| Autor |
Zpráva |
linda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 07:42 - Změnil/a: linda
- Nahlásit
Ahoj všichni, moc Vás prosím o radu. Mám 10 měsíčního brabantíka a stále se potýkáme se záněty uší. Léčili jsme to různými kapkami, mj. Aurizon, po kterém se Ludánek nedrbal dokonce 1,5 měsíce! Ale teď začal znova a k tomu se přidaly oči. Na spodním víčku se objevily pigmentové skvrny. Včera jsme byli na veterině a lékařka mi sdělila, že je možné, že je pejsek celkově alergický. Dostali jsme opět pár léků (Tramcinolon na uši, Framykoin na oči), ale musíme změnit jídelníček. Doposud jsme krmili Eukanubou Puppy, teď musíme přejít na jehněčí. Občas jsem pejskům přidala kuřecí srdíčka nebo žaludky. S tím je konec, prý jen file nebo králičí maso. Protože byl ale v ordinaci celkem zmatek (přivezli pokousaného jorkšírka), tak jsem se zapomněla zeptat na pár věcí – tak jestli budete vědět vy
1)Za odměnku dávám piškotky – můžeme je dávat dál? A co mrkvička, paprika ?(ty miluje)
2) vet říkala, že po skončení puppy máme dávat adult, ale v tom fofru jsem nepostřehla název, zřejmě to bude taky pro citlivý žaludky, ale nemůžu ten typ najít (o jehnečím pro dospělé vím, ale ona na mě vybafla anglickej název asi o 10 slovech J)Nevíte, co by to mohlo být? Měla by to být také Eukanuba, ale na webu jsem nic nenašla.
3) máme ještě druhého psa, 1,5 roku, Eukanuba Adult – krmíme je společně a občas si zobnou z mističky toho druhého.. musím přejít i u druhého na jehněčí?
4) co různý žužlátka – krčky, uši, střívka? Strašně je miluje!! Vždyť bych je nemohla dávat ani tomu druhýmu!
Ach jo, jsem z toho trochu přešlá. Furt jsem si pochvalovala, jak jsou kluci šikovný, jak jde všechno jak po másle a teď tohle…
Každýmu děkuju za radu!!!
|
Anonymní
|
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:46
- Nahlásit
a nemohla by ta veterinářka pomocí nějakých testů přijít na to, nač (a jestli vůbec, pokud ty záněty třeba nemají jinou příčinu) je vlastně tvůj pejsek alergický? Asi bych se zkusila zeptat, u lidí to jde, u psů si nejsem jistá
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 09:57
- Nahlásit
Takže zhruba, pokud je pes na dietě, tak nesmí jíst nic jiného než dietu, tzn. do misky granule, za odměnu granule... nic nesežrat jinde, nic nepodsrčit mimi, jinak je naprosto zbytečné vydávat peníze za dietu. Psy při krmení nepouštět k sobě, aby si od druhého nemohl nic vzít.
Možná vet myslel Eucanuba Fish and Potatoes, což je dieta pro alergiky, z vlastní zkušnosti ti můžu říct, že mi moc nevyhovovala. Jinak spostu firem vyrábí hypoalergické diety, tak si vyzkoušej a zůstaň na tý co bude nejlépe vyhovovat. Ale základní pravidlo je NIC NEPŘIDÁVAT
|
linda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 10:50
- Nahlásit
Teď jsem zmatená - alergie=dieta? Vet o dietě nic neříkala. Zkrátka jen, že raději vyměnit granule za jehněčí (jsou prý pro citlivky) a z masíčka jen to file a králíka. O dietě fakt ani slovo Tak teď jsem z toho jelen... Asi na tu veterinu půjdu ještě jednou. Člověk (a co teprve pejsa:tongue je tam v takovym zmatku, aby nezapomněl kam, kolik, jak dlouho kapat a mazat, že jsem ráda, že vylezem a pak doma - tyjo, jak to říkala, a co tohle a tohle . Příště si vezmu papír a tužku a budu si psát.
No, každopádně - jehněčím nic nezkazím, ne?
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 11:09 - Změnil/a: Eny
- Nahlásit
Alergie na potraviny = dieta, jinak to prostě nejde
Ale zase na druhou stranu i když to příšerně zní, dá se s tím žít. Taky jsme si nedovedla představit, že nebudu nic dávat od stolu, žádný piškot... Ale už takhle skvěle vegetujeme skoro tři roky Zvykla jsem si já i pejsa, už mi to ani nepřijde. Jen návštěvy se pořád diví. jinak pokud mu zlobí jen ušiska, tak z mého okolí hodně doporučují FirstMate Fish&Potatoes, že prý psíci přestali mít problémy.
Ale vážně, zamysli se, pokud mu ty problémy zbůsobuje nějaká složka potravy, a proto ti vetka doporučila přejít na jiné krmivo (jaký jiný důvod by měla) tak je nesmysl ládovat jí dále piškotkama..., protože co když je citlivý zrovna na piškotky.
Obecně, když se zkouší eliminační dieta (rozuměj dieta, která má určit na jakou složku je pejsa alergický) krmí se rýže + nějaké hypoalergenní maso (krůta, kachna, ryba) vše jen vařené čistě ve vodě bez soli... jen voda a maso. toto minimálně tři týdny a pak se pomalu začne přidávat jedna složka, zjistí se vadí/nevadí, druhá složka...
Pokud tedy vydržíš krmit veterinárními granulemi (což je dieta) cca tři týdny a NIC nepřidávat a potíže přestanou, můžeš pak zkusit přidat piškotky, pokud by se potíže znovu vrátily nesmí je už NIKDY dostat, pokud ne, tak je může baštit radostně dál Důležité je zkoušet VŽDY jen jednu věc, jinak nebudeš vědět co vadí a co ne.
To jen zhruba co se týká soužití s alergickým psem, pokud budeš mít jakýkoliv dotaz, klidně se ptej
|
linda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 11:23 - Změnil/a: linda
- Nahlásit
Áha, už jsem chytřejší. Teda ale můžu Ti říct, že to bude očistec. Poněvadž my jsme ti klasický pejskaři "od stolu" - pravda, týká se to jen ovoce a zeleniny, ale stejně. Klucí by se umlátili po mrkvi, paprice, rajčeti atd. Piškotky jsme dávali hlavně při výcviku za odměnku. Mohla bys mi, prosím, doporučit něco jinýho? Předpokládám, že ňuminky jako odměny, co prodávaj v obchodech asi taky nebudou to pravý ořechový...
A ten králik nebo file - taky bez příloh (rýže, zeleninka)?
Eny, ještě dotaz - jak psal Anonymní - nejdou udělat nějaké testy, kde by se kámen úrazu zjistil přesněji? Než tohle zkoušení? Sama veterinářka nevěděla, říkala, že to by MOHLA být alergie, ať ZKUSÍME vyměnit granule atd. Mrzí mě, že to "odnese" i druhej pejsek. Přitom ten je nejzdravější na světě!
|
Eny
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 11:47
- Nahlásit
Testy se dají udělat na alergii na bleší kousnutí, což ale v tvém případě, pokud se týká uší asi nebude ta příčina.
Jako druhá se zkouší potravinová viz dieta rýže+maso, bez jakékoliv přílohy, bez mrkve, bez papriky, protože co když je to to co vadí, prostě jenom maso vařené ve vodě, bez chrupavek(čistě jen svalovina) a rýže vařená ve vodě. Bez soli, bez koření beze všeho.
Pokud se projevy zmírní mminimálně o více ja 50% tak je pravděpodobně alergický na potraviny a zkouší se na co (což já jsem vynechala, protože tímto způsobem vařit pro 30 kg psa je pro mě finančně neúnosný, všechno maso musí být čerstvé... (normálně jen to co se prodáva pro lidi)
Tak jsme najeli na veterinární diety a po vyzkoušení cca 6 značek jsme zakotvily na chvilku u EP Fish. Ale je to vážně individuální.
Jo jinak na výcvik používám jako pamlsky suché granule (v malém měřítku) spíše cvičím na balonek, jinak když jo chci odměnit osvědčily se mi takový ty sušené rybičky, co se prodávají pro kočky
No a na stopy vařím krůtu, a mlčky přecházím připomínky kolegů o drůbeži v české kynologii ale už si zvykli.
Jinak cviči se dá v pohodě, věř mi, už máme cca 7 zkoušek z toho jednu IPO3 (teď se chlubím, tak moc neposlouchej :biglol
Mít doma alergika není tak hrozné, jenom musíš víc přemýšlet o tom co můžeš a nemůžeš dát
jo a dva psy jsme měla taky a i ten druhý si zvykl, šlo mu něco podstrčit tak aby to tomu druhému nebylo líto, sice s těží, ale šlo
|
linda
Člen |
# Zasláno: 21 Říj 2005 13:12
- Nahlásit
OK, tak moc díky za rady, uvidíme jak to půjde. Už jsme vyměnili granule-měla jsem doma nerozbalený pytle v zásobě; sice prodavačka říkala, že se to nesmí, ale nakonec vyměnila Uvidíme, jak se na to budou hoši ksichtit. Ty sušený rybičky jsem taky zkoušela, ale Ludvík to jako na potvoru nežere - to jsou výrazy "jako tohle smradlavý s vypoulenýma očima mám jako žrát, jo?
No a piškoty sním já!! a je vyřešeno Ještě jednou díky a kdyby něco, tak se ještě ozvu, jo? díky a hezký víkend
|
Anonymní
|
# Zasláno: 31 Říj 2005 23:04
- Nahlásit
Testy na alergie se dají udělat i u psů a nejen na bleší kousnutí. Zajdi na kliniku, požádej o testy. Nechala jsem je dělat na klinice v Plzni, krev posílali na vyšetření do Prahy, domů mi přišla faktura na cca 1 200 Kč (před dvěma lety). Vyšetření na alergii na roztoče, prachy, traviny a některé pyly.
Můj pes má kromě těžké a vleklé demodikozy alergii na bleší kousnutí a některé potraviny. Pochopitelně hlavně na ty, které miluje, tj. moučné výrobky, rohlíky, buchty apod.;)
Na krmení se osvědčily granule Purina Proplan Lamb and Rice pro štěňata (má po nich lepší srst i kůži), v nouzi pro dospělé.
Na demodikozu a kožní paraziti vůbec obojek Preventic, důsledně měněný po 4 týdnech, to je důležité.
|