| Autor |
Zpráva |
JanaK
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2005 10:51
- Nahlásit
Prosím o radu - kdo máte zkušenosti s užíváním antibiotik u pejsků? Můj vet dal pejsovi užívat 2xdenně 1/2 tbl. Biseptolu, aby mu tak léčil anální žlázky. Přitom se mi zdá, že mu to dal spíše preventivně, pochybuji že tam měl zánět. Myslíte že se musí tak jako u lidí ta dávka využívat?? A jaké omezení jste u pejsků v době léčby praktikovali? Může pejsa se vyhřívat na sluníčku a co procházky - chodili jste? Mě se zdá pejsa takový nějaký lenošnější a to s ním chodím jen na menší trasy.
|
Kimina
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2005 18:27
- Nahlásit
Měli jsme taky antibiotika při léčbě zánětu análních kanálků. Pokud vím, nevyužívali jsme všechny tabletky. Jen tolik dní, kolik řekl vet. Pes byl taky mimo. Pořád pospával byl bez nálady. Po využívání to ještě chvíli trvalo a pak se dal dokupy. Myslím, že když antibiotika škodí lidem (oslabení střevní flory, atd.) škodí i psům. Jinak režim měl pes uzpůsobený tomu, že je nemocný, takže jsem ho nechávala v klidu a procházky jen na vyvenčení. Až mu bude líp o pohyb a hraní se přihlásí sám.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 25 Říj 2005 18:52 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit
Kimina
chtěla jsem to komentovat,ale nebudu.....nepotřebujete radu lékaře,ale jen si popovídat....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 06:52
- Nahlásit
Sali
Salinko, proč jsi tak hustá?
JanaK se normálně zeptala (a její otázce rozumím, protože u lidí platí, že antibiotika dávat jen když je to nutná - rezistence a vedlejší účinky a to samé očekává JanaK u bafanů a má-li pocit, jestli je to nezbytně nutné, tak se ptá) a ptá se i na to, zda při užívání ATB platí tytéž zásady jako u lidí. Otázka rozumná, normální a nevinná.
A Kimina zcela normálně sdělila svou zkušenost, přičemž ani veta neshazovala. Evidentně jej poslechla a její pes ATB zřejmě dobral.
Máš pocit, že je pro ně škoda Tvých znalostí a energie?
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 07:20
- Nahlásit
Sali
Proč taková ostrá odpověď. Vždyť jsem se chtěla jen zeptat vás zkušenějších a máš-li nějakou radu tak budu ráda když mi ji sdělíš a pokud nechceš, tak neodpovídej nic. Přece nejde o povídaní, ale o zdraví pejska, to jsi asi nepochopila - viď?
Děkuji tímto všem kdo vždy poradí, moc si vás vážím a přeji hodně zdraví vám i vašim pejskům!!!!
|
haha
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:42
- Nahlásit
já nevím jestli to bylo tím ale jeden můj pes prodělal lymskou boreliosu,tenkrát jsme do něj cpali šílený množství doxycyklinu,bral ho asi měsíc,z tý boreliosy se jakoby tak na tři roky dostal ale potom mu selhaly ledviny,jenomže nevím jestli to bylo z boreliosy nebo z antibiotik nebo náhoda.To bylo jediný kdy jsme dávali antibiotika pro lidi ,jinak náš vet většinou píchá penstrepten nebo tylan,říká že je pro psa injekce lepší než prášky ,ty injekce by se měli dostat alespoň 3 krát zkracovat by se to nemělo tak prášky by se asi taky měly doužívat podle veta.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 08:56
- Nahlásit
Garfield
JanaK
ne,nebudu se už zapojovat,něco jsem napsala a smazala to,proto to vysvětlení....na tohle já už fakt nemám.Je mi líto.
Debata o odborném problému v kruhu laiků se logicky zvrhá v informační šum,a protože se "radíte" mezi sebou tady,místo abyste konzutovali problém s veterinářem(což neděláte,neb sem nelinkujete jeho odovědi,i takové weby jsou....) ,usuzuju z toho,že vám jde jen o přenos emočního vyladění maskovaný za starost o vaše miláčky.
Mějte se všichni hezky,akorát prosím fungujte v této parkové universitě s vědomím,že rada bez podkladu hluboké znalosti problému a praxe v problému současně je hodnoty víc než mizivé.
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:48 - Změnil/a: JanaK
- Nahlásit
Sali
Jsem si jen SŠ vzdělání, mám za sebou několik absolvovaných úspěšných kurzů ve svém oboru, ale tvé odpovědi NEROZUMÍM!!!!
Promiň mi mou blbost a nevzdělanost, nejsem veterinář, to je fakt.
Na druhou stranu nezapomeň, i vet je jen člověk!!!!!!!!!!!!
A jsi-li odborník, tak nechápu proč se zajímáš o debatu "laiků"??
Buď poraď a nebo debatuj na jiné úrovni a neshazuj debatu nás -laiků.
|
haha
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 09:54
- Nahlásit
ani já nerozumím a nepovažuju za nic špatného nebo neobvyklého že se někdo chce získat co nejvíc informací o něčem co je pro něj právě aktuální nebo nové, byť jsou to zkušenosti laické mohou mnohdy pomoci a když ne tak si to přečtu alespoň pro zajímavost ,řídit se tím nemusím ,ale někdo jiný to třeba využije
|
Anonymní
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:03
- Nahlásit
Koukám, že nejen muži, ale i Sali má své dny
Jarka
|
haha
|
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:12
- Nahlásit
ještě mi nedá dopsat tohle , i některé laické rady můžou fakt pomoci, i veterináři jsou jen lidi a co doktor to názor,například léta dávám psům při průjmu streptonanid,dal mi ho můj vet,jednou jsem musela k jinému a chtěla jsem to pro psa ,on my řekl ježíši kdo vám to dal ,vdžyt je to pro ovce,no je to sice pro ovce a psům to pomáhá,zrovna tak lidem pomáhá sbírat informace laické i odborné
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:39
- Nahlásit
haha
Plně s Tebou souhlasím. Mám velmi špatnou zkušenost s vetem, který mě spíše neléčil než léčil psa, takže mnohem lepší je získat co nejvíce informací a pak hledat tu správnou cestu. Kdybych tehdy měla možnost debaty na těchto suprových stránkách, možná by to odpadlo všechno jinak.
|
Ketrin
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 10:48
- Nahlásit
Ad Sali a její dny:
Aniž bych chtěla někoho urážet, vidím to jako profesionální deformaci.
Mám něco podobného v příbuzenstvu - příbuzná MUDr, naprosto pohodová a fajn ženská a i má ráda psy. Ale jak někdo zmíní pojem "canisterapie", tak se celá naježí a posmívá se tomu stylem "pohlaď 3x denně psa a budeš zdráv"
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:22
- Nahlásit
Ale o to nejde. Já rozumím Salinině alergii na laické sáhodlouhé debaty o ničem, kdy se jen spekuluje a žvlachtá. Ale jiná věc je objektivní sdělení vlastní reálné zkušenosti, která nějak začala, proběhla a nějak skončila.
protože se "radíte" mezi sebou tady,místo abyste konzutovali problém s veterinářem
Salinko vždyť ona za vetem šla a řešila svůj problém prvně s vetem! A teď pouze sdělila, jakou jí dal radu a zeptala se na zkušenosti případně erudované názory jiných. Nerozčiluj se zbytečně.
Já vím, že jsi "Hafhafprofík" a že jsi v tom dobrá a máš už něco za sebou a vím, že jsi MUDr. - primář, což svědčí o Tvé odbornosti a zkušenostech v medicíně a naprosto chápu, že se nerada bavíš o svých odborných záležitostech s laikama, co kladou blbý otázky a ještě blběji reagují na Tvé pracné odpovědi, tomu rozumím a i sama cítím, jak Ti kolikrát přilívám olej do ohně. Ale v tomto konkrétním případě jsi fakt ujela zbytečně.Sali
|
JanaK
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:36
- Nahlásit
Nejprve vystartovat na někoho kdo se slušně zeptá na zkušenosti ostatních pejskařů a pak (Sali) svoji "radu" smazat.
Možná HafHafHaf profík, MUDr.,prim a co já vím co ještě, ale to někdy fakt nestačí. Doufám, že neordinuješ v okolí Brna a nepotkám se s Tebou někdy. Možná bys mě poslala rovnou do pryč.....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:37
- Nahlásit
Sali
A když dovolíš přispěji i s asi 10 minut čertvou vlastní zkušeností. Před týdnem mi začal nepochopitelně kulhat kůň bez vnějších příčin (žádný otok, žádné hřející místo, žádná odřenina, nedošlo k žádné nehodě, upadnutí, uklouznutí či kopnutí prostě nic). Dnes se k věci vyjádřil a koně vyšetřil za tento týden třetí vet (o finanční nákladnosti ani nemluvím):
1. Vet:
Namožená záda, což zapříčinilo extrémní přetěžování kulhající nohy, nad níž došlo k zánětu loketního svalu.
2. Vet:
Pravděpodobně fraktura bodcové kosti.
3. Vet (provádějící RTG aby potvrdil či vyloučil onu fakturu):
Než začal rentgenovat, řekl, že to určitě není ona zlomenina, že problém má kůň někde jinde. 5 RTG snímků - všechny čisté, ostré, dobře znatelné jednotlivé kosti i kůstky. Postižená kost na 4 RTG nepoškozená, čistá, rovná, hldká, souměrná. Na pátém snímku zlomenina jako kráva.
4. Vet ta zlomenina je stará několik let a není přičinou kulhání. Příčinu hledejte jinde, nevím, kde.
Kdyby byl koňský net, kde bych nešílela z pitomosti a laickosti a naprosté nezkušenosti účastníků v čemkoliv, tak bych tam ten problém řešila celý týden. Takový net bohužel není.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:37
- Nahlásit
Garfield
ujela neujela,ber mě jako profesionálně deformovanou,a fakt to nemá cenu.Já se nerozčiluju,ale mám k takovým reakcím své důvody,z praxe.Prostě stejně jako ta citovaná kolegyně výše se celá naježím a tak dál.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:40
- Nahlásit
Kdyby byl koňský net, kde bych nešílela z pitomosti a laickosti a naprosté nezkušenosti účastníků v čemkoliv, tak bych tam ten problém řešila celý týden. Takový net bohužel není.
Garfield
sama sis na dotazy mě odpověděla......aspoň víš jak se většinou mezi normálními lidmi cítím.Je to ve psech můj a v koních tvůj problém,jenže ty na rozdíl ode nmne asi umíš s lidma komunikovat.Já ne,klidně se k tomu přiznám.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:41
- Nahlásit
JanaK
jejsem MVDr.ale MUDr,nemusíš mít obavu,nedělám kliniku,ale diagnostiku,bavím se s tkáněmi,ne s lidmi.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:45
- Nahlásit
Sali
V tom nemáš pravdu.
Zatímco Ty jsi tady a radíš a vypisuješ se do bezvědomí a většinu v poklidu s rozvahou a trpělivostí, tak já na ty koňské nety nikdy nenapsala ani tečku. A nepochybuji, že mě 12tiletá každodenní sportovní praxe u koní opravňuje k tomu, moci 60 % těch problémů odpovědět a věděla bych, že mám pravdu a těm lidem mohu pomoct. Bohužel se tam však většinou jen kecá o ničem a když se objeví nějaký dotaz, tak vím, že tomu člověku nemá cenu odpovídat, protože by to nepochopil. Ale já na tom netu strávila skutečně asi jen 5 minut života, jindy je to možná jiné, lepší a smysluplné.
S lidma komunikovat umím, ale musí mi ty lidi za to stát... Což je arogance a samolibost do nebe volající.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:45
- Nahlásit
Garfield
ad kobylka-a neurologické vyštětření u koně nikdo neumí?
Já jen že mám u dvou ovčic při deformující spondylose nádhernou spondylogenní myelopatii,která vypadala až do neurologickýho vyšetření jako periferní(kaudální)problém,prostě vobyčejnej syndrom kaudy,a po vyšetření je to centrální spastická paréza odněkud z dolní hrudní páteře....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:54
- Nahlásit
Sali
...ehm , zkus to ještě jednou česky prosím.
S koňmi je to těžké. Obvykle se objeví nějaký fyzický problém (právě otok, pakost, horké místo, hnisající doupě...) a jednoduše RTG nebo SONO se najde patologický nález a dál není o čem.
Pokud je zvíře téměř v prdeli a nemůže ani chodit a nikde nic nemá, pak je to těžký. Ta zlomenina si myslím, že je příčinou. Jistě je stará, zhojená a neléčená a teď se do toho praskla, nebo si tu nohu přeležela nebo tak něco... Uvidím po "svodové" - to asi lidská medicína nezná co?
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:54
- Nahlásit
Garfield
12tiletá každodenní sportovní praxe u koní opravňuje k tomu, moci 60 % těch problémů odpovědět
no,tak když uberu léta,co jsem se to učila a závisela plně na druhejch,což bylo období prvního kníra a pak prvního velkýho psa-dobrmana,můžu napsat 10letá každodenní sportovní a občas i instruktorská praxe....a snažím se taky pomoct a poradit,jenže stejně jako u tebe,moje cílová skupina kterým můžu k něčemu být tady moc není......sportovní výcvikáři,víš.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:58
- Nahlásit
Garfield
znám jen svodnou anestesii
napadá mě akorát něco neurologickýho,periferní nerv,něco v souvislosti s tou starou zlomeninou...stejně jinak než klidem a rehabilitací se to řešit asi nedá.Jaký je další parkurový využití zvířete netuším,já mám doma na gauči 4 zvířata,co už dosportovaly,a jen se procházejí....
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 12:58
- Nahlásit
Sali
A je rozdíl v tom, že zatímco kůň je příliš drahá záležitost a člověk na to musí mít jak peníze tak i odvahu to zkusit dělat (předpokladem k odvaze je znalost a zkušenost) a je těch lidí málo a je omezený výskyt, tak pejsků jsou statisíce a jen zlomek z nich se pohybuje ve sportovní kynologii. Ten zbytek jsou živá zvířata, která mají své pány a Ti páni s nimi žijí a řeší dobré a zlé a ty dotazy a zkušenosti a potřeba se informovat je obrovská. Ten zbytek nelze ignorovat a je třeba nějaké pomoci a osvěty.
U koní kdo na to má, má i na odbornou pomoc a drží se pouze v kruhu sportovních koní a lidí věci znalých.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:02
- Nahlásit
znám jen svodnou anestesii
- promiň upsala jsem se. Nikoliv "svodovou", ale "svodnou". A pokud jsi tam dopsala anestesie, tak vím, že jsi doma. Ano je to lokální umrtvování částí (v tomto případě nohy koně), kdy se postupně zjišťuje (kulháním či nekulháním), kde je v noze problém a které to místo iháčka trápí. Takže vidím, že víš.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:02
- Nahlásit
U koní kdo na to má, má i na odbornou pomoc a drží se pouze v kruhu sportovních koní a lidí věci znalých.
ale to i dneska u psů......ten malý zlomek lidí co skutečně dělají už je tak specifický,že se drží ve svém kruhu,jinde už ani řeč moc nedají....a když dají,tak obecně nebo opatrně...
Kdyby koně byli dál běžnými společníky a pomocníky lidí,jako je to na jiné části planety,vypadalo by to stejně.....zlomek lidí co mají na to dělat s nima sport,a pak zbytek majitelů a uživatelů,kteří s nimi žijí a řeší dobré a zlé a ty dotazy a zkušenosti
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:04
- Nahlásit
Garfield
no metodika je to zajímavá.To neurologický vyšetření u psa je taky zajímavý,my to jeli s kolegou srovnávačkou se zdravou Merunou,podle reflexů....klepalo se a píchalo a štípalo a lechtalo,.......a chodilo sem a tam,.......
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:08
- Nahlásit
Garfield
když utekla řeč od těch antibiotik-spousta věcí kolem nich jsou jen pověry...ani při angíně se nemusí ležet v posteli,pokud to tak člověk sám nechce....je třeba relativní klid kvůli s infekcí bojujícímu organismu,on toho má i tak dost,ještě mu přidávat fyzickým výkonem...a antibiotika na lokální problém už žádná omezení kromě limitací tím lokálním problémem a limitací specifických uvedených v příbalovém letáku nevyžadují.
|
Garfield
Člen |
# Zasláno: 26 Říj 2005 13:15
- Nahlásit
Sali
Je přirozená vlastnost lidí se ptát a pátrat, pokud jim na něčem záleží, nespokojí se s jednou odpovědí.
Já než dala uspat toho svýho plyšáka, tak řešila jediný problém starého psa (srdíčko a vodu na plicích, dušnost, dávení). Dostal Furon a Digoxin a ještě cosi a asi rok fungoval. Postupně se mu tam ta voda tvořila víc a častěji a vet chtěl zvyšovat dávky. Samozřejmě odrovnával psovi ledviny a když už to bylo neúnosný, protože pes 3x týdně musel na pohotovost na injekci aby se neudusil, chtěl ty léky zvednout na maximum. Výsledkem bylo, že se pes totálně odvodňoval a nechtěl pít, musel každou hodinu ven čůrat (obrovský množství tekutin) a stejně mu bývalo zle. Tak jsem to chtěla skončit, protože jsem šílela hrůzou a strachem, že ho to chytne, když bude sám doma a on umře tak, že se pomali udusí a bude trpět a trápit se a čekat naši pomoc a my nikde.
Vet mě za to odsoudil, že krátím život psovi, když to není třeba. Ale pes nemůže žít jen na lécích a 24 hodinové pozornosti pána s možností kdykoliv sednout do auta a jet to skončit až už bude faktu nejhůř. Pes má žít a umřít v klidu.
|