Kynologická diskuse

- Kynologická diskuse - Odpovědět - Statistika - Registrace - Hledat -  

Kynologická diskuse / Štěňata a štěňátka / Namáčet granule či nenamáčet??
Autor Zpráva
Danča
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 15:39
- Nahlásit

Je pro štěně lepší granule namáčené nebo suché? Naše chovatelka do tří měsíců doporučuje granule namáčet, jiná zas ne..
Náš prcek žere jak bezednej a je mu to jedno, jestli je to mokré nebo ne a škitavku má vždycky..
Prosím o vaše názory..

Kasia
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 15:42
- Nahlásit

Danča
já myslím, že je to celkem jedno, hlavně že mu chutná. My teda je namáčíme, když byla miminko i teď. Někdo říká, že když je má suché, že se pak napije a ty granule v břiše naboptnají, ale nevím jestli to není nějaká blbost...

Mika
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 16:10
- Nahlásit

ja svojmu stenatu granule namacam, pretoze namocene zerie pomalsie. ked som mu ich davala suche, do 15 minut ich vyvratil - tak ako ich nahltal - boli uplne nepozute. Teraz sa pri tom jedle aspon trosku pozastavi stale zerie ako vysavac, ale potom aspon nezvracia. Inak, ja mu ich len namocim - necakam kym sa v tej vode rozmocia. Ono ten Eagle Pack je docela tvrdy, to by som obed musela namacat uz rano .
Inak skitavka u steniat je uplne normalna, vraj to nejak suvisi so zmenami v brusnej dutine ako rastie. To moje torpedo ma skitavku tiez casto - niekedy po jedle, niekedy po hre a niekedy len tak

choco
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 16:33
- Nahlásit

Já jsem taky prckovi granule namáčela, ale už nevím jak dlouho....a škytání bylo na denním pořádku, škytal o sto šest, a ani nemusel být po žrádle Jsme říkali,že na něj jeho maminka určitě moc myslí

Mel
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 17:17
- Nahlásit

Kasia
když je má suché, že se pak napije a ty granule v břiše naboptnají
no, jistě, že nabobtnají, je to stejný, jak když je namočíš, taky nasáknou a zvětší svůj objem.

Danča
já dávala suché, protože když mi je pes nesežral, nemusela jsem to vyhazovat...

Danča
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 17:22
- Nahlásit

Je mi jasné, že v bříšku nabobtnají, ale to i v břiše dospělého jedince a taky se mu granule obvykle nenamáčejí. Je to snad nějak pro štěně nebezpečné, když se granule nenamočejí? Co si pamatuji našemu prvnímu psovi jsem taky nenamáčeli a nic se nestalo. Teď nějak vše moc řeším

Roxana
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 17:33 - Změnil/a: Roxana
- Nahlásit

Danča
Je mi jasné, že v bříšku nabobtnají, ale to i v břiše dospělého jedince a taky se mu granule obvykle nenamáčejí. Je to snad nějak pro štěně nebezpečné, když se granule nenamočejí? Ja granulema moc nekrmim, ale co jsem tak pochytila, tak je krmeni uz nabobtnalyma granulema udajne lepsi z hlediska prevence torze - jde snad o to, ze bobtnani granuli v zaludku provazi zvysena produkce plynu, coz se spolupodili na vzniku torze, coz u zkrmeni uz nabobtnalych granuli neni. Pamatuju, ze to hodne resili u vlkodavu, torze jsou pry castejsi po skrmeni prave sychyma granulema. Ale jsem lina to negde googlit

abby
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 17:45
- Nahlásit

Danča

My jsme nenamáčeli.Hodně lidí to namáčí,protože to jinak štěně nechce moc žrát a s tímhle jsme problém nikdy neměli

Ebony
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 19:31
- Nahlásit

Roxana
ono je to krásně vidět, když se zalejou granule vodou, tak z nich unikají bublinky, jak bobtnají, a je lepší, když ty bublinky uniknou v misce, než pak psovi v žaludku...

když jsem krmila granulema, tak zásadně namočenýma, naši hltavci se navíc stejně suchýma dusili

Falco
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 22:51
- Nahlásit

Já krmila napřed namočenýma a rozmočenýma, protože s těma suchýma si naše štěně nějak nevědělo rady. Teď to střídám (má půl roku). Když nezapomenu, tak raději namáčím, protože to vypadá, že je toho víc - pejsek teď žere jak otesánek.

Mari
Člen
# Zasláno: 16 Čen 2008 23:51
- Nahlásit

Já teda granule pokaždé namáčím, zdá se mi, že je líp přijímá. Suchý granule vždycky hltá a já mám strach, aby nějakou nevdechla, což se může stát. Nenechávám je rozmáčet, jen zaliju vodou nebo vývarem a dám psovi.

EngieB
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 07:17
- Nahlásit

Dělám to stejně jako Mari, akorát že nenamáčím ve vodě, ale zalévám polívkou se zeleninou a masem nebo jim tam rupnu rybičky, jogurt (ne dohromady ) a mňáááám. Ale slyšela jsem (holka studovala výživu hospodářských zvířat), že je lepší namočit, protože granule jsou vlastně jídlo bez vody a tu vodu, kterou by s normálním jídlem pes přijmul, je třeba nahradit, ale vedle v misce jí nikdy nevypije tolik a navíc právě může nabobtnat.

jindriska
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 09:57
- Nahlásit

Také máčím - starému, protože to vyžaduje jeho chrup, fence, protože zhltá, pak se dáví. Nechám je 1/2h rozmáčet, naházím ovoce a žerou normálně, nehltají.

PetraK
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 10:02
- Nahlásit

Přesně jak píše Ebony - v tý misce je vidět, jak ten vzduch uniká při namočení ven. Takže když jsem granulovala, tak jsem namáčela, abych eliminovala to, že se tento proces spustí v žaludku a případně způsobí nadmutí a tu hnusnou torzi.

Danča
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 14:31
- Nahlásit

jj, díky za názory

argosek
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 16:48
- Nahlásit

moje stenatko mivalo zazivaci problemy, ale pak jsem ho, na radu znameho, zacal pred jidlem namacet a od te doby je vsechno v poradku.

Ebony
Člen
# Zasláno: 17 Čen 2008 18:47
- Nahlásit

argosek
vy si ho před jídlem namáčíte? a k čemu je to dobré? to má nějaký vliv na funkci ?

bambule
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 12:09
- Nahlásit

Namáčení granulí je prý dobré i u dospělých psů. Prvním důvodem je po zapití bobtnání v břiše, druhý má cosi s prevencí rakoviny žaludku střev. Pohodlnější je ale nenamáčet, to je jasný. Navíc když pes žere jenom granulkovou kašičku, neprocvičí tak zubiska.Asi bych to nijak nehrotila. Masisko je stejně lepší

Baileys
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 12:14
- Nahlásit

já taky tedy zalévám granule.
Ale je pravda,že zaliju,nabobtná,schladne, dám to holkám než dojdu zpět k první,sbírám prázdné misky

argosek
Člen
# Zasláno: 2 Čec 2008 13:31
- Nahlásit

Ebony

vy si ho před jídlem namáčíte? a k čemu je to dobré? to má nějaký vliv na funkci ?

samozrejme, namocenim dojde ke zmenseni objemu, tudiz lepsi skladnosti a stravitelnosti.

kinta
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 08:49
- Nahlásit

Ebony
Jako na funkci rostlináře?

Danča
Člen
# Zasláno: 3 Čec 2008 13:01
- Nahlásit

argosek
Namočením ke změnšení objemu krmiva určitě nedojde, ba možná naopak. Pes po suchých sice pije, ale ne zas tolik a může se stát, že se množství stravy po namočení v misce zvětší více, než po napití v břiše..(třeba naši psi po suchých nějak závratně nepijí) a žaludek se spíš přeplní.

Zjistila jsem, že co se týče torze žaludku, nemá na ni vliv bobtnání jako proces samotný, ale přeplnění žaludku. Tjn, je jedno, kde granule bobtnají, jestli v břiše nebo v misce.

Hanulaov
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2008 11:40
- Nahlásit

V každém případě jsou suché granule lepší pro zuby - máčené podporují zubní plak.Mám 3měsíční štěně a momentálně řeším taky, jestli nebude lepší namáčet, protože Saša se suchými granulemi pravidelně dusí a proto pak nechce žrát z misky, kde je velká hromádka granulek a ona jich do tlamičky vezme víc najednou. Raději si je po jedné opatrně rozsype kolem misky a pak postupně zobe. Trvalo mi dlouho,než jsem pochopila, proč těmi granulemi není nadšená. na jiném místě tady na webu jsem k tomu rozjela diskusi a hodně lidí doporučovalo vykašlat se na granule a přejít na maso a kombinovanou stravu, ale zatím to nechávám až jako nejposlednější možnost a bojujeme s granulema. Je ale fakt, že granule nejsou pro psa přirozenou potravou a způsobují přecitlivělost zažívání....

argosek
Člen
# Zasláno: 5 Čec 2008 14:45
- Nahlásit

Danča

my ovsem nemluvime o namaceni granuli, slecno danco.

inu
Člen
# Zasláno: 6 Čec 2008 14:58
- Nahlásit

my namaceli, Mikoso suche nechtel zrat.

Danča
Člen
# Zasláno: 7 Čec 2008 10:07
- Nahlásit

argosek
Tak to se omlouvám, pane Argosek, asi jsem špatně pochopila, že toto téma je o namáčení granulí

Belgian
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2010 14:02
- Nahlásit

Tak my namáčíme jen 3/4 denní dávky ... a zbytek dáme suchý.

TJ. : 250g/den .... 125g krmím ráno a večer .... 100g namočím a 25g přisypu suchý ... pejsula má suchý na obstranění plaku z namočených granulý. Nehltá a vše je v naprostém pořádku

Holly
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2010 14:09 - Změnil/a: Holly
- Nahlásit

Asi taky záleží, jak které granule.....Acana např. nenabobtná, ani z ní nelezou žádné bublinky . My nenamáčíme, namáčela jsem jen štěňatům při přechodu z kaše na granule. A na torzi mi pes odešel, krmený vařeným.....

Tuta
Člen
# Zasláno: 22 Čen 2010 14:12 - Změnil/a: Tuta
- Nahlásit

já granulky namáčím těsně před jídlem, rozmáčený Lussince moc nechutnají... Namočím, Lussi vypije vodu a pak sní granule. Jsem spokojená, že se při jídle napije a Lussi je spokojená, že má nerozmočený granule. Co náhodou nesní dám do lednice a při dalším (poledním nebo večerním) krmení dosypu granulky a doplním trošku vody... Spíš je pro mě otázkou kolik vody se má použít na 100 g granulí?. Vím, že pije i normálně ale když jí nemáčím granulky tak vypije zhruba 150 ml vody za den (když není vedro)

janny77
Člen
# Zasláno: 8 Úno 2013 22:50
- Nahlásit

já to zkoušela s granulema ze supermarketu a ty se rychle rozmočily, tak mi kamarádka poradila ať zkusím něco kvalitnějšího. objednala jsem z granule .cz kvalitnější a bylo to v pohodě, je to rozdíl.

Vaše odpověď

vypnout *Co to je?

» Uživatelské jméno:   Heslo:   (Zapomenuté heslo?) 

Zobrazit smajlíky ;-) Vypnout smajlíky

miniBB forum software © 2001-2026

Zásady ochrany osobních údajů
Copyright © 2001 - 2014 [ Cz-pes.cz ]. Všechna práva vyhrazena.
E-mail: pes@cz-pes.cz, Web: http://www.cz-pes.cz
RSS kanál.
Přidejte si stránky k oblíbeným!
Vyhledávání