Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / porthosystémový shunt + kastrace kvůli problémům
Autor Zpráva
Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 11:19
- Nahlásit

Mám krysaříka, fenu, 7 let. Před asi třičtvrtě rokem u ní byl náhodou na předkastračním vyšetření diagnostikován porthosystémový shunt, od té doby je na jaterní dietě. Kastrace tehdy neproběhla.
Před dvěma týdny jsme byli na opakování testů (žlučové kyseliny), které dopadly hůř než předchozí ale nijak markantně a doktor nám k tomu dnes řekl že tato čísla nemusí znamenat, že se játra horší, působí tam prý víc faktorů. Byli jsme dnes na sonu, doktor chtěl zkusit objevit ten cévní zkrat, který ale nenašel (pes je malý a celou dobu se strašně klepal ) ale zato našel několik cyst na děloze a také to, že děloha je plná vody.
Játra jsou zatím dobrá, pes je bez příznaků a prý nemusí ani žádné v budoucnu mít, a může takhle s tím šuntem žít celý život, ovšem mohou se taky objevit třeba zítra. A to prý nedokáže nikdo předpovědět. Bohužel prý v momentě, kdy se příznaky objeví, je na řešení už většinu pozdě, respektive pak se dělá operace, ale játra už bývají zdegenerovaná hodně, tak moc, že se ani tenhle rychle se regenerující orgán nezahojí tak, aby ten pes mohl normálně jíst a neměl s játry problémy.

A vet mi nabídl následující možnosti:

1) nedělat nic - riziko operace odpadá, ale mohou začít problémy spojené s cystami a dělohou a potom by musela na operaci stejně, jenže už na akutní ne preventivní což zvyšuje rizika

2) kastrace - pouze a jen kastrace, rizika jsou spojena s narkozou kvůli zdegenerovaným játrům.

3) kastrace + pokusit se vizuálně najít zkrat

nebo/a (v případě že se nic nenajde vizuálně)
4) kastrace + angio

nebo/a (v případě že se nic nenajde vizuálně ani angiografií)
5) kastrace + biopsie jater

tyhle tři možnosti s sebou nesou rizika infekce, řez bude delší, pooperační bolesti větší, doba v narkóze delší; a ještě se nic nemusí najít. Ovšem pokud by se to našlo, opraví to, játra se zcela uzdraví a pes bude moct po nějaké době jíst normálně a nebudeme jaksi žít ve stálym strachu kdy už se to projeví... což je teda taky důležitej faktor musim říct

Už jsem na 99 % rozhodnutá co udělám, ale říkala jsem si jestli tu není někdo kdo měl třeba podobnej nebo stejnej problém, nebo kdo měl shunt diagnostikovanej až při potížích a odoperovanej při potížích, kdo se psem s jaterní dysfunkcí musel na operaci, někdo, jehož fence objevili cysty na děloze a on ji nenechal vykastrovat...

vlastně bych chtěla takovej přehled všech možnejch scénářů, abych si líp dokázala představit všecky konce.
(Btw určitě si projdu i téma jaterní problémy, který jsem založila když jí to poprvé diagnostikovali.)

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 11:53
- Nahlásit

Grin
No, tak já s tímhle zkušenosti nemám, máme ale jiné hnusné nemoce, tak Ti chci jenom říct, že mě mrzí, že máš takovéhle problémy s pejskem.
Jaká je "životnost" krysaříků? Vezmi v úvahu, kolik let ještě psík asi tak může žít. My neoperovali, protože pes už je statisticky někde na konci života.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:14
- Nahlásit

Vlčáčková
"životnost" bejvá 13 -15 let, prý s tím může normálně (s dietou teda) žít (játra nebolí) a umřít na něco jinýho ve stáří. Bohužel taky nemusí.. ale nedá se říct že je na konci života, to určitě ne. Poslení dobou je sice unavenější a míň běhá, ovšem to se zjistilo teď proč - je to kvůli té děloze, která bolí. Od jater to není. Jinak předtím byla vitální jako mladej pes, běhala za míčkem a u kola atd.

nevada13
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:20
- Nahlásit

Já mám doma BOC po dvou operacích Shuntu zjištěného asi v 6 měsících. První operace byla cca v 11/2010, shunt se bohužel nedal najednou uavřít, protože by krevní oběh nevydržel tlak, takže se nechala mala "dírka" aby se tlak vyrovnal. Druhá operace cca v 02/2011 už byla OK, shunt se uzavřel cely. Hafan byl pak ještě asi 2 měsíce na dietě. Teď už žere vše a také kontrolní testy 04/2011 se ukázaly jako výborné.

Jen chci ještě upozornit , že jsou dva typy Portosystemového shuntu, a to první přímo v játrech, ten se bohužel nedá s velkou pravděpodobností operovat a druhý mimo játra - operativní, ale s různým výsledkem. Nás operoval doktor Nejez z Ostravy, možná bych u něj jestě požádala o konzultace. Hodně informací je i na internetu. Přeji hodně štěstí.

Baico
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:23
- Nahlásit

Grin
Hele já bych asi šla určitě do tý kastrace, to je akutní problém. A co se týká těch jater. Jakou ti dal vet šanci na úplný uzdravení u každý z těch možností? Jestli to stojí za to, aby čubís na starý kolena dělala vetům pokusnýho králíka.

Vlčáčková
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:50
- Nahlásit

Grin
Tak to bych zkusila operace spojit. Ale těžko radit.
Narkozu teď bude snášet líp než ve stáří a celkově se bude asi lépe hojit. Na bolesti si nech napsat prášky. Hned, ne až když ho to bude bolet. Já si rovnou o prášky říkám, protože psy to prostě vždycky bolelo a neměli jsme žádnou rychlou pomoc. A divila jsem se, jak byli veterináři překvapeni, když jsem prášky chtěla. Jenže kdo se má koukat na to, že pes má třeba návaly bolesti a skáče mi přitom z postele a lítá po pokoji a do všeho naráží.

LucieS
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 12:55
- Nahlásit

http://www.wdk.cz/clanky/detail/84

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 14:31
- Nahlásit

nevada13
děkuju!
jsou dva typy Portosystemového shuntu, a to první přímo v játrech, ten se bohužel nedá s velkou pravděpodobností operovat a druhý mimo játra - operativní, ale s různým výsledkem

jj vím, u nás je právě průšvih že on nevi kde to je, a proto ty kroky 3 - 5 taky můžou znamenat masivní zásah do zvířete a žádnej výsledek, když to bude na blbym místě

doktor Nejez z Ostravy, možná bych u něj jestě požádala o konzultace

Děkuju, zkusím se s ním spojit, ale do ostravy to mám na konzult daleko, tak třeba poradí někoho tady blíž.

Baico
akou ti dal vet šanci na úplný uzdravení u každý z těch možností?

Ono se to právě nedá takhle říct. Pokud ho NAJDE (ten zkrat), tak je to jednoduchý odstranit - dá tam kroužek a ten to pomalu uzavře. (event. se může stát že tam bude muset 2x) a pes bude naprosto zdravej, játra se zregenerujou téměř do původního stavu. Jenže se může taky stát (jako že ta šance je dost velká, dejme tomu 50:50 ptž na tom sonu to jasně nikde neviděl), že ten zkrat NENAJDE - a v tom případě se s tím nedá nic dělat, zase ji zavřou a hotovo. Jenže bude rozpárabá úplně celá a bude jí to bolet a tak dále a tak dále.. viz možná rizika.

LucieS
díkuju pani, jdu studovati...

Vlčáčková
a bolesti si nech napsat prášky
no to je taky trochu problém... protože játra nefugujou jak mají, většina léků je toxická... takže nesmí mít velké dávky nebo je nesmí mít vůbec. Doktor říkal že samozřejmě jí pomoct můžou ale úplně markantně to jaksi nelze.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 14:37
- Nahlásit

Jooo a ještě jsem zapomněla říct, že veterinář si myslí, že pes to má vrozené, ptž u těhlech mrńavců se to samo od sebe prostě nedělá- a když se to nijak neprojevilo doteď, je to pravděpodobně malé a tak je prý tím pravděpodobnější, že se to prostě s tou dietou bude dát udržet pod kontrolou.

Baico
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 14:40
- Nahlásit

Grin
Jenže se může taky stát (jako že ta šance je dost velká, dejme tomu 50:50 ptž na tom sonu to jasně nikde neviděl), že ten zkrat NENAJDE
No pani, je to jen můj názor, ale já bych jí takhle párat nenechala. Přijde mi tam velká pravděpodobost, že ti čubís rozpárají od ucha k uchu uplně pro nic za nic. Možná bych zkusila znova to sono, ale trošku jí přispala, ať sebou necuká, jestli náhodo něco neuvidí, když bude klidně ležet. A rozhodla se až pak.

jira_hera
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 14:43
- Nahlásit

Grin
Grin, ale i když ho najde, tak to neznamená, že to dobře dopadne. Ta operace je jednoduchá technicky, ale pro tělo pacienta vůbec jednoduchá není - naopak. Moje tříletá fena bohužel operaci shuntu nepřežila. Technicky to dopadlo moc dobře, játra se začala pěkně plnit krví, ale fena nezvládla probouzení z narkozy.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 14:55
- Nahlásit

jira_hera

Děkuju ti... a fenky je mi líto.

Baico
Já jsem to nechtěla sem psát úplně, ale jak jsem říkala že jsem na 99 % rozhodnutá, tak je to opravdu pro tu variantu pouze kastrace a nic jinýho.

Jinak to sono bude opakovat klaždej rok, prej, příště mu řeknu ať ji přispí, a bude každýho půl roku kontrolovat z krve ty enzymy a kyseliny. Takže když se něco bude s*át tak to zřejmě zjistí před tim než to bude fatální...

Baico
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 15:02
- Nahlásit

Grin
Já jsem to nechtěla sem psát úplně, ale jak jsem říkala že jsem na 99 % rozhodnutá, tak je to opravdu pro tu variantu pouze kastrace a nic jinýho.
Přemýšlíme stejně.

jira_hera
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 15:10 - Změnil/a: jira_hera
- Nahlásit

Grin
Ještě mě napadla jedna věc - my kromě jaterní diety dávali na doporučení doktorů Fialy a Alexy z AAvet Zahradní město ještě lactulozu - prý je pro tyhle pejsky vynikajícím pomocníkem. Možná dáváte taky, ale radši jsem to sem dopsala, kdybyste to náhodou nevěděli. A nemusíš se toho bát, průjem po tom rozhodně neměla. Akorát si už bohužel nepamatuju dávkování, ale vet by ti určitě poradil.

Radit bych si nedovolila, ale když už jsi to sama napsala - souhlasím, já bych do operace shuntu u staršího zvířete nešla.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 15:13
- Nahlásit

jira_hera

Dávám jen ostropestřec a B komplex, ještě mi radili sanicell ale do toho jsem se zatím nepustila; stejně jsem se chtěla zeptat veta na dávkování a tak až tam budu volat atk se rovnou zeptám i na tohle a jestli se to vzájemně nemůže tlouct. Děkuju za tip!

Baico
Přemýšlíme stejně.

jira_hera
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 15:23
- Nahlásit

Grin
Ostropestřec já nedávala, protože mě to samotnou tenkrát nenapadlo a asi ani nikoho, s kým jsem její stav probírala. Dávala jsem Pangamin BiFi plus a tu lactulosu.
Držím palce, ať je feňuli dobře a běhá tu spokojeně ještě řadu let.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 15:26
- Nahlásit

jira_hera
Pangamin
to je jako pivovarský kvasnice? nebo je to alespoň podobný?

Držím palce, ať je feňuli dobře a běhá tu spokojeně ještě řadu let
děkuju vám pani... taky bych byla moc ráda kdyby jí to vydrželo

jira_hera
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 16:00
- Nahlásit

Grin
Je bezvadná. Moc prima fotka.

Jj, to je ono. Je to taky bohatý na Béčko, jsou tam nenasycený mastný kyseliny a probiotika.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 17:54
- Nahlásit

jira_hera
dík
jooo to už chci koupit asi měsíc vždycky na to zapomenu

stetisek123
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 17:57
- Nahlásit

já bych si to ještě zkonzultovala s nějakým dalším vetem. Nejkvalitnější sono přístroj maj u nás na Zahraďáku. Tam se posílaj případy, které jinde neprokouknou. Dělá to MVDr. Fiala a mně už dvakrát skvěle poradil (i proti tomu, že nebude rejžovat)

andulicka
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 18:08
- Nahlásit

No a co Varianta 1+ pokud nastane problém s dělohou pyometra - tak ji vyléčit konzervativně (injekcema -Alizin) - samozřejmě recidivy jsou...ale nemusí se vetšinou operovat ani když se to pokazí...

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 18:37
- Nahlásit

andulicka

tak tuhle variatu slyšim poprvé... ale čubí má prý když ne bolesti tak dyskomfort kvůli těm cystám prý, tak se mi ji nechce trápit..

stetisek123
dik, zavolám tam

stetisek123
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 19:17
- Nahlásit

andulicka
tuhle variantu bych volila jen u případu, kdy fena
sotva stojí na nohou a nemůže pod narkozu. Recidivy jsou velmi časté a pyometra pak může bej uzavřená a bude průšvih

Fifi
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 19:31
- Nahlásit

Grin
Nesnasim tyhle rozhodnuti, fakt ne, umim se dobre vzit do tvy kuze, kdyz mas x moznosti a hledas tu nejlepsi a zvazujes, dumas a porad v koutku duse si rikas, esli delas spravny rozhodnuti...
Nemam zkusenost se psem se "šuntem", jak rikas, takze v tom ti neporadim, ale pokud jsou jaterni testy ok.... Ale ta deloha by mela jit do pryc co nejdriv, vcetne vajecniku, pokud je uz nalez na sonu. Neni na co cekat, presne jak si psala jenže už na akutní ne preventivní což zvyšuje rizika a ver, ze je pak organismus feny mnohem vice zatizen - od ledvin pres jatra prave.
Pripadne konzultovat jeste jinde na veterine.
Drzim palce a at je psina vesela a litaci este dlouho.

andulicka
tak ji vyléčit konzervativně (injekcema -Alizin) - samozřejmě recidivy jsou...ale nemusí se vetšinou operovat ani když se to pokazí...
To slysim prvne, muzes to rozvest? Slysim prvne, ze lze pyometru resit konzervativne pomoci alizinu.

Grin
Člen
# Zasláno: 13 Říj 2011 20:34
- Nahlásit

Fifi
zvazujes, dumas a porad v koutku duse si rikas, esli delas spravny rozhodnuti...
jo... přesně jsi to vystihla

Ale ta deloha by mela jit do pryc co nejdriv, vcetne vajecniku, pokud je uz nalez na sonu. Neni na co cekat

stejný názor má i vet..

Grin
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 16:48
- Nahlásit

teď jsem mluvila s panem doktorem Fialou za Zahradního města, prý maj super sono ale nemyslí si že na něm něco najde. Prej to můžu zkusit, ale těžko. Tak je to asi jasný.

andulicka
Člen
# Zasláno: 14 Říj 2011 23:05
- Nahlásit

Alizin - pgf 2 alfa...vypuzuje patologický obsah dělohy, používá se k potratu do 45 dne po nežádoucím nakrytí a k léčbě hnisavého zánětu dělohy...samozřejmě za doprovodu příslušné léčby (atb, infuze, NSAID...) uzavřená forma pyometry nevadí -má schopnost relaxovat děložní hrdlo...samozřejmě jako všechny léky nemusí vždy stoprocentně fungovat, proto je jeho účinnost potřeba kontrolovat sonograficky...myslím, že portohepatální shunt je kontraindikace operace a já by jsem volila tuto cestu, jako možnost první volby...pokud by to nešlo, tak by jsem zvažovala kastraci s pokusem o založení ameroidního prstence na shunt...u svého psa, vaší fenku neznám, tudíž nemohu navrhnout vhodný postup léčby...

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání