| Autor |
Zpráva |
Aknel2
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 13:24
- Nahlásit
Před chvílí jsem dočetla níže uvedený článek týkající se především výživy a sní souvisejících nemocí psů. Docela mě to udivilo. Co si o tom myslíte vy? http://www.priroda.cz/clanky.php?detail=2177
|
davidkova renata
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 13:37
- Nahlásit
Aknel2
celkově bych řekla,že mi to malinko zavání rádobysenzací ,ale jinak já krmim normálně(teda masem a zeleninou a přílohama atd) páč si myslim,že to je rozhodně přirozenější než grancle vo maj trvanlivost x měsíců
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 14:44
- Nahlásit
Nějak tam autor zapomněl poznamenat, že trávicí systém psa a divoce žijícího vlka se kapku liší no a ty vyjmenovaný nemoci co se jim údajně díky stravě vyhejbaj já teda u psa nezažila za celý svůj život a to ani u psů na granclích. Článek o ničem, jen si asi někdo potřeboval nahonit triko jak je přírodní a in.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 14:49
- Nahlásit
Maya
nevim teda, ale moji psy nebyli ani jednou koupani taky a to sou tak z 80% na granulich a krome typickyho psiho zapachu (a prachu co maj usazenej v srsti a tak) taky vubec nesmrdi
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 14:53 - Změnil/a: PetraK
- Nahlásit
no a třeba náš pes- též zcela na syrový stravě koupanej je, páč mu hrozně smrděj nohy
edit - ale abych si z toho nedělala jen čurinu, tak jistě , že je - z mého pohledu dobře, když se jak člověk, tak zvíře , stravujou co nejpřirozenější stravou, protože to pochopitelně nezatěžuje organizmus tak jako uměle vyráběné potraviny od těch granulí přes pytlikový polévky, polotovary a bohužel už dnes i základní potraviny, takže zcela se chemii vyhnout nelze.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 15:01
- Nahlásit
PetraK
ale nejsmutnejsi je, ze psovi aspon lidi casto to slozeni granuli zkoumaj, ale sami do sebe rvou tavenak a pytlikovy polivky vrchem spodem...
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 15:06
- Nahlásit
chtěla bych pána vidět jak by krmil mého psa masem ad libidum....
|
bonc
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 15:11
- Nahlásit
cernej caj
ale nejsmutnejsi je, ze psovi aspon lidi casto to slozeni granuli zkoumaj, ale sami do sebe rvou tavenak a pytlikovy polivky vrchem spodem...
hele já to tuhle vysvětlovala čoklům, když na mě zas dělali lybičku neeeeeeeee! Tak proč já jí nemusim pozřít jak je rok dlouhej a oni musej Páč já až dostanu infarkt, dostanu budíka. Až dostanu několikátej infarkt, budu mít bajpás. A prášky na cholesterol, na tlak, vyměněnou ledvinu, vyoperovanej žaludek atd atd atd. Co budou mít oni když jim selžou ledviny? Ani prd, můžu jim koupit max tu poslední injekci. Takže oni na rozdíl ode mě MUSÍ být zdraví a tak musej papat lybičku
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 15:25
- Nahlásit
PetraK
Tak samo nic proti, krmení syrovým, vařeným nebo jakýmkoliv jiným je vždycky lepší než grancle, ale podat to tímhle způsobem jako v tom článku, to člověk neví, jestli se má smát a nebo brečet.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 15:33
- Nahlásit
cernej caj
j, ale sami do sebe rvou tavenak a pytlikovy polivky vrchem spodem
no přesně tak. ale tak ono je výhoda psího krmení, že tam je jednoduchý jít cestou nejpřírodnější - páč to maso syrový a zelenina, ovoce a bylinky, nějaký to vajíčko a šmidra. Jenže ty jako člověk, když se chceš vyhnout éčkům to už je složitější, pokud si chleba neupečeš doma, už s tím chlebem do sebe rveš blbý éčka. A to jsi jen u základu. Dá se to /se snažim teda / , ale je to celkem šichta.
bonc
chtěla bych pána vidět jak by krmil mého psa masem ad libidum.
tak u mě by se nedoplatil a ze psa by rázem byla bečka, ač je hodně běhavej. Páč stejně jak je běhavej, tak je nedožera. Nemá záklopku.
Maya
ale podat to tímhle způsobem jako v tom článku, to člověk neví, jestli se má smát a nebo brečet.
ale tak základ tý myšlenky je dobře, to bez debaty, protože všechno vychází z toho co sežerem.
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 10 Říj 2012 21:35
- Nahlásit
PetraK
ale tak základ tý myšlenky je dobře, to bez debaty, protože všechno vychází z toho co sežerem.
presne tak. Nejim moc smazeny, spis vyjimecne, nejim uzeniny, jen 80+% sunku, zeleninu hodne, zitny pecivo, jogurty s nizkym obsahem tuku (ne umely nizkotucny), neni mi ani 30, pohybu mam tak prumerne a presto se mi rok od roku zveda cholesterol do zavratnejch vysin a doktorka uz me zacina hrozit praskama, kdyz se prej neprestanu ladovat tema uzeninama a hranolkama
takze na jednu stranu ano, vse vychazi z toho co jime, na druhou stranu bohuzel casto ani ta vyvazena kvalitni strava neni vsemohouci... ze jeden pes prospiva perfektne na nejhorsim odpadu co muze z lidstva vypadnout a druhyho vykrmujem "kaviarem" a stejne bude nemocnej...
ale samozrejme souhlasim s tim, ze kvalitni (prirozena) strava je urcite zaklad zdravi a tesim se, az zase prejdem z granuli zpatky k barfu. Ono totiz treba kdybych ty uzeniny jedla tak uz sem mohla mit doma dva hunaty sirotky
|
worick
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 07:43
- Nahlásit
cernej caj
Ty jsi typický příklad té poruchy, tuším už na nějakém genu, co někteří lidé bohužel mají. Dieta to trošinku podrží, ale nespraví. Práškům se dříve či pozdeji stejně nevyhneš. A radši být na práškách, než ve 40 po mrtvici... Dělala ti vyšetření, jestli tam ta vada je??
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:08
- Nahlásit
worick
No tak třeba zrovna cholesterol je dost diskutabilní, protože těch studií, co tvrdí, že za mrtvice apod. nemůže a že vysoký cholesterol vlastně žádné riziko neznamená, už taky pár je. V dnešní době, kdy bohužel ten nejlepší pacient je ten, který roky bere nějaký prášky a nechává tak vydělat nejen doktorům, ale i farmaceutickým firmám, je těžký zjistit, jak to vlastně je a co je nutný a co ne. Ostatně jako zářný příklad bývá uváděn tlak, u kterého se od 50.let ta správná hodnota snižuje a snižuje a snižuje... No proč asi? Aby se do tý hodnoty, od který jsou údajně nutný prášky, vešlo co nejvíc lidí. Chce to používat zdravý rozum, jak u lidí, tak u psů.
|
mallosm
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:12
- Nahlásit
kdyz uz jsme u tech clanku o vyzive, na konkurecnim webu je tento poměrně zajimavy clanek:
http://www.ifauna.cz/psi/clanky/r/detail/6402/vyzi va-psu-v-holistickem-pojeti/
|
worick
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:18
- Nahlásit
Maya
Jasně, s těma farmaceutickýma firmama na tom určitě kus pravdy je, ale ty chytají spíše důchodce, které není opravdu těžké přesvědčit, že tyhle prášky fakt nutně potřebují. Mě ovšem umřel v 50 taťka na infarkt, strýc zůstal po mrtvici v 47 těžce postižený a tchán je natlakovaný jak expanzka....takže tohle radím....nepodceňovat! (sama jsem na žádném vyšetření 20let nebyla ...ale radit umím dobře )
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:21 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
mallosm
na konkurecnim webu je tento poměrně zajimavy clanek:
je to reklama na konkrétní značku granulí (všimni si toho červeného označení "PR"), ale napsaná je pěkně a s většinou věcí se dá vcelku i souhlasit
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:29
- Nahlásit
worick
tyjo, vo zadny poruse s timhle v souvislosti sem nikdy neslysela...
akorat mi bere krev, ze ktery dela vysledky, ale jinak nic.
Prasky samozrejme brat nechci, staci mi jedny, kterejma se laduju od 16 a nezbavim se jich az do smrti
Maya
jestli jsou nejaky studie, ze s vysokym cholesterolem se da v pohode existovat bez prasku bez nejakych vyraznych rizik, sem s nima
mallosm
ten clanek je zajimavej
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:43
- Nahlásit
cernej caj
a presto se mi rok od roku zveda cholesterol do zavratnejch vysin
zkus si koupit rozrazil a vařit si z něj čaj. On to s cholesterolem umí.
na druhou stranu bohuzel casto ani ta vyvazena kvalitni strava neni vsemohouci...
určitě ne, páč taky něco dejcháme, taky máme nějaký základ,nějak nás krmili, když jsme byli malí, nejde všechno ovlivnit.
ze jeden pes prospiva perfektne na nejhorsim odpadu co muze z lidstva vypadnout a druhyho vykrmujem "kaviarem" a stejne bude nemocnej
jo jo, určitě. navíc si vždycky vzpomenu na to co psal Psékus - že pes ve své podstatě vždy - ale opravdu vždy od počátku tý doby, kdy se k člověku připojil - žil z odpadků a zbytků, co mu dal člověk. Nikdy nebyl krmen nějak extra kvalitně. To jak dnes krmime psy, to dříve neznali a může to být i v přehnané formě na škodu. Stejně jako pro nás, kteří jsme taky byli zdravější, když nebyl takový dostatek.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 08:51
- Nahlásit
PetraK
Stejně jako pro nás, kteří jsme taky byli zdravější, když nebyl takový dostatek.
No... přesněji řečeno zdravější lidi byli, dokud žili jako lovci a sběrači, a strava sestávala z masa, ryb, hmyzu, rostlin, plodů, ořechů, hlíz a občas velice malého množství "obilovin" - planě rostoucích semen. Ale jakmile lidstvo přešlo na zemědělství a začalo drtivou většinu kalorií získávat z obilí - ze sacharidů, tak se zdraví populace dost dramaticky zhoršilo...
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 09:28
- Nahlásit
worick
Genetika no, s tou moc nenaděláš.
cernej caj
Worick myslí asi genetickou poruchu, protože vysokej cholesterol mívají už malý děti, je to prostě vrozený. Možná na to mají nějaký testy. Studie jsem četla tak 2-3, ale kde je mám hledat teď fakt nevím Ale máš to prostě otázku víry, jsou studie na škodlivost cholesterolu i studie, že cholesterol za nic nemůže, ono totiž záleží nejvíc na tom kdo tu studii platí , k čemu se víra tvá přikloní je na tobě ale placebo efekt by se taky podceňoval neměl, když lidi věří, že jim něco pomůže, tak pak pomůže i prášek z cukru. Ostatně nemusíme chodit daleko, taková kloubní výživa je taky v tomto směru nosný téma
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 09:54
- Nahlásit
Maya
PetraK
no ja si koupim rozrazil a ten me to urcite snizi, at uz to funguje nebo je to placebo doufam, ze to neni chutove moc hnusny
ono se teda snad i zhorsilo zdravi psu i kdyz jsou dneska mnohem "modernejsi" metody krmeni jako snadno dostupny granule
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:02
- Nahlásit
cernej caj
ono se teda snad i zhorsilo zdravi psu
To jo, no... v momentě, kdy se začali krmit stravou založenou na obilí, ať už to byly granule, nebo kolínka s trochou masa. Ono je to dost podobný jako u lidí - samozřejmě s tím, že člověk je všežravec a určitý podíl sacharidů potřebuje, kdežto pes je masožravec.
Já jsem teď začala koketovat s myšlenkou paleo stravy (žádné obiloviny, luštěniny ani mléčné výrobky, jen maso, vejce, zelenina, trochu ovoce a ořechů), ale nedaří se mi to držet poctivě, přece jen je to moc radikální změna. Ale co jsem hodně snížila množství sacharidů ve stravě, tak se cítím daleko líp a jsem zdravější. Nemluvě o tom, že jsem zhubla a přitom mám dojem, že furt žeru
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:12
- Nahlásit
cernej caj
at uz to funguje
řekla bych, že funguje, když to kupodivu občas doporučí i dochtor.
Já si ho koupila v rámci celodetoxu, páč umí i jiný věci. Mně chutná tak nějak normálně - voní jako hezky usušený luční seno. Kolegyně z něj vyrvaná nějak není. Záleží na jedinci no.
lamalucni
paleo stravy
ani nevim, že to co jím se takhle jmenuje? jsem se - s občasným úletem do strany - k tomuhle tak trochu dopracovala taky. A je pravda, že je to fajn.
|
Maya
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:21
- Nahlásit
cernej caj
Nemyslím si, že se zhoršilo zdraví psů, jen se to dneska víc řeší. Ještě před 20 rokama se skoro všechno nechávalo na přírodě.
lamalucni
No nevím, já bych tomu moc nevěřila, vzhledem k tomu, že se v paleo době uvádí průměrný věk 30 let?
Já na nějaký velký ovlivňování zdraví stravou moc nevěřím, člověk je všežravec, stráví všechno, stejně jako prase.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:34 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
Maya
že se v paleo době uvádí průměrný věk 30 let?
Jo, ale to je průměr v celé populaci, tedy včetně novorozenecké a kojenecké úmrtnosti, která samozřejmě byla obrovská. Plus hodně lidí zahynulo na následky úrazů - při lovu apod. Ale kdo neumřel jako děcko a nepostihl ho žádný úraz, tak měl velice slušnou šanci dožít se šedesátky.
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:39
- Nahlásit
lamalucni
Plus hodně lidí zahynulo na následky úrazů - při lovu apod. Ale kdo neumřel jako děcko a nepostihl ho žádný úraz, tak měl velice slušnou šanci dožít se šedesátky.
...tak to má spousta lidí šanci i dnes.....
|
Vero
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:44
- Nahlásit
Já jsem si teda myslela, že se zdraví lidí zhoršilo spíš s nadměrným přísunem masa a živočišných bílkovin. Plus pak úbytkem pohybu.
A proč se má jíst maso, ale ne už mléčné výrobky? protože v paleo době nebylo, nebo to má i jiný důvod?
Já na ovlivňování stravou celkem věřím, (i když samozřejmě, někdo přežije i hroznou životosprávu, zatímco jinýho nezachrání ani zdravá strava - ale zas věřím,že může pomoct a že bez ní může být hůř) ale moc si neumím u sebe představit paleo..., vzdát se jougurtů, tmavýho chleba, luštěnin? to mám moc ráda
zhoršilo zdraví psů
Zčásti se to asi fakt jen víc řeší... na druhé straně... ty obilný granule tomu určitě nepomohly k lepšímu.
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:45 - Změnil/a: lamalucni
- Nahlásit
vlk
tak to má spousta lidí šanci i dnes...
To jo, ale v paleolitu neměli prakticky žádnou zdravotní péči...
Našla jsem zajímavé srovnání: v paleolitu byla průměrná délka života 33 let, pro člověka, který se dožil 15, byla průměrná délka života 54 let. V neolitu (po nástupu zemědělství) klesla průměrná délka života na 22 let. Lidé se zmenšili tuším o 12 cm a na kosterních pozůstatcích je patrné, že trpěli spoustou chronických onemocnění, kdežto na kostrách lovců-sběračů je vidět, že byli vesměs "zdraví až do smrti" (s troškou nadsázky samozřejmě)
Hele, já netvrdím, že strava je všemocná a samospásná, ani že existuje jeden univerzální způsob stravy, který by vyhovoval všem. To rozhodně ne. Jen si myslím, že má smysl trošku přemýšlet nad tím, co jíme...
|
vlk
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:48
- Nahlásit
lamalucni
To jo, ale v paleolitu neměli prakticky žádnou zdravotní péči...
bábina s dědou taky nechodí k doktorovi, zbaští vše je jim 94 a 96 bábina má dokonce nadváhu a jsou naprosto v pohodě.....
|
lamalucni
Člen |
# Zasláno: 11 Říj 2012 10:49
- Nahlásit
Vero
Já jsem si teda myslela, že se zdraví lidí zhoršilo spíš s nadměrným přísunem masa a živočišných bílkovin.
Naopak právě... Jestli tě to zajímá, je třeba skvělá knížka "Třetí šimpanz" od Jareda Diamonda. Není teda jen o stravě, ta tam tvoří jen jednu malou kapitolu, ale celkově o člověku jakožto živočišném druhu.
A proč se má jíst maso, ale ne už mléčné výrobky? protože v paleo době nebylo, nebo to má i jiný důvod?
No hlavně proto, že to v paleo době nebylo, že je spousta lidí přecitlivělých na laktózu nebo mléčnou bílkovinu... Ono paleo je v podstatě "náboženství" stejně jako jakýkoliv jiný radikální výživový či názorový směr. Já to beru tak trochu s rezervou Ale líbí se mi myšlenka, držet měsíc fakt úplně striktní paleo a pak postupně zkoušet přidávat jednotlivé "zakázané" potraviny, aby člověk viděl, co to s ním dělá. Jenom jsem se k tomu ještě nedokopala, no...
|