja osobne ti nechci vymlouvat granule, jen to byl dusledek diskuze o torzi. V Cechach krmi granulema typuju tak 2/3 pejskaru - je to rychle, mas pocit, ze psovi nic nechybi atd.. S masem mas taky pravdu, ale ja aspon ovlivnim prilohy, mnozstvi vitaminu, zeleniny(doma vypestovane..), apod..

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:19
- Nahlásit

ati
máte moc hezké stránky. Rotvíci mají krásné hlavy.
Čubinka NO je hezká. Já mám teď vlkošedého psa s tmavými znaky tedy podle PP. Ale ve skutečnosti vypadá spíš skoro jako znakáč. Je krásně chlupatý. Teď plánuju na jaro štěndu, zase pejska, chtěla bych tmavého vlkošeďáka. No uvidím, nebudu to lámat přes koleno. Mám ještě dvanáctiletou fenku, která si užívá důchod. Na jaře bych chtěla ještě zkusit nějakou zkoušku se psem, uvidím. Jsem teď moc pracovně vytížená, tak nemám moc času, ale pes by na to měl, jen se do toho dát.
Máš pravdu, exteriérák nebo pracák, všechno jsou to ovčouni. Ale bohužel páni chovatelé v tom dělají maglajs. Občas žasnu, jak se dovedou lidi nenávidět. Hrozně mě to štve, protože na to právě psi doplácejí.

Ebony
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:23
- Nahlásit

Majda
Já taky nemám pocit, že by nebylo u ovčounů kam sáhnout. Pokud hledáš zvířátko v povaze, tak se dá najít. Taky své psy nedávám pryč, za žádnou cenu, mám doma i třínohýho chlupáčka. Samozřejmě chovnost je sázka do loterie, ale o to ti myslím nejde, tak šťastnou ruku, a věř, že NO na tom ještě není tak špatně, jen to chce hledat.......
ati
koukám, že mám segru Iruš po mámě, mám po Orce z Milberku fenu

Fifi
taky si myslím, že v granulích není ani lepší maso ani zelenina, než dávám, jen je to tepelně a tlakem znehodnocené a tom je nabaleno milion konzervantů a chemikálií, prostě nic není ideální, ale proč nevolit alespoň to menší zlo.......bohužel taková je doba.....

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:27
- Nahlásit

Fifi
V Čechách není skoro z čeho vybírat u NO, to je pravda. Zůstanu ale plemeni věrná. Nechám si na výběr čas, nespěchám, když to nebude na jaře, počkám, není kam spěchat. Ale tajně doufám, že to vyjde. Něco od nějaké dobré feny, která bude nakryta venku. Uvidíme.
Já vím, že z diskuse o torze žaludku vyplynula diskuse o granulích. Je to velmi časté téma na tomto fóru, dost často se témata tím prolínají. Já krmím jednou značkou (vyzkoušenou) od malička. Jsem s tím spokojená. Přidávám mléčné výrobky, maso, kuřecí skelety, vepřové uši a nožičky, šlachy, zeleninu atd. a psovi caniviton, staré čubině dávám už dva roky ALAVIS, moc se po tom zlepšila, už měla veliké problémy se vstáváním a chozením, artrozou, měla i bolesti. Teď je vcelku v pohodě, dostává ještě Karsivan 50. Bohužel jí byl teď diagnostikován osteosarkom. Navzdory prognózám je zatím v pohodě, skoro nekulhá. Jsem ale ve střehu, kdyby nastala změna.
Pes je plný energie, je vitální. Vůbec nevypadá na svůj věk. Nikdo mi nechce věřit, že mu je už sedm.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:28
- Nahlásit

Ebony
ati
Holky, a ja mela tu cest osobne znat Cedru z Milberku, do povahy nemela chybu!!!

Majda
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:29
- Nahlásit

Všichni
Holky je to bezva popovídání, je mi fajn, ale musím jít makat, čeká mě hora papírů. Hezky se to povídá, ale práce neubývá.
Tak se mějte pěkně, hezké vánoce vám všem i vašim psím kamarádům a kamarádkám

ati
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:31
- Nahlásit

Ebonyjé svět je malej tak se pochlub.
FifiOd kud znáš Cedru,to musím Jindřišce říct ,že tu probíráme její děti.

Fifi
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:34
- Nahlásit

Majda
Tak stary cubince drzim palce,at vydrzi co nejdyl, osteosarkom mi pri pouhem vysloveni vyvolava zaludecni krece... A pri vyberu novyho stenika verim, ze si vyberes spravne, uz jen z toho, jak o vyberu noveho clena plemene NO uvazujes..

Ebony
Člen
# Zasláno: 17 Pro 2005 22:38
- Nahlásit

ati
Mám Uru z Milberku, sice jí nemám od mala, je po Orce a Cakovi písečná buře. Je to silná a tvrdá celočerná fenka, příští rok ji budu krýt.

Majda
tak to držím palce, mně umřela šestiletá fena na osteosarkom 3 měsíce od diagnózy..........

Nikita
Člen
# Zasláno: 18 Pro 2005 00:01
- Nahlásit

Majda
jak odhadneš u štěněte v růstu dávku všech vitamínů a minerálů, které pes potřebuje?
Je samozřejmě potřeba vědět něco o psí výživě. Pro lidi, kteří se tím zabývat z jakéhokoliv důvodu nehodlají (tedy spíše pro jejich psy) jsou lepší kvalitní granule než krmení zbytky, to jednoznačně.

Neříkám, že jsou granule samospasitelné. Ale základ psovi dají a vždycky můžeš něco přidat navíc. Mám tak jistotu, že psovi opravdu dávám to nejlepší, co mohu.
Tu jistotu bereš kde??? Já si to právěže nemyslím. Viz. výše diskuze o vývinu žaludku a trávicího traktu vůbec. Osobně mám za to, že "to nejlepší", co psu mohu dát, je právě přirozená strava.

Takhle nějak to zas vidím já

Ketrin
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 08:12
- Nahlásit

Garfield
Jirikovo
a ostatní
ještěže zrovna fšichňi odešli z kanclu, protože se tu fakt řežu smíchy...
ovšem beze srandy, někdo to určitě veme vážně.."když to řikali v TV"... pán by měl vrátit tituly

Ketrin
Člen
# Zasláno: 19 Pro 2005 08:22
- Nahlásit

To byla reakce na první stránku, nevšimla jsem si že mezitím je debata někde úplně jinde takže sorry

Anonymní
# Zasláno: 23 Pro 2005 10:11
- Nahlásit

Štěně krmím jen granulema, protože výživnou dávku prostě nikdy dobře nevychytám. Jenom občas dávám maso s rýží těstovinami...) A u dospěláho psa už je riziko nedodržení vyváženosti krmné dávky daleko menší. proto častěji krmím masem. Ale buď maso nebo granule ne nikdy nejednou.
martin

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání