| Autor |
Zpráva |
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 11:35
- Nahlásit
Ráda bych znala Váš názor na tento článek .... sice je o chovu australáků, ale myslím, že se dá místama převést i na další plemena.... kor, když tam jsou zmiňovaná
http://www.cinderellasranch.com/special/clanky.htm l
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 14:06
- Nahlásit
brut
Mě ta stanice přijde jako slušná množárna. Jednak podle počtu těch plemen, jednak co do odchovaných štěňat ACD. Ze dvou fen 8 vrhů..... to by mě zajímalo kdy ty feny stíhají tu okecávanou práci u stáda.
Co se týče toho článku, kdyby autor dvě třetiny vyškrtal tak by se to snad dalo přečíst bez bolení hlavy
|
Lure
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 14:44
- Nahlásit
Přečetla jsem první dva odstavce a přestalo mně to bavit.Jestli jsou všechny seminárky takhle nudné, přeplácané a zaujaté, tak mi ani nevadí, že nemám vyšku.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 14:58
- Nahlásit
Biluška
taky jsem se tím hrozně dlouho prokousávala.... máš pravdu, zkrácené by to bylo výstižnější.
Lure
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 14:59
- Nahlásit
ono to chce přečíst důkladně, základní myšlenka je jistě správná, jen je to napsané trochu hystericky, ale v podstatě je to pravda...krize dnešního chovu psů je tam celkem pravdivě popsaná
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:01
- Nahlásit
Ebony
jo, ten článek je v zásadě pravdivý. I když příšerně napsaný. Ale nějak mi to moc nesedí s realitou té chovky. Přijde mi, že o něčem jiném plkají a něco jiného dělají. POdívej se kolik je tam chovných fen a jakým způsobem jsou na nich flákané odchovy.
A samé ty "módní" plemena
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:14
- Nahlásit
Biluška
hlavně je ten článek jakási květnatá oslava čehosi, stejně jako celý ten web, s suchou srohostí odborného textu to nemá nic společného, spíš je to tendence trahat "jemerycký brejnwošing" do čech.
Pracovní linie je dle evropského chápání taková, jejíž liniově provázaní representanti vykazuju soubor mentálních i fyzických znaků výhodných pro ten který výkon, plemeni příslušný, soubor zapsaný v genomu a manifestující se ve větší či menší míře v odchovech dál a dál,
a obecně jediné objektivní kriterium pro zhodnocení je vzhled odpovídající standardu plus složené zkoušky a účasti na soutěžích ve výkonu, plus skutečná praxe v aktivitách plemeni příslušejícím.
NIkde není psáno, že je nezbytně nutné mít "s CACITem i CACIB",
dle mého názoru stačí exteriér výborný až velmi dobrý, když hlavně uspořádání toho něčeho v hlavě mezi ušima je to, co žene zvíře dál i tam, kde ostatní už polehli a zabalili to,
ale, pokud tak nastane, a plemeník/plemenice má šampionát krásy i výkonu, pak prosím jen houšť a větší kvapky
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:18
- Nahlásit
Ebony
krize dnešního chovu psů je tam celkem pravdivě popsaná
to sice jo, ALE vůbec tam nezdůrazňují fakt, že pracovní linie není od slova "pracovati na chovu čili nemít to dodělané", ja oni tvrdí,
ale od faktu, že representanti mají oficiálně uznávané certifikáty výkonu,
ono nestačí, že ty nebo já nebo kdo další víme, jak je ten který pes dobrý, pokud nemá to zvíře obecně uznávanou "atestaci pro výkon ve svém oboru" a nemají ji jeho předci, je to pak jen tvrzení...tvrdit si můžu co chci, ale platí jen ukázaná a zapsaná...
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:22
- Nahlásit
Biluška
Přijde mi, že o něčem jiném plkají a něco jiného dělají
jo, to mě přijde taky, jsem zvyklá na jiné pracáky, ale u dobrmana nebo maliny by po těchto oslavných tirádách bylo u chovných zvířat zapsáno, že mají oni i rodiče i prarodiče mezinárodní vrcholové bonitace a vrcholové zloušky podle mezinárodních i národních pracovních zkušebních řádů, plus opakvoané účasti na přeborech v té které aktivitě s slušným umístěním.
|
Mucholabka
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:38
- Nahlásit
Stejné pindy jak od chovatelky Draka. Velká huba, ale psi k ho*nu.
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:44
- Nahlásit
Sali
o tom žádná, ale mně tam z celého článku vystupují hlavně ta fakta, o která si myslím, že nejvíc jde...a to o množitelích a komerčním chovu, a hlavně to, co já znám od ovčounů, že opravdu ta zvířata, co nedosahují ani základního plemenného vzhledu,( ale ani povahy) se pak prezentují jako pracáci...pak potkávám ošklivé ořechy ovčouního typu, kteří se bojí vlastního stínu, ale majitel hrdě hlásá - to je přeci pracák...protože se tady strašně zakořenilo do podvědomí lidí, že to co je ošklivý, je chytrý a co je krásný, je blbý
a ono u malin asi taky tak
To si myslím, že hlavně chtěli říci
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 15:51
- Nahlásit
Mucholabka
Velká huba, ale psi k ho*nu.
jak to můžeš vědět? Znáš je?
Biluška
POdívej se kolik je tam chovných fen a jakým způsobem jsou na nich flákané odchovy.
proboha, tys nikdy neviděla odchovy u ovčáků? tam chovatelé za dva roky obrátí celou abecedu!!!
Já se asi pohybuju jinde, ale tohle si myslím, je ještě slušná chovka.
Na konec se stačí tam jet podívat...podle stránek se přeci nedá hodnotit.
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 16:56
- Nahlásit
Ebony
proboha, tys nikdy neviděla odchovy u ovčáků? tam chovatelé za dva roky obrátí celou abecedu!!!
Neviděla. V agility se holt takové věci nevidí. Tam když člověk za život feny odchová tři vrhy tak je za raritu. Většina agi fen má žádný, nebo jeden. Převládají ty s žádným
Já se asi pohybuju jinde, ale tohle si myslím, je ještě slušná chovka
Já si právě myslím, že ne. Nebo jinak. Je slušná v porovnání třeba s babou Bártů a jejím kravínovým odchovem "Hlinecký svah". O tom žádná. Ale rozhodně ji nepovažuju za bůhvíjakou. Kolik plemen tam mají vypsaných? Osm? Teď si nejsem jistá a znova otvírat se mi to nechce. Osm plemen můžou v pohodě množit. Ale těžko budou stíhat takový "pracovní" chov o jakém tak hrdě píšou v tom elaborátu. I když pominu, že tři z těch plemen jsou nepracovní. I tady musí stíhat alespoň sledovat plemeníky, kvalitu jejich odchovů a podobně. Nezlob se na mě, ale u osmi plemen se to dá považovat za práci na celý den, sedm dní v týdnu. To by asi zase nestíhali honit dobytek s těma ACD . Podle mě prostě ten článek vznikl pouze účelově. Aby těm, kteří si ho přečtou vysvětlil, že jediné slušné australáky v Evropě má Cinderela ranč. Všichni ostatní jsou plebs.
Sali
jo, to mě přijde taky, jsem zvyklá na jiné pracáky, ale u dobrmana nebo maliny by po těchto oslavných tirádách bylo u chovných zvířat zapsáno, že mají oni i rodiče i prarodiče mezinárodní vrcholové bonitace a vrcholové zloušky podle mezinárodních i národních pracovních zkušebních řádů, plus opakvoané účasti na přeborech v té které aktivitě s slušným umístěním.
Asi tak nějak.
Kdyby tam napsali - fena XY vyhrála mistrovství světa v hnaní krávy na rychlost a má následující tituly z výstav. Budeme ji krýt psem YX, který vyhrál mistrovství vesmíru v běhu po kravských zadcích a je to Ich, JCh a mistr světa amoleta tak udělají tisíckrát líp a třeba prodají i ty štěňata
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 17:17
- Nahlásit
Biluška
ale tohle všechno jsou jen dohady, zatím tam nikdo z nás nebyl a nikdo ty psy neviděl.
dneska si netroufnu já osobně o někom tvrdit něco na základě internetu, to opravdu ne, to už mi hraničí s drbama
|
gabifi
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 17:37
- Nahlásit
nechce se mi to číst celé, je to moc dlouhé, jen jsem práci prolítla.
Pravda je to, že exteriérově nepovedenému psovi se často říká pracák ještě předtím, než nacvičil na ZOP. A taky je pravda, že že někdo považuje výrazy "špatná kondice" a "pracovní kondice" za synonyma.
Škoda, že autor neodolal a udělal z toho reklamu na svou chovku......a tím popřel základní myšlenku své práce o špatných chovatelích, kteří udělají cokoli, aby lépe prodali svá štěňata......třeba že napíší seminárku
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 18:53
- Nahlásit
Fena
Nar.: 04. 10. 2000
Český Šampion
Klubový Šampion
Národní vítěz 2x, Krajský vítěz
Klubová výstava NSR 2003 V1, CAC-VDH champ., před světovou vítězkou 2002.
4 x CACIB, 11 x CAC, 4 x BOB, 5 x Res. CAC, 5 x Res. CACIB
·· Pedigree ··
.. Fotogalerie ..
Charakteristika :
Spolupráce s koňmi, stopařské práce, vytrvalostní disciplíny, obrana.
Ten elaborát jsem teda nečetla, zmohla jsem se jen na ty barevný hesla, ale jestli tohle je pacovní linie, co si má člověk myslet o psech se zkouškama?
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 20:25
- Nahlásit
rendik
Ten elaborát jsem teda nečetla, zmohla jsem se jen na ty barevný hesla, ale jestli tohle je pacovní linie, co si má člověk myslet o psech se zkouškama?
Kdybys četla ten elaborát tak bys pochopila, že hezký (titulovaný) pes je zároveň nejlepším psem pracovním . Jaksi se neočekává, že by krávu někdy viděl zblízka. Stačí, že má správně dlouhý čumák, správně úhlené končetiny, správně silnou kostru a tak dál. To ho zákonitě předurčuje k vynikající práci
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 20:28
- Nahlásit
Biluška
Jaksi se neočekává, že by krávu někdy viděl zblízka. Stačí, že má správně dlouhý čumák, správně úhlené končetiny, správně silnou kostru a tak dál. To ho zákonitě předurčuje k vynikající práci
Ahá, no já si to přečtu téda, ať se vzdělám . Takže když získáme titul na výstavě, můžu pak chovat v pracovní linii jo, no to je fajn. Jen je škoda, že mi to nikdo neřek dřív, bych ušetřila za ZZO, ZOPku a toho času při cvičení...
|
Biluška
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 20:32
- Nahlásit
rendik
No to právě né. Pracovní línije jsou ty fuj bek, tak se označují takoví psi, co by si o ně slušný chovatel (chápej majitel chs Cinderela ranč) neopřel ani kolo.
Jsem ráda, že u šeltiček tohle dělení neexistuje. Dostala mě nějaká slečna, která se mě kdysi zeptala jestli jsem si Winky pořídila "na výstavy, nebo na agility" ? Byla totálně v šoku, když jsem jí vysvětlila, že zvládnu s jedním psem obojí
|
rendik
Člen |
# Zasláno: 12 Kvě 2008 20:52
- Nahlásit
Biluška
No to právě né. Pracovní línije jsou ty fuj bek, tak se označují takoví psi, co by si o ně slušný chovatel (chápej majitel chs Cinderela ranč) neopřel ani kolo
Ježiš, to mi teda uniká smysl úplně tadytoho... já myslela, že ten slušnej množitel z ranče právě v tom svym elaborátu uctívá pracovní línije...
No to sem z toho jelen teď... Jinak souhlas s těm šetičkama, i když se obávám, že k tomu jednou taky dojde... Jak to tak pozoruju (a že to nepozoruju dlouho), některý lidi zapomínají, že šeltie (o koliích ani nemluvim) neni plyšák na gauč, ale původem pracovní ovčák. Neřikám, že se jim na tom gauči nelíbí, ale jenom gaučing bez práce pro ně neni to pravý si myslim...
|
arsiela
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 07:22
- Nahlásit
brut
No místy jsem nevěděla,jestli se tlemit nebo brečet.Myslím si o tom své.
|
brut
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 08:54
- Nahlásit
Moc všem děkuji za reakce ... potvrzují můj pocit z této práce.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:17
- Nahlásit
protože se tady strašně zakořenilo do podvědomí lidí, že to co je ošklivý, je chytrý a co je krásný, je blbý
Ebony
jestli u NO je tahle situace, tak to je hodně špatný....ovšem u malin je to trochu podobný, tam zas v pověře exteriér=nervíky, a je to daný blbějma zkušenostma s pár "chovatelama", co vsadili na krásu, ale na nervově špatným materiálu, a roztahali to všude.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 09:30
- Nahlásit
Ebony
dneska si netroufnu já osobně o někom tvrdit něco na základě internetu, to opravdu ne, to už mi hraničí s drbama
přesně tak,
a navážu na to:
Biluška
V agility se holt takové věci nevidí. Tam když člověk za život feny odchová tři vrhy tak je za raritu.
Osm plemen můžou v pohodě množit. Ale těžko budou stíhat takový "pracovní" chov o jakém tak hrdě píšou v tom elaborátu.
Jaký je rozdíl mezi chovatelem a množitelem,
když zkušíš zapomenout na množství zířat, na kterých chov probíhá,
je to v kvantitě pro kvantitu, a tedy nabídku,
nebo v kvantitě s rozmyslem, informacema a výstupní kvalitou?
Znám chovatele různých plemen, berme třeba dobrmany a maliny, když jsou to plemena moje,
a podívejte se, z jakách chovů běhají dneska výkonnostně úspěšní jedinci,a v kvantech, že to není náhoda?...není to z chovů,kde je jedna fena a má jeden vrh za život...je to z chovů, kde je znalost, solidní základ, vlastní ochovy, dokoupené pečlivě vybrané feny, pečlivě vybíraní plemeníci, chovatel už sám ani moc necvičí, trochu vystavuje, ale hlavně chová na skutečně funkční pracovní krvi, páří to zas s pracovní a pracovně ověřenou krví, a potomstvo si berou lidi na práci a fakt s tím bodujou...protže to má genetický základ pro to, proč to je chovaný...a malý procento nepodarků je prostě normální věc u polygenní dědičnosti...jenže v tom celkovém kvantu se to neprojeví negativně, ty podarky převažujkou,a jsou to, co jednak chov zviditelní, a druhak je z čeho vybírat, a na čem dál v chovu stavět....
Tohle přece není množení......
|
Ebony
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 11:09
- Nahlásit
Sali
přesně tak, ono totiž nejde kvalitně chovat, objíždět výstavy, zahraniční plemeníky, a vrcholově u toho cvičit, to prostě a jasně nejde...
Takže dobrý chovatel odchovavá dobrá zvířata pro ty, co nechtějí ani tak chovat, ale cvičit, takhle to normálně funguje, a pak si klidně zpětně udělá vrh na odchované feně, co má výsledky u někoho jiného, to je ideální stav.
|
Sali
Člen |
# Zasláno: 13 Kvě 2008 12:23
- Nahlásit
dobrý chovatel odchovavá dobrá zvířata pro ty, co nechtějí ani tak chovat, ale cvičit
to je přesně ono.
|