| Autor |
Zpráva |
Vejina
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:21
- Nahlásit
Ahojte,
potřebovala bych co nejvíce informací a už nevím, kde mám hledat. Mému 7letému RR 4 dny zpět diagnostikovali podle krevních testů a testů moči tuto nemoc. Původně jsme však jeli na veterinu po 3. záchvatu jevícím se jako epilepsie. A aby toho nebylo málo, ještě se tomu našemu bobánkovi objevila boule vedle kořenu ocasu - diagnóza perianální kýla (a bude se to muset vyřešit operací). Nechápu, jak se to mohlo všechno tak najednou sesypat - ale stalo se. Pes je jinak veselý a chová se normálně a nidko by neřekl, že je to takový marod.
Na veterině jsme na epilepsii dostali Phenyleptil, po kterém je pes jakoby zfetovaný (je to normální?). A na ledviny nám byla doporučena renální dieta - vybrala jsem narychlo granule od Royal Canin, ale jelikož je vánočně - silvestrovské šílenství, sehnala jsem u veterinářky jen 2kg (pro 43kg psa) a velký pytel mám přes net objednaný a je na cestě. Vypadá to však, že nestihne přijít, než nám dojde to, co máme. Proto teď mým prioritním problémem, je zjistit co nejvíce informací o domácím stravování, které je pro chronické selhání ledvin vhodné - pro případ, že nám ty granule nedorazí včas. Hledala jsem snad všude možně, ale za těch pár dní z toho pořád nejsem moc moudrá. Máte s tím někdo zkušenosti?
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:31
- Nahlásit
Hlavně to chce hodně těch granulovaných diet, ať má brzy pejsek po trápení.
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 19:46 - Změnil/a: Neumi
- Nahlásit
opíšu dietu z nějaké "vetknihy" :
vaječná dieta (na 10kg ž.hm.):
160g vařených vajec
250g vař.brambor
10gmásla
70g mrkve
5g kalciumkarbonátu
1 tbl.Bkomplexu
masová dieta (na 10kg ž.v.):
100g masa drůbeží n. hovězí
30g vajec
10g másla
70g mrkve
5g kalciumkarbonátu
1 tbl.Bkomplexu
Ipakitine na vyvázání fosforu dávat nemáš?
|
Vejina
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 20:17
- Nahlásit
Neumi
Díky, na toto jsem už někde narazila, ale zarazilo mě, že pro cca 40kg psa je třeba 400g masa a 120g vajec - což se mi zdá hodně bílkovin, ale asi to tak bude. Ipaktitine - to slyším poprvé, o tom nemluvila. Doporučila nám jen dietu.
Ještě by mě zajímalo, jestli třeba může nějaké pamlsky? Zbožňuje sušené vepřové uši, různé kosti z kůže... S tím má asi útrum. Alei občas psí piškot za odměnu, to by snad uškodit nemělo, ne? Fosfor a ani bílkoviny by to obsahovat nemělo a slané to taky není...
|
Neumi
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 20:25
- Nahlásit
Podívej se třeba na tyto výživové tabulky, kde máš uvedeno mimo jiné i obsah fosforu v potravině :
http://www.nefrologie.eu/cgi-bin/main/read.cgi?pag e=vyzivove_tabulky
např. ty piškoty jsou sám fosfor
na ten Ipakitine se zeptej veta
|
Vejina
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:14
- Nahlásit
Neumi
Tak to že jsou piškoty plné fosforu jsem netušila.. Tabulka je super, moc díky.
Chtěla bych mu dopřát co možná nejlepší zbytek života a přijde mi hrozné, že by měl být jen na dietě.
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 21:56 - Změnil/a: zbrnd
- Nahlásit
Vejina
Dieta nemusí být hrozneho...jde o to, jakou mu ji Vy vytvorite ... je to ve Vasich rukou.
|
Vejina
Člen |
# Zasláno: 30 Pro 2015 22:26
- Nahlásit
zbrnd
To je právě to - ja nevím jak dietu vytvořit. Informací je pro mě jako pro laika nedostatek. Vycházím z toho, co jsem za 4 dny stihla nastudovat. Netuším které bílkoviny jsou vhodné a které ne, kolik a jakých sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů... Chci mu pomoct, ne uškodit.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 31 Pro 2015 15:41
- Nahlásit
Vejina
Dodržovali jsme po akutním selhání ledvin a jater nejdřív ledvinovou, pak jaterní. Držela jsem se vesměs diet popsaných v knížce od Novosádové "BARF", ještě je tenká německá knížka "Zdravá výživa pro starého nebo nemocného psa". Po mailu poradí i MVDr. Štourač.
Základ omezit bílkoviny, ale ne úplně je srazit, dávat co nejlépe stravitelné (bílé maso, vařený bílek). Já třeba 3 dny v týdnu udělala ty "vaječné" (bez žloutku). Jako příloha jsou lepší brambory než rýže. V té Novosádové je hezky přehledná tabulka, co je vhodnější a co míň a jsou tam příklady jídelníčku atd.
http://www.deutsche-dogge.cz/question/ledviny-prir ozena-strava-a-stary-pes/
http://www.barfclub.eu/aktuality/_zobraz=krmeni-ps a-se-snizenou-funkci-ledvin
|
Vejina
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2016 08:37
- Nahlásit
corgi
Děkuji za odkazy. Zase vím o něco víc. Na psovi teď pozoruju abnormální žravost. Sežere svou dávku granulí a pořád by něco ještě chtěl. Možná tak působí ty léky na epilepsii. Ještě se nemůžu nikde dohledat složení takových těch kostí z bůvolích kůží, jestli by něco takového třeba občas mohl...
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2016 15:41
- Nahlásit
Vejina
složení takových těch kostí z bůvolích kůží
V žádném případě nedávat! Ani zdravému psovi bych to nekoupila, je to hnus plný chemie. Ale já už jsem asi přecitlivělá. Mnohem lépe uděláte, když mu dáte velkou kost na ohryz, případně nasušený chleba. Sušené maso a různé části zvířat (šlachy, plíce, průdušnice) opatrně.
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2016 15:43
- Nahlásit
http://naturalpawz.com/blog/animal-science/the-mos t-dangerous-pet-chew-ever-rawhide
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 3 Led 2016 18:09
- Nahlásit
Tak granule jsou zato naprostá mňamka
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2016 08:43
- Nahlásit
corgi
a nemelo by to pak byt napsany ve slozeni u tech kosti? takze nektery by mohly byt "lepsi"
|
corgi
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2016 11:31
- Nahlásit
cernej caj
Nevím, já do petshopů vůbec nechodím, takže ani nevím, jestli se to prodává s nějakým obalem s etiketou ;)
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2016 12:51
- Nahlásit
corgi
ja obcas kupuju tyhle obcas, vim, ze idealni to neni, ale nevim, kde bych kupovala treba morkovky
|
birma
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2016 15:12
- Nahlásit
cernej caj
nevim, kde bych kupovala treba morkovky
u řezníka ideál u toho, u kterýho si necháváš namlít maso na tatarák
|
zbrnd
Člen |
# Zasláno: 4 Led 2016 18:33
- Nahlásit
cernej caj
u řezníka ideál u toho, u kterýho si necháváš namlít maso na tatarák
Mily cajiku, vubec tu birma neposlouchej, pejsek potrebuje co nejvice buvolich kosticek ...kdybys je nesehnala, tak kup ty lisovany pedigree kosticky, to je taky zuzo...nikdy nekupuj nic u reznika, zabilo by to psa a mozna i sousedy ... jo a kdyby nemely od pedigree lisovany kosticky, kup jako nahradu jedine lisovany pantofle, ty jsou taky zuzo....a hlavne nezapomen, ze musi pesovi dat co nejvic co mozna nejvyvazenejsich granuli a pak uz staci cekat az vet rekne, ze tohle jeste nevidel, ze mi to prijde jako.... no proste ze to je jasny autoimunitni problem ....v tu chvili muzes dokoupit novy objektivy, protoze bude jasny, ze za pseka uz moc neutratis
|