| Autor |
Zpráva |
kachna_
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2010 22:27
- Nahlásit
Známá má psa, čínského chocholatého psíka, labutěnku. Psík má silnou epilepsii. Veterinář doporučuje kastraci, protože kastrovaného pejska nebudou tolik ovlivňovat hormony, které mohou záchvaty zhoršovat nebo vyvolávat.
Je to pravda? Díky
|
Lucie Kratochvílová
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2010 22:33
- Nahlásit
kachna_
Ahoj, zeptej se kdyžtak janiky, ta má vykastrovaného psa a podle toho, co se tu psalo s ním hormony jenom šijou... :/ ale řičinky je asi fakt výjimka
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 13 Dub 2010 22:59
- Nahlásit
Pokud vím tak třeba u lidi nemá epilepsie s hormony mnoho společnýho , předpokládám že to u psů bude podobný, na mého psa jdou klíšťata,pomohla by tady kastrace?
|
cernej caj
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 15:55
- Nahlásit
Psíček
tak sem to precetla a celkem neverim vlastnim ocim...
proc tolik veterinaru podporuje kastraci u normalnich, zdravych psu?
kachna_
to teda zname nezavidim, rozhodovani zda ano nebo ne, protoze bohuzel mam pocit, ze spousta tech vetu to tvrdi jen proto, aby z toho meli profit... a jestli to pejskovi pomuze, to asi nikoho znich nezajima
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 16:23
- Nahlásit
Našel sem že třeba u dívek může mít měnící se hladina hormonů na epilepsii negativní vliv,tak snad i u pejsků, ale nejdřív by se mělo zjistit jestli to je kvůli hormonům jinak mi to připomíná kastraci jako prevenci rakoviny.. A u lidi se to řeší léky které jsou zacíleny na úpravu hormonů tak třeba je něco i pro psy?
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 17:09
- Nahlásit
kachna_
protože kastrovaného pejska nebudou tolik ovlivňovat hormony, které mohou záchvaty zhoršovat nebo vyvolávat. Já to chápu spíše tak, že tím, že se pes vykastruje, tak nebude tak "šílet" v přítomnosti fenek a tím se nebude rozrušovat nervová soustava a může se snížit častost záchvatů Ne že by přímo hormony měly souvislost se záchvaty. Záchvaty může vyvolat jakýkoliv vzruch, třeb změna prostředí, zvuky, u některých i příchod a odchod majitele. Takže bych to za úplnou blbost nepovažovala.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 17:13 - Změnil/a: makrel
- Nahlásit
Psíček
tím jsem myslela, že to může pomoct, pokud je to pes, který se třepe, jen co ucítí háravku, piští, nežere apod.. Nožičky nekomentuju, to je extrém.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 17:17 - Změnil/a: staropramen
- Nahlásit
A co to rovnou utnout v mozečku? Tam to přece začíná tak proč nejít rovnou ke zdroji:-D
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 17:34
- Nahlásit
Epilepsii můžou negativně ovlivňovat hormonální výkyvy, např. hárání,faleška u fen. Proto se kastrace doporučuje,stejně jako jiných onemocnění nervového systému. U psa samce jsem o tom neslyšela,tam k žádným rapidním změnám hormonální úrovně nedochází
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 19:27
- Nahlásit
Psíček
ten zakrok relativne zvladaji, asi to nebyva moc provazene komplikacemi a je to tedy pro ne asi hlavne dobrej kseft ....
A videl si niekedy kastráciu feny?
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 20:47
- Nahlásit
Psíček
Zase jeden múdry...
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 20:50
- Nahlásit
Azash
Taky jsem nepochopila smysl toho dotazu...
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:14
- Nahlásit
Psíček
Dobrý kšeft sú možno vakcinácie. Kastracia je relatívne náročný zákrok a skomplikovať sa može vždy. Takže ten tvoj "dobrý kšeft" nebude ten hlavný dovod prečo veterinári niekedy odporúčajú kastrovať.
Neviem kto je tu retard, ale ty porovnávaš kastráciu s "uřezáním nožiček". Alebo chceš len rýpať?
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:24
- Nahlásit
jana33
U psa samce jsem o tom neslyšela,tam k žádným rapidním změnám hormonální úrovně nedochází
nechci se moc motat do něčeho o čem vím zhola nic. ale - můj první pesan dostal na starý kolínka mrtvici právě z toho, že hárala jeho nejlepší kámoška. A protože záchvaty mimo jiné-pokud jsem dobře pochopila - spouští i různé vzruchy, či i přílišné vyčerpání, tak možná tohle je důvod??? Nevím.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:26
- Nahlásit
PetraK
- spouští i různé vzruchy, či i přílišné vyčerpání, tak možná tohle je důvod???
To je to, co se tu snažím celou dobu říct, ale nikdo mě neposlouchá
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:26
- Nahlásit
Vakcinace dobrý kšeft? Pro výrobce vakcín určitě:-D
|
jana33
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:31
- Nahlásit
PetraK
Jenže pes,který ví,o co go,bude z háravý kámošky taky rozradostněnej. A míra vzruchu je dost individuální, některým epileptikům stačí přivítat se s páníčkem nebo psím kamarádem,takže eliminace přílišnýho zájmu o háravku mi přijde jako kapka v moři. Viděla bych to jako účelný pokud by pes žil trvale s nekastrovanou fenou,ale takhle nevim.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 21:38
- Nahlásit
jana33
Jenže pes,který ví,o co go,bude z háravý kámošky taky rozradostněnej.
no teď je otázka jestli číňánek ví wo co go. Bráno čiste individuálně, podle Márfouna, tak když jako kastrovanej potkal háravou oblíbenkyni RTW,tak sice věděl, ale už to nebylo o život. a za čas to odeznělo úplně. Myslím jako zájem o báby.
Já taky vím prt, pro kastraci jako takovou nejsem. Jenže tady nevím, no. NIcméně je jasný, že mozek v tu chvíli dostává záhul
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 14 Dub 2010 22:05
- Nahlásit
Psíček
Tak a co teda zrušit partie, který ty podněty sbíraj. To pak bude úplně v klidu ne?
teď vám pane vzhledem k pokročilý hodině a značný únavě ne úplně rozumim.
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 06:56
- Nahlásit
Psíček
Já porovnával důsledky těchto dvou úkonů a ne tyto úkony samotné
Dosledky týchto dvoch zákrokov sú ZNAČNE ROZDIELNE, to je dúfam jasné aj tebe. BTW, kto je tu retard som sa vobec nepýtala, ale keď si s tým začal, začínam mať jasno...
Myslím že úplne stačí napísať výhody a rizika kastrácie a každý si urobí názor a rozhodne sa sám podľa svojho svedomia a vedomia. A prirovnania typu "uřezání nožiček" (alebo čo všetko si si tu už vymyslel) sú bezpredmetné.
|
Dines
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 08:09
- Nahlásit
Taky se pridam se svou troskou do mlyna. Nekdo tu zminoval kastraci "zdraveho" zvirete. Tak se na me nezlobte,ale pokud ma epilepsii,tal zdrave neni!
Kolik lidi tu melo nebo ma epi psa? I kdyby ta kastrace nepomohla nicemu jinemu, nez ze ten pes nikdy nebude mit stenata a nebude rozsirovat nemoc dal, tak jsem pro
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 08:39
- Nahlásit
Psíček
No navehoval jsem opět mé řešení, tedy usnadnit psovi život tím, že mu například znemožním, aby čichem sbíral informace o tom, že fenka vedle hárá.
pane, jak kastrace nemám v oblibě, tak někdy prostě halt se udělat musej - třeba jako u Murphyho, když měl ten nádor na varleti, tak to prostě jinak nešlo. No a tady možná píšu záměrně možná, páč jako lajka to posoudit neumím, nepíšu teda odborný stanovisko, ale svůj názor,takže možná to opodstatnění má. Zda to tak je, to chce vyzjistit u vícero veterinářů, nicméně je i možný, že se někdo, kdo má takovouhle zkušenost tady objeví a řekne, jak to bylo u nich. Zda to vliv mělo, nebo ne.
|
PetraK
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 08:54
- Nahlásit
Psíček
V cen je tedy horsi to reseni me?
v čem je horší vaše řešení, dyš psékovi provedete operaci, která mu znemožní čichat? No když odmyslím to, že to by provést nešlo, tak , krom toho, že mu seberete možnost přečíst si že tadydle Líza vod vedle se hárá a v mozku mu to pospojovat do toho, že ho z toho klepne, jako Márfadlo, tak mu ale taky znemožníte číst ostatní psí důležitosti a orientovat se tak v čistě psím světě a bude totálně mimo. Protože čich je nejdůležitější psí smysl. Kdežto kastrace mu taky neumožní, aby ho z toho kleplo, ale v psím světě se bude moci orientovat i nadále.
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 08:55
- Nahlásit
Psíček
může být dědičná. známá si myslí, že je, já jsem spíš trochu jiného názoru, ale na léčbu to nemá vliv, tak si můžeme každá myslet to svoje.
Eire dávala dobrý odkaz: http://www.spicove.cz/veterina/epilepsie/epilepsie -psu-cast-4.php, dole jsou další části.
Makrel
dík. Nebyla jsem u toho, když jí kastraci navrhoval poprvé, je možné, že tohle je ten důvod.
Dines
I kdyby ta kastrace nepomohla nicemu jinemu, nez ze ten pes nikdy nebude mit stenata a nebude rozsirovat nemoc dal, tak jsem pro
Stejná logika jako vytrhat psům zuby, aby nikoho nepokousali!!!
|
kachna_
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 09:06
- Nahlásit
Psíček
bylo to nejmenší štěně z vrhu, já bych sázela na to, že tam někde se stal problém během porodu. Už proto, že jestli počítám dobře, tak mu epilepsie začla před jedním rokem věku a u té dědičné se jasně píše 1-3 roky.
|
staropramen
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 09:47
- Nahlásit
A matka toho štěněte měla epilepsii?
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 17:34
- Nahlásit
PetraK
Presne tak, to je jeden z doležitých rozdielov, ktorý Psíček akosi nevie pochopiť. Pretože zatial, čo psa podrobeného "Psíčkovskému zákroku" sice neklepne pri grand mal vyvolanom vůní háravky resp. si bez nožičiek pri prípadnom epileptickom zachvate výrazne neublíži, ale jeho život bude značne ochudobnený, naopak kastráciou može získať kvalitnejší život.
|
makrel
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 19:00
- Nahlásit
Azash
Je to asi zbytečné, my máme určitý názor a pan Psíček ten svůj. Rozhodnout se bude muset tak jako tak majitel.
|
Azash
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 20:57
- Nahlásit
Psíček
Čo to tu pletieš? Najskor začneš o psoch bez nožičiek a teraz do toho montuješ ešte aj fyzicky postihnutých ľudí. Samozrejme, že existuje hafo ludí bez nožičiek, ktorí veľmi dobre prosperujú s novo nabytou životnou energiou. Ale koľko je takých psov?!? Vysvetli psovi, ktorému zrazu vezmeš všetky končatiny, že musí nájsť novú "životnú energiu". V jeho hlave stále ostane to nutkanie, že pohyb je jeho zakladným životným prejavom a jeho radosťou zo života, ak to takto možem nazvať. Zatial čo, keď psa vykastruješ, vezmeš mu hormony, ktoré ovplyvňovali jeho mozog takým sposobom, že mu napr. sposobili smrť pri epileptickom záchvate. Kde nie sú hormóny, nie je ani potreba. Ale kde nie sú nožičky, potreba stále je a je v hlave toho psa. Nechceš snáď pokračovať dekapitáciou?
Takže sa zase opakujem. Porovnávať dosledky po amputaci končatin a po kastraci je VEĽKÝ ROZDIEL!
Poviem to teda polopatisticky a asi trochu hrubo: Kastrovaný pes má naozaj život bohatší oproti amputovanému, nemá potrebu, nemá epileptické záchvaty (resp. ich má v menšej miere). Pes bez nožičiek má všetky potreby, má epileptické záchvaty, prežíva.
makrel
Asi tak.
|
grooggy
Člen |
# Zasláno: 15 Dub 2010 21:37 - Změnil/a: grooggy
- Nahlásit
Náš buldog měl taky epilepsii a byl vykastrovanej- vet říkal, že by mu to mohlo pomoct. Záchvaty měl i po kastraci, ale za pomocí prášků se dožil věku 8 let, což není na Buldoka zas tak špatný...
Proto už nechci psa bez pp (pokud neznám osobně rodiče)
|