Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Veterina, o zdraví i nemocech psů / Záněty dělohy atd.
Autor Zpráva
Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 10:29
- Nahlásit

Můžete mi někdo popsat, jaký jsou příznaky zánětů dělohy u fenky? Přichází to při hárání?

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 11:04
- Nahlásit

No my jsme to u naší doginky,měli až po hárání,měla hnisavý výtok,jestli máte podezření okamžitě k vetovi-fenka může být v ohrožení života!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 11:04
- Nahlásit

přijít to může kdykoli během života fenky, vyjímečně ještě před 1. haráním, v době hárání i kdykoli mimo něj. Projevy jsou různé, nejčastěji apatie, hodně pije, má hnisavý výtok, který je většinou i krvavý. Průběh je velmi rychlý, při podezření okamžitě k vetovi!!!!!

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 11:21
- Nahlásit

No ona hárá čtrnáctý den, teď z ní teče docela dost krve, není apatická, je hravá, běhala a hrála by si s každým psem. Jen mi je divný, že dost pije a smrdí, ale veterinář mi vysvětlit, že to smrdí ta krev, která se rozkládá... U veteho jsem byla v pondělí.

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 11:36
- Nahlásit

Jestli hodne pije, tak je to divne, zkusila bych jineho veta.Apatie nemusi byt vzdy, moje pejsa se zanetem delohy zvladla i 3 hod prochazku. Jak ja si pak nadavala, ze jsem ji trapila, kdyz ji muselo byt zle a to mela naladu dobrou, jen krvacela nejdriv trosicku a pak to jelo, ale nestalo se to pri harani.Byla pekna tvrdacka, nastesti ten zanet prezila a do nebicka odesla ve vysokém psim veku.

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 12:46
- Nahlásit

Tak já s ní dneska dojdu znova, mně přijde divný, že by v pondělí nic nepoznal...

Anonymní
# Zasláno: 31 Srp 2005 13:36
- Nahlásit

Jo jo, lepsi zbytecny poplach nez pak litovat

Artemis
Člen
# Zasláno: 31 Srp 2005 19:03
- Nahlásit

To, že víc pije, nemusí znamenat pyometru - zánět dělohy. U mé fenky se objevily příznaky až po hárání. Dokud hárá, je otevřená a může se čistit, rozhodně by to bylo vidět v barvě hárání, které má v tom horším případě odstín zelené barvy, která tam nepatří. Ve čtrnáctém dnu by měla barva hárání být tmavě červená až do hněda, jelikož je tam přítomno hodně žlutého tělíska. Červená (krev) plus žlutá je ve výsledku hnědá. Během hárání je velké riziko pyometry při koupání fenky, kdy se může přes pochvu do dělohy dostat voda. Máčení fenky se během hárání snažím vyhnout. Pokud se po 21. dnu fenka zavře a bude mít ještě téměř černý výtok, signalizuje to, že se o pyometru může jednat. Některé fenky mívají hárání trochu "divočejší" jsou dost cítit, ale to ještě zánět dělohy neznamená. Do konce hárání, dokud je fenka otevřená, se těmito problémy téměř nezabývám. Pyometra je nebezpečná pro fenku až tehdy, když se děložní krček uzavře a uvnitř vznikající hnis nemůže ven, proto může dojít k prasknutí dělohy a vylití obsahu do břišní dutiny, což není hned, ale až po týdnech po skončení hárání. Pokud se chceš uklidnit, lze použít preventivně silný odvar z řepíku, který působí protizánětlivě a vpravit jej fence do pochvy stříkačkou s ulomeným hrotem pro jehlu, aby nedošlo k poranění. Dá se také použít 10% roztok Betadyne, ale to až při jistotě, že to pyometra je. Zbytečně bych fenku tímto nestresoval.

Anonymní
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:01
- Nahlásit

Artemis
A předpokládám, že by fenka měla teplotu, je to tak??? Jinak teď je ve 14. dnu, barva je hnědá, smrdí hodně, ale jak jsem říkala, vete mi řekl, že je to rozkládající se krev. To s tou vodou jsem nevěděla, vím, že se fena při hárání nemá koupat šamponem, ale vodou jsem jí oplachovala právě proto, aby tolik nesmrděla, přece jenom je se mnou v bytě... Takže teď jen otírání vlhkým hadrem... A uvidíme, co bude až skončí.
Děkuji za rady

bord
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:24
- Nahlásit

Anonymní
Artemis zřejmě myslel vyhnout se máčení v přírod.nádržích,rychlé osprchování nemůže škodit,však jí tu vodu nestříkáš dovnitř,ne?Venku si pes může smrdět jak je libo,ale když je v bytě nějaká hygiena by měla být..

Anonymní
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:29
- Nahlásit

bord
Smrad je to šílenej... jen co je pravda... Už aby bylo po... Včera jsme byly na cvičáku a zjistila jsem, že moje fenka je pro ostatní psiska nezajímavá, očuchají jí a to je všechno, ona se před nima natřásá a nic... Chudák čuba...

bord
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:35
- Nahlásit

Anonymní To mi přijde divný,že psi neblázní - psiska jsou dotěrný ještě než vlastní hárání začne a docela dlouho po něm..
To jsem zvědavá jestli se ozvou majitelé fenek,že mají stejnou zkušenost...?

Artemis
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:39
- Nahlásit

Anonymní
předpokládám, že by fenka měla teplotu, je to tak???
...
teplotu mít nemusí, alespoň ne hned.

zjistila jsem, že moje fenka je pro ostatní psiska nezajímavá, očuchají jí a to je všechno

Už jsi to možná psala, ale kolik je té fence a co je to za plemeno. S nezájmem psů o háravici v druhém týdnu jsem se už setkal a mívá to jisté souvislosti...

Anonymní
# Zasláno: 1 Zář 2005 08:50
- Nahlásit

Artemis
Je to retriever, první hárání a je jí 11 měsíců. Má to takový rozhašený...
Psi k ní čuchají, ale že by se na ní vrhali a snažili se ji nakrýt, tak to ne....

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:06
- Nahlásit

Artemisa všichni ostatní

proboha,ale psí hárací krev NENÍ Z DĚLOHY!!!!!!
Pes nemá menstruaci,endometrium neodlučuje,ale resorbuje a vůbec hárání odpovídá ovulaci,lidské polovině cyklu,ne menstruačnímu datu.....doporučuju prostudovat učebnici prof.Sládečka Rozmnožování a vývoj živočichů,je to učebnice pro přírodovědecké fakulty...nebo veterinární gynekologii a porodnu...
Hárací sekret je pouze z pochvy,je to směs hlenu a krve z popraskaných kapilár při enormím zduření a prosáknutí sliznice...a hnědá barva je rozpadající se hemoglobin...
Děloha má samozřejmě tou dobou krček uzavřený , prostupný pouze pro spermie a riziko infekce je stejné jako u člověkla v polovině cyklu......
MUDr.Bennett Rosalie,odd.patologie NsP.Rakovník.

Garfield
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:12
- Nahlásit

Děloha má samozřejmě tou dobou krček uzavřený , prostupný pouze pro spermie a riziko infekce je stejné jako u člověkla v polovině cyklu......

Tj.?
Mimochodem, vždycky jsem přemýšlela, proč zvířata hárají, jsou v říji apod., což je jediné období, kdy samice přijme samce a může být oplodněna a stavěla jsem to na úroveň lidské menstruace, kde je to ale v podstatě přesně naopak a nechápala jsem, proč je v tom tak markantní rozdíl, ač jsme všichni savci a obratlovci. Taky jsem nechápala, proč psi a lidé mají krev a koně nikoliv. U ostatních živočichů nevím. Ale pokud Sali píše, že hárání = ovulace, pak to chápu.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:13
- Nahlásit

že čuba při hárání smrdí,je normální,je to hormonálně podmíněný pach,člověk při ovulaci taky smrdí jinak a o hodně výraznějc...u chlupatých psů je třeba udržovat v čistotě potřísněnou srst,pokud si to nedělají sami,když bydlí v bytě...jinak hygiena je běžná podle představ chovatele,tedy v kotci netřeba žádné.....a doma sprchovat....
Pokud nejsou příznaky infekce pochvy,neřešila bych nic žádnými výplachy,jen sprchou.... a poševní infekci u lidí stanovujeme cytologickým a kultivačním vyšetřením spolu s kolpo nálezem...myslím že u psa nebude postup příliš odlišný.....nátěr na sklíčko,rychlé obarvení a skouknutí pod mikrákem umí každý veterinář....

Garfield
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:18
- Nahlásit

Sali
Ty jsi tak U.K. a USA, že nejsi ani "ová"?

Artemis
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:20
- Nahlásit

Sali
Profík gynekolog MVDr. z Brna nám to přednášel trochu jinak, netvrdím, že nesrozumitelně. Děložní krček je sice uzavřený, leč ne pro infekci.
jinak dík za objasnění

Anonymní
U prvního hárání bych do jejího skončení zůstal v klidu. Pokud by se neobjevilo po hárání "špinavé" zbarvení, nelámal bych si tím hlavu. Nezájem psů o fenku v prvním hárání není neobvyklý, u druhého by signalizovalo vážnější problém, kde bych si nechal udělat sono.

Anonymní
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:30
- Nahlásit

Sali
Díky za objasnění. Laik jako já tyhle věci nezná a po všem, co si kde přečtu, tak ji hodně pozoruju.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:51
- Nahlásit

Artemis
vždyť píšu,že krček je prostupný pro spermie,tak si vemte ten velikostní rozdíl mezi spermií a mikroorganismem...co je dost virulentní,probojuje se i přes ochranný slizniční bariéry....
Největší riziko pyometry je ale při hyperplastických procesech endometria,tedy při hormonální antikoncepci na čistě gestagenní bázi-lidská Depo-Provera a její veterinární protějšci,čili progesteronacetát....

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 09:53
- Nahlásit

Artemis
tam na rozdíl od člověla bude působit ten fakt,že klidová sliznice u psa je v anestru atrofická jako u baby v menopauze,a jediný období kdy rozumně poporoste a jde do sekrece je hárání...takže šance,že se tam něco infekčního uchytí a pomnoží je vyšší,jsou lepší podmínky...

Artemis
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 10:21
- Nahlásit

To víš Sali, jsem chlap, tak to je pro mne trochu vzdálenější na chápání, i když mi to vysvětlují odborníci. Musí se mi to vysvětlit desetkrát jinak ve stručné a jasné formě, než mi to docvakne.
Tak dík za info.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 10:31
- Nahlásit

Artemis
ale né,promiňn jestli jsem byla nějak ofensivní,je to problematika z mýho ranku,já zas neumím spoustu jinejch věcí...možná i takovejch,co by mi byly víc třeba než tyhle vědomosti...

Artemis
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 10:41
- Nahlásit

Sali
Když už tady diskutujeme o pyometrách. Co říkáš na pozdní abortiva a rizikem pyometry.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 10:54
- Nahlásit

Artemis
nevím čím se to u psa provokuje,u člověka se dělá UPT podle gestačního věku plodu vakuumextrakcí,klasickou kyretáží nebo u malformací vyššího gestačního věku indukcí potratu či porodu,a to pak probíhá medikamentosně,už jsem samozřejmě zapomněla čím,musí se změkčit hrdlo děložní a pak vyvolat kontrakce,měla jsem někde napsaný celý postup,ale jsem bordelář a nemám to tady...a residua v případě potřeby se překyretují,zánět se přeléčí,pokud je potvrzen...
Pes má jiné anatomické poměry,a jakákoli residua po potratu či porodu jsou živnou půdou pro infekci,a psa kyretovat asi fakt nejde....

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 10:56
- Nahlásit

Artemis
jinými slovy-bála bych se toho,že dojde k infekci v residuích,co tam jistě zbydou....
jsem takovej plašan,že jak mi čuba zadržela jednu placentu,a nevyhodila jí ani na injekční provokačku kontrakcí,dostala rovnou na týden Augmentin ve střední dávce...

Artemis
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 11:30
- Nahlásit

Sali

Také jsem si s pyometrami a poporodními problémy u mnoha fen z ulice dost užil, proto jsem sháněl info odkud to šlo. Dříve se to řešilo jenom kastrací, dnes už to pokročilo k léčbám, ale s různými výsledky, tak se snažím dozvědět co nejvíc. Jen toho nesmí být moc naráz a v jiném jazyce než v lidové češtině.

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 11:47
- Nahlásit

Artemis
hele to máš těžký...ta kastrace to vyřeší jednoznačně,když už je akumulace hnisu v děložní dutině a hrozí sepse....jen počínající zánět sliznice se utluče antibiotiky...

Sali
Člen
# Zasláno: 1 Zář 2005 11:49
- Nahlásit

Artemis
kup si fakt skripta pro veterinu,porodnu,a tam se dočteš asi nejvíc,a pak vyhledávačem v knihovnách...

Anonymní
# Zasláno: 1 Zář 2005 16:35
- Nahlásit

koukám, že tu byli marťani

Garfield
Člen
# Zasláno: 2 Zář 2005 10:04
- Nahlásit

Anonymní
Toho si nevšímej, od MUDr. a VetPhDr. nemůžeš čekat nic rozumného

Ayeres
# Zasláno: 7 Led 2006 09:41
- Nahlásit

Ženy umírají kvůli různým pohlaním chorobám a vy se tu bavíte o kravynách kurva to už vás tak niudí život. Tak by sem měly chodit lidi ,kteří už mají něco za sebou a kdy by vás tady potkal rozumnej člověk tak si řekne co je to za neandrtálce.S pozdravem Ayeres[img]http://www.cz-pes.cz/img/smilies/grin.gif[/img]

Sali
Člen
# Zasláno: 7 Led 2006 09:56 - Změnil/a: Sali
- Nahlásit

Ayeres-

-to viš,mě jako patologa-patlaloga život vůbec nebaví,ale nudí,a nic jsem v něm nikdy neprožila a neviděla,zejména kravyny s tvrdým Y.
Rozumný lidi rovnou střílím.Čau.
Bennettová

Anonymní
# Zasláno: 7 Led 2006 12:17
- Nahlásit

tak nevím, jestli to má ještě smysl, ale tady je naše zkušenost:

naše fenka měla otevřený zánět dělohy hned při prvním hárání, a to v jeho průběhu, projevovalo se to výraznou apatií, nevypadala, že jí něco bolí, ale byla hrozně pomalá. Nepila víc než obvykle, skoro nežrala.
Ukázalo se, že má vysokou teplotu, nález na sonu, pak i v krvi a mikrobiol. vyšetření, antibiotika zabrala prakticky hned (injekčně). Naštěstí všechno dobře dopadlo, máme skvělé veterinářky!
Jako pravděpodobnou příčinu jsme vydedukovali koupel v potoce.
zuzka

Lea
Člen
# Zasláno: 7 Led 2006 15:12
- Nahlásit

Artemis
Fena prodělala taky pyometru, zjistili jsme to taky po hárání, ale díky tomu, že byla nakrytá a šla jsem s ní na sono, zjistilo se to celkem včas, měla asi 3cm náplně v děloze. Štěňata sice vstřebala (byli tam asi 3 zárodky), ale krevní testy neukázaly větší abnormality, tak byla léčena lékem, který se jmenuje Enzaprost + antibiotiky a léky proti horečce. Asi 3 den po aplikaci Enzaprostu z ní všechna náplň vyšla a feně se zjevně ulevilo. růžovohnědý výtok z ní šel asi 2-3 dny a horečka začala opadat. Po té ještě brala kapky pro tonizaci dělohy. Zánět se nikdy neopakoval, ačkoli když jsem pak někde na veterině řekla, jak byla léčena, všichni na mě koukali jak na vraha a že je div, že to fena přežila. Ačkoliv nejsem veterinář, moje známá, která fenu léčila jím je a zároveň poradkyní chovu a chovem se aktivně zabývá, tak snad věděla co dělá. Osobně si myslím, že fena mohla být vyléčena bez nutnosti kastrace díky včasnému zjištění onemocnění. Po vyléčení bylo nutné fenu nakrýt hned další hárání, což jsme udělali, ale nezabřezla. Znovu jsme ji kryli letos, štěňata v pořádku donosila, ale při porodní komplikaci jsme o ně díky "péči" veterináře přišli, ale to už je jiná historie.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání