Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Úraz hlavy - otok mozku
Autor Zpráva
Václav
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 10:30
- Nahlásit

Zoufale hledám informace

Náš 2 pejsek (Čivava) utrpěl úraz hlavy, kdy mu na ni při hře nešťastně spadla sklenka ze stolku.

1. den úrazu - jsme po procházce sledovali, že má problém za zadní pacičkou (zhruba 6 hodin po úrazu). Nevěnovali jsme tomu pozornost.

2. den - návštěva veterinářky, stále jen problém se zadní pacičkou, dostal bylinné kapky na uklidnění + doporučeno jej držet v klidu, po kapkách spí.

3. den - návštěva jiného veterináře, protože pejsek vrávoral a problémy z chůzí již u obou zadních paciček. Vetirinář naordinoval maximální klid a podávání těch kapek.

4. mírné zhoršení, vrávorání, ztráty rovnováhy, padání. Psychicky je v pohodě, i by si chtěl hrát a potravu přijímá bez problémů. Po kapkách spinká

5. den dnes - Opět se stav zhoršil, vrávorá stále více a v noci měl patrně křeč v zadní tlapce. Chůze a vyvenčení je schopen, ale silně vrávorá a když se zvedá z pelíšku, tak padá.

Zažil někdo něco podobného, opravdu lze naordinovat jen klid a čekat. Moc děkuji za každou zkušenost.

Václav
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 10:32
- Nahlásit

Oprava - je to 2 letý pejsek a jinak je bojovník a silná povaha, tak doufám, že tento boj také vybojuje.

birma
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 10:36
- Nahlásit

Václav
Vzala bych ho k dalšímu vetovi na nějaké kompletnější vyšetření.
Kamarádka loni podobně přišla o jorkšírku

Václav
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 10:47
- Nahlásit

Je mi jasné, že každý průběh bude jiný. Jak dlouho to u té jorkšírky probíhalo? Nám oba řekli, že tam bude otok a mohlo být drobné krvácení. Pokud by se to zhoršilo, máme se stavit po víkendu.

Co čtu na nettu, tak skutečně se doporučuje klid. Obávám se, že ostatní veterináři v okolí jsou horší, než u těch co jsme byli

birma
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 10:54
- Nahlásit

Václav
Ona pak měla nějaké záchvaty a přes veškerou snahu se to zhoršovalo, trvalo to celé snad týden

worick
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 11:15
- Nahlásit

Václav
mám zkušenost jen od lidí. Děda spadnul na zahradní kolečko a praštil se nad uchem do hlavy. Nebylo to poprvé, nevěnoval tomu nikdo pozornost, měl tam bouli a trochu seknuté. Když už se to zahojilo, tak se na to zapomělo. Po mnoha týdnech, začal mít děda problém, jako po mrtvici. Volala se doktorka, řekla, že tam proběhla slabá mrtvice, asi...a máme sledovat, kdyby se horšil. A horšil se ještě několik dní, postupně začal pomalu mluvit, přestal používat ruku a když jsem po týdnu přijela a on nevěděl, co znamená jít na malou, seřvala jsem rodinu a volala jsem hned rychlovku. Odvezli ho s mrtvicí. Za dva dny mi volala lékařka z krajské nemocnice, že tam byl převezený s krvácením do mozku. Když jsme se pídili po tom, z čeho by to mohl mít, přišlo se na to, že to byl ten úraz, více než před čtvrt rokem. Naštěstí, což mi pak lékařka vysvětlila, nebylo to krvácení do mozku, ale mezi lebeční kost a plenu, kde se postupně tvořila kapsa s tekutinou a utlačovala mozek. Proto příznaky nastupovali pomalu a za hrozně dlouho. Vyvrtali mu díru do lebky a nechali tekutinu odtékat, za pár dní byl 80letý děda úplně v pohodě. Tím chci říct, že u vaší čivavky nemusí jít snad rovnou o otok mozku, ale třeba tohle. Chtělo by to asi CT vyšetření...ale vůbec netuším, jestli se i u psů dělá? Nevím, jestli by se to dalo zjistit i jinak. Držím palce, ať je brzy zase v pořádku.

impact
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 11:19
- Nahlásit

worick
Chtělo by to asi CT vyšetření...ale vůbec netuším, jestli se i u psů dělá?
Dělá, ale pěkně se prohnou. Někde jsem zahlédla 10-20 tisíc..

worick
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 11:26 - Změnil/a: worick
- Nahlásit

impact
Tak to je síla...myslela jsem si Kdoví, třeba by to ukázal i obyč rentgen?

Václav
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 11:30
- Nahlásit

Pejsek teď spinká. Od 6.00 kdy jela přitelkyně do práce a byla s ním venku tak ta křeč ustoupila a teď už několik hodin spokojeně leží. Snažím s jej nerušit. Jednou za hodinu k němu přijdu a když ho pohladím, tak se protáhne a spí dál. Vůbec nevypadá, že by bylo něco v nepořádku. V poledne ho vzbudím a vezmu vyvenčit a pak snad zase celej den prospí. Přez víkend jej budu sledovat, snad jen kdyby přišel nějaký záchvat tak budu hledat nějakou pohotovost děj se co děj a na peníze nehledě.

impact
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 13:23
- Nahlásit

Václav
Myslím si, že B-komplexem na regeneraci nervových buněk a taky hořčíkem, proti křeči svalů, určitě nic nezkazíte.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 13:24
- Nahlásit

S tímhle nemám zkušenosti, jen jsem si teď vzpomněla, že když jsem přijela se psem s nystagmem k vet, podezírala mě / jeho, že spadl z gauče a praštil se do hlavy. Dala mu tehdy nějakou injekci "Cerebr....", která měla být proti otoku mozku - přesný název už nevím Možná bych zkusila aspoň tel. konzultovat jinde, klidně rovnou na nějaké klinice. Převážet ho až po domluvě na konkrétní místo a co nejvíc v klidu - ne ho vozit sem tam a ptát se. Ale to je asi jasné...

Václav
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 13:35 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit

Motání je dnes spíše neppatrně horší jak včera, ale teď po jídle a venčení se nudí a snaží se občas prolézt byt a nebýt toho motání, tak vypadá úplně v pohodě. Snad zase usne. Evidentně jej nic nebolí a žádné křeče nemá. Škoda toho víkendu. Pokud se to nezhorší, tak začneme po víkendu obvolávat kliniky i v širokém okolí. Bydlíme u Domažlic.

Děkuji za tip na horčík a B-komplex, zkusím zkozultovat s vet. Jinak je jasné, že jej vozit nikde zbytečně nebudu, nejprve zavolám.

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 13:44
- Nahlásit

Václav
Moje fenka stredni velikosti shodou nahod utrpela otres mozku, asi stredne tezky (omylem ji do hlavy napalila rozbehla velka fena na rohu domu, nevidela ji, stret v plny rychlosti). Fene tekla krev z nosu, otresena byla radne. Volala jsem ihned na veterinu, zda mam prijet. Veterinar pravil, ze naprosty klid a sledovat, pokud by se zacla motat, nejaky zachvaty, okamzite prijet. Nastesti bylo vse v poradku, po asi pul hodine uz nefrkala krev a zadny komplikace.
Ja bych asi necekala pres vikend, zkusila bych nejakou vetsi kliniku, zavolat, popsat, pripadne pak vyrazit. Subdural neni legrace, v pondeli muze byt pozde. A pokud se motani zhorsuje a trva uz 5 dni... Drzim palce. Tyhle pidizvici jsou hrozne krehci.

corgi
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 14:06
- Nahlásit

Václav
Evidentně jej nic nebolí
To je právě ten průšvih, že "mozek nebolí". Domažlice, no, to jste na tom asi stejně, jako my. Takže nejbližší "lepší" vet v Plzni. Já bych tam pro jistotu aspoň zavolala.

Fifi
Tyhle pidizvici jsou hrozne krehci.
Povídala kolegyně, že její známý klepnul otravnou čivavu na návštěvě do hlavy lžičkou a byl konec - měla fontanelu.

Fifi
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 14:22
- Nahlásit

corgi
její známý klepnul otravnou čivavu na návštěvě do hlavy lžičkou a byl konec - měla fontanelu.
To je strasny.

impact
Člen
# Zasláno: 6 Pro 2014 17:52
- Nahlásit

corgi
že její známý klepnul otravnou čivavu na návštěvě do hlavy lžičkou a byl konec
Ty vole, na návštěvě cizího psa.

Václav
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2014 20:20
- Nahlásit

Chtěl bych po 5 dnech dopsat snad už závěr tohoto "příběhu".

Odpoledne 6. mi to nedalo a volal jsem veterinářce, u které byl pejsek těsně po úrazu. Po telefonu mi řekla, že můžeme jen čekat a pokud by se to výrazně zhoršilo, tak jedině klinika v Plzni.

7. v neděli byl pejsek ještě horší, už mu dělalo problémy se i udržet u misky s pitím, neustále se zhoršovalo padání a venku vždy při čůrání padal. Zkusil jsem ještě zavolat jednomu místnímu veterináři, o kterém vím, že přijede i v něděli do ordinace a popsal mu diagnozu otok mozku nebo drobné krvácení, kterou stanovil jeho kolega. Řekl mi, že se mi za pár hodin na pejska podívá. Mezitím mě to ještě nedalo a volal jsem do Plzně na kliniku. Tam jsem se dozvěděl, že mi bez CT či magnetické rezonance víc jak u nás nepomůžou a na ty vyšetření jen do Prahy, injekce prý žádná na snížení otoku bez podrobnějšího vyšetření není.

Vydal jsem se za tím veterinářem, nejprve si prohlédl jak pejsek vrávorá a pak začal dělat rentgeny zadní části páteře a nohou a pak hlavy. Já byl zoufalej, protože jsem si řkal, že hledá nějaký problém na páteři a cítil jsem, že problém je neurologický. Na otok mozku se mu to nezdálo, jelikož pejsek jedl a chování bylo normální. Jen se motal a vrávoral. Nakonec po několika dalších úkonech to tipnul na problém s míchou, případně plotýnkou. Pejskovi dal 3 injekce (B12 a kortikosteroidy).

Doma se pejsek najedl, ale po injekcích vše po dobu 24 odin vyzvátil, čímž jsem upadal ještě do větší deprese, jelikož slábnul. Když jsem se vedle něj rozbrečel, tak najednou ožil, začal mě olizovat a nemotorně okusovat nos a škrabat do obličeje pacičkou, jakoby říkal "Páníčku já neumřu". Nicméně mimo zvracení bylo 12 hodin od injekci znatelné, že se stav s rovnováhou konečně nezhoršuje a 30 hodin po se dokonce mírně zlepšil. Zvraceníí zastavila piškotová dieta.

2 dny na to dostal menší dávku 3 injekcí a díky piškotům nezvracel, jeho stav se ze 70% normalizoval.

4 dny od prvních injekcí a tedy dnes je stav skoro 95% na normálu. Už jen vyjímečně zaškobrne. Zítra jdeme na poslení kontrolu a nejspíš poslední nižší dávku injekcí.

Vzhledem k tomu, že léčba zabírala to vypadalo na nějaký otok míchy či centra motoriky (jak jsem pochopil.)

birma
Člen
# Zasláno: 11 Pro 2014 21:26
- Nahlásit

Václav
tak to jsou skvělý zprávy

Václav
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2015 15:54
- Nahlásit

Chci doplnit po 9 měsících. Snad to někomu může jednou pomoci a zachránit nějakého pejska.

11. prosince, kdy jsem psal poslední zprávu byl stav celkem uspokojivý, ale nezlepšil se.

1.leden. Na Silvestra jsem byl s přítelkyní mimo a pejsek byl u mámy, po jeho vyzvednutí se najednou opět hodně motal. Následující den na doporučení odjezd na veterinární kliniku v Klatovech.

2. leden. Odběr krve a injekce na uklidnění. Výsledky a případné další testy následující den.

3. leden. Po konzultaci s doktorem provedena lumbální punkce, na které se zjistil zvýšený počet buněk (tuším norma 5 a měl přes 20). Opět nasazeny kortikoidy a B12. Tentokrát bral kortikoidy prášky a vysoká úvodní dávka se po týdnu postupně snižovala. Na b12 jsme jezdili každý týden.

20. únor. 3 dny po vysazení prášků extrémní návrat problémů. Mimo motání vyvalené oči z důvodu velmi vysokého nitrolebečního tlaku a následek problém se zrakem, kdy přestal vidět na jedno oko. Opět okamžité nasazení jiných kortikoidů (Medrol - 5mg na 3Kg). S pejskem už jsem se v duchu loučil a oplakával jej. Následné možnosti CT a nebo rezonance.

23. únor CT vyšetření v ČB (5000 Kč), které odhalilo poškození míchy, krvácení na očním pozadí, silné vyplnění dutin mozkomíšním mokem a v přední části dřívější krvácení (to je ten úraz na začátku). V podstatě samé špatné zprávy, prognóza tak 50/50. Pravděpodobně po úrazu došlo ke krvácení a nastal zánět mozku do kterého se dostaly nějaké viry či bakterie z krve. Mimo kortikoidů dostal ještě silná antibiotika.

Snad závěr. Oproti počátku se snižovala dávka kortioidů po měsíci až do současnosti. Poslední 2 měsíce bral už jen 1mg ob den a nakonec ob 3 dny. Dnes je 14 dní po vysazení. Modlíme se a doufáme, že je už fit. Kortikoidy mu asi odrovnaly zadní pacičky, takže ho čeká operace a problém se zrakem se úplně nespravil. Asi vidí jedním okem nějakou skvrnu, ale hodně se to zlepšilo (dříve jedno pořád zavíral a natáčel hlavu šikmo). Asi mu to asi změnilo i chování, ale každopádně si maximálně užívá života.

Fifi
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2015 18:33
- Nahlásit

Václav
Snad to někomu může jednou pomoci a zachránit nějakého pejska.
Pravděpodobně po úrazu došlo ke krvácení a nastal zánět mozku do kterého se dostaly nějaké viry či bakterie z krve. Mimo kortikoidů dostal ještě silná antibiotika.
Takze by byvalo bylo dobre jet hned po urazu a projeveni priznaku nekam na specializove pracoviste, kde by pripadne vyresili krvaceni do mozku? Nebo ho alespon odhalili, nasadili leky a nedoslo by ke komplikacim?
Asi mu to asi změnilo i chování, ale každopádně si maximálně užívá života.
Huf, drzim palce, at civavak bojuje a ceka ho co nejmin zakroku, operaci.

Václav
Člen
# Zasláno: 19 Zář 2015 20:52 - Změnil/a: Václav
- Nahlásit

Řekli nám smutou zprávu, že některému pejskovi kortikoidy zaberou a některému ne (pak se nedá nic dělat). Ono i když kortikoidy zaberou, tak jen mírní následky, ale neléčí, vylečit a porvat se s tím musí pesan sám. Každopádně bez nih by tu s nami už 100% nebyl od prosince.

Ono když jde o hlavu, tak ani lidem se někdy nedá pomoci. Např nejlepší péče na světě stejně nedokázala snadno pomoci Shumacherovi. Ty kortikoidy našemu prckovi daly jen čas, aby se s tou infekcí, krvácením a otokem porval sám. Mají sice extrémní vedlejší účinky (leták k Medrolu nedoporučuji číst, nechápu jak lék může mít vedlejší účinek kompresní zlomeninu páteře aj.).

Nikdy se už nedozvím jestli byl větší průšvih krvácení nebo následná infkekce, každopádně při jakémkoli podezření na krvácení do mozku by nasazení kortikoidů a antibiotik mělo být samozřejmé, o to horší je, když vet. řekne klid a čekat.

corgi
Člen
# Zasláno: 20 Zář 2015 15:20
- Nahlásit

Václav
Můžu se jen pro info zeptat - ta klinika v KT byl Klavet?

Václav
Člen
# Zasláno: 23 Zář 2015 19:34
- Nahlásit

Jednalo se o kliniku v ul. Koldinova a později jsme jezdili k paní doktorce ve Kdyni (stejná veterina). Péče úžasná, proti Domažlicím jsme si připadali jak v jiném světě.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání